Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-12-31 08:09

Börsåret slutade med nedgång

Årets sista handelsdag slutade negativt på Stockholmsbörsen, men året var annars positivt trots konjunkturläget.
Dagschart OMXSPI.
Börsåret slutade alltså inte med börsrekord, men med en börs som gick +29.64% trots skenande lågkonjunktur, och med det den största börsuppgången sedan återhämtningen under 2009 efter den akuta finanskrisen. 

Sjukt förstås, men marknaden har väl alltid rätt. Tills den inte har det längre.
Årschart OMXS30.
Storbolagsindex OMXS30 gick +25.78%, även det största uppgången sedan 2009.

Bara att gratulera de som legat inne i börsen, men kom ihåg att ni inte tjänat ett dugg innan ni sålt. Tror ni att denna typ av uppgångar ska fortsätta ligger ni förstås kvar. Lycka till och som sagt, gratulerar.

Nu tar jag nyår, tio timmar före er på östaustralisk tid, men det kommer fler färdigskrivna blogginlägg under dagen. Gott slut!
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

5 kommentarer:

 1. Mest intressant att guldet har fått från 1460 till ca 1524 under december och kanske blir ATH innan nyåret.

  SvaraRadera
 2. Även om man inte tror att denna typ av uppgång ska fortsätta bör man ligga kvar. Att börsen går upp 30% på ett år är ovanligt, men inte omöjligt och det behöver inte betyda nedgång nästkommande år. Är man väldiversifierad med både stor- och småbolag i flera olika marknader, eller äger ett par olika indexfonder, så är det ingen omöjlighet att överavkasta OMXS30 som du alltid jämför mot. Låt oss hoppas på fin utveckling även kommande år, gott nytt år! 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm, OMXS30 är ju trötta storbolag med (relativt) höga utdelningar, bättre att ta ett bredare avkastningsindex att jämföra sig mot, som SIXPRX eller OMXSCAPGI.

   Antar OMXS30 är lättare att dra ut data till, men det är också ett väldigt lätt index att slå (nästan alla svenska aktiefonder slog OMXS30 i år).

   Radera
  2. Det har ju bevisats många gånger att "time in market" alltid slår "market timeing" över tid, så det hela handlar ju om vad man har för horisont och hur mycket is i magen man klarar av att ha.

   Radera
 3. Lätt att vara king när börsen gått bra som i år. Finns väl inga förlorare. Inte för att vara dyster men det kan bli andra tongångar ett annat år. 30% upp trodde väl ingen för ett år sen. Nu börjar allt fler bli positiva. Lycka till i år!

  SvaraRadera