Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2019-12-11 08:59

Byggfel hos Oscar Properties Nybrogatan 19

Bostadsrättsföreningen Riddaren 5, även känd som Oscar Properties Nybrogatan 19, har drabbats av byggfel. Tre lägenheter har bristande ljudisolering vilket behöver åtgärdas.
Östermalms saluhall på Nybrogatan.
BRF Riddaren 5:s ordförande bekräftar till bloggen att tre lägenheter på Oscar Properties har problem med ljudisoleringen, men också att det utöver det fortfarande återstår "ett fåtal kvarstående punkter" som styrelsen anser är garantifel. Exempel på det är bristfälligt hantverksarbete.

Föreningen har planerat in en tid för åtgärd av ljudisoleringen efter årsskiftet, och då det berör golvet kommer lägenheter behöva utrymmas och de drabbade kan eventuellt behöva flytta ut under arbetena. Oscar Properties har enligt bostadsrättens styrelse tagit på sig ansvaret för åtgärderna mot ljudproblemen.

Den nya styrelsen tog över i somras efter Oscar Properties egna BRF-styrelse.

Styrelseordföranden skriver till bloggen:
"Under hösten har vi lyckats stänga de flesta öppna frågor gällande dokumentation och eventuella kvarstående åtgärder tillsammans med Oscar Properties för att få fastigheten slutförd."
Bloggen har sökt Oscar Properties presstjänst för en kommentar den nionde december, men bolaget, som ju nu genomför en nyemission, har inte svarat.

Fler av Oscar Properties tidigare projekt har också drabbats av byggfel. Tidningen Byggnadsarbetaren nämner i en artikel från den 12:e november 2018 Sandhamnsgatan 39, Glödlampsfabriken, Kampementparken, Läderfabriken, Biografen Vasastan, BRF Båtturen 1, Karlavägen 76, Nybrogatan 57 och Posthuset. Sedan dess har även BRF Innovationen i Norra Tornen haft problem med bland annat vattenläckor. Ytterligare en förening ska enligt uppgifter till bloggen ha haft problem, men Oscar Properties har inte svarat på frågor där heller och bloggen avser återkomma i ämnet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

6 kommentarer:

 1. Det är väl byggfel i allt som byggs och så har det sannolikt varit även historiskt. För egen del kan jag inte förstå hur man alls kan vilja köpa något nybyggt.

  De hus som byggdes för 100 år sen som hade så mycket byggfel att de behövde rivas finns inte kvar idag men de som bodde i dessa hus för 100 år sedan tyckte förstås att det var jobbigt att deras hem behövde rivas. Detta kommer ske med dagens hus också en del hus som byggs idag kommer rivas inom 20 år av olika anledningar, varför vill man utsätta sig för den risken när man kan köpa något äldre som klarat sina första 50 levnadsår och visat att de duger så länge de underhålls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att helt undvika misstag och ogynnsamma omständigheter blir svårt. Det finns dock en tråkig sida av saken och det är att Sverige generellt halkat efter i byggkvalitet. Vi har relativt höga löner, bygger dyrt, bra material, bra innovationstakt, men den färdiga produkten håller inte måttet.

   Byggtekniken som använts under senare år kommer också att innebära eskalerade underhållskostnader, då t ex schakt rationaliserats bort för att kapa kostnader. Om man bor i en nybyggnation av denna typ är det att hålla tummarna för att allt håller, annars kommer det att bli jobbigt.

   Radera
 2. Tips på framtida inlägg, Ygeman har gått ut med att man skall skapa gemensamt IT för alla myndigheter för att hantera grunduppgifter. Låter bra men skrämmande att den mannen får ha ansvar för en sådan fråga efter transportstyrelsehändelsen.

  SvaraRadera
 3. Hmmm, tar han ansvar elr er det bara en trolleri-gubbe som hittat en fantastisk foed-krok som INTE krever ngt mer en ord utan substans! Han er ju egentligen en idiot utan kvalifikationer!

  SvaraRadera
 4. Inget scope direkt.. Byggnadsfel, jo det har de alla stora kan jag lova dig. Kan du visa på att OP har fler fel än de alla andra så. Annars är detta bara brus... verkar nästan vara en personlig vendetta mellan dig o OP. Vad vet jag, men det är mycket fokus på OP, samt överlag om nybyggnadsprojekt. Personligen tror jag inte det kommer att produceras billigare bostäder än nu, ifall marknaden saknas så kommer det snarare inte byggas lika mycket. Det är min realistika åsikt. Nu när HR kostar så extermt mycket mer än BR (som dessutom ligger på mycket bättre läge) så kanske det bara är ett Stockholms problem. Jag vet inte? Men kan en ensamstående S-SJK (med 2 barn) köpa en 4M lägenhet (med boendekostnad på under 10K) så kanske problemen inte är så stora?

  SvaraRadera
 5. Vi har ett Riksbyggen-bygge som granne där man haft för lite armeringsjärn i stommen, och fick plocka ner stora delar av hela huset och bygga upp stommen på nytt. Hade det varit något sådant hade jag sett en poäng med ett sånt här inlägg, nu känns det ju mer än lite fånigt...

  SvaraRadera