Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-11-05 11:22

Sverige importerar just nu nästan en kärnreaktor kolkraft från Polen (TILLÄGG - IFRÅGASATT UPPGIFT)

Enligt ElectricityMap.org importerar Sverige just nu nästan en hel kärnkraftsreaktor kolkraft från Polen, med den ödesmättade siffran 666 g CO2/kWh. Dock är Svenska Kraftnäts tjänst Kontrollrummet nere just nu och kan inte bekräfta situationen.

Tillägg: Flera personer hävdar att Svenska Kraftnät levererar fel tecken på import/export i just fallet Sverige- Polen, och att vi egentligen exporterar. Mot detta talar att Electricity Maps angivna import från Polen sjönk när svensk förbrukning sjönk inatt, och ökar när svensk förbrukning ökar. Å Andra sidan samvarierar rimligtvis Sveriges och Polens förbrukning.

Då SVK:s Kontrollrummet fortfarande är nere går det inte att se facit, och Kontrollrummet brukar vad jag minns inte leverera historik över export och import per destinationsland/avsändande land, utan bara nettot.

Inläggets text är i övrigt inte uppdaterad, utan står kvar i originalform, dvs förutsätter att Sverige importerar från Polen.
Kolkraftverk i Tyskland.
Sverige importerar just nu 603 MW el från Polen, eller lite mindre än en av de reaktorer på Ringhals som ska läggas ner med start slutet av december i år. Polens elmix ligger enligt ElectricityMap på 666 g CO2/kWh, och är också källan för uppgifterna. Importen från Polen uppges stå för 3% av elkraften i Sverige just nu, antagligen mer än så om man bara tittar på södra Sverige.

Svenska Kraftnäts egen tjänst Kontrollrummet har dock tagit bort hur flödet av elen ser ut just nu, och skriver:
"Vi har tekniska problem med datat för elens flöde, import/export och produktion, varför dessa grafern är nedsläckta tillsvidare."
Siffrorna går alltså inte att bekräfta den vägen. I södra Sverige är det väl runt noll grader, soligt och rätt vindstilla just nu. Fint väder även så här års betyder alltså polsk kolkraft, vilket väcker frågan hur det blir när den första reaktorn i Ringhals stängs ner den 30:e december. Vindstilla, vackert väder, vinter...
Kolkraftverk i Litauen.
Sveriges CO2-utsläpp har som bekant ökad varje år med Miljöpartiet i regeringsställning, medan den innan föll med Alliansen, och kommer öka ytterligare när man nu avvecklar två kärnreaktorer.

Cirka 85% av mänsklighetens energiförbrukning bestod förra året av fossila bränslen.

I övrigt har Gotland återigen drabbats av ett totalt strömavbrott. Det nya normalläget.

65 kommentarer:

 1. Under de senaste 52 veckorna har elexporten netto uppgått till 24,1 TWh, enligt Energiföretagens statistik. Det kan minska klimatutsläppen från fossil elproduktion i våra grannländer med cirka 14,5 miljoner ton, vilket motsvarar mer än en fjärdedel av Sveriges egna utsläpp av växthusgaser. Fast visst sker det import ibland.

  Denna nettoexport förväntas öka de närmste åren trots nedläggning av de två olönsamma reaktorerna.Och vår produktion av el ökar i år. En effekt av denna ökning är att exporten till våra grannar ökar i år med och därmed minskar mängden CO2, klimatet bryr sig inte om var minskningen sker. Nästa år ökar troligen vår elexport ytterligare trots ett Ringhals producerar mindre.

  Försäljning av stadsjeepar har ökat för hela landet. Under de senaste fyra åren har andelen stadsjeepar av den totala nybilsförsäljningen i Sverige fördubblats. Idag utgör de över 40 procent, enligt Sveriges Radio. Här finns den stora ökningen av CO2 i Sverige.

  Stadsjeepen är större och tyngre än andra bilar vilket innebär att de kräver mer bränsle. Detta innebär att de i snitt släpper ut 25 procent mer koldioxid än en medelstor bil.


  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Irrelevant, nettoexporten hade varit större annars. Nedläggningen av Ringhals-reaktorerna ökar CO2-utsläppen globalt, och klimatet skiter i Sveriges gränser.

   Radera
  2. Det är bara genom politiska beslut som fördyrar kärnkraften det skapas utrymme för dyra och än så länge ej fullt täckande investeringar i vindenergi.

   Att kalla det kraft, dvs effekt är att ta i då den är starkt beroende av annan kraft för att kunna vara ett alternativ. De 2000MW kraft som läggs ner behöver ersättas med minst 6/
   -7000 MW vindkraft för att ge samma driftsäkerhet.

   Är det rimligt att Sverige investerar i svenska pengar, med allt vad det innebär i form av högre kostnader jämfört med om Polen själva gjorde det. Argumentet är så jävla dumt att det får vindsnurror a att stanna.

   Radera
  3. Hur har du tänkt dig att mer vindkraft i Norrland skall kunna säljas till Danmark, Polen och Tyskland när vi har nord-sydliga flaskhalsar i Sveriges enät? Oskarshamn och Ringhals ligger på rätt sida om dessa flaskhalsar.

   Radera
  4. Rickard vi har massor av vattenkraft, som fungerar bra som batteri. Men visst har Svenska Kraftnät och ett gäng regionala nätägare vissa problem när det gäller att bygga ut näten. Ny vindkraft är lönsam i Sverige utan subventioner.

   Största exporten går till Finland. Har inte kollat nyligen men mesta handeln i båda riktningar är med Norge om jag minns rätt. Polen är betydligt mindre handelspartner.

   Förstår att du är skeptisk till handel med andra länder, men inte varför.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Det blåser aldrig när det är som kallast i Norrland. Dessutom är det väldigt lite sol då.

   Men man kan ju alltid elda sin vedspis med sk förnyelsebart bränsle och utan efterbehandling av rökgaserna.

   Radera
  6. Varför i alla sina dar får du för dig att jag skulle vara skeptisk till elhandel Nanotec?

   Jag önskar att vi maxar vindkraften till det vattenkraften kan balansera nu när byggandet rullar på, behåller kärnkraft i söder och bygger nya reaktorer och i stället för absurda mängder nord-sydliga kraftedningar bygger mera kapacitet Sverige - Danmark, Sverige Polen och Sverige baltikum, förslagsvis Simpevarp-Gotland-Lettland

   Radera
  7. Handel är bra, men kostnaderna för en tillräckligt stor överföringskapacitet blir enorm och tjänar inget till.

   Om nu vindkraften är par med kärnkraften sett till prod kostnad (varsågod och googla), hur mycket kostar då nätförstärkningarna som behövs för att bygga upp överföringskapacitet i 10-20000MW storlek, dvs flera gånger dagens?

   Hur skall vi göra med vattenkraften som ger ca 10-12000MW som mest, och 60-70GWh när toppförbrukningne är minst det dubbla?

   Om det är vindstilla, tex kalla vinterdagar när just toppeffekten behövs och 10000MW vind ger kanske 1000-2000MW.

   När du börjar stoppa in fakta, dvs data i ekvationen inser man snart att vindkraft kräver betydande merinvesteringar än dagens för att ge ett stabilt nät.

   Det kommer inte, som en Stockholmsmiljöpartist skrev, att räcka att stänga av kaffebryggaren.

   Tom Sveriges ledande vindkraftsforskare säger att reglerkraft behövs men visar skyndsamt inte på merkostnader a.


   Vindkraften åker snålskjuts och det börjar bli dags att göra realistiska kostnadskalkyler av vad en massiv utbyggnad kostar.

   Det kanske leder till att elen kostar 1kr/kWh i framtiden i produktionskostnad, det kanske det för med kärnkraft också.

   Men så länge du, Nanotec och alla andra frälsta väljer att bortse från alla fakta är det ett problem att besluten fattas på felaktiga data.

   Radera
  8. Min solcellsanläggning producerar idag ca 3 ggr mindre el än vad det producerar när det var maxeffekt i somras.
   Sol och molnfritt idag så bättre förutsättningar som idag finns inte. I januari är väl effekten 1/10 av topp.
   Hur ska Sverige kunna fungera med bara vind och sol? Idioti!

   Radera
  9. @Rickard mfl. Det går inte att ersätta varken baskraft eller reglerkraft med vindkraft fullt ut även om den byggdes ut i det oändliga. En dag när der inte blåser så produceras inga kWh och normalt har vi ungefär samma väder i hela norden. Mer vindkraft kräver per automatik mer flexibel reglerkraft så som vatten-, gas eller kol. Kärnkraft är inte optimalt då den är för långsam vid snabba effektförändringar som sker i system med mycket sol o vindkraft

   Radera
  10. Magnus det var Rickard som verkade vara mot handel. De reaktorer som byggs nu i Eu dvs Finland och England kostar bra mycket över 1 kr/kWh när de efter stora förseningar blir klara.

   De svenska gamla rektorerna i Ringhals som nu läggs ner fick sin dödsdom av ekonomiska skäl. En upprustning till vad Eu kräver är för dyrt. Ingen elproducent i Sverige satsar på ny fission om de inte får subventioner från staten.

   Klart reglerkraft behövs.

   Jag vill ha mer stamnät, mer handel med våra grannar och givetvis mer kapacitet i båda riktningarna när det gäller Gotland. Rörligt pris till alla konsumenter i betydligt större utsträckning för att ta hand om både lågt och högt elpris hos producenterna.

   Jag byter åsikt med rätta data. Nu är det lönsamt att fimpa de två rektorerna. Vilka i Vattenfalls styrelse resonerar annorlunda?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  11. @Anders så ju mer vi bygger ut vindkraften desto mindre möjlihet att bygga ut kärnkraft? I så fall borde vi ju stoppa nu.

   Radera
  12. @nanotec: hinkley point even har även indexerad inmatingspris med 2012 som basår, det producerar ingenting men det är garanterad vad dom få :)

   92,5 Pfund/MWh plus einem jährlichen Inflationsausgleich auf Preisbasis 2012 zu (derzeit 107 Euro/MWh[25])

   -> 1,2kr idag om det producerade, not bad upphandlad för dom som bygger.

   jag är emot nya kärnkraftverk, men uppdatera vår/eras asea atom kraftverk :)

   Radera
  13. En sak som man skall betänka är på hösten när vattenmagasinen skall fylls på för att räcka hela vintern,
   blåser det då har vindkraften förtur mot vattenkrafften just för att den i ne kan sparas.
   är då magasinen fulla...
   japp då får man släppa förbi vattnet utanför turbinerna,
   när det läget blir bestående , kommer mycket vatten gå till spillo och det som förr räckte vintern ut tar slut för tidigt, och när det är som kallast blåser det inte, och kärnkraften är borta...?
   det blir inge bra va!?

   Radera
  14. När ska förresten vindkraften bära sina egna kostnader? Görs avsättning till nedmonteringen av utgångna vindkraftverk, eller kommer de bara stå och rosta när de till slut blir utslitna om sisådär 20-30 år?

   Eller kommer kostnaden externaliseras meddelst konkurs?

   I andra länder som satsade på vindkraft långt innan det blev aktuellt i sverige är detta ett reellt problem, om inte verken står kvar och rostar så fälls de och sonika grävs ned...

   Radera
  15. Ja, det kan bli trist för markägare om vindkraftverket har placerats i ett separat bolag, som kan kursas för att slippa nedmonteringskostnaden. Hamnar på markägaren i så fall.

   Radera
  16. Med det sagt, så bör dock markägaren kunna ragga tag på nytt vindkraftsbolag, då vägar, elnät, fundament etc redan är framdraget. Bör gå att nå en deal med nytt bolag som tar kostnaden mot att få en smidig installation av nytt.

   Radera
  17. Fundamenten håller väl inte mer än ca 25 är om jag inte är felinformerad?

   Radera
  18. Nanotec, kärnkraft går att bygga billigare om man gör det rationellt.
   De två exenplen du tar upp är verkligen atypiska.

   Vindkraften kostar som sagt betydligt mer när ALLA kostnader vägs in.

   8000MW kärnkraft kräver motsvarande det dubbla i vindkraft för lika många GWh. Då räknar vi snällt.

   Det ger även det ett pris på runt 1kr/kWh. Då är INTE ombyggnader av elnäten med i kalkylen, I vilken mån det må behövas.

   Ovanpå det behövs reglerkraft.
   Det blir främst en kapitalkostnad för alla de tusentals MW som behövs, men det går säkert att balansera mot export/import.

   Jag har inte sett några jämförelser som ser det i helhetsperpektiv utan när man redovisar vindkraften är det som marginal kraft, dvs energiproduktion som den är lönsam.

   Så nej, jag tror du väljer att bortse från detta då det inte riktigt passar in i din modell.

   Har du några studier som tar omkull det så please, jag ser fördelar med vindkraft ur ett resiliensperpektiv tex.


   Är den lika lönsam/attraktiv då?

   Radera
  19. Tro mig det behövs en rejäl ombyggnad av elnätet.
   Vad tror ni nätavgigten går till?

   Så sent som förra veckan pratade jag några som jobbar på ett företag som heter linjemontage.

   Radera
  20. Richard Ohlin, har du en studie som visar att vindkraften kostar mer än kärnkraft när alla kostnader vägs in?

   Radera
  21. Det är inte elmix vi importerar. Det är deras kolkraft på marginalen som genererar 820g/kWh

   Radera
  22. Man behöver inga studier för att se vad vindkraften faktiskt kostar, titta på Tysklands 'EEG in zahlen' som publiceras av energi och industri ministeriet, sidan 6 (solkraft finns också med där). Det kostar ~15 miljoner SEK att bygga [SvK, Svensk vindenergi] och integrera 1 MW vindkraft i det Svenska systemet, de har en teknisk/ekonomisk livslängd på 15 år och har en genomsnittlig leverans på 30% (enligt vindstat närmare 25%) och produktionen varierar med +-20% på årsbasis [Svensk Vindenergi, 2018] samt DUAM på mellan 15-20 öre/kWh. Bara att räkna...

   Enligt Vattenfall och Qvist kommer Sverige tvingas importera 40% av vårt elbehov vintertid när kärnkraften är nedlagd, då det Nordiska systemet inte kan förse oss med den effekt så kommer den komma från Polen, Tyskland och Danmark i första hand. Vilket med dagens elbehov skulle innebära en utsläppsökning på runt 35 miljoner ton CO2. Lägger man på den ökande elektrifieringen av samhället (hur det nu skall gå till med rusande elpriser!?) hamnar vi på en utsläppsökning på 65-70 miljoner ton per år, förmodligen mer. Den Röd-gröna klimatpolitiken är fantastisk eller hur?

   Ringhals-1/2 offrades tillsammans med OKG-2 för att Miljöpartet skulle släppa kravet på effektskatten i energiuppgörelsen 2015, alternativet hade varit att samtliga kärnkraftverk hade stängts 2020 tillsammans med Svensk exportindustri. Kostnaden för att uppgradera dem hade tagit mindre än ett år att räkna hem med elpriserna som var 2016, Fortum som är delägare i Ringhals motsatte sig nedläggningsbeslutet men är minoritetsägare.

   Radera
  23. Rickard: lägg därtill att det isf krävs typ 7200MW kärnkraft eller motsvarande för lika många watt, detta är något som vindkraftsivrarna gärna bortser från.

   Radera
  24. @balkongståarn: Poängen med min kommentar är att med mera intermittent kraft så som vindkraft (och solkraft) så behövs mera installerad reglerkraft.
   Man kan också hävda att med mera kärnkraft behövs mindre vindkraft.
   Några här funderar på hur mycket installerad vindkraft som behövs för att ersätta installerad kärnkraft vilket är helt fel frågeställning eftersom det inte går.

   Radera
 2. Hur definieras en stadsjeep?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett kännetecken är SUV med stora fälgar och lågprofildäck som inte funkar i terräng.

   En mer osynlig variant är en SUV som bara har tvåhjulsdrift.

   Sen kan även den mest offroad-anpassade bilen vara en stadsjeep ifall den ägs av någon som inte vågar ta ut den på dåliga skogsvägar och liknande.

   Radera
  2. Peter Eriksson kör en sådan för att han bor på landet...

   Radera
  3. Var är alla de där skogsvägarna i Sverige som kräver en Jeep? Jag brukar ägna halva somrarna åt att köra runt på hyggesvägar i en Citroën C1 och hittills aldrig stött på några problem.

   Radera
  4. Stadsjeep = en bil av märket Jeep som körs i stadsmiljö?

   Radera
  5. Det är väl en benämning som är påhittad av folk som stör sig på andra som de tycker har en för stor och kapabel bil. För att rättfärdiga sin avundsjuka och ilska så klistrar de på miljöargument.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Finns väl inget kapabelt med en SUV. Bara höga och otympliga lastar mindre än en kombi bullrar mer dyrare däck mm. I min bil åker fyra fullvuxna plus bagage Malmö-Stockholm på 25 liter rapsolja, det är vad jag kallar kapabel.

   Radera
  8. Jag kanske har glädje av fyrhjulsdrift och hög markfrigång ett par gånger per år men vid de tillfällena är det väldigt trevligt att ha. Minimal skillnad mellan en modern kombi och motsvarande SUV i förbrukning.

   Radera
  9. Det enda inkapabla med SUVar tar de isf sitta bakom ratten. Ofta sitter där någon som verkar tro att den är 5m bred, gjord av glas och av någon anledning har automatiskt företräde.

   Balkongtåarna: vad har du för bil? Min erfarenhet av kombis är att man inte åker 4 fullvuxna, man får vara glad om två fullvuxna och två halvvuxna/pygmeer kan färdas någorlunda bekvämt.

   Radera
 3. Är dock rejält mycket kallare i norra landsändan och bara över normala i en liten del längst söderut.https://www.smhi.se/data/meteorologi/kartor/karta/temperature/2019/november/4

  För övrigt förstår jag inte argumentet att vi ändå är en nettoexportör över hela året. Varje stängd kärnkraftsreaktor kommer ge ökad co2-utsläpp när vi slår i effekttaket.

  SvaraRadera
 4. Bryr mig inte om CO2. Lite mer koldioxid är bara bra för växtligheten. Däremot så kommer människor i Polen dö i förtid pga utsläppen och därför är det ingen bra verksamhet. Kärnkraft är mycket renare och säkrare.

  Tyvärr har vi en värdelös opposition som inte drar ner brallorna på MP och påpekar att de för en politik som dödar hundratals/tusentals årligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Polen har uppmärksammat problemet och projekterar nu för ny kärnkraft. Ett tiotal reaktorer i första vändan som ska stå klara till 2035 om jag inte missminner mig. Målet är att ersätta ca 20% av kolkraften med kärnkraft.

   Radera
 5. Och överallt pratar man om hur klimatsmart tågen är. Skitsnack om man ändå importerar el från kol.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Det där med de ständigt återkommande strömavbrotten på Gotland, kan det vara någon typ av "övning" för senare övertagande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara inkörningsproblem på uppgraderad utrustning.

   Radera
 8. Electricitymap.org anger som källa svk.se. så om de har fel på sitt data har electricitymap det med, eller så är det bara svk sidan som krånglar.

  SvaraRadera
 9. tja om vindkraft inte behöver subventioner så kan man ta bort elcertikaten.
  Beskatta de olika energislagen lika (kärnkraft vatten vind sol våg ... )
  p.s jag har tagit fossila energikällor som kol olja ... de kan lugnt beskattas via skatt på mmängden CO2 de producerar per kwh/värme ekvivalenter

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Dessutom får vi 82MW dansk kolkraft just nu.
  Med 256g CO2/kWh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att det motsvarar utsläpp från många stadsjeepar?

   Radera
 12. ElectricityMap.org verkar inte så tillförlitligt. Kollade solel i Sverige och de angav 7%.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 13. Pilen mellan Sverige och Polen visar fel, det har att göra med att källan de plockar sin data ifrån har något teckenfel.
  Kolla ärendet här:
  https://github.com/tmrowco/electricitymap-contrib/issues/2052

  Så vi exporterar el till Polen, inte tvärt om.

  SvaraRadera
 14. Så här brukar det nog gå när man låter ideologi få ersätta realpolitik.

  Visst låter det sexigt när MP och S pratar om stort elöverskott, vidare pågående kraftig utbyggnad av fossilfritt och att vi kommer vara först i världen att vara helt fossilfria.

  Man blir nästan lite stolt över att vara svensk igen.

  Sen dimper elräkningen ned och nätet är 3500kr/kvartalet och elförbrukningen 600-1500kr i månaden beroende på årstid med luft-vatten värmepump.

  Sen ser man att vi importerar kolkraft från polen och tyskland.

  Sen läser man om elavbrott lite varstans.

  Och till sist läser man våra specialisters varningar om att situationen kommer förvärras nästkommande 10 år innan det blir bättre.

  Jävla pajasar, skulle valfri person i detta forum bete sig på sitt jobb som dom driver landet hade man fått sparken för länge sedan.

  Som företrädare för landet MÅSTE dom ha befolkningens bästa för ögonen, låga räkningar och driftsäkert. Det är ju fan ingen som gynnas av skyhöga räkningar och elavbrott...

  SvaraRadera
 15. Nu var jag inne på ElectricityMap.
  Det var en sak som jag ställer mig frågande till och det är biomassan.
  Räknas inte co2 utsläppen från biomassa?

  Jag är ganska säker på att förbränning av biomassa släpper ut co2.
  Visserligen kan man klassa det som förnybart men det känns nog ändå lite långsökt.
  En som odlar vall, låter en torvmosse vara orörd eller låter sin skog växa binder kol.
  Den som eldar ved, plöjer eller dikar ut en torvmosse släpper ju ut co2 i atmosfären.
  Eller har jag missat något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Anders du har missat att biomassa växer upp på nytt. Kretslopp kallas det. Istället för att skogen brinner vart 100 år avverkas efter typ 70 år och ny skog planteras.

   Torvmosse som dikas ut ger mycket metan till atmosfären.

   Det är utmärkt att du har vallodling.

   Sol, vind, vatten, geotermi, månkraft och havsströmmar är alla på tillväxt (ja förutom då biomassa).

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Visst är det på tillväxt men så är ock jordens energibehov, eller?

   Radera
  3. Jo, jag vet vad kretslopp är för något.

   Co2 utsläpp från biomassa fungerar på samma sätt som metanutsläpp från djur så känns det ganska rimligt att man behandlar dessa utsläpp på ett likvärdigt sätt.
   Ja, riktigt likvärdigt är det kanske inte.
   Metangas har en livslängd på cirka åtta år medan du exemplifierade utsläpp av co2 från biomassa till cirka 70 år.

   Radera
  4. När biomassan dör återgår nästan all co2 till luften. Bättre få nytta av den genom förbränning istället för att den förmultnar.

   Radera
  5. hur can det vara för mycket co2, förra år har vi inte haft tillräckligt till ölproduktion :P

   https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/RxpnrJ/gasbrist-hot-mot-den-svenska-sommarolen

   Radera
  6. Men egentligen tycker jag också at man måste vara försiktigt med organisationer som "svebio", det gå mycket lobbyarbete kring biomassa, och det är mycket grönmålerie, speciell eftersom dom gärna vill ha fasta quota på tillsats biodiesel, bioethanol och gärna också i flygbensin. Men det betyder at det bli mindre biobränsle till fjärrvärme. Om vi tycker vi har rätt at hugga ner hela sveriges skog har Bolsonaro ochså rätt at brinner/hugga ner allt regnskog för at sälja återådling av skog till oss som klimakompensation av flygresor, men fan det ska vi också göra, hugga ner allt och sen sälja vi vår skogsplantering som klimakompensering till china :)

   Radera
  7. carmania. När biomassa förmultnar så binds en stor del av kolet i den bildade mullen och enbart en del släpps ut i atmosfären. Att använda biomassa som bränsle är därför inte någon höjdare om man vill minska mängden co2 i atmosfären. Det är bättre än fossila bränslen som frigör forna tiders inkapslade CO2 och som tar klimatet till dessa tider, men inte någon lösning. Det bästa för klimatet är om skog och natur får förmultna eller används av djur och människa för tex föda, redskap och dylikt som vid sin livstids slut övergår till mull.

   Radera
 16. Visst är det fräscht med grön skatteväxling!

  Det är ju signalpolitiken som är i fokus och kärnkraft är ju inte grön alls, bra med straffskatt som sänker den branschen... eller vänta den skulle ju bara brandskattas, uj ni lägger ner, uj, uj, öh vi tar bort skatten, jasså ni lägger ner ändå för vi fepplade bort tid och det är point of no return på igångsatta avvecklingar..

  Jamen då kan ju kärnkraft ersättas av typ vindkraft, sol och annat grönt typ... Jaså är det inte konkret, jamen det är ju grönt.

  Vi behöver väl ändå inte tala så mycket om den ökade kolenergianvändingen i Sverige. Det har ju liksom inte hänt i Sverige, för Sverige är ju ett föredöme. Usch vilka green greasers de är i vår grannländer. Tur vi sänder starka signaler om grön skatteväxling.

  ...hur naiva politiker alldeles för nära rodret resonerar sig fram....

  SvaraRadera
 17. I morgon blir det ännu värre. Ett elpris över 86 öre/kWh i hela Sverige vid 18-tiden, tyder på att något inte står rätt till.
  Man saknar ju kontrollrummet som analysverktyg.
  Samtidigt som prisnivåerna indikerar just import från Polen och kanske även Baltikum.
  Har man timavtal så är det ju bara att styra ner förbrukningen i morgon eftermiddag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får det iofs till 67 öre i morgon, samma som ikväll. Värmepumpen stänger ner sig på de berörda tiderna, är bara några timmar.

   Radera
  2. Rekomenderar nordpool day ahead prices, finns som App. Den anger 93 öre/kWh. Idag är priset precis som du anger 67 öre/kWh.
   Imorgon blir det många timmar med högpris kring 60 och däröver. (07-20)

   Radera
  3. Kör Bixias app, den har day ahead och anger 67 i morgon, annan profil än idag. Kanske annan zon?

   Radera
  4. Uppenbarligen hra Bixia fel siffror, för nu när jag kollar Nordpool står det mkt riktigt 80:75 vid 18-19. Sak samma, det är då mina grejer är nedstängda ändå.

   Radera