Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-11-01 13:30

Stockholmsbörsen har kommunikationsproblem - stoppat handeln

NASDAQ OMX Nordic ("Stockholmsbörsen") har tekniska kommunikationsproblem och har stoppat handeln, ett stopp som förlängdes klockan 13:00. Även övriga nordiska och baltiska börser ska vara påverkade.
Kära Bullen ...
NASDAQ OMX Nordic skriver på sin hemsida:
"Nasdaq is still experiencing connectivy issues affecting its Nordic and Baltic markets. As a result, we made a new decision to halt the equity and equity derivatives markets again at 13.00 CET. We will provide additional information as it becomes available."
En välbehövlig påminnelse om att tillgångar man har i aktier eller andra marknadsnoterade instrument inte nödvändigtvis är tillgängliga inom normala 1-7 dagar, även om bankernas system fortfarande fungerar.

Beroende på hur stor del likvider olika fonder håller, kan stoppet även hindra avyttring av fonder, men vid normala transaktionsvolymer har många fonder tillräckligt med likvider, eller kombinationer av köp och försäljning för att stoppet inte ska vara ett problem.

Problemet uppstår främst om många vill rusa åt samma håll på marknaden, och värst blir problemet om många vill sälja under en pågående börskrasch.

Oavsett, pengar du har på marknaden är inte tillgängliga direkt oavsett, och räkna inte med att snabbt kunna förvandla dem till likvider. Och det hela är inte ett problem som i första steget drabbar någon fattig.

13 kommentarer:

 1. Rätta mig om jag har fel, men har inte BankID -> Kortbetalningsterminaler -> och nu Nasdaq Nordic SE, strulat denna vecka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer.
   Det är kontanter och guld som gäller.

   Radera
  2. Du kan lägga till i listan att Skatteverkets tjänst för att deklarera lantbruk låg nere ons-tors och att deklarationsperioden förlängts till 6/11 (i.st.f 1/11 ursprungligen)
   Känns bra att vi bygger ett så stabilt samhälle som klarar lite motgångar.

   Radera
  3. Samhället gick inte under för det. Samhället är stabilt och klarar sådant här.

   Radera
  4. Ja, bankid hade en nertid på strax under en timme. Minns inte om det varit övriga störningar senaste åren.

   Fullt hanterbart.

   Radera
  5. Ni tänker att det finns ett mönster och någon aktör testar trojanerna innan man slår till? Var visst någon som flög in en drönare över Forsmark igår också, ett led i att hitta en punkt för att störa elförsörjningen.

   Radera
  6. Samhället klarar det säkert, men tror ni att vi klarar ett veckolångt stopp i BankID med följande re-issue av alla certifikat för miljontals användare (har hänt - SSL utgivare har blivit hackade och bestulna på root-cert)?
   Min poäng är att det känns som att allt bygger på att vi seglar i medvind.

   Radera
  7. Ja, det går säkert att klara. Varför skulle det inte gå? Vi är mycket mer anpassningsbara än vad folk föreställer sig.

   Radera
 2. Ja definitivt Bank-ID men också Bahnhof och Telia. Det är röksignaler som gäller

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller bongotrummor funkar också på kortare avstånd. Kanske är lite konspiratorisk men cyberkrigföring är väl något vi kommer få se mer av?

   Radera
 3. Enligt Sveriges radios kvart-i-fem eko är det tydligen oklart om Stockholmsbörsen kan öppna ens på måndag. Så det verkar vara något riktigt jobbigt som hänt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bli trist för enstaka individer, som t ex behövde få fram pengar till påskrivet tillträde av bostad etc.

   Radera
  2. Oj. Undrar vad som hänt. Är det hela nasdaq Europa eller bara sthlm börsen ?

   Radera