Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2019-11-30 16:33

Socialdemokraterna testskjuter Stefan Löfvens avgång via Aftonbladet

I ett testskott i den socialdemokratiska tidningen Aftonbladet meddelar "källor inom Socialdemokraterna" att partiledaren och statsministern Stefan Löfven (S) ska avgå 2021. Det hela bör ses som ett test för att se reaktionerna från åsiktsproffsen.
På väg bort.
Bloggens läsare trodde på avgång redan nästa år eller efter valförlusten 2022, men det ser alltså ut att bli år 2021 istället, vilket kanske är rimligare. Om inte annat styr partiets årsstämma det hela, och den är inte förrän 2021.

Artikeln i Aftonbladet är en trevare och "källor inom Socialdemokraterna" är förstås partikansliet, partiledningen, riksdagsgruppsledningen eller motsvarande. Man vill nu se vad reaktionerna på detta är, och börja skönhetstävlingen bland de alternativa kandidaterna.

Det som skrivs är att januariavtalet JÖK:en har smutsat ner Löfven, som omöjligen kan vinna ett val åt Socialdemokraterna efter att i dryga tre år samarbetat med de centralliberala C och L. Därför måste Löfven bort 2021, en ny partiledare och statsminister in, och sedan kan man efter årsskiftet 2021-2022 riva upp JÖK:en efter att höstbudgeten är klubbad. Riksdagens oppositionspartier kommer inte fälla regeringen ett drygt halvår innan det ordinarie valet, och oavsett är som sagt budgeten redan klubbad och det vore rätt meningslöst i det läget. (Eller ja, man kan fälla regeringen, men eftersom man inte kommer kunna rösta fram någon ny statsminister så kommer situationen i så fall vara som under hösten 2018, med en avsatt statsminister vid rodret, utan mandat att egentligen göra något, en avgångsregering.)

Därmed kan den nye socialdemokratiske ledaren gå till val utan att vara JÖK:ad, vilket väl är enda chansen för partiet att hålla sig över 20% efter nästa val.

Nästa vecka kommer även SCB:s nya partisympatiundersökning, som kommer visa hur mycket S har tappat, och i detalj visa vilka väljargrupper som överger partiet - ålder, kön, utbildningsnivå, deltagande på arbetsmarknaden etc. Det kommer antagligen inte vara en munter läsning för S.
Kandidat.
Sedan finns det inte direkt några starka kandidater att ersätta Löfven med. I testskottet hos Aftonbladet presenteras kandidaterna, antagligen föreslagna av "källor inom Socialdemokraterna". Kronprinsar och kronprinsessor är Magdalena Andersson, Mikael Damberg och Ardalan Shekarabi.
Kandidat.
Man låter också droppa Anders Ygeman och avgående LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson, samt Ann Linde, Annika Strandhäll (som bloggen dock bedömer kommer lämna politiken) och Boel Godner från Södertälje.
Kandidat. Om han lyckas boka en lokal.
Det är spelarna i testskottet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

44 kommentarer:

 1. Formellt sett behöver man inte byta statsminister för att man byter partiledare. Kan finnas en vits att hålla kvar statsministerposten med tanke på hur långt inne det sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Praxis är inte sådan. Kommer inte hända.

   Radera
  2. Vad är då praxis för ett svagt regeringsparti?

   Radera
  3. Praxis verkar väl vara att man löper linan ut och slickar såren efter valet.

   Radera
  4. Cornucopia: Som pikant kuriositet med viss anknytning till ämnet: När Branting p.g.a. hälsoskäl begärde entledigande från Statsministerposten efterträddes han av Richard Sandler som varit Finansminister men ej var partiledare i S. Sandler avstod från att kandidera som partiledare och partiet valde Per-Albin Hansson som ny partiledare efter Branting.

   Radera
 2. Maggan tror jag på. Säga vad man vill om politiken men hon är bra på att genomföra saker hon bestämt sig för. Ygeman kommer de aldrig välja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan säger Ygeman det folk vill höra. Det kanske går hem bättre i stugorna?

   Radera
  2. Jo Ygeman lurar väljarna att han . . MEN Finansministern spöar alla i Riksdagens diskussioner, så . . . men godkänns hon av Shori, bjereld, Jämtin . . . -gruppen, gamla KPML(r) alltså

   Radera
  3. Hur många procent har hört en riksdagsdiskussion öht? Det är denna minoritet som man eventuellt skulle kunna locka med den rörligheten. Däremot någon som säger det väljarna vill höra kan locka - att det är tomma ord kan ha underordnad betydelse för väljarna.

   Radera
  4. Är det verkligen så många som inte ser igenom Ygemans infernaliska ljugande? Han är ju praktiskt taget desinformationsminister. Är folk så i så kraftig förnekelse? Enormt sänke i mina ögon. Är jag så långt borta från många andra att känna så?

   Radera
  5. Tror inte på Finans ministern hon förstår nog vilket hot seat det är Varför inte en Muslim det finns 2 att välja på Jag skulle gissa Baylan då han är Sunni muslim och står närmast deras nya kärnväljare nämligen det Muslimska brödraskapet.

   Radera
  6. @Ulf Dahl: Iofs så är ju religion förbjudet ämne här men Baylan är ju kristen (broderskapare tom).

   Radera
 3. Om vi får en avgångsregering en längre tid så kommer regeringsfrågan få välidgt mycket utrymme i valdebatten. Det kan gynna M, KD och SD då Ulf skulle bilda en (troligtvis) stabil regering om dessa partier får en majoritet. I dagsläget har de 48-49% så det är ganska nära.

  Det S kan hoppas på är en till överenskommelse. Tänk NU (novemeberuppgörelsen), så de kan sitta ytterligare fyra år. För det ska ske måste de lura borgerligheten en tredje gång. Detta är vad de måste krattas manegen för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om mätningarna stämmer, varför skulle det näst största partiet "bilda" regering.av dessa tre alltså.
   M är helt färglösa, jag tror ebba gifter ihopp just dessa partier och med sin "gå hem i stugorna" aura blir SM.
   Blir ju endel gratis poäng också med en kvinna.

   Radera
  2. > Om mätningarna stämmer, varför skulle det näst största partiet "bilda" regering.av dessa tre alltså.

   Jimmie Åkesson kommer få en majoritet emot sig. När det gäller Ebba så är partiet mindre än M. Därför kommer Ulf bilda regering med KD, och han visade förra hösten att han var villig till det, men han fick en majoritet av Riksdagen emot sig.

   Radera
  3. Vi får se. I förtroende mätningar så står ebba högre än ulf, vilket kan ha en enande effekt.
   Men vi får se

   Radera
 4. Man undrar ju var smärtgränsen går för S och LO? Är det 20% som gäller? För de kan väl inte sitta och blöda väljare till främst SD hur länge som helst.

  Räcker det att S-politiker som ej är ministrar börjar bedriva öppen intern kritik mot JÖKen med Löfvens välsignelse?

  Kanske kan Lööf gå med på mer S-politik framöver för husfridens skull, men det lär knappast L ställa upp på om de inte vill begå harakiri för öppen ridå.

  Att splittra Alliansen blev en Pyrrhusseger för Löfven där det sk konservativa blocket kan attackera från vänster i vissa frågor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns nog inte någon bestämd smärtgräns för s även om under 20% är psykologiskt svårt att svälja för dem.

   Den andra lika avgörande frågan som inte någon ställt är hur länge LO orkar hålla SD utanför. LO blöder manliga väljare till SD i ännu högre grad än S.

   Proppen har gått ur. Brunsmetning funkar inte lika bra längre när automatvapen, bomber och granater smäller i takt med larmrapporter om kommuner på dekis vilket drabbar allt fler av sossarnas kärnväljare.

   S kan inte vända utvecklingen om man inte lägger om sin politik och samtidigt klarar av att sälja in en trovärdig historia. Även en kovändning kan kosta väljare och varför välja en blek kopia? S behöver en ny karismatisk ledare. Det är svår att se någon sådan i det presenterade gänget.

   Radera
 5. Stefan Löfven kommer att vara 65 år vid 2022 års riksdagsval. Undantagandes Erlander som gick strax efter fyllda 68 i en tid då folkpensionsåldern i landet var 67 år, har vi i Sverige i modern tid inte haft någon Statsminister och ej heller vad jag kan påminna mig någon partiledare förutom Erlander och Alf Svensson i högre ålder.
  I runda slängar 10 år som partiledare för ett parti som är, alltid varit och alltid kommer att förbli i kris, och dessutom Statsminister i nära nog två mandatperioder under de omständigheter som varit gällande för Löfven, är vad kan antagas maximalt vad en person kan orka och därför unnar jag honom gott och väl att dra sig tillbaka med vad jag själv anser kan vara med högburet huvud.
  I övrigt så anser jag artikeln i Aftonbladet vara mest spekulativ lösplugg ... Vi har ytterligare två mellanvalsår framför oss och mycket kan hända dessförinnan.
  Tyvärr, av anledningar som måhända inte bör anges explicit, så kommer förmodligen Shekarabi aldrig att bli aktuell för partiledarposten i S ... än mindre för Statsministerposten.
  Bland yngre förmågor inom partiet ser jag Eva Nordmark som någon som mycket väl kan ha framtiden för sig med tanke dels på att hon är kvinna och dels att hon har facklig förankring i grupper som har mycket att vinna på socialdemokratiskt regeringsinnehav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tänker på ardalans SSU skandal ?

   Radera
  2. För en gångs skull kan jag hålla med Chiefen, men bara om det första. Lövén har suttit så länge att han troligen är i behov av pension. Lövéns främsta framgång, kanske en av de få, är att han lyckades lura C och L att gå vilse.

   Lövén och övriga är tyvärr bortspelade av SD som kunnat driva opposition mot ett verklighetsfrånvänt etablissemang.

   Radera
 6. Eva Nordmark borde vara en kandidat. När hon var ordförande för det som numera heter Vision var hon väldigt kompetent och ryckte upp hela det fackförbundet.

  Efterträdaren på den posten hette iofs Annika Strandhäll och allt som hon ställde till med både med just det facket och sedan som minister kan naturligtvis spöka till det även för Eva. Men som sagt, för att vara sosse är/var hon väldigt kompetent, och det strul med AF som hon anklagas för nu är ju egentligen inte hennes fel, den planen har fått ärva, bara att bita i kudden och spela med, vilket hon gjort bra även det hittills.

  SvaraRadera
 7. För övrigt kan det vara värt att påminna om att det kommer en ny global PISA-rapport nästa vecka, på tisdag tror jag. Ansvariga politiker har naturligtvis redan viss förinformation om resultatet.

  Det är nästan så man börjar tro att Sossarna/Aftonbladet redan vet att de till varje pris kommer att vilja diskutera något annat än svenska skolelevers resultat hela nästa vecka. ;-)

  SvaraRadera
 8. S har grävt sin egen grop. SD lockar väljare från både vänster och höger. Att mobba ut SD var i backspegeln ett väldigt stor misstag av alla partier. De har fått föra sin politik utan att bli provtryckta under skarpa förhållanden. Nu kan de inte längre ignoreras. I stället kommer nästa regering att att vara högerblocket med SD som nyckelspelare. Det blir spännande.

  Vad S gör kommer med tiden att bli mindre intressant då de kommer att försvinna precis som i utlandet. Tiden har sprungit förbi S. De moderna generationerna av individualister attraheras inte av kollektiva lösningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Strategin hade fungerat om S samtidigt hade adresserat problemen något sånär, i det fördolda. Men nu skulle de tvunget göra precis tvärtemot allt vad SD sade och gjorde för att leda i bevis hur fel SD har och hur dumma och ondsinta SD är. Det är det verkliga gropen. Nu är det för sent, och ett stålbad och/eller ökenvandring väntar.

   Västvärlden har blivit grovt vilseledd av nyliberaler. Kollektiva lösningar kommer komma tillbaka, det är bara fråga om när någon lyckas sälja in det bra och inte låta som varken en haschtomte, ett 68-troll eller en kraftigt nyliberalt (miss)färgad bloggare. Det är ju det folk vill ha egentligen men som ingen erbjuder. Och det är absolut nödvändigt för klimatet.

   Radera
  2. Det är fel analys Svinto. Tyvärr. Individualismen är på G ut. Du måste ha ett gäng.
   SD sägar att saker kan bli bättre och de uppfattas ännu ha en saga som inte allena är pengar, uppbyggande av rätt meningslös påhittad-behov-karriär och dogmen om vård-skola-omsorg, jämställdhet, allas lika värde.
   Underligt att just du inte inser detta, du har ju tidigare manat till kamp för riket?

   Radera
 9. Shekarabi är rätt kandidat sett till vad han uttrycker sig i media (han säger mycket sånt väljarna vill höra). Jag tror dock hans förflutna hindrar honom från posten, SD kommer kunna spela stenhårt i en valrörelse på hans tidigare myglande och fuskande.

  Det blir faktiskt intressant vem som väljs, jag tror stenhårt på någon inom högerfalangen för att de frågorna är i tiden, men internt växer väl Reformisterna dag för dag.

  Tvi-våle om det blir Ygeman. Han är exakt lika lealös och intetsägande som Löfven.

  SvaraRadera
 10. Inga namn på listan är några röstmagneter direkt - dvs raset fortsätter. Lägg därtill det nya islamistiska partiet "Nyans" som kommer att ta invandrargrupperna i förorterna, dvs minst 5%-enheter av S. Så det är inte ca 20% S kommer att få i valet 2022 utan ca 15%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara pensionärer och gammelmänniskor som röstar på S. De kommer att förtvina och försvinna allt eftersom de nya individualisternas generationer kommer till.

   Radera
 11. Sossarna skulle behöva en verbal och karismatisk ledare, en som kan uttrycka sig i tal, lite amerikansk. Inte sedan Palme har sossarna haft någon ledare att tala om.

  SvaraRadera
 12. Sossarna vill regera, alltid - borgarna vill inte regera men påstår att de vill regera men inser att landet är kört.
  Problemet med sossarna är att IQ hos toppersonerna inte matchar vad som krävs för att styra ett land, av de kända pretendenterna är det endast Magdalena som har papper på IQ och utbildning men hon är helt hopplös socialt och saknar omdöme - Damberg och Ygeman är inte skarpa knivar, Morgan Johansson är inte TV mässig och är en vandrande katastrof som justitieminister så vad ska de lansera efter Löfven?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Per G Eriksson: Jag ser gärna att Du presenterar vederhäftig referens till påståendet att cit:....-"Problemet med sossarna är att IQ hos toppersonerna inte matchar vad som krävs för att styra ett land...". Naturligtvis då i form av primo fastställda kriterier för vilken IQ som krävs och var dessa kriterier fastställts samt sekundo en vederhäftig referens till vilka IQ-mätningar som gjorts och i vilket sammanhang på de personer inom SAP som avses i Ditt påstående.

   Parentetiskt kan jag i anknytning till ämnet upplysa om att det relativt nyligen fastslagits av Staffan Landin, internationellt respekterad statistiker som tidigare samarbetat med Rosling samt i FN´s Utvecklingsfond, i en omfattande studie rörande svenska väljares faktiska kunskapsnivå: ... -"...att SD´s väljare bevisligen befinner sig i en bubbla av dystopi och undergångsscenario präglad av deras observerade och konstaterade totala okunskap om politiska och samhälleliga realiteter jämfört med övriga väljare." samt att det därvid inte rör sig om frågor där man kan tycka olika. Det handlar om frågor där det finns en absolut mätbar och påvisbar sanning.

   Radera
  2. Schrödingers Katt bevisar att det påståendet är fel.

   Demografi* och Paretos Princip** är nästintill det enda man behöver börja förstå för att se vartåt det barkar. Två stora ideologier och fem stora religioner, alla sprungna ur sin egen tid från före före internet (indirekt d.v.s datoriseringen av det intellektuella arbetet och robotiseringen av det manuella arbetslivet) har ingen av dem en lösning för vår tid att erbjuda.

   *Världens befolkning ökar för närvarande med runt 250 000 människor per dag. Per dag. En miljard ökning per 10-12 år. Räkna själv. En miljard delat med 10/11/12. Svaret i sin tur delat med 365.

   **Ungefär 80% av de 80% av unga män som i tonåren inser att de inte tillhör de 20% smartaste eller 20% som klarar ett disciplinerat liv i det militära har förr accepterat sin lott i livet som kroppsarbetare. Det alternativet finns snart inte längre kvar överhuvudtaget. Resultatet blir horder av unga, rastlösa unga män som driver runt i samhällets blodomlopp och gör skada.

   Deplorables eller SJW:s spelar ingen roll, båda sidor är uppsamlade nyttiga idioter/kanonmat för två ideologier som funktionellt är överspelade som sociala operativsystem. Alla diktaturer har börjat med unga människor som varit upprörda i grupp. Vilka ideologier sådana grupper har adhererat sig till har varierat genom historien. Det finns bara två kända slutresultat. Öppen diktatur eller välmenande diktatur. Ingetdera alternativet fungerar i längden.

   Radera
  3. Peter Andersson: Jag skulle snarare vilja påstå att Schrödingers Katt bevisar absolut ingenting förrän vi står med facit i hand... d.v.s. har öppnat lådan och kikat! Och det ligger därför i sakens natur att vi inte kan ha ett facit för en pågående process. Den enda observation vi kan göra är att samhället befinner sig i konstant förändring ... vilket i sig då är en pågående process.
   Samt har jag svårt att följa Ditt resonemang om Paretoprincipen i just detta sammanhang ... för mig skulle det lika gärna kunna formuleras som att 80% resulterar i 20% som tvärtemot ....

   Radera
 13. Finns stor risk att Jimmy polariserar landet än förenar landet om han vinner valet.

  SvaraRadera
 14. Det skulle inte se så bra ut för Sverige om Jimmy vann valet samtidigt som Sverige har militära personal i 7 muslimska länder( Mali,Afghanistan,Syrien,Irak,Yemen, Libyen m fl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min högst subjektiva uppfattning är att det inte ser bra ut oavsett vem som är statsminister/vinner valet.

   Dessa resurser skulle enligt mig läggas på det egna landet/försvaret/medborgarna istället för att vara husse(USA) och matte (EU) till lags i deras krig och geospel i tredje världen. Men jag är medveten nog att inse att det är ett rent önsketänkande och aldrig kommer inträffa.

   Radera
 15. Om Ardalan Shekarabi blir vald är metamorfosen komplett, från arbetarparti till invandrarbidragsparti, med tanke på hans historia, även om just han ger ett vettigt och sympatiskt intryck.

  Fantastisk bildtext om Ygeman. Blir dock poängavdrag för att du använder svengelska droppa vilket är väldigt otydligt. Handlar det om namn som nämns eller förväntade namn som utelämnas?

  SvaraRadera
 16. Aldrig förr har det väll funnits så många trovärdiga kandidater till att leda sossarna. Jag tror dock att alla kandidater utom två skulle ge ungefär samma röstmängd. Ardalan ligger rätt i tiden med sin etniska bakgrumd, skulle också kunna förhindra att ett förortsparti kommer in. Och Jan Emanuel, han skulle kunna attrahera rätt många konservativa röster och även en hel del som flytt till SD, han verkar faktiskt ha en del vettigtheter och fatta lite ur företagare tänker, men han ÄR en svågerkapitalist som inte tjänat pengar på ett ärligt kapitalistiskt sätt.

  Men som militant antisocialist hoppas jag verkligen inte på att någon av dessa kommer väljas.

  SvaraRadera
 17. Det ser lite kört ut för landet Sverige. Det fortsätter komma stora grupper till landet. Cirka 100 000 årligen. Framförallt via Öresundsbron. Det kom fler till landet 2018 än 2015. Ingen vet hur det här äventyret ska sluta. Det är ett riskbeteende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Drygt 130.000 uppehållstillstånd utfärdades 2018 varav cirka 40.000 hade någon form av referens till Flykting-/Asyl- ... Resterande cirka 90.000 av samtliga uppehållstillstånd alltså av andra orsaker. Med andra ord knappt en tredjedel av invandringen kan hänföras till Flykting-/Asyl-.

   Radera
 18. Löfven och S tog några skit år för att splittra alliansen, få se om det ger någon utdelning i framtiden eller om det just var onödiga skitår.

  SvaraRadera
 19. Snälla Löfven stanna på din post. Du är vår bästa valarbetare!

  SvaraRadera