Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2019-11-28 10:06

Väntad upprekyl i konjunkturbarometern

Som prognosticerat i morse steg konjunkturbarometern något, för första gången sedan i april. Nivån är tillbaka på septembers nivåer och den nedåtgående trenden i konjunkturen, som varat sedan i november 2017 har inte rubbats. Hushållens syn på sin egen ekonomi föll mycket hårt, men drabbar inte mig gäller.
Kojnunkturbarometern. Data: KI
Konjunkturinstitutets (KI) barometerindikator ("konjunkturbarometern") steg marginellt från -6.0 till -5.3. Som bloggen skrev i morse skulle man inte bli förvånad om vi fick se en stigning, t ex pga detaljhandeln alltid blir glada när det lackar mot jul.

Och så blev det också. Detaljhandeln stärktes med +3.1, och tillsammans med en starkare tjänstesektor orkade man dra upp konjunkturbarometern.

Mest utmärkande var annars ett rejält ras i mikroindex hushåll, dvs hur hushållen ser på det egna hushållets ekonomi framöver. Raset var -4.9 och index föll till -6.7. Det är förstås likt tidigare alltid värre för andra hushåll än det egna och makroindexet, dvs vad hushållen tror om alla andra, föll vidare ner till -14.9 och mycket djup lågkonjunktur. Synen på den egna ekonomin kommer nå samsyn med synen på övrigas ekonomi tids nog, 

Misärindex föll således, men är fortfarande positivt genom att mikroindex är högre än makroindex, dvs "drabbar inte mig" gäller fortfarande.

Tillverkningsindustrin fortsatte tat backa, om än marginellt, medan bygg- och anläggning stärktes.

Enligt konjunkturmodellen för börsinvesteringar ska man fortsatt stå utanför den svenska börsen. Köpa ska man först göra när konjunkturbarometern i två månader varit på -10 eller sämre.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Tyvärr låst artikel, läste dock samma artikel i Sydsvenskan där fastighetsmiljardären hävdar att låga räntor och bristande avkastningsmöjligheter gör börsen attraktiv. Han står i varje fall inte utanför börsen.

  https://www.di.se/nyheter/fastighetsmiljardaren-byter-fot-om-borsen-pengarna-har-ingenstans-att-ta-vagen/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det kanske är så enkelt. Det visar sig framöver. Ju längre tiden går så kanske fler och fler köper in sig igen om man nu stått utanför börsen. Många har ju skrikigt nedgång i flera år, men det händer inte.
   Men. Det är kanske just detta som måste hända. När tillräckligt många/alla är positiva till börsen. Då kommer nedgången. Mönstret brukar ju upprepa sig.

   Radera
  2. Kan låta motsägelsefullt, men min allmänna uppfattning är gemene man som har lite koll på börsen är ganska skeptiska och tycker att den är högt värderat, känns inte som att folk är direkt i extas med tron att det inte kommer gå ned.

   Radera
  3. Håller helt med om detta. "Börsen? Nä det är för riskabelt och för dyrt" hör man ofta. Sen är det en hel del som månadssparar i indexfonder mm men det är knappast någon börshysteri bland de jag pratar med, eller rädsla att "missa tåget" mm som brukar utmärka an topp.

   Radera
  4. Börsen är inte som bostadsmarknaden. Börsen dippar rätt frekvent och då kan man köpa sig in på lägre nivåer.

   Radera
  5. Eller så fortsätter det gå upp, och vid själva dippen står index högre än om man köpt direkt.

   Radera
 2. Drabbar inte mig. Arbetar i fastighetsförvaltningsbranschen :)

  SvaraRadera
 3. Konjunkturmodellen verkar vara rena skiten att investera efter. Börsen går ju som tåget. De som kommer senare lär få köpa dyrt.

  SvaraRadera