Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-11-05 10:41

PMI-tjänster fortsatt negativt och fallande

Swedbanks inköpschefsindex för tjänstesektorn är fortsatt negativt (=under 50) och fallande, och innebär fortsatt avkylning för tjänsteföretagen. Swedbanks analyschef för PMI säger att det "börja sätta avtryck i företagens sysselsättning", dvs i slutändan arbetstillfällena.
Generisk bild i avsaknad av foton på ett kontor. Sitter du på chefs- eller ägarposition på ett kontor i Göteborgsområdet, som är villigt att ställa upp för lite bildbanksbilder, hör av dig. Med varning på att fotot kan hamna i generellt negativa sammanhang.
Absolut svagaste komponenten i indexet var sysselsättning nere på 47.5, rejält ner från positiva 52.7 i september. Detta kommer på sikt påverka arbetstillfällena, då man helt enkelt har för mycket personal.

Stockholmsbörsen faller tillbaka något från gårdagens börsrekord, som slogs med en mycket kraftig uppgång. Någon särskild koppling till tjänste-PMI finns knappast, utan det handlar nog snarare om sedvanliga vinsthemtagningar.

Däremot är PMI-tjänster ytterligare en spik i konjunkturkistan. Både industri- och tjänste-PMI är negativa och fallande.

Frågan blir dock om börsen kommer falla. En brittisk analysfirma har nyss bytt åsikt, då man menar att centralbanksstimulanserna gör att börsen istället kommer bli en zombie och gå omkring som en levande död på de här nivåerna i några år, och inte falla.

3 kommentarer:

 1. Börstopparna indikerar att väldigt få tror på en betydande lågkonjunktur. Alla räknar med "soft patch" och att en ny högkonjunktur snart tar fart igen. Risken på nedsidan är monumental OM sentimentet svänger t ex pga allt sämre makro...

  SvaraRadera
 2. Den där pitchen för en foto-session kommer nog folk inte direkt att springa benen av sig för... :)

  SvaraRadera
 3. Så spännande..

  Volvo Group redovisar ett tapp i orderböckerna i Q3 resultatet med 46%. Dvs "lite" kämpigt framåt.

  Transporter och anläggningsarbeten är ofta nrunt numero 1 när det brakar - keep it in mind.

  SvaraRadera