Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-12-02 15:08

BBC: Saknar rika hjärta?

Nedan är ett kort klipp med författaren Chris Ryan, som diskuterar psykologin bakom rikedom, och varför rikedom inte gör dig lyckligare, utan tvärt om kan distansera dig från andra och göra dig känslomässigt kallare.


Några egna reflektioner:

Kanske hittar man här förklaringen varför fattigare människor ofta är mycket mer frikostiga och gästvänliga med det de har än rika. Förvisso kan det finnas en survivorship bias här, dvs om man är frikostig så blir man aldrig rik.

I alla fall så använder många rika sin förmögenhet till att distansera sig från andra, vilket leder till att man inte blir lyckligare. Vi är bara 200 generationer (eller något sådant) från stenåldern, och i grund och botten fortfarande stenåldersmänniskro, och är anpassade för att trivas tillsammans med andra. Den rike vill i större utsträckning bara umgås med sina likar, vilket således minskar umgängeskrets och utbyte med andra, och även kan göra att man tar avstånd från den flock man tidigare tillhörde och därmed blir olyckligare - klassresan kan göra dig olycklig om du överger dina rötter, och pengar kan göra dig till en mindre trevlig och omtänksam person.

Ett intressant klipp som är en bra grund för reflektion.

Chris Ryan har skrivit boken Civilized to Death: The Price of Progress (Adlibris 256:- SEK)
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

38 kommentarer:

 1. Så bra klipp. Särskilt intressant när han pratar om hur vi människor har med oss så mycket från flera tusen år bakåt och hur vi idag ser upp till något ideal som kanske inte bör vara något ideal. Jag tänker mycket på Bill Gates här och tänker att han måste väl vara en av de mest generösa och genomgoda rika människor som finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, han gav väl bort 99.5% av sin förmögenhet till hans välgörenhetsstiftelse. Finner antagligen mer glädje och lycka i att hjälpa andra än att själv personligen ha mer än han någonsin kan göra av med. Man kan säga mycket om Microsoft, men en stor del av deras vinster går till välgörenhet via Bill & Melina Gates Foundation som storägare i bolaget. Och då inte allmosor, utan riktig välståndsförbättrande välgörenhet, som investeringar i utbildning, vaccinationsprogram, infrastruktur, energi mm.

   Radera
  2. Han sägs ha ett "net worth" på 110 miljarder USD och hans (och hans frus) på ca 50 miljarder. Så om han givit bort det mesta är väl lite osäkert?

   https://amp.businessinsider.com/billionaire-bill-gates-net-worth-spending-2018-8

   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bill_%26_Melinda_Gates_Foundation


   Men oavsett det så kan väl det gamla förvärvare-ärvare-fördärvare kunna delvis förklaras av en glömska av hur det är att vara fattig (eller åtminstone inte snuskigt rik)

   Radera
  3. Nej, det är fel. "Net worth" avser hur stora förmögenheter de kontrollerar, dvs värdet i välgörenhetsstiftelsen. De har bara en miljard själva, typ. Resten kan de aldrig få, men de kan bestämma vem som ska få dem och hur pengarna ska förvaltas.

   Radera
  4. Ok, men det verkar åtminstone som om han kontrollerar en hel del privat fortfarande, eller kan datat vara fel?

   Radera
  5. Sist jag kollade datat var det mesta stiftelsen, dvs bortskänkt. Minns inte siffrorna. Stiftelsen räknas dock till hans förmögenhet ändå, men han är alltså inte personligen så rik som han utmålas.

   Radera
 2. Ett stort hjärta är en klen tröst i ett fattigt hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pengar gör ingen lycklig men jag gråter hellre i en Porsche än en Saab.

   Radera
  2. Vafan, Saab är ju fantastiska!

   Radera
 3. Även slashasar som jag vill umgås med driftiga människor, men gillar tv bättre och ids inget annat, så gnäller lite om skatten liggandes i soffan.
  8 timmar slav, 8 timmar soffa(möjligen tapetsera om ett rum, mest för att ha nåt att tala om på lunchen), 8 timmar sova - repat.
  De sk "rika" vill mer helt enkelt, och tar tag i det!
  Lika barn leka bäst. I drivkraft alltså.
  (Ärvt/uppväxt rika kanske överenstämmer med filmen. Vad vet jag?)

  SvaraRadera
 4. Jag vet inte jag, att middag med 15 vinare skulle vara dåligt låter som fake news. Eller var det middag med 15 wienare?

  SvaraRadera
 5. Är det så att någon här som läser detta vill försöka bli lyckligare så kan jag offra mig och ta på mig olyckan.

  Det är bara att swisha!

  SvaraRadera
 6. Fan, jag som hoppades på att det var Chris Ryan aka "Den ende som kom undan"

  SvaraRadera
 7. Det nämns att rika drar sig undan, vilket säkert är sant.
  Det som också är sant är att människor tenderar att dra sig undan när de inser att de talar med en rik person. Det blir aldrig naturligt, spontant eller totalt förbehållslöst.
  Då kan materiella ting eller djur blir mer neutrala följeslagare.
  Men ja, att bli rik kommer i princip alltid med något sorts trauma, förtida arv/död, skuldkänslor mot kollegor som inte köpte lika många optioner, barn man försakade i karriären o.s.v. alternativt ärvda skuldkänslor, att växa upp i ett tillbakadraget hem är.. speciellt.
  Som sagt, rikas tillbakadragenhet jämfört med Downton Abbey-tiden kommer nog mer av lättskötta hem än något annat.

  SvaraRadera
 8. Är det inte belagt att hälsa och livslängd är bättre hos "rika"

  SvaraRadera
 9. Känns som en av snuttefiltsvanföreställningarna folk tenderar att ha när dom inte vågar se verkligheten. Han somnade fridfullt in omgiven av familjen. Pengar ger ingen lycka. Min partner är den bästa i världen.

  SvaraRadera
 10. "Bill & Melinda Gates Foundation är världens största välgörenhetsorganisation räknat i kapitaltillgångar och förfogar över cirka 44 miljarder dollar. Denna stiftelse grundades 1994 av IT-miljardären Bill Gates [...] Sedan grundandet av stiftelsen är det beräknat att 6,9 miljoner liv har blivit räddade från diverse sjukdomar. " - wikipedia

  Det finns även superrika som har ett superstort hjärta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns alltid någon som tycker det är dåligt, har för mig att Guillou kritiserade honom för att det mest var Windowslicenser som skänktes och befäste dåvarande monopolet.
   Hans nuvarande projekt är super, speciellt Terrapower.

   Radera
  2. Bill började med 5G$ och Warren Buffet fyllde på med 44G$. Med så mycket pengar är det svårt att hitta bra projekt för att hinna göra av med dem.

   Radera
 11. Hur stänger jag av den här videon som startar varje gång jag går in på www.cornucopia.cornubot.se eller laddar om sidan genom att ex läsa komentarer eller annat.

  Videos som är inbäddade som automatiskt startar är banne mig värre än pesten. Så antingen kan någon vänlig själ tala om för mig hur jag får den att permanent inte autostarta tala om för Lars hur man bäddar in en video så den inte startar hela tiden.

  Tack på förhand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hurra när jag postade mitt inlägg började videon automatiskt om. Vem fan uppfann tekniken för det här? Normalt drabbas man bara av videos som startar likt denna på skräpsajter som aftonbladet, expressen och liknande och dessa undviker man, här vill man ju faktiskt läsa.

   Nu kommer klippet starta om igen när jag postar detta. Make it stop!

   Radera
  2. Verkar bara gälla dig. Testat med Safari, Chrome och Firefox. Verkar som Firefox startar videon automagiskt. Byt läsare.

   Radera
  3. Har chrome och det startar varje gång. Nu igen när jag klickade på inlägget för att läsa ditt svar.

   Märkligt.

   Radera
  4. Jag har windows med Chrome Version 78.0.3904.108 (Officiell version) (64 bitar)

   Löste det själv nu genom att klicka på hänglåset till vänster om urlen och välja stäng av ljud. Nu spelas inte videon automatiskt. Detta måste dock göras per site men nu kan jag iaf läsa din blogg utan att bli galen. :)

   https://www.groovypost.com/howto/disable-autoplay-videos-on-sites-in-google-chrome/

   Perma-lösningen funkar dock inte för mig då jag inte har någon "autoplaypolicy" där de påstår att den ska vara.

   Radera
  5. Eller videon spelar men åtminstone är den utan ljud. Men jag kan inte slå på ljudet utan att ändra den settingen igen.

   Suspekt är det minsta jag kan kalla det.

   Radera
  6. Den startade i min Chrome när jag postade en kommentar. Stör mig dock inte speciellt då jag inte har ljudet på. På vissa sajter startar de automatiskt, men har ljudet avslaget (ex FB).

   Radera
 12. Jag tycker det är fascinerande hur otroligt förutsägbara den absoluta majoriteten av de som blir riktigt rika är - jag förundras över hur så många egensinniga entreprenörer plötsligt kan vilja göra mer eller mindre samma sak - spelar ingen roll om det är en Daniel Ek, en Hagnö, en Henrik Persson Ekdahl, en Notch etc - det är det gigantiska helt överdimensionerade huset, det är skärgårdsön, det är klockorna, det är stora båten, det är bilarna, det är semester på samma ställen osv i en enda lång snarkning. Plötslig förvandlas alla dessa egensinniga entreprenörer till en stor fårskock. Kan ingen göra något som överraskar?? Har ingen intressen som sticker ut? Har ingen lust att bo på ett ställe där man inte bara träffar sina gelikar? Är den sociala ängslan så stark att det är det som styr?  SvaraRadera
  Svar
  1. De riktigt rika märker du det inte på. Att några nyrika nördar inte vet vad de ska lägga pengarna på är något annat.

   Radera
 13. Har gates verkligen gett bort pengarna i stiftelsen?
  Och zuckerberg och buffet?
  Var kamprad verkligen inte rik när han dog?
  Äger wallenbergarna verkligen ingenting?
  Ämnet är nog värt ett eget blogginlägg... eller tio doktorsavhandlingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, Wallenbergarna äger väl i stort sett ingenting själva och privat. Relativt sett alltså. Blir inga lyxyachter köpta där inte.

   Radera
  2. Nej. Gates arvingar kommer inte att kunna "sätta sprät påpengarna" men gates själv behandlas fortfarande som världens rikaste man. Och han kan till stora delar bestämma hur pengarna används. Och ingen tror väl på riktigt att marcus och jacob är sveriges mest begåvade företagsmänninskor. Så på något sätt finns väl pengarna kvar trots att de är donerade?

   Radera
  3. Peter "Poker" Wallenberg efterlämnade t.ex. en bankskuld på 20 mkr. Fast också ungefär 1 miljard kr i tillgångar.

   https://www.expressen.se/nyheter/de-far-dela-pa-arvet-efter-wallenberg/

   Radera
  4. Thomas. Inte poker, han lever.
   Peter den äldre tänker du på.

   Radera
 14. Pengar är bara negativt för den som inte kan hantera dem bra, vilket ofta beror på I praktiken kroniska missförstånd kring vad pengar innebär och framförallt inte innebär.

  De dåliga nyheterna är att det gäller de flesta människor, alltså är stora förmögenheter negativt för de flesta människor.

  SvaraRadera
 15. I vanlig ordning är inte alla lika. Jag känner folk som mår bra av sin nyrikedom. Väldigt ovanligt, men det finns helt klart.

  SvaraRadera
 16. Denna krönika är en klassiker på samma tema (OK, det är en länk men vad ska man göra?). Och man kan ju undra om det inte rentav är Chris Ryan som är forskaren Dahlén refererar till i texten.

  https://www.gp.se/ledare/dahl%C3%A9n-varf%C3%B6r-k%C3%B6r-r%C3%B6vh%C3%A5l-dyra-bilar-1.144309

  SvaraRadera