Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-11-11 13:02

SCB avvecklar inköpet av arbetslöshetsenkät från Evry

Aftonbladet uppger att SCB håller på att avveckla "samarbetet med Evry" kring arbetskraftsundersökningen AKU. Det verkar som Evrys lågavlönade anställda helt enkelt hittat på enkätsvar, då respondenter vid uppföljande samtal efter tre månader varit helt oförstående till att de varit med på enkäten tidigare. Även Sveriges BNP-siffor måste revideras.
Aftonbladet.
Respondet får en uppföljande intervju efter tre månader, men många har visat sig inte ha svarat på enkäten tidigare. Annat i Aftonbladets artikel är att de lågavlönade callcenteranställda tidvis bara sitter tysta, men ändå lyckas samla in enkätsvar. Evry har haft ett incitament, att om man samlar in dubbelt så många svar får man enligt Aftonbladet 24x så mycket betalt.

De Evryanställda uppges ha en lön på 100:- SEK i timmen, med avdrag för varenda toalettpaus, och tjänar i praktiken runt 15 000:- SEK i månaden, vilket torde vara ett av Sveriges allra sämst betalda jobb.

Vad den egentliga AKU-arbetslösheten är går således inte att avgöra. SCB menar att den för ett år sedan underdrevs, och att den nu överdrivs. Aftonbladets artikel gör det rätt tydligt att det är Evrys data som brister, och inte SCB:s tidigare metodik. 

Därmed är inte AKU-datan längre kontinuerligt intakt.

Inköpen av tjänsten från Evry ska nu avvecklas, eller som det skrivs att i fredags "meddelade SCB att man har inlett en avveckling av samarbetet med Evry".

Sveriges BNP-siffror behöver också revideras, eftersom AKU:n ingår i underlaget.

Kan tyvärr inte länka till Aftonbladets artikel på grund av osäkerheten kring hur EU:s så kallade länkskatt kommer slå i Sverige - Internetartiklar är pågående publicering och lagstiftning gäller alltså retroaktivt för Internetpublicerat innehåll.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

16 kommentarer:

 1. Indirekt statsanställda som egentligen inte gjort någonting alls är således de mest framgångsrika både i teorin och i lönekuvertet? Det ligger stor ironi i detta på något sätt...

  SvaraRadera
 2. Ännu ett symptom på det nya fusk-Sverige. Överallt fuskas det och miljarderna rinner iväg. Statuera exempel på båda sidor med rejäla fängelsestraff. Trots allt är konsekvensen att människor dör för att pengarna saknas till vård osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer till fullo. Men tror inte vi kommer se fängelsestraff för ansvariga detta sekel.tyvärr

   Radera
 3. Då ska man kanske be dom om ursäkt som ifrågasatt korrektheten i dom rapporterna? Kanske ska man heller inte vara så tvärsäker på att vissa undersökningar är riktiga så man nervärderar folk som inte litar 100% på dom.

  SvaraRadera
 4. Jag har i mitt förra jobb hållit på mycket med AKU som då ansågs som en säker källa. De som är arbetslösa tillfälligt och har a-kassa ansågs tillhöra arbetskraften cirka 4 miljoner. Sedan 2 milj barn och 2 milj pensionärer= 8 miljoner, men det var då. Hur kan SCB ha övergivit sina källor och börja luta sig mot Evry? Det måste bero på att SCB inte kunnat lita på Arbetsförmedlingens siffror. Helt otroligt i så fall i statistikens förlovade land. Ett land på dekis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det borde gå att använda Skatteverkets data för att åtminstone i efterhand kontrollera sysselsättningen, speciellt nu när arbetsgivare måste rapportera månadsvis.
   Den svarta kommer man inte åt men det gjorde man väl inte tidigare heller. Varför skulle en telefonintervju fånga bättre data än skatteverket?

   Radera
  2. Det du efterfrågar finns redan. Det är en helt egen statistikprodukt som funnits i mer än trettio år, nämligen den registerbaserade arbetsmarknadsstatistiken (RAMS). Skillnaden är att den tar lång tid att ta fram och inte fungerar som konjunkturstatistik, men eftersom den är totalräknad kan den brytas ner exempelvis mycket låg geografisk nivå eller detaljerad branschindelning. AKU och RAMS har olika syften och är komplement till varandra. De kan inte ersätta varandra.

   Radera
 5. Jag kan inte fatta att de sa upp folk med flera års erfarenhet och dessutom inte ens höga löner för det här. Så dumsnålt.

  SvaraRadera
 6. Det nya Sverige där officiell statistik inte går att lite på, lite som i Kina :)

  Nu googlade jag Evy och dom verkar ju syssla med precis allt som låter klatschigt och nytt.

  Den andra bananrepubliks-skandalen är väl att våra pensionsfondsförvaltare fortsätter blåsa sparare.

  Man trodde väl att PPM skulle styra upp det efter senaste resan men icke.

  Det måste vara bland de lägsta brotten att lura av pensonärer deras livsbesparingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär som att lova välfärd till skattebetalare...

   Radera
 7. Vet att de firar indiska högtider på sitt Stockholmskontor. Hade inte blivit överraskad ifall uppgångarna sitter i Indien, i alla fall vissa.
  Rumäner lär sig redovisningssvenska, senegaleser färdtjänst. Fast dessa satt ju tyst förresten.

  SvaraRadera
 8. SCB får vad SCB betalar för och deras statistik är ändå inte särskilt tillförlitlig eftersom den är politiskt skruvad på många områden.

  SvaraRadera
 9. Varför tar man inte in information från skatteverket för att fastställa ifall ett personnummer är arbetslöst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Killgissar att det finns lagar och förordningar som hindrar utbyte av denna typ av information mellan myndigheter

   Radera
 10. SCB använder sig av Lernia.

  SvaraRadera