Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-11-20 10:03

Swedbank misstänks brutit mot amerikanska sanktioner - skickade pengar åt Kalashnikov

Swedbank-aktien faller hårt på börsen efter avslöjandet att banken inte bara tidigare tvättat ryska pengar, utan även explicit brutit mot amerikanska Rysslandssanktioner och överfört pengar mellan ryska och amerikanska Kalashnikov-bolag.
En AKMS, en sk "Kalashnikov".

SVT:s omdiskuterade teveprogram Uppdrag Granskning avslöjar att Swedbank verkar ha deltagit i att flytta pengar mellan ryska Kalshnikov och Kalashnikov USA. Sanktionerna mot Ryssland förbjuder sådana överföringar, och vapentillverkningen i USA ska hanteras av ett fristående bolag.

Nu visar det sig dock att Swedbank har hjälpt till att flytta mellan tidigare VD:n för Kalashnikov, som numera är vice försvarsminister i diktatorn Vladimir Putins regering, och det amerikanska Kalashnikovbolaget.
Herr författaren skjuter lagligt med en något modernare så kallad Kalashnikov någonstans i Sverige. Bokresearch. Rätt litet vapen, svårt att skjuta med från axeln om man är svensklång. Det sägs att vapnet mer är till för att skjuta med från bröstet, och att sikta inte är så noga, men det bruket fungerar dåligt tillsammans med säkerhetsrutiner på skjutbana.
Brottet är mycket allvarligt. Ytterst ligger fängelse i USA i potten och omfattande bötesbelopp, men Swedbank riskerar också att kastas ut från att göra transaktioner alls i USA och med amerikanska banker. I princip kan man kastas ut från hela det internationella överföringssystemet, men det har inte hänt i tidigare fall hos andra banker som gått Kremls ärenden på motsvarande vis.  Överföringen hotar även amerikanska säkerhetsintressen, vilket man inte leker med. Sedan är frågan vem på Swedbank som ska skaka amerikanskt galler. Tidigare VD:n har fått gå.

Aktien faller hårt och är i skrivande stund ner 3.30%.

Swedbank hävdar i ett pressmeddelande att man inte känner till att man skulle överträdigt några sanktionsbestämmelser:
"Banken känner inte till att några överträdelser av OFAC:s sanktionsbestämmelser skulle ha framkommit i den pågående interna utredningen."
Däremot menar man att man redan känner till de dokument SVT fått tillgång till. Således verkar Swedbank gjort en annan tolkning av det hela. Swedbanks interna utredning ska vara klar i början av 2020.

17 kommentarer:

 1. Det är alltså tillåtet för Kalashnikov att ha bolag i USA, men inte att föra över pengar till det? Låter inte riktigt genomtänkt logisk lagstiftning enligt min spontana reaktion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bolaget är ett oberoende bolag. som tillverkar på licens. Det är inte ett dotterbolag. Formellt iaf.

   Radera
 2. Kanske värt en egen bloggpost? Hur sjutton kan det finnas tillstånd att tillverka ryska vapen på licens på amerikansk mark när man själva har så många vapentillverkare? Och syftet med att sälja licens är ju att tjäna pengar, så någonstans här i kedjan har ju någon i USA gett tillstånd till jänkarpengar att flöda till Ryssland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jänkarna måste ju upprätthålla en stadig ström av kalashnikovs till islamisterna de anlitar för regimbyten i Mellanöstern. Lättare att ha egen fabrik då.

   Radera
  2. Jag uppfattade det som att förbudet gällde just det: att förbjuda överföringar så att jänkarpengar flödar till Ryssland.

   Det andra förbudet tycker jag verkar märkligt. Varför skulle det vara ett problem om rysspengar flödar in i USA?

   Radera
  3. Markus du är nog inte helt fel ute. Men upplägget är givetvis väldigt komplicerat och USA är inte ensamma om att stödja tveksamma grupper med hårdvara och framförallt info. Under "revolution" i Libyen publicerades ett flertal bilder i svensk press på "demokrati aktivister" beväpnade med FN MAG/KSP 58. Kollar man vilka stater som har detta vapen i sin arsenal och jämför det med staterna som uttalat stödde "upproret" blir det intressant, till saken hör att bilderna togs/publicerad väldigt tidigt i konflikten långt innan NATO insatsen tog fart.

   Gällande Swedbank och deras tvättande av ryska pengar så är det givetvis illa men Swedbank har väl klarat värre stormar än detta.

   Radera
 3. Var det inte Michael Moore som i "Bowling for Columbine" fick ett gevär om man satte in en viss minimumsumma på en bank i Michigan? Kanske detsom Swedbank försöker efterapa? "Tvätta minst en miljard SEK, få en Kalashnikov, tvätta en miljard USD så guldpläterar vi den.


  https://tribune.com.pk/story/1888850/1-pm-imran-gets-gold-kalashnikov-gift-saudi-prince/

  SvaraRadera
 4. Så när bottnar aktien? Div när är det dags att köpa? Kommer det mer avslöjanden och drev innan det går bättre igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligtvis, hittills har inga straff ens dömts ut.

   Idag sänkte dessutom Handelsbanken Swedbanks utdelningsprognos för 2020 till 5 kronor vilket skulle ge en direktavkastning mot dagens kurs på cirka 4 %.

   Högt men lågt jämfört med konkurrenterna. Jag tror inte aktien fallit klart än.

   Radera
 5. Om man går in på Swedbank med 10 000kr i kontakter ägde väldigt misstänksamma. De vill ju inte riskera att befatta sig med svarta pengar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller bara om pengarna kommer från hederligt arbete så som dricks för en servitris eller extra helg jobb för en rörmokare. Men är du rysk vapenhandlare eller liknade så spelar det ingen roll vart pengarna kommer i från. Det har sannolikt att göra med hur stor summan av förmodat svarta pengar är. Neka svennebanan att sätta in struntsummor som 10 kkr är rutin. Men kommer svennebanan med 1 miljard dollar (oavsett pengarnas ursprung) så blir bankirerna alldeles till sig och vill så klart hjälpa till att "flytta" pengarna. " greed is great" som man säger på Wall street.

   Radera
  2. Dricks ska beskattas liksom extra helginkomster, ser inte problemet. En slapp attityd mot ryska blodspengar ändrar inte på det.

   Radera
 6. [email protected] ja vapnet ser rätt litet och obekvämat ut, får man fråga hur lång du är? För att få en referens till bilden

  SvaraRadera
  Svar
  1. 184cm. Vapnet passar kanske om man är 165.

   Radera
 7. Uppgav man i reportaget när denna transaktion skulle ha skett?
  Har hört att alla transaktioner till motparter som finns på US sanktion list fastnar i betalningsfilter hos den den banken som utför själva betalningen, vilket alltid är en bank i USA.
  Då skulle denna transaktion inte ha fastnat mao?

  SvaraRadera