Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2019-11-05 10:41

PMI-tjänster fortsatt negativt och fallande

Swedbanks inköpschefsindex för tjänstesektorn är fortsatt negativt (=under 50) och fallande, och innebär fortsatt avkylning för tjänsteföretagen. Swedbanks analyschef för PMI säger att det "börja sätta avtryck i företagens sysselsättning", dvs i slutändan arbetstillfällena.
Generisk bild i avsaknad av foton på ett kontor. Sitter du på chefs- eller ägarposition på ett kontor i Göteborgsområdet, som är villigt att ställa upp för lite bildbanksbilder, hör av dig. Med varning på att fotot kan hamna i generellt negativa sammanhang.
Absolut svagaste komponenten i indexet var sysselsättning nere på 47.5, rejält ner från positiva 52.7 i september. Detta kommer på sikt påverka arbetstillfällena, då man helt enkelt har för mycket personal.

Stockholmsbörsen faller tillbaka något från gårdagens börsrekord, som slogs med en mycket kraftig uppgång. Någon särskild koppling till tjänste-PMI finns knappast, utan det handlar nog snarare om sedvanliga vinsthemtagningar.

Däremot är PMI-tjänster ytterligare en spik i konjunkturkistan. Både industri- och tjänste-PMI är negativa och fallande.

Frågan blir dock om börsen kommer falla. En brittisk analysfirma har nyss bytt åsikt, då man menar att centralbanksstimulanserna gör att börsen istället kommer bli en zombie och gå omkring som en levande död på de här nivåerna i några år, och inte falla.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

3 kommentarer:

 1. Börstopparna indikerar att väldigt få tror på en betydande lågkonjunktur. Alla räknar med "soft patch" och att en ny högkonjunktur snart tar fart igen. Risken på nedsidan är monumental OM sentimentet svänger t ex pga allt sämre makro...

  SvaraRadera
 2. Den där pitchen för en foto-session kommer nog folk inte direkt att springa benen av sig för... :)

  SvaraRadera
 3. Så spännande..

  Volvo Group redovisar ett tapp i orderböckerna i Q3 resultatet med 46%. Dvs "lite" kämpigt framåt.

  Transporter och anläggningsarbeten är ofta nrunt numero 1 när det brakar - keep it in mind.

  SvaraRadera