Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2019-11-06 15:39

Nya Karolinska varslar 250 läkare och 350 undersköterskor - "fortsatt god patientsäkerhet"

Stockholms läns landstings (Region Stockholm, SLL) fiaskoprojekt Nya Karolinska Solna (NKS), mer formellt Karolinska universitetssjukhuset, går vidare från tydlighet till ännu mer tydlighet. Man varslar nu 250 läkare och 350 undersköterskor, men intygar att patientsäkerheten för våra patienter inte hotas. Problemet är dock att allt färre når patientstatus på NKS. Facklig kritik påtalar att man redan jobbar övertid med 520 anställningar. Före varslen.
Karolinska universitetssjukhuset.
Det blev alltså lite trist stämning även för högutbildade och högavlönade läkare idag, när 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster varslades från Region Stockholm. Anledningen påstås vara att man nu ägnar sig "högspecialiserad vård" och att vården har flyttat till andra platser. 

Kort sagt medger man att NKS innebär färre behandlade patienter än tidigare.

Och om det inte är en total nedskärning av vården i Region Stockholm, varför varslar man då läkarna? Borde det inte bara vara att omplacera dem inom landstinget? Landstinget hävdar att vård för 950 MSEK flyttat till andra sjukhus, men resultatet för NKS förväntas ändå bli -1 600 MSEK, vilket knappast täcks upp av dessa varsel. Försvisso varslade man otroliga 550 personer administrativ personal från NKS i våras också. Jobb verkade det finnas, bara inte sådana som höll på med patienter.

NKS får ur sig meningar som "fortsatt god patientsäkerhet" och att man kan "fortsätta ge vård av hög kvalitet till våra patienter". Dock kan man ju konstatera att med 600 färre vårdpersonal, så blir våra patienter rimligtvis allt färre.
"Folk på trottoarerna kommer att se personalen springa med svårt sjuka i glaskorridorerna ovanför dem. Det är ganska häftigt." - Filippa Reinfeldt
Så världens dyraste byggnad och mindre vård än tidigare. I själva verket påstås alltså vården flyttats någon annanstans. Man lägger alltså 52 miljarder kronor på NKS för att ge mindre vård än tidigare.

Vad innebär detta konkret och vad kan man göra som enskild privatperson? Sjukhuset finns där och fartblinda politiker fortsätter gasa rakt över kanten. Men det finns fortfarande möjligheter för dig att hjälpligt styra upp situationen.

För det första - skaffa dig en privat sjukvårdsförsäkring. Kostar några hundralappar i månaden, går ofta att teckna via ditt fack som gruppförsäkring. Därmed kan du slippa dö i Region Stockholms vårdköer, även om du alltså får betala dubbelt - både via skattsedeln till NKS och med skattade pengar till sjukvårdsförsäkringen, plus självrisk.

För det andra - se till att hålla dig frisk. Ägna dig åt friskvård - motion och åtgärder för personligt avstressat välmående. Ät nyttigt och lagom lite - övervikt kan orsaka följdsjukdomar och sämre hälsa. Sluta röka. Drick rätt mängder alkohol - en metastudie kring forskningsläget visar på att 1-3 glas alkohol om dagen minskar risken för alzheimers. Fast det kanske ökar risken för annat. I grund och botten vet du vad du behöver göra för att inte öka sannolikheten att hamna i Region Stockholms vårdköer. Men otur drabbas man av förr eller senare, eftersom vi alla en dag kommer dö.

För det tredje - du kan flytta från Stockholm. Det finns landsting med hyfsat fungerande vård och korta köer.

Så det är bara att kavla upp ärmarna och ta tag i det hela själv - politikerna kommer bevisligen inte göra det. Eller så är du en lydig medborgare och gnäller i sociala medier istället, utan någon som helst effekt på din situation alls. Bo kvar, betala din skatt och gnäll. Har det fungerat hittills?

Jag har hört hårresande historier inifrån vården på NKS, från de anställdas sida. Vore för övrigt intressant att höra hur det är med arbetsmarknaden för 250 läkare i Stockholm. Sägs ju vara ständig läkarbrist i landet, men tydligen inte hos Region Stockholm.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

94 kommentarer:

 1. Låt mig killgissa att Landstinget sedan får hyra tillbaka dessa läkare från bemanningsföretag. Anekdotiskt har en bekant till mig blivit mångmiljonär (EUR/USD) på några få år på att hyra ut sjuksköterskor till SLL genom eget bolag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett inte helt osannolikt scenario. Men glöm inte att korruption inte existerar i Sverige

   Radera
  2. Rickard: inkompetens kan också vara en förklaring...

   Radera
  3. Anonym, Ja absolut, men förvånansvärt ofta så gynnar denna inkompetens olika ekonomiska särintressen vilka i sin tur ger fördelaktiga uppdrag/ersättningar till inkompetenta tjänstemän/politiker( som ex F. Reinfeldt). Märkligt det där.... Nu säger jag inte att du har fel inkompetens ställer säkert till det ofta, men jag finner det relativt tröttsamt att vi här i Svedala jämt o ständigt försöker hitta alternativa förklaringar till den utbredda korruptionen. Nu är jag verksam inom byggsektorn i Stockholm så jag är sannolikt överexponerad för fenomenet, men ändå. Vi kommer dock aldrig komma till rätta med problemen om vi inte pratar om dom...

   Radera
  4. Jag har också noterat att inkompetens och korruption går hand i hand. Dels att inkompetenta oftast är mottagliga för smicker och vägrar ändra sig vilket sämre personer utnyttjar. Dels att inkompetenta faktiskt procentuellt sätt oftare är korrupta. Jag har faktiskt hittills aldrig mött en korrupt person som inte också varit inkompetent.

   Radera
  5. Delar din bild av vad du noterat David.

   Radera
 2. Vi får väl se om detta i sin tur innebär mången inhyrd springläkare.

  SvaraRadera
 3. Stockholm lär ju härmed tappa all höjd för handledning av nya läkare också. Det lär redan ska vara ganska illa på den fronten. Anekdotiskt har jag själv de senaste åren träffar flera unga läkare som flyttat från Stockholm ut på vischan eftersom det i Fjollträsk t.o.m kan vara väntetider till AT-tjänster.

  Men det lär ju skall finnas utbildade och erfarna häxdoktor som arbetar privat inom no-go-zonerna så de kanske kan ta lärlingar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt onödig kommentar om nogo-zoner, som inte finns till att börja med och inte kallas eller är sådana.

   I övrigt kan jag bekräfta att unga läkare i Stockholm inte får AT-tjänst.

   Radera
  2. Alltid lika kul när cornu tror han kan läget i sthlm förorter.

   Radera
  3. Lars: efter så många år som läsare på bloggen vill jag bara säga att din kommentar ovan var det dummaste du någonsin fått ur dig. Inte ens B.H var så korkad...

   Radera
  4. Man kan ju vara trevlig iaf. Lars är också människa.

   Radera
  5. Turbo: jag var trevlig där. Hade jag velat säga vad jag egentligen tyckte så hade jag skrivit lite annat också. Men det gjorde jag inte.

   Den som säger att "zoner vi inte pratar om" inte finns vill jag bara säga: ta en promenad (på kvällen) genom random "zon vi inte pratar om" med blont hår och perfekt svenska så kan vi prata om vilka zoner som finns och inte finns efter det.

   Detta kommer alltså från mig som är född och uppvuxen i Norrliden....en nogozon!

   Radera
  6. "Helt onödig kommentar om nogo-zoner, som inte finns till att börja med och inte kallas eller är sådana."

   Detta är en efterhandsrekonstruktion. Det var ambulansförbundet som började använda "no-go-zon" som beskrivning av vissa områden, vilket syftade på att de av arbetsmiljöskäl inte fick åka in i dessa områden utan poliseskort. Att detta sedan inte är myndighetssvenska är förstås en annan sak.

   Radera
  7. Man kan kalla en nogoszon för Paradiset men det är vad det är...en NO-GO zon!
   De som påstår nåt annat bör hålla sig till bloggande och att skriva böcker.

   Radera
  8. Edis, det är enklare att sticka huvudet i sanden. Då försvinner ju problemet

   Radera
  9. Så vad du skriver KnowIT, är att det går utmärkt att gå där på dagen. Då är det ingen nogozon. Föreslår att du åker utomlands och besöker lite riktiga nogozoner. Dagtid.

   Radera
  10. Med det sagt så är det väl över ett år sedan jag senast var i Tensta. Sent på kvällen. Det kan förstås urartat sedan dess, men jag märkte ingenting. I "nogozonerna" i Göteborg är jag betydligt oftare.

   Radera
  11. Jag har också varit i något sådant där område söder om Stockholm sent på kvällen, men det var två år sedan. Minns inte vad det heter dock. Var lite mer ruffigt, men jag blev inte utsatt för något. Antingen smälter jag in, eller så ser jag inte provocerande ut, eller undviker att gå omkring och förolämpa folk, vad vet jag?

   Radera
  12. Lars: slingra dig inte ur detta nu. Du pratade om svenska nogozoner.
   Kan vi göra så här: jag betalar dig 150 000kr (kontant om du vill) Vi kan sätta upp möte och neutralobserverare håller i pengarna, du tar en promenad med din blonda hår och iphone X eller om du har elvan nu, genom, ska vi säga Rosengård, DAGTID. du får 1h. skriva några korta inlägg på din mobil, parkera Teslan på parkeringen och ställ dig utanför bilen och prata i telefon. Ta en kort promenad runt hyreshusen, handla i en random affär och gå tillbaka till bilen. Gör det en timme och du får 150k av mig.
   inga konstigheter, innan du gör det ska jag se till att någon annan håller i pengarna så du kan vara säker du får dem. Du kan även få bankkontoutskrifter innan så du ser att jag är god för det.

   150k för 1h arbete är inte dumt. Vad sägs? Då kan du ju bevisa att nogozoner inte existerar!

   Radera
  13. Najs. Tar dock inte Teslan, varför skulle jag göra det? Jag förstår nu varför du är livrädd för sådana här områden, du kan inte anpassa dig efter situationen. Jag tar inte Teslan om jag ska ut och köra på en lerväg heller.

   Rosengård var jag dagtid i härom året. Inget hände. Det är för tusan nästan helt öde dagtid där vid hyreshusen.

   Du kan behålla dina pengar, tar inte dig på allvar ändå.

   Radera
  14. Lars: din kommentarer om dina visiter i "förorten" är en samma som " jag har en kompis som är invandrare så jag kan inte vara rasist".

   Att besöka en förortsområde som vanlig svensk som är ser ruffig ut är ofast inga problem. Många missbrukare bor ju där! men att komma in med Steve Jobs outfit, blont fjun och Tesla är en helt annan sak! prova vet jag....

   Radera
  15. Du skrev "blont hår och perfekt svenska". Du skrev inget om att man skulle vara klädd som Steve Jobs. Jag brukar vara klädd i jeans och hoodie, det är min standardklädsel till vardags när jag inte ska uppträda. Går du omkring och viftar med pengar i näven på stan? Du verkar ju tät, som kan slänga bort 150k bara sådär.

   Nyrik kanske? Har du inte lärt dig att man inte ska vifta med sina pengar när det inte fyller någon funktion? Man klär sig fint på fin restaurang, på affärsmöten, på uppträdanden. Annars klär man ner sig. Det där är så himla grundläggande. Vill du få kontakt med folk i säkerhetsbranschen som kan ge dig en kort introduktion till hur du ska uppträda i offentliga miljöer?

   Radera
  16. Men bra att du bekräftar att det "är oftast inga problem". Det är nämligen exakt min erfarenhet.

   Radera
  17. (för övrigt var Steve jobs alltid klädd i jeans, svart polotröja och gympadojor, vet inte om det är särskilt provocerande)

   Radera
  18. Lars: jag kan lova dig två saker:

   1: att du gick miste om 150k. Du borde ta mig på allvar.
   För det andra, det är en sak att prata en sak att agera. Alla Södermalmsjournos gör det varje dag och ingen av dem vågar ens ta ett steg in i en enda av de zonerna. Det är därför tex SVts bilar blir söderslagna (ooops, på dagtid).

   För det andra. Rosengård, du? Du har nog stannat vid preem macken bara. Hade du gått in i riktiga Rosengård hade du inte kunnat skriva en kommentar som du skrev. Då hade du träffat "kaosturken" och han hade gjort kaos med dig.

   2: jag lägger ner kommentarerna på bloggen för all framtid. Addio!

   Radera
  19. Kan bara hålla med Lars. Bodde i tre år mitt i Gottsunda. Bandstolen. Delade ut tidningar en vinter. Till och med bland övriga uppsalabor pratade man hur illa det var i gottsunda. Tre år. Såg ingenting. Ingenting. Trots att jag gick varje lfredag, ördag natt och delade mitt i centrum, låghus o höghus. Klart det finns problem bakom stängda dörrar (fick knacka på hos en granne som misshandlade sin hund och då var det lite hög puls) men han skärpte sig när jag hotade med polisen. No gonzoner för idioter möjligtvis.

   Radera
  20. Folk bygger sin världsbild på tabloidpress, oförmögna att förstå att det enda som handlar i nyheterna är när det händer något. Hittar t ex inte en enda artikel om Rosengård (annat än sport) senaste dygnet. Inte en enda om Tensta.Om Rinkeby är det en artikel om en Hässelbybo som döms (just jag har varit i Hässelby också, vad det nu var vi gjorde där, tog bilen iaf) för en skjutning, som inträffade för ett halvår sedan. Alltså inget som inträffade idag. Ett problem är ju att samma incident upprepas 10-20x som nyheter i olika skeden.

   Radera
  21. Ja, just. Jag tog Teslan till Hässelby, och parkerade där. Nu vet jag varför också, privat grej.

   Radera
  22. Min första tanke var att (i normalfallet) så skulle Teslan ligga mest risigt till - knappast Lars.

   Radera
  23. Missade att Hässelby&Vällingby tydligen är listad, men jag märkte som sagt ingenting, inte Teslan heller. Det man inte vet har man inte ont av. Var där två timmar om jag minns rätt. Hässelby Gård var nog närmaste T-bansestation, men jag minns inte adressen. Ställde bilen på en minrre parkering, för 10-15 bilar.

   Radera
  24. Har Google Streetviewat nu. Det var någon sidoinfart/parkering off Persikogatan. Var nog lite närmare Hässelby Strand. Det låter fint, kanske inte är listat och ingår inte i Hässelby?

   Radera
  25. Fast du skriver själv att du inte vill ta din bil och att du anpassar din klädsel.
   Annars händer vadå ?

   Radera
  26. Hässelbystand är ok

   Radera
  27. Var ungefär mellan Hässelby STrand T-banestation och Hässelby Gård T-banestation. Nåja.

   Radera
  28. Jag vet inte. Jag är van vid att situationsanpassa. Jag går t ex inte fram och muckar med folk som verkar aggressiva (eller folk alls), det är vanlig riskhantering. Lägger inte heller min plånbok på bordet ens på finare restaurang. Viftar inte med systemkameran i onödan (iofs inte värd något direkt längre, men orkar inte pappersarbetet och tar tid att köpa ny) osv. Jag går inte heller omkring i badbyxor ute när det är -10, utan anpassar min klädsel till omgivningen. Klär mig inte i jeans på begravning. Sådana där vanliga sociala koder.

   Radera
  29. Du ser inget fel i att du måste anpassa dig för din egen säkerhet ?
   Där jag bor slipper man det.

   Radera
  30. Lever du i en liten bubbla, där du aldrig anpassar dig till något? Hur kan du då vara expert på nogozoner?

   Radera
  31. Nu relativiserar du.
   Anser du att det är rimligt att man måste anpassa sig i vissa områden för att inte råka illa ut?

   Radera
  32. Polisen rapporterar ju om vad som nu benämns "utsatta områden" och "särskilt utsatta områden". Polisen har tyvärr omorganiserat bort sin site, men waybackmachine minns fortfarande.

   https://web.archive.org/web/20160209092838/https://polisen.se/Aktuellt/Nyheter/2016/Jan-Mars/Feb/53-utsatta-omraden-i-Sverige/

   Hårdföre polischefen Dan Eliasson kommenterar: https://web.archive.org/web/20160623152900/https://polisen.se/Aktuellt/Nyheter/2016/Juni/En-parallell-samhallsutveckling-staller-polisen-infor-stora-utmaningar/

   Här finns till och med rapporten:
   https://web.archive.org/web/20161008181520/https://polisen.se/Global/www%20och%20Intrapolis/%C3%96vriga%20rapporter/Utsatta-omraden-sociala-risker-kollektiv-formaga-o-oonskade-handelser.pdf

   Prova också att söka på "utsatta områden" på polisen.se så får man se vad som pågår.

   Radera
  33. Själv anpassar jag mig efter alla områden.

   Radera
  34. Struts, I stort sett varje gång jag gick genom Gottsunda centrum för att köpa godis eller hyra VHS som barn blev vi jagade eller ropade på med diverse hot av invandrarungdomar. Detta var slutet av 90-talet.

   Om du aldrig sett hotfullt beteende i Gottsunda så måste du vara blind.

   Radera
  35. Löjlig diskussion av KnowIT

   Radera
  36. "No-go" zoner var just det som beskrevs tidigare, ambulans- och ibland brandkårspersonalens uttryck för de platser de inte kunde besöka utan poliseskort. Det var nog mest ett internt språk för man skulle veta hur man skulle agera vid ev. utryckning.

   Enligt polisen heter det "utsatta områden" och "särskilt utsatta områden".

   Det är såklart skillnad även inom dessa områden. T.ex. Seved i Malmö är bitvis inga större problem, utan det är enstaka gator och korsningar där gangstrarna tagit över.
   Samma sak med Rosengård eller nåt annat "utsatt område". Anekdotisk bevisföring är inget att hänga upp något vid, från något håll. Att besöka något en eller två gånger ger ingen rättvis bild, man måste besöka det flera gånger och vid olika tillfällen och tider etc. Bara för att det inte händer just nu, så betyder det ju inte att det aldrig händer nått och vice versa.

   Det är just därför man ska ta all media med en nypa salt, de har alla blivit nån slag sensationsjournalistik. Är rätt säker på att det finns lika många fördomar om t.ex. Vellinge som det gör om Rosengård just för medias rapportering.

   Man ska nog lyssna på polisen, de vet mer än både journalister, politiker och bloggare.

   Radera
  37. Ja, som att utryckningsfordon förstörs och t.ex. polisen angrips.

   "Nyligen larmades polis till en adress i Tensta. På en loftgång väntade några ungdomar med ett tungt brunnslock.

   – Det är inte helt vanligt att någon försöker kasta brunnslock på polisen. Men "polisfishing", där man lurar in polisen i ett bakhåll, är tyvärr ganska vanligt, säger Mats Eriksson, informationsansvarig vid Västerortspolisen.

   I något fall har polispatruller blivit instängda då vägar blockerats med hjälp av fordon.

   – Vi har blivit inlockade i en återvändsgränd och där blivit angripna, säger Karl von Krusenstjerna, tillförordnad chef för ingripandeverksamheten vid Västerortspolisen."

   https://web.archive.org/web/20160310013505/http://www.metro.se:80/nyheter/poliser-luras-oftare-i-bakhall/Hdzoja!2n2VBphVq8NdFrsLuAYXA

   Anekdotiskt har jag också hört liknande från en som levererade möbler till någon förort i Göteborg. Ta med en extra person för att vakta lastbilen så den inte blir förstörd medan ni är borta.

   Radera
 4. Märkligt nog har Sverige nästan flest läkare per capita i världen men samtidigt minst sängplatser per captia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sängplatser är ett uruselt mått. Det bästa är alltid att patienten får åka hem samma dag om möjligt, både för läkeprocessen och för att slippa sekundära risker som bakterier.

   Radera
  2. brk

   Det var nog 20 år sedan en patient övervårdades på ett svenskt sjukhus.

   Intensiven, ska få en ny svårt sjuk. Då flyttas den minst dåliga, till intermediären. Intermediären, flyttar den minst dåliga för att få plats. Till vårdavdelning. Som redan är överbelagd. Som i sin tur stryker en tumörpatient från operationslistan dagen efter. För att den inte får plats.

   Så ser det ut, när Sverige har minst antal vårdplatser per capita. I hela Europa!

   Radera
  3. Sängplatser kostar ganska mycket men innebär inte nödvändigtvis bättre vård. Exempelvis så konstaterade man för 10-15 år sedan att datortomografi vid huvudskador fungerade lika bra som att lägga in patienten för observation, men är billigare.

   Radera
  4. Det är klart att det är extremt svårt att jämföra men sängplatser är det som OECD använder. Men har till exempel en nation en strategi för att hålla borta kroniker med hemsjukvård och ett annat land har slutenvård så ser det väldigt olika ut.
   Sedan finns det USA som lägger mest resurser av alla länder och där minskar medellivslängden så jämförelsetal är knepigt.

   Radera
  5. Sjunkbomben: där kom du in på något vettigt mått - medellivslängd. Syften med vården är egentligen inte att vårda oss utan att se till att folk är friska och därmed lever länge.

   När man börjar mäta KPIer får man det man mäter. När man mäter mängd vård som produceras, vårdplatser, antal läkare så är det alltså ett mått på något som det inte finns självändamål att öka. De kan till och med öka med åtgärder som egentligen är oönskade.

   Radera
 5. Kan väl plussa med ytterligare ett haveri i det offentliga. Upphandlingen överklagades precis på dessa punkter men överklagan avslogs och nu har sakfrågan inträffat.
  Det är bara ett exempel i raden hur företag sätter i system att mjölka skattepengar. Som bekant finns det inga riktiga konsekvenser.

  https://computersweden.idg.se/2.2683/1.725805/forsenat-projekt-varden-skadestand

  SvaraRadera
 6. I Trollhättan så vill man att patienterna tar sopbilen eller glassbilen till sjukhuset. Obs, inget skämt.

  https://mobil.corren.se/nyheter/ska-patienter-ta-sopbilen-till-sjukhuset-om6372580.aspx

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste artikeln du länkade till. Det du skriver är inte korrekt.

   Radera
  2. Jag med,
   "OLYCKLIG FORMULERING

   Eva Degerman, som är affärsområdeschef för Regionservice, försöker gjuta olja på vågorna. Hon förnekar inte att tanken finns i materialet."

   Radera
 7. Ett skrytbygge på dyr tomtmark, bristfälliga kommunikationer, kan inte bli annat än fel. Det bästa vore att sälja eller hyra ut byggnaden och bygga en ny modern anläggning utanför stadskärnan, på billigare mark och detsamma gäller Sahlgrenska. Finns ingen anledning att ha stora sjukhus inne i stan.

  SvaraRadera
 8. "Mindre vård"? Snarare mer specialiserad, och dyrare vård per timme.

  Vårduppdraget har ändrats i NKS motsvarighet till regleringsbrev.

  SvaraRadera
 9. Skönt att patientsäkerheten inte är hotad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På tal om att kavla upp ärmarna istället för att gnälla så har jag riggat köksbordet för kranskärlsoperationer. FriviLliga?

   Radera
  2. Döda patienter talar inte!

   Radera
 10. Själva byggnaden är inte speciellt viktig vid sjukvård. Bedrivs alldeles utmärkt sjukvård i byggnader från 1800-talet. Skattebetalarna blev rejält blåsta i NKS-kuppen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men ska inte NKS vara ett utbildningssjukhus med lite exklusivare och mindre vård. Volymerna vård ska väl utföras nån annanstans?

   Radera
 11. Och senast igår så ringde ett hyrläkarbolag och ville att jag skulle täcka upp i schemat på NKS. Och då är jag knappast så superspecialiserad att det inte borde gå att hitta sådan kompetens internt.

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Jag har länge undrat vart Bagdad Bob tog vägen.
  Nu vet vi! Han har bytt namn till Björn Zoëga och är numera sjukhusdirektör på NKS. Undrar hur den rekryteringen gick till?

  SvaraRadera
 14. Björn Zoëga hoppas kunna ge lika bra vård som tidigare. Men han garderar sig med att han inte kan ge några garantier... 1X2

  SvaraRadera
 15. En närstående har fått bröstcancer och hon är mycket nöjd med SÖS som är hennes sjukhus. Men hon vill arbeta så mycket hon kan och det försvårar för Försäkringskassan kräver att hon ska ha nya intyg hela tiden från sina läkare. Läkarna säger att de lägger halva sin arbetstid på att skriva till Försäkringskassan. Handläggare på Försäkringskassan tycker hon borde vara sjukskriven hela tiden, (möjligen för att ha det lugnt) men för det mesta orkar hon arbeta och läkarna står på hennes sida.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det sådana problem som borgare får dras med?

   Radera
  2. Tomten kan du utveckla det lite?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 16. Man skall dock inte flytta till Skåne o man vill ha bättre vård. Väntar själv på operation och har av flera läkare fått rekommendationen att göra den i Danmark pga "förskräckliga" väntetider i bla. Lund. Var f.ö. med en nära anhörig upp till akuten i Helsingborg som blev hemskickad med hjärtinfarkt och höll på att dö dagen efter. Ett fullständigt kaos, mkt beroende på underbemanning. Nu är dock akuten i Hbg känd för sin uselhet och följetång i
  lokalpressen. Alla som kommer ut levande därifrån får tacka sin lyckliga stjärna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 17. Vilka landsting "funkar"?
  Hur är det med prios där?
  Stockholm är faktiskt rätt bra, Halland också fast det är litet...men de andra?

  SvaraRadera
 18. Finns ju fler sjukhus i sthlm. Jobb borde det finnas.

  SvaraRadera
 19. Det råder brist på de flesta specialistläkare.
  Många landsting utlandsrekryterar.
  Många får hyra staffettläkare.
  Bra för resten av Sverige som får lite enklare med bemanningen!

  SvaraRadera
 20. Avskaffa utjämningssystemet.

  SvaraRadera
 21. I slutet av 2019 öppnar en ny privat cancerklinik med spetskompetens i Lund. För finansieringen står bland andra de kapitalstarka storföretagarna Mats Paulsson och Antonia Ax:son Johnson.

  Den här artikeln är endast

  SvaraRadera
 22. NKS har säkert gjort många rika och lyckliga. Varför inte dela glädjen med dem istället för att gnälla?

  SvaraRadera
 23. I slutet av 2019 öppnar en ny privat cancerklinik med spetskompetens i Lund. För finansieringen står bland andra de kapitalstarka storföretagarna Mats Paulsson och Antonia Ax:son Johnson.

  SvaraRadera
 24. Noterar att inga sjuksköterskor omfattas. Gissningsvis för att det helt enkelt inte finns några att varsla.

  Men jag har förstått att det knappast finns övertaliga undersköterskor heller egentligen?

  Teori: man varslar ner övrig personal så att dess antal matchar de sjuksköterskor man faktiskt har (kvar). Sedan "anpassas" patientflödet.

  Hur detta ska betala alla fasta kostnader lämnas som en övning till valfri skattebetalare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så tänker man att ssk ska ta över usk uppgifter och på delegation även läkares uppgifter. Jag har t ex varit på operation för njursten med enbart ssk, som körde på delegation.

   Radera
  2. Men vad skulle vinsten med övningen vara, förutom att ssk är något billigare än läkare?

   Att hitta säg 200 redan anställda sysslolösa ssk som läkarna dessutom vill släppa ännu mer av den mer avancerade vården till borde inte gå, de finns inte.

   Detta är tre steg tillbaka, men en nödvändig omstart för NKS tror jag. Men lite undrar man.

   En del av läkarna kan jag tänka mig har inte levererat så mycket patientnytta mätt i pengar (antingen flummat iväg i något forskningsprojekt *eller* börjat jobba med omvårdnaden där de inte ska vara), men hur man tänker sig att klara sig utan usk:orna utan att kraftigt minska mängden patienter vet jag inte?

   För att inte tala om reformen av AT-systemet. Men den minan är ett par år bort förstås.   Radera
  3. Det är en budgetgrej, det närmar sig årsskiftet. Ska förklara utförligare i ett separat blogginlägg. Man får inte ha fasta kostnader som gör att man inte klarar av att lägga en budget i balans. Därför måste man sparka folk. Sedan tar man in dem till 3x pengarna som hyrfolk istället, och drar över budgeten, men för budgetarbetet får man inte ha de fasta utgifter som anställda innebär. Typ "titta här, nästa år visar vi ett överskott", sedan när man fått klapp på axeln och godkänd budget, så spräcker man den.

   Radera
  4. Kan nog vara så enkelt. En varning dock, den lojalitet som hittills funnits inom kåren gentemot institutionen som är karolinska är det som isåfall betalar för upplägget.

   Radera
  5. Medicinläkare spekulerade själv redan för några år sedan att AI-utvecklingen skulle leda till att hans eget skrå avskaffades innan sköterskorna gör det. Sköterskorna tar blodprover och labbpersonal laddar maskinerna och en global databas skriver ut recept baserat på resultat, typ. Det existerar redan självservice dialysenheter för patienter som är tillräckligt frisk och klara i huvudet att gå in och koppla upp sig själva två-tre gånger i veckan.

   Opererande läkare kommer givetvis att finnas kvar betydligt längre.

   Distriktsläkare faller väl någonstans mittemellan. Observera att utvecklingen i deras fall redan har börjat i och med bråket om receptförskrivning via telefonkontakt. Alla besök kräver inte mänsklig kontakt face-to-face, men tradionen är att det skall vara det. Kommer framtidens gamlingar med behov av några extra smärtlindringstabletter verkligen att bry sig om ifall det är en riktig läkare på skärmen som svarar vid uppringningen, eller en perfekt människoliknande animation styrd av machine learning som inte går att skilja från riktig människa? Om landstingsbudgetarna skall hållas så kommer de inte ens att få välja.

   Radera
 25. Svårt att veta var skon klämmer här. SvD har en artikel från någon i läkarförbundet som förstås är en partsinlaga. Hur har tidningen mage? Jag skulle vilja ha en bra analys av läget. För det behövs förstås folk som är insatta. Just nu verkar ingen förstå bakgrunden till uppsägninarna. Kanske handlar det om en bemanningsinriktning med inhyrning av läkare vid behov och att sjuksköterskor ska göra undersköterskornas jobb med ett 10%-igt påslag. Kan detta bekräftas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se mitt svar ovan. Budgetfråga. Fasta utgifter (=t ex anställd personal) måste ner så man kan lägga en budget i balans i budgetarbetet till årsskiftet, så politiker etc kan visa att man tar ansvar för ekonomin. När den är lagd, så kommer man ta in allt som hyrpersonal till 3x pengarna. Det är okej att dra över budget, men det är inte okej att inte lägga en budget i balans.

   Radera
  2. Hur detta skulle laga NKS lämnas som en övning åt mig då, antar jag ;)

   Radera
  3. Nej, nej, det är bara byråkrati och för att anpassa till ett regelverk som säger att man måste lägga en budget i balans eller med vinst. Det lagar ingenting.

   Radera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 27. Moderat-maffian har segrat. Och detta tänkte jag skriva redan innan jag läste kommentarerna, vilka misstänker massiva hyrläkare på inkommande samt att offentliga upphandlingar är ett haveri som som systematiskt missbrukas och mjölkas å det grövsta och därmed bekräftar min tes.

  Reinfeldts triumf är total. Han var smart. Istället för att sänka skatterna såg han till att skatterna går till enprocentarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande det här med maffior utklädda till politiker och Reinfeldts triumfer..

   Reinfeldt tycks då ha lagt kraft och tid på hur statskassan/region-/landstingskassor skall kunna urholkas med staffettläkare... :)


   Radera