Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-11-28 07:29

Stockholmsbörsen tillbaka vid motståndet

Stockholmsbörsen har de senaste dagarna rekylerat upp igen och är nu vid motståndsområdet. Fortsatt uppgång kan signalera ett utbrott och att det är dags för en ny uppgång efter de senaste veckornas kraftsamling och konsolidering.
Dagschart OMXSPI.
Nu är jag trött på min mancold, och det är dags att gå upp på morgonen igen.

Börsen kan alltså ladda för ett utbrott uppåt, då OMXSPI är tillbaka vid det lite trögare området runt 662 där man vände ner senast. Efter två vändningar på nedsidan runt 650 kan man nog konstatera att 650 förvandlats till ett stöd.

Då husse S&P-500 i USA steg under gårdagen, även efter svensk stängning, så är oddsen låga att Stockholmsbörsen fortsätter uppåt, och i så fall kommer ge ett nytt börsrekord (eng all time high) under dagen. Hur stängningen blir är en annan fråga, då husse vaknar igen i eftermiddag och kan ha andra åsikter.

Detta motsäger på inget sätt att konjunkturen är på väg åt helvete, utan marknaden kan alltid förbli irrationell, vilket man t ex ser med den svenska bostadsbubblan. Möjligen innebär det att smällen blir hårdare när det väl vänder, då börsen helt enkelt inte ska slå rekord så här sencykliskt.

I övrigt kommer nya siffror för konjunkturbarometern idag. Bli inte förvånade om det kan bli ett litet hack uppåt då t ex detaljhandeln börjar få ryckningar i ljumsken på grund av den annalkande julen och barometern har fallit månad efter månad. Ett litet hack i kurvan kan vara passande innan nedgången fortsätter.

Har sett att någon kritiserat mig i kommentarsfältet någonstans för att "ha haft fel om bostadsbubblan sedan 2003". För det första har inte bloggen funnits längre än sedan 2008, för det andra så kan jag inte ansvara för personers läsförståelse. Enda gången som jag vet att jag sagt datum för när bostadspriserna ska ner var våren 2011, och då föll sedan mycket riktigt priserna fram till årsskiftet. Sedan kan man t ex läsa ett otal inlägg likt detta från 2015 eller 2016. I 2016-inlägget står det t ex
"Likt tidigare finns det inga tecken på att bostadsbubblan är på väg att spricka i Stockholm, utan priserna fortsätter uppåt."
Att jag sedan 2003 skulle hävdat att priserna ska falla är således objektivt fel. Jag har inte alls hävdat det vilket ovanstående två länkar bevisar (det finns minst ett sådant inlägg i månaden under långa perioder).

Så till mina kritiker vill jag hälsa att ni är förstås välkomna att fantisera ihop vad ni tror att jag skriver, men jag behöver inte bemöta sådant, eftersom jag - tydligen till skillnad från er - mycket väl vet vad jag skriver. Så lite styrkekramar och massa kärlek till er, med förhoppningar om att ni faktiskt läser vad som skrivs och inte vad ni tror skrivs.

3 kommentarer:

 1. Många verkar tro att en bubbla betyder att priserna ska sjunka i närtid. Och huruvida det stämde att det var en bubbla vet man ju inte förens efteråt, men jag delar ju åsikten att villor/BR är i en bubbla men vem vet med rätt politiska åtgärder kan det nog fortsätta upp..

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Får se, det mesta styrs ju av handelsoron.

  Läs gärna Finansinspektionens senaste stabilitetsrapport. Det saknas inte direkt risker och börserna kan säkert gå ner rejält om det blir nån större chock.

  Samtidigt, om det bara lunkar på i dagens måttliga takt så värderas svenska börsbolag enl just den rapporten till P/E 15, och givet att vinsterna inte sjunker mer än vad som redan är diskonterat i kurserna kanske det blir begränsade rörelser.

  SvaraRadera