Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-11-20 12:34

Öppna de svenska Stasi-arkiven!

Med anledning av att den fd svenske minister Pierre Schori kräver att gamla ubåtsarkiv ska låsas upp, så vore det väl passande att de svenska sk Stasi-arkiven också offentliggörs, så man får se vilka svenska politiker och makthavare som stod i Öststatsdiktaturernas sold? Antagligen betydligt mer relevant och intressant information för svenska folket idag, än gamla ubåtsobservationer.
Pierre Schori.
Pierre Schori kräver alltså att sekretessbelagda handlingar kring svenska ubåtsjakter ska offentliggöras. Tanken är att det ska förlöjliga svenskt försvar, så kravet framförs förstås i blaskan SvD, vars inställning till den frihet och demokrati som möjliggör tidningens existens kan ifrågasättas, liksom vems ärenden tidningen går.

Nu kommer nog Schori bli djupt besviken när det visar sig inte alls vara några Nato-ubåtar, utan tvärt om omfattande bevis på sovjetiska och polska ubåtar. Inget som inte redan är känt i sig, men Schori vet mycket väl om att det hela inte kommer öppnas upp, men kan så att säga sprida desinformation om detta ändå.

DDR:s flagga.
Ska ändå gamla sekretessbelagda register från kalla kriget öppnas upp, så sker det lämpligen också med de sk Stasi-arkivet, med uppgifterna om vilka svenska makthavare och politiker som stod i DDR:s underrättelsetjänst Stasis sold, och eventuellt även avlönades och lydde under andra av diktaturerna i forna Warzawapakten.

Detta är mer relevant än gamla ubåtar från ett land som inte längre finns. Politikerna och makthavarna finns antagligen nämligen kvar i Sverige, svenskt politik och svensk offentlighet. Svenska folket förtjänar att få reda på vilka landsförrädarna är.

Jag är säker på att Pierre Schori håller med mig där och inte säger emot, och inte börjar prata om överspelat, gammal historia, inte relevant längre, eftersom han anser att ubåtsincidenter från 1980 fortfarande är relevanta.

Öppna således de svenska Stasi-arkiven. Det som finns kvar av dem. Det mesta har nämligen eldats upp av någon anledning - väldigt bråttom blev det också. Fast det är klart, uppgifterna finns kvar i de tyska arkiven, men det kräver förstås att man är kompetent på det tyska språket, och har omfattande finansiering och tid att gräva.

32 kommentarer:

 1. Finns lite kul och läsa om pierre i olof frånstedts böker spionjägaren 1&2.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Googlar KGB och namnet så blir det många intressanta träffar.

   Radera
  2. En del av det kan man läsa här:
   https://www.jallai.se/2014/05/olof-franstedts-livforsakring/

   Radera
  3. Bo J Theutenbergs dagböcker fån UD innehåller också en hel del intressanta kapitel om både ubåtsintrång och KGB-agenter. Författaren refererar också flitigt till O Frånstedts böcker.

   Radera
 2. Att Stasi-arkiven hemligstämplats tyder på att det är något väldigt ruttet i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja något är ruttet i Sverige, och en av de som vet vad som är ruttet har yppandeförbud. Vad skulle hända om Birgitta Almgren bröt mot detta yppandeförbud?

   https://www.expressen.se/debatt/svensk-stasiforskning-forstors-till-nyarsafton/

   Radera
  2. Att Birgitta Almgrens sekretess och tystnadsplikt gäller livet ut är en sak, men det finns inget som hindrar att hon skrivt ner sina upplevelser och fynd för publicering efter hennes död.

   Och om Säpo idag inte känner till var texterna finns, och om dessa ens existerar, så blir det svårt att förhindra en publicering.

   Att hon då bryter tystnadsplikten efter sin död gör det något svårt att åtala henne.

   Radera
 3. Varför inte ta tag i vårt lands krigsskadestånd till segermakterna efter WW2 också?
  Fast då får vi nog åka till USA för att hitta de dokumenten.

  Eller den så kallade IB affären.
  Där finns nog en del intressant information också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sveriges frivilliga krigsskadestånd till USSR var stort, alla småkraftverk som förbjöds i Sverige, hela tågsätt från N&H i Trollehättan i rysk spårvidd, smör för löjligt låg kostnad som levererades till Belgien för att USSR skulle kunna få in dollar.

   Radera
 4. Med tanke på att Sverige på den tiden skulle svara för den "tredje vägen", mittemellan socialism och kapitalism, så är det inte underligt om den tidens politiker hade nära band med Östtyskland och deras ledare.

  Det som är underligt är däremot hemligstämlingen av arkiven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Least: Väl balanserad kommentar!
   Dock enligt min åsikt ej alls underligt med sekretessbelagda dokument angående utrikespolitiken ... snarare fullständigt förståeligt eftersom det på goda grunder och med historiens backspegel lätt inses att delar av utrikespolitiken är en smutsig byke full av vad som kan ses som tveksamma och vid tillfällen rent ut motbjudande inslag. Dessa tveksamheter och motbjudande företeelser dock att under alla förhållanden ses som underordnade vid vart tillfälle uppfattad Statsnytta.
   Av denna anledning naturligtvis dessa på gränsen till mental lyteskomik förekommande moraliska fördömanden av exempelvis Sveriges ställningstaganden och åtgärder under 2a Världskriget ... Hur skitiga och moraliskt/etiskt tveksamma dessa än i dagens situation må uppfattas så hade de endast ett syfte ... nämligen att hålla Sverige utanför Kriget!
   Exakt samma förhållningssätt intager jag till Sveriges ageranden och ställningstaganden under Kalla Kriget ... Statsnyttan är överordnad alla andra intressen ... etiska såväl som moraliska! mvh

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Du har helt rätt i att statsnyttan (verklig eller uppfattad för stunden) är viktig.

   Om "alla" i branschen känner till ledande politikers & hantlangares roller och kontakter under kalla kriget, vilken skada gör det om allmänheten får vetskap om detta?

   Radera
  4. least: Tack för replik! Enklast svaret på din fråga blir ju att helt cyniskt formulera det som att detta har inte "allmänheten" med att göra!
   Något mer nyanserat då att där har alltid funnits, finns och kommer alltid att finnas detaljer av utrikespolitisk, säkerhetspolitisk, militär och polisiär karaktär som alldeles oavsett de är "kända" eller inte ... d.v.s. "Alla vet" för att parafrasera på ett av Schymans mindre begåvade uttalanden, så blir det så att så länge uppgifter av varjehanda slag inte verifierats av Riksdag/Regering/Myndigheter behöver Sverige i internationella sammanhang inte förklara sig utan kan helt enkelt blåneka! ... Ett i diplomatiska kretsar vanligen förekommande modus operandi!

   Radera
  5. Ja, men det blir lite löjligt när utländska aktörer vet mer om svenska samarbeten än vad landets egen befolkning känner till.

   Hemlighållandet blir då en maskerad som syftar till att "rädda anseende" och ansiktet på de ännu levande personerna.

   Självklart så finns det inom diplomatin ett absolut behov av sekretess och finkänslighet, men DDR har gått i graven för länge sedan, så behovet bör ha klingat av?

   Radera
  6. least: Vanligtvis består sekretess i 50 år. I vissa ärenden måhända till och med i 70 år. Kalla Kriget, DDR och Östblocket rent generellt så pass nära i tid samt därmed så pass fortfarande aktuella att man kan tänka sig ämnet fortfarande känsligt.
   Fyndigt formulerat om maskerad och att rädda ansiktet. ... Javisst ... och vad gäller ämnet sannolikt ur Statssynpunkt nödvändigt. mvh

   Radera
  7. Det de handlar om är att ett antal sossepolitruker har spelat under täcket med gamla kommunister. Kanske någon nu levande person har varit inblandad i mord på svenska medborgare. Cats Falk. Det borde de här soporna få sota för.


   Radera
  8. M. Ström: Vad det handlar om är Realpolitik och Statsnytta.
   Resten av din kommentar sorteras av mig in under rubriken pojkrumsfantasier.

   Radera
  9. Hela sosseriet är en enda stor pojkrumsfantasi.

   Radera
  10. M. Ström: Socialdemokratin och Socialdemokratiska partiet i Sverige är så långt från pojkrumsfamtasier som någonsin går att komma i kraft av att ha varit statsbärande under större delen av det gångna seklet.
   Konspirationsteorier om främmande agenters mord på tämligen betydelselösa svenska journalister är däremot pojkrumsfantasier.

   Radera
  11. @chief karlsson Men befinner sig inte S i ett knepigt läge, där trovärdigheten i den förda politiken ifrågasätts även av annars lojala sympatisörer? Framtiden ser kanske just nu inte så lysande ut för S? Eller hur ser du på den saken?

   Radera
  12. Observer: Tack för replik! Onekligen en alldeles korrekt analys av situationen. Trovärdigheten ifrågasätts i och med att det parlamentariska läget gör att S är tvunget att samarbeta med C&L rörande Budget och detta kommer att beskära möjligheten att bedriva den politik som fastslagits i partiprogram enligt kongressbeslut. Självklart är detta ett dilemma! Alternativet vid regeringsbildningen var att lämna walk-over och därmed förminska möjligheterna till realpolitisk påverkan. I och för sig så fanns det de som jag vill kalla brushuvuden som förespråkade att "låta Kristersson & Co ta över med hjälp av Åkesson och se dem göra sig till åtlöje" ... Men det är enligt min mening inte en seriös hållning.
   I nuläget ser framtiden långt ifrån ljus ut för S om man med ljus menar ett väljarunderlag som ger en styrkeposition att vid nästa val fortsatt vara det med råge största partiet.
   Att sedan koppla detta med frågor rörande skifte av partiledare och spekulationer i den vägen är för mig sekundärt eftersom jag alldeles oavsett vilket valresultat S kommer att uppnå fortsatt är socialdemokrat på ideologisk grund.
   Det sistnämnda behöver inte nödvändigtvis innebära att jag är partimedlem! mvh

   Radera
 5. Krävs det en SD regering för att röja upp eller räcker det med M+KD ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oavsett variant av regering, så kommer ingen frivilligt att vilja öppna locket på denna frågan. Det kommer bara att leda till framtida problem...

   Radera
  2. Du tänkte att det kanske fanns några Kim Philbytyper där?

   Radera
  3. Vem vet vilka ryssmössor som övervintrat i arkiven, vill vi veta?

   Radera
 6. Mycket bra Lars! Schori är väl tillsammans med Hirdman i den absoluta toppen av apologeter för hur Sovjet/Ryssland beter och har betett sig.

  SvaraRadera
 7. Jag kom att tänka på en skandal som media helt plötsligt slutade skriva om trots att torde vara grova felbedömningar gjorda av politiker och tjänstemän. Är det någon som vet vad som hände med affären med ritningarna som Fortifikationsverket skickade för digitalisering till Kina?

  https://cornucopia.cornubot.se/2017/08/ritningar-pa-skyddsobjekt-kan-ha.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Killgissar att ansvariga inte fick ta ansvar men sparkades snett uppåt i herarkin

   Radera
 8. Det som eldades upp var väll antagligen det mest intressanta me. Vilka beordrade uppeldningen och vilka var med att bestämma vilket som skulle sparas? Väldigt intressant. Om det nu är så att kopior av arkiven finns kvar i Tyskland bådar det gott:)

  SvaraRadera
 9. Skulle vilja få insyn i både ubåtsfrågan och stasi arkiven. Jag är övertygad om att personal inom ffa marinen använde hotet om "ryska/sovjetiska ubåtar" på svenskt vatten för egen vinnings/karriärs skull. Detta vilja jag helst av allt få dementerat genom ett offentliggörande...

  Stasiarkiven skulle vara mycket intressant att få insyn i ffa av historiska skäl men även för att se om det eventuellt finns någon övervintrad sovjetlakej på maktposition idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornu

   "
   Nu kommer nog Schori bli djupt besviken när det visar sig inte alls vara några Nato-ubåtar, utan tvärt om omfattande bevis på sovjetiska och polska ubåtar. Inget som inte redan är känt i sig, men Schori vet mycket väl om att det hela inte kommer öppnas upp, men kan så att säga sprida desinformation om detta ändå."

   Du tror alltså att det existerar"omfattande bevis" för sovjetiska ubåtar på svenskt vatten utöver den som är bekräftad? Då är det väl ur din synvinkel bara bra om allmänheten får ta del av detta? Jag menar, så vi som vill se mer pengar till försvaret får vatten på vår kvarn...

   Radera