Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2019-11-28 15:24

Regeringen avser kasta bort utsläppsrätter för 3-4 miljarder SEK - utan klimatnytta

Regeringen kommer i december offentliggöra att man kastar bort utsläppsrätter för 3-4 miljarder kronor. Effekten på klimatet blir noll, men svenskar i behov av vård, skola, omsorg och annan samhällsservice går miste om detta belopp i en tom symbolhandling.
Dansk kolkraft tuggar på ändå.
Uppgifter till bloggen gör gällande att de utsläppsrätter som svenska staten inte använt för 2017 och 2018, samt från internationella projekt inom den sk clean development mechanism, ska annuleras. Det handlar om över 17 miljoner utsläppsrätter, vilket vid ett konservativt pris på 20 EUR styck innebär drygt 3.5 miljarder svenska (GSEK) kronor i värde.

Regeringen kommer hävda att utsläppsminskningarna därmed blir permanenta, men så fungerar enligt uppgifter till bloggen inte ETS, eftersom taket för utsläppen är fastställt och det som varierar är priset på utsläppsrätterna, inte själva utsläppen. Alla som vill släppa ut CO2 inom ETS-systemet kan ändå köpa sina rätter på grund av överskottet, men svenska skattebetalare går miste om 3-4 GSEK. Marknadsekonomiskt innebär detta att vi ger bort 3-4 miljarder SEK till något annat EU-land, som faktiskt kommer sälja sina rätter.

Till detta kommer ett bokföringsmässigt budgettrick, som gör att dessa 3.5 GSEK inte belastar budgeten. De är en utebliven intäkt som inte har bokförts eller budgeterats, och därmed påverkar inte annulleringen statsbudgeten som en kostnad.

Den enda effekten av agerandet blir att de svenskar som är i behov av vård, skola, omsorg, rättsväsende eller annan samhällsservice går miste om 3-4 miljarder kronor till detta. Några klimateffekter fås inte, men regeringen kan för Miljöpartiets väljare framstå som klimatkämpar.

Det hela är avsett att offentliggöras vid budgetdebatten om utgiftsområde 20, vilken är planerad till den 16:e december.

Politik är att prioritera. När din samhällsservice brister ska du komma ihåg att regeringen kastade bort ett antal miljarder helt utan nytta, som kunde gjort nytta istället. Men regeringen prioriterade posering kontra Miljöpartiets försvinnande väljarskara istället i en symbolhandling för 3-4 miljarder kronnor.

Om man nu ville göra något för miljön kunde dessa 3-4 miljarder gått in i en grön fond, och använts för att bygga ut förnyelsebar energi. Men istället kastas de bara bort.

Bloggen omfattas av grundlagsskyddat källskydd, men i övrigt så raderas alla mail och annan elektronisk kommunikation till bloggen oavsett pga GDPR.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

33 kommentarer:

 1. Så. Jävla. Sjukt.
  Tänk vilken nytta de pengarna skulle kunna göra om de till exempel öronmärktes för att rensa någon flod i asien från plast.
  Eller trycka in dom rakt av i Östersjöfonden, om vi vill agera lite på hemmaplan.
  https://ostersjofonden.org/

  SvaraRadera
  Svar
  1. "NEW DELHI (Reuters) - India is set to impose a nationwide ban on plastic bags, cups and straws [...]"

   Verkar som att de har det under kontroll själva, så att satsa på närområdet verkar ge bättre avkastning.

   Radera
  2. 'Under kontroll' är väl ändå en överdrift?

   Radera
  3. Nu tar vi av oss safarihatten och låter dem lösa sina problem själva.

   Radera
 2. Yes, den sanna klimatåtgärden är att förstöra kapital, först när den inte ka konsumeras privat eller offentligt blir utsläppen noll. Ska MP löpa linan ut och bränna statsbudgeten?

  SvaraRadera
 3. Men det är ju KRIS. Det viktiga är att vi AGERAR. Att kasta bort saker är att agera. Vi bör kasta bort utsläppsrätter lika mycket som vi bör kasta bort alla fattiga människor som inte har råd med klimatsmarta val.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill kasta bort miljöpartiet

   Radera
  2. Det är för att du är ond och bara bryr dig om dig själv. Vi goda i MP är överrens om att vi ska vara hållbara, så det är bäst att alla fattiga plastproduktionsberoende människor möter sitt naturligt organiska öde.

   Radera
 4. MjNjaee, går inte Staten kanske 150-miljarder plus 2019, så det är Finansministern&Co som inte släpper greppet om överbeskattningens positiva effekter för Staten.

  SvaraRadera
 5. Skulle inte priset sjunka om dessa rätter såldes på ett bräde? Det som alltså händer i så fall är att svenska företag får betala högre pris och därför blir utkonkurrerade av andra företag utanför Sverige som kan leverera samma sak fast med större utsläpp...

  SvaraRadera
 6. Frågan är om de gör någon skillnad i klimatnytta om det är privata intressen som konsumerar pengarna eller om det konsumeras av staten i det allmännas intresse. Kopplingen mellan konsumtion och CO2-utsläpp är ju ganska oberoende av vem som konsumerar.

  Att använda pengarna till vård skola och omsorg är bara ännu en skatt som inte leder till önskat resultat, utan snarare håller konsumenter vid liv längre och gör dem ännu mer produktiva så att de kan konsumera ännu mer, och genererar ännu mer CO2.

  Det enda som kan ge resultat för CO2 är att pengarna satsas på sånt som kan minska CO2 på lång sikt och som behöver en startpuff för att komma igång, exempelvis tidigare vindkraft och nu 4Gen kärnkraft eller vätgasgenerering från vindkraft.

  SvaraRadera
 7. Bloggens kommentarsregler hindrar mig från att skriva vad jag verkligen tycker om de som ligger bakom detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är politikerna som ligger bakom detta och inga andra. Jag är rätt övertygad om att det inte finns några forumregler som hindrar dig i att peka finger på politiker.

   Radera
  2. Kanske är så att till och med S inser att utsläppsrätter är fel väg att gå och inte fungerar, eller åtminstone att det inte leder någon vart i CO2-hänseende. Om jag har förstått rätt så har mycket gått till att bekosta Norges närapå obefintliga vindkraftspark.

   Inget att vara arg över. Pengarna konsumeras av någon och återförs snabbt genom skatter till staten och kommunerna som kan göra skillnad för vanligt folk, d.v.s. äventyrsbad och storslagna idrottsanläggningar.

   Radera
  3. Re.Axel
   Första regeln är att hålla en god ton vilket tyvärr skulle bli svårt ...

   Radera
 8. Det finns säkert en lag som hindrar politiker att göra på detta vis. Missbruk av skattemedel kan inte vara lagligt även om det är regeringen som gör det.

  SvaraRadera
 9. Men nu har ju EU utlyst Klimatnödläge, så vad är problemet?
  Betyder inte detta att alla fossila bränslen bannlyses på måndag och mackarnas pumpar plomberas?
  All fossilbaserad energiproduktion stängs ned?
  Generellt flygförbud införs från och med måndag morgon?

  Har jag missat något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det skulle ju innebära en himla massa krångel!

   Radera
  2. Inte om man bor på gångavstånd från Ica, exempelvis de flesta i stan. Värre om man bor på landet men de odlar väl alla egen mat så allt skulle lösa sig smidigt. Umgås görs via sociala medier eller att bara umgås med grannar.

   Radera
  3. Nu måste den ena av europaparlamentets filialer läggas ner. När det råder Klimatnödläge är det helt enkelt inte acceptabelt att parlamentet flyttar mellan Bryssel och Strassburg, med alla onödiga koldioxidutsläpp som dessa flyttar orsakar.

   Radera
  4. Laban, hur skall man få maten till ICA då? De som bor på landet kan odla mat själva i jorden utanför fönstret. I stan är det jävligt jobbigt att sätta päror i asfalten.

   Thomas Larsson, good point.

   Radera
  5. Ingen fara det finns gott om balkongbiologer som kan odla mat i städerna och leverera till ICA medelst cykel..

   Radera
 10. Låt oss börja med de lågt hängande frukterna:

  #BanPrivateJets
  banprivatejets.org

  SvaraRadera
 11. Det är bortkastad tid att försöka diskutera logik och vad som är rationella beslut i samband med man diskuterar svensk politik.

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Avedøre verket kör inte bara kol, men spyr ut co2 gör det. Sen hur mycket, det vet jag inte, men misstänker att det är minst lika effektiv rökgasrening som Sysavs sopförbränningsanläggning

  SvaraRadera
 14. Det brukar vara västvindar så det mesta av ev. sot etc. hamnar i Sverige, typ Barsebäck med omnejd...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så var det förr här nere, kanske för 20-25 år sen, men inte nu längre.

   Radera
 15. Varför finns utsläpprätter öht? Dom kunde ju lika bra använda bitcoin.

  SvaraRadera
 16. Det som räknas är att man kan posera med sin höga moral, inte resultatet. Det gäller i alla fall svensk politik.

  SvaraRadera
 17. Cementa gör redan förluster pga priset på utsläppsrätter. Vi får hoppas även Cementa kan vaskas snart. Kämpa haschtomtar!

  SvaraRadera
 18. Idioti..

  Sälj utsläppsrätter och använd pengarna till subvention av privata medborgares inköp av solpaneler till villan/radhuset/fritidshuset.

  Det gör verklig nytta för utsläpp av Co2.

  SvaraRadera