Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-11-12 14:00

Politikers och kändisars privata relationer är deras privata relationer

En känd fd minister, fd partiledare och fd politiker, numera lärare, ska enligt mediauppgifter ha ansökt om skilsmässa från sin äktenskapspartner. Av någon outgrundlig anledning anses detta ha nyhetsvärde, trots att personen inte längre är aktiv i rikspolitiken. Även politikers och kändisars privata relationer är av noll nyhetsintresse i ett modernt land, och i synnerhet om man dessutom är före detta.
När knoppar brister slår nya rosor ut.
Man kan säga mycket om svenska makthavare och politiker, men om de under många år kunnat separera privatliv från det offentliga, så är ärligt talat inte deras privata förhållandens existens eller inte av nyhetsvärde. Det gäller i synnerhet om man är före detta politiker.

Nu finns det dessutom personer som är skadeglada i sociala medier, men skrattar bäst som skrattar sist. I många fall är skilsmässa den bästa lösningen. Skilsmässan bör dessutom ske i tid, innan man riskerar att hamna i en relation där barnen blir lidande.

Dessutom innebär ett äktenskap och långvarigt förhållande en hel del känslomässiga, praktiska och ekonomiska investeringar, och är inte något man tar beslut om lättvindigt. Ofta kan det vara svårare och en längre process än beslutet att gifta sig var. 

En skilsmässa är inte ett misslyckande - att sitta kvar i en icke-fungerande relation är ett misslyckande. Finns barn inblandade mår barnen dessutom bättre av att ha lyckliga föräldrar, och att växa upp med fungerande vuxenrelationer runt sig. Dessa formar mycket i sin tur hur barnen själva kommer ha relationer som vuxna, så det är i sin tur viktigt att de får växa upp utan föräldrar som inte kommer överens, eller där det finns obalanser i inbördes maktförhållanden. 

Så jag vill gratulera den fd politikern till rätt beslut, oavsett varför och vem (eller bägge) som låg bakom detta.

Och så vill jag säga till Expressen och Aftonbladet, som slår upp detta som en nyhet: Skämmes ta mig fan! 

Och till er som uppvisar skadeglädje för att ni är politiska motståndare till den fd politikern: Skämmes ta mig fan - kan ni inte skilja på sak och person kan ni hålla käften!

Personen är fd politiker och har rent av skaffat sig ett riktigt jobb igen. Låt vederbörande vara.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

33 kommentarer:

 1. En skilsmässa är alltid sorglig oavsett om det är rätt beslut eller inte, vilket vi så klart inte kan veta om det är.

  Tycker du har rätt i att man inte behöver skriva tidningsartiklar om det men fel i att en skilsmässa inte är ett misslyckande. Man har misslyckats med relationen om man skiljer sig även om det i sig kan vara rätt beslut efter omständigheterna.

  Det finns heller inget som säger att barnen inte blir mer lidande av en skilsmässa än om man inte skilt sig, det beror helt på omständigheterna och vad som kommer efter skilsmässan.

  Jag tycker inte man kan uttala sig så kategoriskt om skilsmässor som fenomen.

  Jag önskar honom all lycka i sitt privatliv även om jag var hans motståndare i hans politiska gärning.

  SvaraRadera
 2. Till större delen håller jag med, men vill ändå invända mot:

  1. Politikers partner KAN vara av intresse då det ju kan uppstå intressekonflikt.

  2. Skilsmässa/separation brukar rätt ofta fortsätta i ickefungerande relationer när barn är inblandade. Känner inga exempel där föräldrarna har en fungerande relation alls. De som brukar bete sig mest vuxet är ju barnen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Föreligger inte i dett afall.

   2. Personlig anekdot. Kan enkelt motbevisas att detta inte alltid gäller.

   Radera
  2. 1. Du hävdade att även det var av noll intresse (även om det aktuella exemplet inte inte rör sig om en aktiv politiker)

   2. Jag skrev "ofta" vilket inte är samma sak som "alltid".

   Radera
  3. tycker det är otroligt viktigt att följa upp fd-ingar... både privat och yrkesmässigt då man i många falla kan åtminståndet ana korruption, sen kan man tycka att media jagar myggor och sväljer kameler som i detta fall eventuellt

   Radera
 3. Frånskilda har ofta snarlika berättelser och ursäkter, antagligen för att döva sitt dåliga samvete. Många beskyller sin f.d. partner för allt som hänt, man gör det för barnens skull, bättre att ha två lyckliga föräldrar på varsitt håll än att bo tillsammans och konstant bråka osv. Sanningen är förstås att en skilsmässa kan förbättra vissa saker, men man skapar samtidigt nya, oförutsedda problem som rentav kan vara värre än hur situationen såg ut innan skilsmässan. Dock ska man givetvis inte döma utan att känna till alla fakta, och jag håller med om att folks privatliv ska få vara privat och inte utgör en "nyhet".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla personer är mer eller mindre unika, och därmed är varje relation också unik. Således har inte utomstående en aning om något och bör nog vara försiktiga att uttala sig.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Alltså bör man som utomstående vara försiktig när det gäller att gratulera eller fördöma personen i fråga för sitt beslut :)

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Min fru lämnade mig och våra tre lungsjuka barn eftersom hon tyckte min kroniska sjukdom och barnens ständiga läkarbesök kom ivägen för hennes yoga och champagne-drickande. Jag måste erkänna att jag ibland tycker hon tog fel beslut, och ibland skuldbelägger jag henne. Men tack vare Lars Wilderängs insiktsfulla inlägg förstår jag nu att hon egentligen gör barnen tjänst. Jag gratulerar min fru till hennes beslut, och hoppas hon har det trevligt i Cardierbaren. Där knyter hon nog många funktionella vuxenrelationer. Det viktigaste är ju att hon inte är olycklig och låter det gå ut över barnen.

   Är det förresten någon som har en andrahandstvåa att hyra ut i Söderort omgående, frun tog huset och det är inte bra för ungarna att sova ute i minusgrader....   Radera
  6. Din exfru verkar vara en riktig rövhatt. Gratulerar att du blev av med henne, och du verkar vara en fantastisk far. Skönt att du hittat mig att ta ut detta på, det bjuder jag på. Kram.

   Radera
  7. Jag beklagar Nitell´s problematiska skilsmässa. Ex-frun verkar lite självisk i mitt tycke. Att utsätta lungsjuka barn till en osäker tillvaro utan fast bostad känns fel. Jag hoppas att en bra bostad dyker upp snabbt.

   Radera
  8. Lite självisk? Vad måste man göra för att vara enormt självisk isf

   Radera
 4. Idag!? Det är ju såna artiklar dagligen. Jag förstår inte ens vem som syftas på, ser bara rubriker om att Petter Storhycklaren skilt sig men han är ju norsk och inte heller politiker.

  Mannen som talar så varmt om höga skatter samtidigt som han själv skatteplanerar friskt och inte verkar ha det ringaste intresse att hjälpa någon, han får mig att må illa oavsett privatliv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg du inte Skavlan "de e bättre med doppeltmoral än ingen moral"

   Jag kan inte heller hitta vem det är som åsyftas. Vad hette han den ljuse miljöpartisten? Kan det varit han? Johan Glans?

   Radera
 5. Usla nyheter matas vi väl med dagligen. Som idag i Södermanland och lokaltidningen. Om att "brist på snö har försvårat rovdjursinventeringen den senaste månaden".
  När finns det snö i Södermanland en oktober?

  SvaraRadera
 6. Du har rätt.

  Dock vill jag i den demokratiska processen få reda på karaktärssvagheter/styrkor hos de som kallar sig folkvalda. Det är betydligt betydelsefullare än partitillhörighet.

  SvaraRadera
 7. Förr var det ju egentligen bara Hänt i veckan och liknande tabloider som brydde sig om att skriva om sådant här, numera är det ju överallt, till och med en seriös bloggare skriver ju indirekt om det.

  Men att han lämnat politiken stämmer inte helt, då han nu blev ordförande i stockholm stads råd för Agenda 2030. Så han ska kunna drömma om en stad där alla cyklar, anno hanoi på 1900-talet.

  SvaraRadera
 8. Håller helt med!
  Har fortfarande inte riktigt kunnat smälta att han agerade så hedervärt efter att han slutade, och bara tog ett vanligt jobb.
  En bra påminnelse, att man bara kan bedöma folk genom media.

  SvaraRadera
 9. Det kan vara mer kärlek att skilja sig än att vara gift som Tomas di Leva en gång så riktigt påpekade.

  SvaraRadera
 10. Aldrig varit intresserad av kändisar eller politikers liv. Ganska ointressant enligt mig.
  Skilsmässa kan vara av godo och ondo. Tycker västvärlden förskönar skilsmässor. Som någon påpekade så löser det säkert en del saker men skapar samtidigt en hel del problem.

  SvaraRadera
 11. Jag vet till min tillfredställelse inte vem som avses (det enda roande exemplet nyligen är en amerikansk politiker) men nog har väl de flesta hört talas om svågerpolitik? Jag läste t.ex. för många år sedan en insatt bok om hur häpnadsväckande antal av Stockholms socialdemokrater var ingifta och släkt med varandra på oilka sätt, skriven av ... Anders Ehnmark? Kan det ha varit. Men det visar väl potentialen för missbruk.

  Kort sagt skulle jag därför vidhålla att politikernas (och de statliga tjänstepersonernas) rullande i sänghalmen ändå är av ett visst allmänt intresse. Tack vare sina påtagna roller.

  PS. Jag tror inte på 'skilsmässa är bra för barnen' heller. Men det lämnar jag till en annan gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du avser troligtvis Anders Isakssons bok Den politiska adeln som beskriver hur nepotismen i politiken gick att följa genom att undersöka vem som var gift med vem och barn till vem osv.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Politisk_adel

   Radera
 12. Vi har ju ett parti som slängt ut en person för att hon blivit kär och inlett ett förhållande med En SVERIGEDEMOKRAT! Huh!
  Hyckleriet med detta och statsministerns tweet efter Pride gör att man vill spy!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha... det är ok att bli kär i vem man vill, kille, tjej, eller ingedera, det är ok att vara kär i någon med annan religion, det är ok att vara kär i en kung såväl som en uteliggare, men gud nåde den som blir kär i en Sverigedemokrat.

   Radera
 13. Känslan är att när kändisar skiljer sig idag
  är alla happy och kompisar, åtminstone
  i mediautviken.I forna tiders skilsmässoföljetonger gick det oftast vildare till. Funder på orsaker.

  SvaraRadera
 14. Di skrev ju en artikel på samma skvallertema fast om en annan separation. Det lockar nog mycket klick eftersom det ger en inblick i mäktiga eller rika personers privatliv.
  Det är olika lätt att vara gift med olika personer. Gör båda sitt bästa för familjen, delar bördorna och är trogna önskar oddsen avsevärt. Det är ju få som skyltar med att de i framtiden kommer att vänstra/skita i alla vaknätter/bete sig som ett as redan på datingstadiet.

  SvaraRadera
 15. Varför tror du politiker har bra betalt? För att de är så.. kompetenta? Ser inga underlag som styrker det. Däremot gör de en kompromiss i livet de flesta inte vill göra. Folk vill kort sagt inte ha deras arbete, ens för bra betalt.

  Vad gäller kändisar så är en kändis en kändis. Detta är ofta en bieffekt av framgång: folk lyckas, men de blir kända som en bieffekt, vilket de flesta människor upplever som hemskt. Det verkar uppstått någon förvirring kring detta senaste åren, då så kallade b- och c-kändisar framgångsrikt rebrandat till "influencers". De har lyckats med detta då de är de centrala punkterna för sociala medier, och kan därmed unisont måla upp en bild av att det är framgångsrikt att vara en influencer.

  I själva verket är "influencer" bara ett annat ord för att profitera på kändiskap, dvs ett ständigt sökande efter mer och mer av det de flesta människor absolut inte vill ha.

  Personer som Zlatan, PewDiePie eller Brad Pitt blir kända som en (hemskt) bieffekt av att de lyckas fantastiskt med vad de gör. Om man försöker gruppera dessa tillsammans med Robinson-Robban eller dagens alla bloggare - vars karriärer är att vara "influensers" - uppstår den här förvirringen.

  SvaraRadera
 16. Antalet klick ljuger inte, kändisnytt har gett mycket fin kosing till ägarna men tom lett till dödsfall(Lady Di) sedan tjänade de pengar på att bevaka hennes begravning, urrrk.

  SvaraRadera
 17. Funderar på detta intresse för s.k kändisars privatliv. De blir kära, gifter sig, får barn, är otrogna, skiljer sig. Precis som vanliga okändisar gör! Men det är tydligen så vådligt intressant, så det säljer veckotidningar i mängder med bara detta innehåll. Besynnerligt...

  SvaraRadera