Aktuellt

Klimatanpassning behövs nu - men vill det offentliga betala?

Eventuella effekter av en klimatförändringsdämpande politik låter vänta på sig decennier, om de alls fungerar när resten av världen ökade CO...

2019-11-11 15:56

Ny UPS-lösning

Jag har bytt min bredbands-UPS hemma till en Eaton Ellipse 800 USB DIN, efter att konstaterat att APC Schneider uppenbarligen har en del kvalitetsproblem. Verkar fungera bra än så länge.
UPS.
Min gamla UPS för bredbandet, en APC ES 700, gick en dag sönder och det handlade inte om nytt batteri eller att säkringen löst ut, eftersom batteribyte inte hjälpte. Dum som jag var beställde jag en ny likadan, men den visade sig ge ifrån sig ett irriterande pipande ljud, som gjorde det omöjligt att jobba, då bredbandet, router mm står i samma rum som jag arbetar.

UPS:en är till för att Internetuppkopplingen ska fortsätta fungera även när strömmen gått. Sedan har förstås fibern begränsad livslängd på sin säker fiber, men därefter körs på en 4G-puck. Utan ström klarar jag mig rätt länge, men för att kunna fortsätta jobba är bredbandet nödvändigt.

Den nya APC:n åkte över för att agera backup åt säkerhetsutrustning på annan plats, och för arbetsrummet och bredbandet föll valet på en Eaton Elipse 800 USB DIN, som än så länge fungerar felfritt. Den är helt tyst även vid batteridrift, och ska dessutom ge ren sinusvåg. Enda är ett klick vid övergång från nätström till batteridrift och vice versa, plus en icke irriterande dämpad signal om att strömmen har gått. Möjligt att den går att stänga av i programvara, har inte kommit så långt ännu.

Eatonen fungerar så pass felfritt än så länge, att jag även för annan viktig arbetsutrustning kommer skaffa ytterligare en.

Det hela aktualiserades av det elva timmar och femtion minuter långa strömavbrottet härom veckan. Man får för övrigt ersättning från elnätbolaget efter tolv timmars avbrott...

Naturligtvis kommer inte UPS:en kunna köra systemen i tolv timmar, men jag har 75Ah 12V fritidsbatterier på ständig underhållsladdning, och rena sinusväxelriktare att koppla in på dessa i god tid innan UPS:arna har slut på sina batterier.

Ett 75Ah fritidsbatteri bör räcka för upp till tre dygns drift av bredbandet, och med flera batterier kan man även ladda det andra batteriet off site, eller från bilen, alternativt en nödströmsgenerator.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

7 kommentarer:

 1. Hade just bråkat med UPS som inte levererar i tid. Så var fullt focuserad på leveranser när jag läste detta. Men det finns ju andra saker som oxå är UPS. :)

  SvaraRadera
 2. UPS = skitföretag, Eaton UPS = bra grejor.

  SvaraRadera
 3. Köpte en UPS av det billigare slaget på Kjell och Company för några år sedan. Den fungerade bra med sånt som drog mycket ström verkade det som. Gick dock inte att använda till wifi/router/fiberdosa för att säkra internet som det var tänkt. Eller så kanske det var fyrkantsvåg ut som inte wifiroutern gillade.

  SvaraRadera
 4. Smart med Schuko uttag direkt på baksidan istället för C14-uttag.

  SvaraRadera
 5. GPS-pucken kan man köra på en vanlig powerbank av högre kvalitet. Förslagsvis mophie powerstation USB-C 3XL. (26,000mAh) som även kan driva en laptop, surfplatta/mobil och har PD-port med 45W för snabbladdning.
  https://www.zagg.com/sv_eu/powerstation-usbc-3xl

  Eller den här powerbanken så slipper du ha 12V fritidsbatterier på ständig underhållsladdning. Verkar kunna starta en bil också, möjligen inte en Tesla :)

  Bolt Portable AC Car Jump Starter
  58,830 mWh Portable Car Jumper Starter with AC outlet
  https://www.zagg.com/en_us/bolt-acdc-portable-charger-car-jumper-with-ac-outlet-car-charger

  SvaraRadera
 6. Vad vore vel en "prepper" utan ett smart o fungerande uttag po baksidan!!

  SvaraRadera
 7. Vi har Eaton UPS:er på färjan där jag jobbar. Vi har inte blackout särskilt ofta(1 gång på drygt 2 år...), men vi slår om till nödgenerator på vissa UPS:er varje vecka och de fungerar fint vid alla dessa små avbrott.

  SvaraRadera