Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-11-28 10:06

Väntad upprekyl i konjunkturbarometern

Som prognosticerat i morse steg konjunkturbarometern något, för första gången sedan i april. Nivån är tillbaka på septembers nivåer och den nedåtgående trenden i konjunkturen, som varat sedan i november 2017 har inte rubbats. Hushållens syn på sin egen ekonomi föll mycket hårt, men drabbar inte mig gäller.
Kojnunkturbarometern. Data: KI
Konjunkturinstitutets (KI) barometerindikator ("konjunkturbarometern") steg marginellt från -6.0 till -5.3. Som bloggen skrev i morse skulle man inte bli förvånad om vi fick se en stigning, t ex pga detaljhandeln alltid blir glada när det lackar mot jul.

Och så blev det också. Detaljhandeln stärktes med +3.1, och tillsammans med en starkare tjänstesektor orkade man dra upp konjunkturbarometern.

Mest utmärkande var annars ett rejält ras i mikroindex hushåll, dvs hur hushållen ser på det egna hushållets ekonomi framöver. Raset var -4.9 och index föll till -6.7. Det är förstås likt tidigare alltid värre för andra hushåll än det egna och makroindexet, dvs vad hushållen tror om alla andra, föll vidare ner till -14.9 och mycket djup lågkonjunktur. Synen på den egna ekonomin kommer nå samsyn med synen på övrigas ekonomi tids nog, 

Misärindex föll således, men är fortfarande positivt genom att mikroindex är högre än makroindex, dvs "drabbar inte mig" gäller fortfarande.

Tillverkningsindustrin fortsatte tat backa, om än marginellt, medan bygg- och anläggning stärktes.

Enligt konjunkturmodellen för börsinvesteringar ska man fortsatt stå utanför den svenska börsen. Köpa ska man först göra när konjunkturbarometern i två månader varit på -10 eller sämre.

8 kommentarer:

 1. Tyvärr låst artikel, läste dock samma artikel i Sydsvenskan där fastighetsmiljardären hävdar att låga räntor och bristande avkastningsmöjligheter gör börsen attraktiv. Han står i varje fall inte utanför börsen.

  https://www.di.se/nyheter/fastighetsmiljardaren-byter-fot-om-borsen-pengarna-har-ingenstans-att-ta-vagen/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det kanske är så enkelt. Det visar sig framöver. Ju längre tiden går så kanske fler och fler köper in sig igen om man nu stått utanför börsen. Många har ju skrikigt nedgång i flera år, men det händer inte.
   Men. Det är kanske just detta som måste hända. När tillräckligt många/alla är positiva till börsen. Då kommer nedgången. Mönstret brukar ju upprepa sig.

   Radera
  2. Kan låta motsägelsefullt, men min allmänna uppfattning är gemene man som har lite koll på börsen är ganska skeptiska och tycker att den är högt värderat, känns inte som att folk är direkt i extas med tron att det inte kommer gå ned.

   Radera
  3. Håller helt med om detta. "Börsen? Nä det är för riskabelt och för dyrt" hör man ofta. Sen är det en hel del som månadssparar i indexfonder mm men det är knappast någon börshysteri bland de jag pratar med, eller rädsla att "missa tåget" mm som brukar utmärka an topp.

   Radera
  4. Börsen är inte som bostadsmarknaden. Börsen dippar rätt frekvent och då kan man köpa sig in på lägre nivåer.

   Radera
  5. Eller så fortsätter det gå upp, och vid själva dippen står index högre än om man köpt direkt.

   Radera
 2. Drabbar inte mig. Arbetar i fastighetsförvaltningsbranschen :)

  SvaraRadera
 3. Konjunkturmodellen verkar vara rena skiten att investera efter. Börsen går ju som tåget. De som kommer senare lär få köpa dyrt.

  SvaraRadera