Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2019-11-12 15:06

Telia får köpa TV4 - för lite, för sent?

Telia får godkänt av EU-kommissionen att köpa TV4 från Bonnier-sfären. Frågan är dock om inte Telia är för sen på bollen att ta sig in i tevebranschen, när alla ska vara med och gigantiska aktörer som Apple och Disney nu slår sig in med sina miljarder (dollar) och Netflix tillväxt stannar upp i konkurrensen. Fast Bonnier bör ju vara nöjda med att ha kommit ur innan det är för sent.
Lena Wilderäng och Lars Wilderäng hos TV4 Nyhetsmorgon.
TV4 köps alltså upp av Telia, som vill bredda sig ut i mediaproduktion. Detta samtidigt som den svenska mediajätten Bonnier uppenbarligen gjort analysen att det är dags att lämna teve bakom sig. Vem som har rätt återstår att se, men det känns som Bonnier borde vara nöjda.

Även om det fortfarande finns massa rättighetsbegränsningar geografiskt, så har tevemediet via strömningstjänsterna blivit en global marknad, åtminstone för de egna produktionerna. Dessa är en unique selling point, och Netflix gjorde förstås rätt analys där - ska man växa och behålla kunder måste man erbjuda något unikt, inte bara andras innehåll. Netflix var inte först - HBO har alltid primärt kört eget innehåll - men strategin har visat sig korrekt, för i dagarna drog Disney igång sin egen strömningstjänst, vilket i praktiken betyder att en av de största koncernerna inom högbudgetproduktioner rycker sitt innehåll från andra tjänster, även om det på grund av olika avtal kan vara en process som tar en stund. Samtidigt drog Apple igång sin egen teveströmningstjänst med eget innehåll härom veckan. Apples krigskassa är som ett mellanstort lands BNP, vilket man kanske inte kan säga om Telia och TV4. Timingen för Telias köp av TV4 känns inte som en tanke. 

Och Netflix tillväxt faller. Liksom aktien.

MarketScreener (fd 4-Traders) uppger p/e 85 för Netflix utifrån analytikerestimaten för 2019 efter utplanat tillväxt. Analytikerna tror dock på fortsatt linjär tillväxt för bolaget och att p/e faller till 35 år 2021.
Veckochart Netflix.
Sedan toppen 2018 är aktien ner cirka 30%.

TV4:s unique selling point kan bara bli eget svenskt innehåll. Det betyder att man måste satsa stenhårt på kvalitetsproduktion av innehåll för en av OECD:s minsta språkgrupper, den svenska, med inklusive de finnar som behärskar svenska (som andraspråk) 12 miljoner personer som kundgrupp. Jämför det med enbart modersmålstalande engelska på 300 - 400 miljoner och upp till två miljarder som andraspråk, plus alla som är förälskade i varumärket Hollywood.

Att försöka konkurrera med Apple, Disney, Amazon och Netflix, eller ens HBO är dödfött. Dessa aktörer kan TV4 får vara glada om de alls kan köpa in dessa strömningstjänsters serier ibland. 

Förhoppningsvis överlever TV4, åtminstone till en sådan grad att det inte blir en gökunge för Telia. Men en bra affär? Tillåt mig vara tveksam. Strömmande tevetjänster är absolut framtiden, och det finns säkert en marknad för svenskspråkigt lokalt innehåll, men frågan är om det är en särskilt lönsam affär. Man ska dessutom konkurrera med det skattepengdiande vuxendagiset SVT, som är garanterade sina pengar även om exakt noll personer tittar.

Men kanske har Telia kraften, visionerna, idéerna och kompetensen att lyfta TV4 in i en framtid som Bonnier inte orkade med? Eller så är TV4 helt enkelt för litet och det är för sent?
Feminuterschart Telia Company.
Själva Telia Company.-aktien rusade på beskedet, men har nu fallit tillbaka och är i skrivande stund bara upp +0.85%.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Bra bild, vilket fint par :) lovebombing från Malmö

  SvaraRadera
 2. Kan bara hålla med. Ingen affär jag gjort idag. Känns som ett panik köp nu när de stora aktörerna äter upp Telias intäkter på Tv-sidan.

  SvaraRadera
 3. Jag tror marknaden skiktas upp allt mer. De mer etablerade befolkningsskikten, till vilka Wilderängs väl hör och även jag själv, tittar nästan aldrig på TV medan övriga delar av befolkningen fortsätter att titta på TV med musik, shower, action och liknande. Så....

  SvaraRadera
  Svar
  1. De yngre tittar inte på tv. Mina tonåringar vet nog inte ens vad TV4 är.

   Radera
 4. Vem som helst kan se att tablå-tvs tid är räknade. Den som överlever är väl den som är statsfinansierad... tills folket förhoppningsvis tröttnar...

  Bland övriga kanaler känns det som att de som först inser att de måste gå från tablå-tv till live-tv, blir vinnarna...

  i den mån man kan erbjuda live-tv, sport, konserter, osv så kan nog TV4 absolut överleva och kanske t.o.m. frodas.

  Frågan är väl mer hur många live-tv kanaler sverige behöver och/eller kan försörja?


  SvaraRadera
 5. Vi har pratat om att säga upp tv-abonnemanget från Viasat och köra bara streaming.

  Frugan har accepterat och barnen (4 och 6) kollar ändå mest på Youtube/Netflix så de kommer inte sakna något.

  Netflix + C More + Disney+ (när det kommer) + Amazon Prime blir runt 400 kr vilket är billigare än idag med tanke på att vi redan har Netflix och C More förrutom tv-abonnemanget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här men i viasat ingår Viaplay så kan man stå ut med den tjänsten är baspaketet på viasat nästan gratis. Stackarna ringer en gång i månaden för att sälja fler boxar och kort.

   Radera
 6. Jag tror att streaming tjänsterna kommer att ändras. Vissa stora aktörer har tjänster med serier, filmer. Andra sport. Sen att det kommer att finnas mindre lokala aktörer "Svenska" som kör dokumentärer, samhälle, nyheter. Tjänster som är mer lokala. Även svensk underhållning.

  SvaraRadera
 7. Jag tror inte Disney kommer rycka sina produktioner helt från andra aktörer. Det finns nog vissa fördelar med att sälja rättigheter till dessa.

  Dels kan man kanske ta tillräckligt betalt för att det skall vara lönsamt. Dels så kan ju filmerna vara effektiv reklam - här ni aldrig funderat på varför filmer dyker upp på tablå-tv när en sekel är på g?

  SvaraRadera
 8. Är det bara jag som tycker att en film är bättre om man ser den på linjär TV. Tex så har jag sett Röd Oktober hundra gånger, skulle aldrig tänka mig att stream den eller stoppa in den gamla DVDn eftersom jag sett den så många gånger. Men...när den visas enligt tablå på linjär TV kan jag inte låta bli utan att ta fram chipsen och titta? Obs jag är inte jättegammal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dröjer nog inte länge innan Netflix och de andra börjar med "kanaler". En enkel spellista där filmer blandas med serier. De sänder t ex nya avsnitt av Serien X på Måndagar kl 21.00 osv.

   HBO Nordic hade något liknande när de dök upp på Telia här i Sverige. Skaffade man HBO Nordic via Telia så fick man även en kanal som hette HBO Nordic (eller var det två?) där GoT gick måndagar 21.00 osv. Ibland var det ena sättet att se senaste GoT då de ofta "glömde" uppdatera biblioteket eller la upp fel avsnitt.

   Radera
  2. Jag gillar också att se Röd Oktober om och om igen när den sänds på TV. Jag får ståpäls av den ryska körsången i filmen.

   Radera
  3. Funderade lite till varför jag tycker så och det kan ju vara att man är uppfostrad med kroatisk dockteater, fulgubbe med mysbyxor, clownen Manne och den där storpotäten. Så det hänger väl i sen 80 talet att när något bra finns att se gäller det att passa på.

   Radera
 9. Det är svårt att se det som något annat än en ren överföring av kapital från Telias aktieägare till Bonnier.

  Men det är klart, slår man ihop TV4 med SVT och så finns det runt 8 miljarder i synergier att plocka hem.

  SvaraRadera
 10. Kanske Telia4 borde påpeka att det kostar att producera svenskt innehåll även för dem, så de måste ha sin del av skattekakan.

  Och förresten, påminn mig hur stor del av Telia som staten äger i skrivandes stund. Har det blivit staten mot staten i linjär-TV? (Ja, jag vet att det finns fler kanaler än så.)

  SvaraRadera
 11. Jag tror att linjär TV inte kommer att bli irrelevant inom en överskådlig framtid. Som du säger finns fortfarande en hel del svenskproducerat innehåll. Däribland finns schemalagda program som troligen inte skulle göra sig så bra på konventionell tv såsom let's dance, på spåret eller liknande. Sist men inte minst så tror jag inte ska underskatta hur mycket tv - tittaren gillar att bara sätta sig i soffan och slå igång TV'n och börja zappa. En känsla av att inte behöva välja något, att bara dumtitta tror jag är något som folk kommer fortsätta att uppskatta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eh, har du provat streamingtjänster? Youtube är ju t ex världsmästare på att ta fram spellistor så att man är där ett par timmar istället för den där 5 minuters snutten man skulle se.
   Finns en aktör som sticker ut och det är SVT-play. SVTplay appen på appleTV slutar sändningen efter att programmet är klart. Helt otroligt att styva 8 miljarder skattepengar levererar än så kass streamingtjänst.

   Radera
 12. Telia ägs delvis av staten så nu får dom ytterligare en propagandakanal. Är det bara tv4-kanalen eller är det hela mediahuset som köps?

  SvaraRadera
 13. Jag kör Movie HD appen + Allcast från Google play så har man allting gratis och på samma ställe. Enklast så.

  SvaraRadera
 14. Streaming ger fortfarande sämre bild (har inte testat 4k, bara full HD) än tex parabol-tv eller BluRay. Om man har en stor skärm så syns det tydligt. Även avsaknaden av 5.1 ljud på många streaming tjänster gör det mindre intressant för oss som fortfarande gillar bra ljud till film och serier.

  SvaraRadera
 15. 12 miljoner... Du menar att den danska och norska marknaden är helt ointressant? Finns ju flera exempel på lyckade samproduktioner mellan de nordiska länderna. Lär kunna bli ännu vanligare framöver.

  SvaraRadera
 16. Grattis, snygg brud har du iallafall!

  SvaraRadera