Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-12-02 06:27

Aftonbladet: Ytterligare två skjutvapenstölder på regeringskansliet

"Bor vi i ett land eller ett skämt?" - Arne Anka
Aftonbladet rapporterar att det har skett ytterligare två vapenstölder från regeringskansliet, och antalet stölder är nu uppe vid tre tillfällen. Varken regeringskansliet eller det berörda så kallade säkerhetsbolaget Securitas vill kommentera det hela.
Laglig Glock för målskytte skjutes på laglig besiktigad och godkänd skjutbana. Således inte regeringskansliets vapen.
Säkerheten runt rikets högsta civila ledning är alltså under all kritik, och pistoler av märket Glock, som ska användas av säkerhetsbolaget Securitas vid höjd terrorhotnivå eller pågående angrepp har nu enligt Aftonbladets uppgifter inte stulits bara en tidigare gång, utan hela tre gångar, varav två gånger under 2019.

Securitas vill inte kommentera och regeringskansliets presstjänst kommenterar inte heller utan hänvisar till polisen, och bekräftar därmed det hela. Annars finns inget att hänvisa till polisen om, och om uppgifter inte stämmer så brukar svaret vara "nej, det stämmer inte".

Det är svårt att hitta någon formulering som gör detta rättvisa. Man kan fundera på vad personskyddet på Säpo tycker om det hela, men det har ingen frågat om än så länge. Alltså att någon går runt inne och stjäl vapen på deras objekts arbetsplatser, sannolikt med godkänd säkerhetsklassning och därtill med formell tillgång till vapnen. Man öppnar inte ett vapenskåp hur som helst, och hur man än vrider på detta är det ett så kallat insiderjobb. Antalet personer med tillgång till nycklar eller koder till dessa skåp är begränsat.

Man kan konstatera att Polismyndigheten, Tullen och Försvarsmakten har 10 000-tals vapen i sin ägo, som inte blir stulna. Uppenbarligen har de myndigheterna lite andra kvalitetskrav på sin personal än det så kallade säkerhetsbolaget Securitas. Frågan är om det finns någon myndighetsöversyn som kan dra in eventuella tillstånd för den senare?

Källor
Aftonbladet www.aftonbladet.se/nyheter/a/y30ble/uppgifter-ny-vapenstold-inne-pa-regeringskansliet
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Är vi säkra på att det rör sig om stölder? Eller kan det röra sig om slarv? T.ex. att man helt enkelt glömt att lägga tillbaka vapnet efter service eller liknande. Jag menar att man inte alltid bör förklara saker med illvilja, när det lika gärna kan vara inkompetens...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är ju andra gången !
   Dessutom håller ju Försvaret koll på 100.000-tals vapen utan att sånt här händer.

   Radera
  2. Eller så händer det utan att det blir rubriker?
   Inget man skryter om när de sen dyker i kriminella sammanhang...

   Radera
 2. På 90-talet så vaktade ju Securitas även Säpos personskyddsavdelning i Polishuset.
  Ska man vara orolig ?

  SvaraRadera
 3. Någon som köpt det ryska narrativet kanske? Löfven har stenkoll på läget. Allt är lugnt. Ge bort 30-65 procent av era inkomster bara så löser det sig.

  SvaraRadera
 4. Tittar man på Lockpicking Lawyer på tuben så får man intrycket att man öppnar vapenskåp hur enkelt som helst.

  SvaraRadera
 5. Tja, det lär väl vara högt samlarvärde hos oligarkerna i Ryssland på dessa vapen. Någon svensk rödgrön tjänsteman/värdegrundsväktare har insett att karriären kommer att ta slut 2022 och hittat ett sätt att skaffa sig en personlig fallskärm skulle jag tro.

  Såg för övrigt ett kul skämt på nätet i helgen: Om rymdvarelser landade hos dig och bad dem att ta dig till er ledare, skulle du kunna göra det utan att skämmas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oväntat besök? Jag skulle lugnt fortsätta dricka mitt Gevaliakaffe - utan att skämmas.

   Radera
  2. Jag tror inte jag kommer in hemma hos George Soros. (Skämt.)

   Radera
  3. @Peter "Värdegrundsväktare" eller polare till Kalashnikov-Suhonen som vill ta det säkra före det osäkra inför september 2022? :D

   Radera
 6. Skandal. Men det måste gå att lösa relativt lätt. Inpasseringloggar, övervakningskameror och tillgång till nycklar/koder lär smalna av antalet misstänkta till en mycket liten grupp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske en web-kamera inuti skåpet som fotar alla som öppnar och skickar bilden till säkerhetsbolaget. Verisure har ju den funktionen på sina hemlarm, fast kanske inte just för vapenskåp som kan kräva en speciallösning pga Faradays bur, etc.

   Radera
  2. Osannolikt att flera stjäl så kolla vilka som varit i byggnaderna under den period brotten antas begått. Av dessa individer, se om någon har dålig ekonomi/missbruksproblem eller annat som sticker ut.


   Eller så handlar detta om något helt annat.

   Radera
 7. Gör ett studiebesök på närmaste regemente bara så blir det ordning på torpet. Visst, det kommer ta en timma längre innan du kan påbörja dina uppgifter men det blir mindre risk för dålig stämning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (En timma är alltså en överdrift, man kan inte räkna med hur lång tid varje regemente behöver för att låsa ut vapen, så är det sagt.)

   Radera
  2. Någon minut för de första vapnen. För ett helt kompani tar det förstås en stund.

   Försvarsmaktens vapen - de som inte för tillfället redan är uttagna - förvaras generellt numera i särskilt byggda kasuner innanför grindar och stängsel med taggtråd i anslutning till den ständigt bemannade vakten. Därtill kan man anta tekniskt skydd, som om vakten som sitter och tittar på kasunerna hela dagarna inte skulle märka något, så går larm. I princip har det inte skett en enda vapenstöld från FM:s förråd sedan detta infördes. Vakterna är trots allt själva beväpnade...

   Radera
  3. Det var andra tider på 60-talet när man hade sitt vapen i plåtskåpet på logementet ...

   Radera
  4. Det hade man på 90-talet också. Slutstyckena i säkerhetsskåp dock.

   Radera
  5. Ja, det blev väl ett annat säkerhetstänk efter Militärligans framfart, då de begick ett inbrott i en vapenkassun?

   Radera
  6. Och hemvärnet hade ak4:an under sängen

   Radera
 8. Aftonbladet ägnar sig åt sk skjutjärnsjournalistik.

  SvaraRadera
 9. Securitas har som alla andra vakbolag svårt att få sina tjänster tillsatta. Troligt att detta påverkar kvalitén.

  SvaraRadera
 10. Polisen uppger iofs att de har anhållit en misstänkt under söndagen, enligt TT.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt dagens Juridik är det "en ordningsvakt som arbetar på Regeringskansliet".

   "Securitas avtal avseende bevakningsuppdraget på Regeringskansliet löper ut i februari. Det är ännu inte bestämt om de får förnyat förtroende."
   https://www.dagensjuridik.se/nyheter/en-gripen-for-vapenstold-pa-regeringskansliet/

   Radera
  2. Skyddsvakt läste jag. Som bytt namn och har skulder. Så antagligen speltorsk eller liknande som behöver pengar till en skenande skuldsättning.

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera