Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2019-11-14 12:27

Reviderad arbetslöshetsstatistik från SCB - ökar chansen för räntehöjning ytterligare - men steg i faktiska tal

SCB har nu släppt reviderad arbetslöshetsstatistik, utan Evrys påhittade siffror. I faktiskt antal arbetslösa har arbetslösheten ökat på ett år, även om den minskade procentuellt säsongsjusterat. Med det senare ökar chansen att Riksbanken gissat rätt om sitt eget framtida agerande och att styrräntan reporäntan alltså höjs i december.
Förändring i procent antal arbetslösa på 12 månader. Data: SCB 


På ett år hade antalet arbetslösa i oktober ökat 15 800 personer. Fortfarande en ökning på 12 månader, men inte lika mycket som månaden innan, med dess ökning på 50 900 personer efter SCB:s korrigering av datat.

Datat bygger nu bara på SCB:s intervjuer, vilket ger större felmarginaler och sämre data på detaljnivå (t ex fördelat på åldersintervaller och kön), något som SCB också påtalar i sina pressmeddelanden. Grafer och siffror i detta inlägg tar som vanligt inte hänsyn till felmarginaler, men som vanligt ålders- och könsdiskriminerar inte bloggen dessa siffror, så det spelar mindre roll.
Förändring i antal arbetslösa på 12 månader. Data: SCB 
Antalet arbetslösa bryr sig dock ingen om, utan det är säsongsjusterade procenttal som makthavarna styr på. Bloggen tittar på antalet som konjunkturindikator, men det gör antagligen ingen annan. Ovanstående visar fortfarande tydligt lågkonjunkturen, som förblir verklig.

Däremot styr säsongsjusterade procenttal exempelvis hur Riksbanken kommer agera. Eventuell hänsyn till stigande arbetslöshet, när arbetslösheten i procenttal nu reviderades ner hela 1.1 procentenheter, kan man nog glömma.

Så de som sitter med rörliga bostadslån ska nog räkna med höjd ränta i december. Om inte marknaden trodde helhjärtat på detta redan, så bör de tro på en räntehöjning nu. Vi kan dessutom räkna med höjda BNP-siffror i SCB:s nästa revidering, vilket också ger stöd för en räntehöjning, explicit efter revidering eller implicit i förväg.

Beskedet är alltså 15 800 fler faktiska arbetslösa på 12 månader i oktober, och en räntehöjning ter sig nu extremt sannolik.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Stämmer, allt annat lika innebär dessa siffror en lägre arbetslöshet än befarat, dvs större sannolikhet för räntehöjning december.

  SvaraRadera
 2. Lågkonjunktur är ett starkt ord. Pyspunka eller dipp låter bättre.

  Börsen går bra, bostadspriserna går sakta uppåt på de flesta ställena, arbetslösheten har inte gått upp nämnvärt och sysselsättningen har inte minskat, exporten går starkt.

  SvaraRadera
 3. Fel rubrik, ska vara: Reviderad arbetslöshetsstatistik från SCB - enligt vad regeringen sedan tidigare fastslagit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du något belägg för Det påståendet eller är det de vanliga tomteriet som spökar?

   Radera
 4. Vänta lite nu,, så arbetslösheten har gått upp i absoluta tal men inte så mycket i procent? Då beror ju den höjda arbetslöshet helt på inflyttade människor? Vilket måste betyda att inflyttade människor inte arbetar i så stor omfattning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte nödvändigtvis. Arbetslösheten mäts baserat på antal människor som ”vill jobba”, inte baserat på total population. En ökning i arbetslösa men sänkt arbetslöshet tyder på att fler vill jobba än tidigare och att de flesta, men inte alla, av dem också fått jobb.

   Radera
 5. Omodernt att kalla det arbetslöshet, borde vara sysselsättningslöshet, särskilt när ribban för att tillhöra arbetskraften ligger på marken.

  SvaraRadera