Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-11-07 09:38

Oscar Properties vill genomföra nyemission på 250 MSEK - går ner lite på börsen

Den så kallade bostadsutvecklaren Oscar Properties meddelade i ett pressmeddelande igår att man vill genomföra en nyemission på cirka 249 MSEK, samt konvertera preferensaktier till stamaktier. Börskursen gick ner lite i bolaget nu på morgonen och aktie börsstoppades tillfälligt.
Oscar Properties Norra Tornen Helix.
Nyemissionen ska ske till en kurs på 1:49 SEK per aktie med rätt att teckna en ny aktie per fem befintliga aktier. VD:ns ägarbolag tecknar dock inte fullt, utan överlåter större delen av sina tecknignsrätter till andra välrenommerade investerare som Backahill, Kvalitena och en privatperson. VD-bolaget tecknar för 25 MSEK, eller cirka 28% av det man var berättigade till. VD:n avstår dock från lön under nästa år.

Aktien gick ner lite i den initiala handeln och börsstoppades tillfälligt, men har sedan dess återhätmat sig och ligger nu bara ner ca 22% i skrivande stund.
Veckochart Oscar Properties. Logaritmisk skala.
Nyemissionen är villkorad att 70% byter ut sina preferensaktier men "[s]tyrelsen kan besluta att genomföra Företrädesemissionen även vid en lägre anslutningsgrad i Utbyteserbjudandet".

Bolaget uppger sig ha 45 MSEK i kassan och ett rörelsekapitalunderskott på 60 MSEK, samt ett behov av beskedliga 1 660 MSEK det närmaste året, inklusive 600 MSEK till projektet Gasklockan som man inte vill betala för på grund av förorenad mark. Gasklockan ska dock finansieras via extern medfinansiering skriver man i pressmeddelandet. Förmodligen när föroreningarna i det kala berget är borta.
Det förorenade barskrapade berget där projektet Gasklockan ska uppföras. Läsarfoto.
Pengarna från nyemsisionen ska ungefär till häflten gå till att amortera på skulder och hälften för att driva vidare bolagets projekt. Övriga ca 900 MSEK ska fås fram genom att sälja delar av befintligt fastighetsbestånd, få ersättning från samarbetspartners för projektledning och genom att sälja tolv osålda bostadsrätter, samt förlänga befintliga lån omfattande 600 MSEK, plus att man har byggnadskrediter på 200 MSEK att bygga för.

Nyemissionen ska beslutas om på en extra bolagsstämma i morgon och fullständigt prospekt väntas den 15:e november.

Bolaget skriver i sitt pressmeddelande:
"Bolaget är övertygat om att det, trots de försämrade marknadsförutsättningarna, fortsatt går att utveckla lönsamma bostäder av hög kvalitet. [...] Om samtliga alternativa finansieringsmöjligheter misslyckas finns en risk för Bolagets fortsatta verksamhet."
Bloggens analys om begränsad nedsida i Oscar Properties kvarstår. Aktiekursen kan maximalt falla 100% från nuvarande nivå.

Tillägg: Var borde kursen stabilisera sig på beskedet om nyemission? På grund av inlösen av preferensaktier är det inte helt enkelt att säga. Givet nyemission 5:1 på 1:49 och gårdagens stängningskurs på 6:16 hade kursen kunnat vara (5*6.16+1.49)/6=5:38 SEK. Vid tilläggstidpunkten ligger kursen på 5:16, vilket stämmer rätt väl med denna förenklade uträkning. Som lägst handlades aktier i 3:41 SEK i öppningen vilket var en kortsiktig överreaktion. Sådan kan ske om man som aktieägare inte har pengar till nyemissionen och överreagerar. Har gjort sådant själv när jag var ung. Läropengar till devisen att aldrig handla aktier de första femton minuterna efter öppning eller pressmeddelande.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. OMXS30 närmar sig 1800!
  Bopriserna tar fart igen enligt DI! https://www.di.se/nyheter/swedbank-nu-tar-bopriserna-fart-igen/

  Konjunkturmodellen "hmmmm"......

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.zerohedge.com/markets/deutsche-bank-death-watch-has-taken-very-interesting-turn
   Deutsche Bank ska gå omkull och bli nästa potentiella glädjedödare ...enligt artikeln är DB större än Lehmann men det säger inte mig ngt ...

   Radera
  2. Zerohedge har varje vecka sen 2009 förutspått att ekonomin går under när som helst. Så kanske får de rätt denna gång, men....

   Radera
  3. Exakt! Samma vanliga domedagsttjat som aldrig inträffar.

   Radera
 2. Skall bli spännande att se hur de hanterar nästa inlösen av PREFB i mars -20 till 500 kr enligt det ursprungliga prospektet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska inte de konverteras nu var tanken?

   Radera
  2. Är ju frivilligt att konvertera, men inlösen är väl redan borta. Antar att man bör se det som att man utgår ifrån att pref ägare ska konvertera för att undvika konkurs, förefaller i alla fall vid en snabb koll annars vara en dålig affär.

   Radera
  3. PREFB (inte PREF) var ju bland de första på svenska marknaden med ett fast inlösenpris. Löste själv in de egna sista i mars 2018 till 500 men det kanske har ändrats under 2019? Om fasta inlösen är kvar verkar det ju korkat att lösa in PREFB.
   Ser att största enskilda ägaren till PREFB per 31/3 2019 var Avanza Pension med 40000 PREFB samt ytterligare 144000 PREF... Pensionen kanske räcker till en kaffe i Säffle.

   Radera
  4. ...om man inte tror att OP konkar förstås - då kan man ju växla PREFB mot aktier och minimera förlusten genom att sälja.

   Radera
 3. Avanza: "Företrädesemissionen i Oscar Properties ger stamaktieägare rätt att teckna fem nya stamaktier per en befintlig stamaktie för en teckningskurs om 1:49 kronor per aktie."
  Cornu: "Nyemissionen ska ske till en kurs på 1:49 SEK per aktie med rätt att teckna en ny aktie per fem befintliga aktier." Är det detta som kallas "fake news"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng i sig. Rätt ska var rätt. Jag ser det som ett misstag - beräkningen på det nya teoretiska priset stämmer ju och således hela resonemanget i inlägget.

   Radera