Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-11-18 13:37

När avgår Stefan Löfven?

Statsminister Stefan Löfven (S) gav ett mycket svagt och förvirrat intryck i en vänligt inställd intervju i helgen. Detta aktualiserar frågan när han avgår som partiledare för Socialdemokraterna? Svara din prognos nedan.
Välj bildtext själv.
Stefan Löfven gav en icke-fientlig intervju i Agenda hos SVT igår, där han slapp svåra motfrågor, och antagligen översågs av pressekreterare och hade i förväg godkända frågor. Han gav ett mycket förvirrat och svagt intryck, men är knappast en särskilt skarp kniv i den allt mer rostiga och krympande socialdemokratiska kökslådan.

Löfven blev partiledare för Socialdemokraterna 2012 som den minst dåliga kandidaten, och har nu suttit sju år på posten. Frågan blir om och när han avgår, vilket också kan innebära att han avgår som statsminister. Man måste dock inte vara partiledare för att inneha posten, som utses av riksdagen och i teorin kan gå till vem som helst, men normalt avgår man under sådana omständigheter och låter riksdagen rösta in den nye partiledaren som statsminister. 

Hur länge kan han sitta kvar som partiledare för ett socialdemokratiskt parti, som gör sitt bästa för att nå 10-15% väljarstöd i valet 20221.? Det kan vara dags att avgå i närtid, och satsa på familjen (eller annan godtycklig ursäkt), för att kunna köra in en ny partiledare i god tid innan valet.

Kommer Löfven i brist på alternativ tvingas sitta kvar hela vägen till nästa val 2022? Det finns också möjligheten att han sparkas ut som statsminister av riksdagen innan dess, och i så fall vore det också en lämplig tidpunkt att avgå ("inte ställa upp för omval") som partiledare.

En sak är dock tydlig - mannen är inte mogen uppgiften att vara Sveriges statsminister. Oppositionen är dock knappast särskilt intresserade av att ta över den manege som S+MP krattat, utan föredrar nog att regeringspartierna gräver ner sig allt djupare. Tyvärr får vanligt folk lida av det politiska spelet, då i princip inget kommer hända förrän valåret 2022, dit allt eventuellt krut kommer sparas.

Men vad tror du? När avgår Löfven som Socialdemokraternas partiledare? Svara nedan.

1. Enligt Sifo har S tappat 3.9 procentenheter i väljarstöd sedan valet 2018. Med fortsatt linjärmatematik kommer partiet ha 12.7% av rösterna i valet 2022. Medelvärde för samtliga opinionsundersökningar i oktober ger likartat resultat. Nu säger inget att utvecklingenf ortsätter linjärt, men S ligger i en snabbt fallande trend och har fallit även långsiktigt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

88 kommentarer:

 1. Skulle vara roligt att se om omröstning om vem den socialdemokratiska efterträdaren kan tänkas bli. Och vilken efterträdare man skulle VILJA se ( även om man inte håller på S)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är väl att det inte finns någon stark ledartyp i partiet som kan ta över, den bäst dom har för tillfället är väl Magdalena Andersson.

   Radera
 2. Vill minnas att man kallat Damberg för "kronprinsen"

  SvaraRadera
 3. Ja, det var lite väl insmickrande va? Dessutom bilden på honom som SVT har valt för att presentera Agenda i SVTPlay... Hell Stefan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja samt att SVT rullade ut förklaringarna/försvar i text, om varför man valt att intervjua honom.
   Det märks vem som håller i PS pengar.

   Radera
 4. Fuskkulturen/korruption t.ex. alla upphandlad projekt som fördyras enormt utan någon bryr sig, det kan härledas till ett svagt ledarskap och brist på visioner. Här har S misslyckats monumentalt men jag ser inte direkt någon som skulle kunna kliva fram heller och ge en nystart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svagt ledarskap ja, men visionerna har snarare överflödat utan realism. Som det blir när någon annan (=skattebetalarna) kan snytas på pengarna.

   Radera
 5. Jag saknar alternativet "bryr mig inte".

  Den politiska hönsgården intresserar mig icke och kommer så heller inte göra förrän den avskaffar sig själv vilket inte kommer hända under min livstid.

  SvaraRadera
 6. I en tidsålder då Donald Trump är (som värst!) en pest/kolera gentemot Hillary bör det ju inte vara svårt att se det relativa. Så vem i relativ jämförelse gör att Löfven ser otillräcklig ut?

  Rasisten Åkesson?

  Kommunisten Sjöstedt?

  För sen har vi liksom bara riktigt, riktigt slöa knivar.

  SvaraRadera
 7. LO-Basen K-P Thorvaldsson har ju aviserat sin avgång som ordförande. Han kanske genom detta förbereder sig på att ta över den läckande skutan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du har en poäng där.

   Blir det så så lämnar nog Ygeman, Damberg och Morgan skutan och tar nya roller i Folksam, Landshövding etc.

   Bli inte förvånade om Ann Linde kliver fram om typ 1-2 år.

   Radera
  2. Tror också det ligger nått idet LO vill gå till vänster o då måste man få bort högersossarna. Ygeman är väl inte direkt höger men han passar nog inte in i Kolles gäng.

   Ann Lunde är faktiskt en av de jag tycker är rätt bra. Inte så mycket plakatpolitiskt pladder (hittills i alla fall) utan är rätt saklig och framstår som ganska sympatisk.

   Radera
 8. Försökte mig på en statsmannaranking av partiledarna:

  Sjöstedt - + Var är självförtroendet han hade för tio år sen?
  Bolund - ++ Sossarnas lite kvickare andreman
  Löfven - ++ Gråtrist men smälter in
  Lööf - +++ Smartare men i dålig konkurrens
  Sabuni - + För tidigt att säga nåt men tyvärr jobbig att lyssna på
  Busch - + Ger ett för flamsigt intryck
  Kristersson - + Viktigpetter väger för lätt
  Åkesson - ++ Smartdum stil som ibland funkar

  Sammanfattningsvis kan man nog tro att det parti som hittar en smart, snygg och vältalig partiledare snabbt kommer att vinna mark i den likriktning som råder.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem är denna Bolund hos (s)?

   Radera
  2. Bolund tillhör inte S, Bolund tillhör MP... Hur är det med SO-kunskaperna?

   Radera
  3. Löfven har trots allt realpolitiskt spelat bort sina klåpare till motståndare i många år nu, så han kanske inte ska underskattas. Fast han är knappast en visionär förstås. Om han vill sitter han kvar till 2025+.

   Sabuni - ger ett gott intryck men har hon samma riktning som partiet eller är hon bara en galjonsfigur för att locka tillbaka de röstande som äcklades av JÖKandet?

   Kristersson - bättre än kejsar Nero Reinfeldt och dennes veka skugga Batra, men verkar även han väga något lätt.

   Sjöstedt - respekteras omåttligt av media förstås men tja, vem bryr sig?

   Annie Lööf - katastrofal på alla punkter och därmed kanske lämplig för att som statsminister ta Sverige in i en ännu nyare era.

   Radera
  4. Väljs inte alla partiledare som en kompromiss inom partiet så att de interna falangerna får behålla sina positioner vid köttgrytorna. Att välja en stark ledare som kommer städa upp, komma med nya visioner och ett generellt omdanande kommer så klart inte hända då befintliga personer med makt får sin position hotad och så kan de inte ha det.

   Allt är bara ett skådespel för att partierna ska kunna bibehålla status quo, inget ska eller får förändras då det kommer påverka de nuvarande individerna som har makt.

   Vem var egentligen de senaste starka partiledaren i något parti?

   Radera
  5. +++ på Lööf? Kvinnan som sliter sin kappa lika jämnt, på både utsidan och insidan.
   Man kan inte ens köpa ett paket tuggummi av henne, utan att riskera att bli lurad.

   Radera
  6. Ja..Lööf vore kanske inte fel?
   Det är ju en bedrift i sig att få barbie att framstå som naturlig.

   Radera
  7. Åkesson samma kaliber som löfven? Enda gemensamma de har är sista bokstaven i namnet

   Radera
 9. Alla knivar hos S skulle utan problem kunna lämnas in som leksaker på närmaste dagis. Tyvärr gäller detsamma även för 95% av Riksdagen.

  SvaraRadera
 10. Man kan undra om Löfven verkligen är så aningslös och borta som han framstår vara eller om det är ett spel för att inte rasera relationerna med regeringspartnern MP? Makten är viktigare än framstå som mindre vetande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja jag tror det är mycket ideologi i Löfvéns snack. Han distanserar sig från en bekymmersam verklighet med ideologins hjälp. Här ligger landet Sveriges problem någonstans.

   Radera
 11. Sjöstedt har sagt att han kommer fälla S om man ändrar i turordningsregler eller tillåter mer marknadsanpassade hyror.

  Det vore lägligt för Löfven att hoppa av i tid så han slipper bli avsatt när det blir klart för alla att uppgörelsen med V inte kan kombineras med den han har gjort med C och FP.

  Om han inte blir avsatt, så tror jag det är C som kommer lägga ner sig och inte fälla Löfven. C har ju vid ett flertal tillfällen nu visat sig trogna S.

  Isf. sitter han över valet 2020 och därefter avgår han.
  .

  SvaraRadera
  Svar
  1. V kan inte ensamma eller ens tillsammans med SD fälla Löfven. Turordningsregler och marknadshyror är inget som KD och M tänker fälla Löfven för.

   Radera
  2. M har redan sagt att de kommer fälla Löfven vid varje tillfälle som ges.

   Radera
  3. Va? Har M sagt det? Då måste det vara sant.

   Radera
  4. Självklar går det att förena V,Mp, C och L:s politik. Det handlar bara om att tillämpa dubbeltänk.

   Radera
  5. Mycket av det som sägs har liten verklighetsförankring, och är bara varm luft åt sympatisörerna.

   Radera
  6. > Har M sagt det? Då måste det vara sant

   Finns ingen anledning att misstro M.

   De kan inte lägga sig som en dörrmatta för S bara för att få i genom ett par ynka punkter i ett 73-punktersprogram som de inte ens har förhandlat fram. Skulle de inte hålla vad de har lovat, så gör de SD till enda oppositionsparti vid nästa val.

   Sänka Löfven och öppna för en M-partiledare som statsminister trumfar det mesta.

   Radera
  7. V kan vika ner sig, en S statsminister är trots allt bättre än en från M. De har dock ganska starka incitament att stå på sig om skarpa förslag läggs efter 3 år. De har fått 75% av mandatperioden med Löfven och de kan gå in i valrörelsen 2022 och säga att de räddade svenska hyresgäster och svensk arbetsrätt.

   Vid de här laget kommer Sabuni leta efter en exit, så FP är nog villiga att hoppa av samarbetet. Löfven (eller hans efterträdare) kan säga att man inte kommer lägga fram förslag som sänker regeringen. Möjligtvis föreslår S någon urvattnad kompromiss som Sjöstedt kan köpa, t.ex. ändrade turordningsregler på försök under 12 månader. Man kan inte utesluta att mästerförhandlare Löfven redan har sonderat sådana sidouppgörelser med Hyre(s)gästföreningen och LO. Det blir inget som skrivs in i lagen.

   Då hamnar allt i knäet på C.

   De har andra förslag de vill få igenom som skulle gå i stöpet om de hoppar av. Vi vet också hur C agerade efter att DÖ sprack. De var inte villiga att avsätta Löfven. Annie höll inte heller det hon sa om att inte bli stödhjul åt socialdemokraterna.

   C viker ner sig.

   Radera
  8. V kan inte ens ensamma väcka frågan. De måste isf gå och be KD, M eller SD att göra det. Skuĺle bli kul att se vem som får äran att agera bulvan åt V...

   Radera
  9. Räcker för Sjöstedt att i en intervju säga att han kommer fälla Löfven i en omröstning.

   Kommer inte ta lång tid innan M, KD eller SD lägger fram ett misstroendevotum.

   Radera
 12. Nästa partiledare blir en kvinna, måste bli en kvinna, S har liksom målat in sig själva i ett hörn där det helt enkelt är nödvändigt, annars kommer de att börja blöda väljare även åt vänster.

  Men med Margot, Annika och Ylva redan avgångna eller petade snett uppåt sidan vetefan vem de har kvar att plocka in. Den där unga rattfylleriministern på danmarksbron är väl förlåten och tillbaka i arbete numera?

  Högoddsare men välkommet av nästan alla kvinnor i hela landet vore väl någon av de gamla kämparna mot hedersförtryck, själva med utländsk påbrå, som man numera vet hade rätt i vad de varnade för förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa partiledare blir en kvinna, måste bli en kvinna, S har liksom målat in sig själva i ett hörn där det helt enkelt är nödvändigt, annars kommer de att börja blöda väljare även åt vänster.

   Nalin Pekgul, var är du? Att kvotera in sin ledning brukar iofs vara ett tecken på att man inte är ett maktparti utan istället irrelevant och värdelös.

   Radera
  2. Ann Linde - ser ni inte det

   Numera utrikesminister

   Radera
  3. Tror på en bubblare, Mona Sahlin is coming back to save the party

   Radera
 13. Nu tillhör jag förvisso den generation alt. grupp röstberättigade som inte huvudsakligen lägger min röst på en Partiledare utan snarare på ett parti med utgångspunkt i partiprogram och ideologi och därför så är, fortfarande sett ur egen utgångspunkt, Partiledaren av sekundär betydelse. Dock under fullt medvetande om att i dagens mediala landskap Partiledares personliga framtoning spelar långt större roll än vad som tidigare varit fallet.
  Wilderängs aversion mot socialdemokratin är väl känd sedan tidigare och kommer till klart uttryck i artikeltexten men eftersom Yttrandefrihetsgrundlagen är fortsatt gällande finns ingenting att tillägga utöver att hans text härovan är agendadriven och tendentiös. Så länge man är klar över detta faktum kan den alltså läsas som vilken som helst partsinlaga ... då även partsinlagor av diametralt motsatt ståndpunkt ... som exempelvis mina egna.
  Efter att under närmare ett halvsekels tid ha följt svensk politik, till mycket stor del under många år på avstånd, så blir jag av den åsikten att jag lever i föreställningen att Stefan Löfven av framtidens historiker kommer att ses som en mycket duglig Statsminister som i ett svårt parlamentariskt läge och under trycket från en stark opinion och inte minst under trycket från internationella händelser lyckats dels hålla ihop en Regering, finna kompromisser med delar av Oppositionen som möjliggjort ett fungerande styre av Landet samt inte minst klarat ut att förhandlingsvägen neutralisera Oppositionen (d.v.s. spela upp dem på Läktaren).
  Tillsättandet av en Patiledare är en intern angelägenhet för vart och ett Parti och har således absolut ingenting att göra med tillsättande av Statsminister, som ju är en angelägenhet för Riksdagen och den allena.
  Man bör därvid vara klar över att SAP sannolikt inte kommer att göra om misstaget att låta nästa tillsättande av Partiledare spelas upp inför öppen ridå, vilket var fallet vid förra tillfället. Snarare så att det hela kommer att ske under iakttagande av strikt disciplin under stadgeenliga former vid Partikongress inför nästkommande Riksdagsval. ... Och att vi samt och slutligen då inte bör vara det minsta förvånade över om SAP´s nästa partiledare blir en kvinna med bakgrund och stöd hos offentliganställda i låglöneyrken samt de samhällets socioekonomiskt svagare grupper vari många invandrade ingår. ... Om detta sedan räcker till en Statsministerpost är en öppen fråga! mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borgarnas stora misstag (efter sitt föregående gigantiska misstag) var att tillsätta Neros favorit Batra. Hon missade sedan straffsparken mot det öppna målet och sedan har det fortsatt på den vägen.

   Radera
  2. Thomas Lindgren: En tänkvärd reflektion! Leder vidare till tanken om att Alliansen, som en partssammansatt företeelse, när väl minsta gemnsamma nämnaren att överta regeringsmakten från S väl bortfallit de fram tills dess ej synliga motsättningarna kom i dagen i och med SDs framväxt, vilket ledde till Alliansens sönderfall. ...Dialektik!

   Radera
  3. Man kan väl också lägga till SDs uppåtstigande säkert hjälptes av M:s uppgivande av högerflanken i viljan att både ha en allians och vara största borgerliga parti.

   Radera
  4. gbdcrvx: Också det en tänkvärd reflektion som för mig framstår som en parafras på Tage Erlanders "De stigande förväntningarnas missnöje"... d.v.s. för M´s del då kontaterande av omöjligheten att driva annat än en politik byggd på existensen av ett samhälle som till stor del under flera decennier skapats under socialdemokratiskt inflytande.

   Radera
  5. Tror faktiskt inte att det är Löfven som spelat upp de övriga på läktaren. Misstänker att det finns andra i partiet som klivit fram ett steg och drar i tåtarna i bakgrunden. Men borgarna är illa ute och behöver en ny coach efter att kanske fokuserat lite för mycket på det där andra laget som dök upp för några år sedan med en helt ny spelstil.
   Taktikanpassning är nog ledordet.

   Radera
  6. Mikael: Även den repliken bör tas på allvar eftersom det är naturligtvis aldrig Partiledaren personligen som utgör hela laget... oavsett vinst eller förlust ... hemmamatch eller bortamatch. Dock är Löfvens mångåriga erfarenhet från avtalsförhandlingar i fackföreningsrörelsen en tungt vägande förklaring. Och tro inte för en sekund att de centrala förhandlingsdelegationerna i svensk fackföreningsrörelse består av några dumhuvuden ...

   Radera
  7. Det handlar nog om att vissa har lite svårt att svälja att de blir utmanövrerade av någon som ej ens har avslutade universitetsstudier.

   Radera
 14. Tror att många sossar fortfarande har Mona och Håkan i minnet och i skenet av det så har han väl gjort hyfsat ifrån sig, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant.

   Jämfört med Juholt är Löfven en riktig stjärna. Rent av världsklass gentemot Sahlin.

   Radera
 15. S känns lite som om de saknar visioner. De kan vara så att de faktiskt har det, men att jag missar dem. Men, om det är så att de saknar visioner, sitt politiska projekt, så spelar det ingen roll vem som styr. Då kanske Löfven är perfekt. De sjunker kanske lite till, men bör bottna runt 20%, och kanske accepterar sitt öde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Erik: Visioner formuleras i vars och ett partis Program ... i demokratisk ordning framtaget vid vart och ett partis Kongress eller övriga stadgeenligt högsta beslutande organ.
   Möjligheten att förverkliga visionerna kommer vid vart och ett tillfälle att bestämmas av den realpolitiska verklighet som framgår av mandatfördelningen i Riksdagen ... vilken bestäms av det röstberättigade svenska folket.
   SAP´s visioner framgår av partiets politiska program ... ej av tillfälliga taktiska uttalanden i var och en aktuell fråga.

   Radera
 16. En ordningsfråga Cornu; Har du eller blogger ändrat något i bloggen? Jag har inte sedan förra veckan kunnat kommentera från mobilen, bara från webbläsare i Windows?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte gjort ngt, möjligen Blogger. Radera cookies. Logga ur och in igen.

   Radera
  2. Kan vara värt att prova en annan browser. De har lite olika buggar, så man kan behöva några olika för olika ställen.

   Radera
  3. Rensa historiken också samt se till att pop up rutor är tillåtna.

   Radera
  4. Jag hade samma problem, men tvärtom. Kunde kommentera i mobilen, men inte via Chrome i datorn. Rensade historik och cookies, loggade ut och in. Inget funkade. Det visade sig att det var "blockera cookies från tredje part" som var boven. Tydligen måste detta tillåtas för att kunna kommentera här.

   Radera
  5. Nånting nånting hejda spårningscookies. Jaja, vad gör man inte för att få kommentera på en blogg med uteslutande iq140+ i kommentarsfältet.

   Radera
 17. Jag tror att han kommer avgå ett år innan valet. Detta så att en ny person får ett år på sig att växa in i rollen. Ett år innan valet är det sannolikt ingen som orkar med att bråka om nyval heller. Så den nya kandidaten kommer tolereras av riksdagen utan något större bråk.

  SvaraRadera
 18. Jag kan inte se någon som är "bättre" än Löven, i Göteborg sparkades Ann-Sofie Hermansson därför att hon var kritisk till den förda politiken och man får inga starka kandidater om man trycker ner eller avskedar de som visar framfötterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Man" som ju sparkade Hermansson har väl visat sin styrka i partiet.

   Radera
 19. Jag är helt säker på att Löfven överlever nästa val, dvs. om inget oförutsett av personlig art inträffar (ex. sjukdom). Men om han överlever ytterligare ett val är jag ytterst tveksam till. Det beror förstås också på hur siffrorna för S utfaller i valet som kommer. Men jag skulle i dag inte satsa några pengar på han sitter kvar...

  SvaraRadera
 20. När avgår Stefan Löfven?
  Så snart han blir invald medlem av FN förståss. Stefan skickade alledels nyss iväg 8 miljarder till FN:s klimatfond. Vilket är den dubbla summan av vad han behövde göra. Det är så Stefan gör sig attraktiv på en marknad när väl mandatet som statsminister tar slut och söker annat jobb bland kompisarna i New York , eller eventuellt blir styrelsemedlem i multinationell jätte. Han har ju köpt klubbmedlemskapet redan,så det är väl bara upp till nomineringskommitén i berörd skattefinansierat förening utan insyn eller transperans som avgör ? Det brukar ju gå till så.

  SvaraRadera
 21. Kan man skjuta iväg 8 miljarder skattepengar utan förgående diskussion eller reaktion,när våra kommuner blöder pengar under samma tid. Så kan man nog komma undan med en hel massa i detta efterblivna regering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr är det en rätt efterbliven opposition också! Annars hade regeringen avsatts.

   Radera
 22. Stefan Löfven borde utses till årets Bagdad Bob.

  SvaraRadera
 23. Väldigt trevligt skrivet Chiefen, är själv
  av åsikten att Stefan är en bra partiledare och statsminister, inte minst i beaktande av
  att det politiska läget är turbulent. Inhemskt
  har vi ett kuckulurum vänsterut, bland stödpartierna till regeringen, samt de blåbruna högerut.
  Stefan ska rådda med ett impotent och handlingsförlamat EU, rysk-ungerska troll, Knoll/Pigge och Tott/Gnidde i USA/UK.

  Kineser med beröringsskräck och med allt mer bananrepublikanska drag.

  Bra jobbar Stefan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stefan har fullt upp med annat med andra ord så han missar att Sverige landar in som god två efter Syrien när det gäller bombexplosioner 2019, men just det, det har ju Morgan koll på. Om ett antal år skall det finnas mer poliser. Just nu finns dock varken tid eller möjlighet att att göra så mycket, klimathotet och friår kommer ju i vägen.

   Radera
  2. Snart har vi fler poliser som lider av PTSD än svenska krigsveteraner som tjänstgjort i Afghanistan.

   Radera
 24. Man ska ju dra när man ligger på topp. Men Stefan har missat toppen. Han får göra en Jan Björklundare.

  SvaraRadera
 25. SR:s flaggskepp P1 lockar ju sällan till lyssnande, men dagens Studio ett om reaktionerna på Löfvens framträdande i Agenda var hörvärt, med Paulina Neuding, europared för Quliette, Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, och mest hörvärd Ulf Boström, integrationspolis i Göteborg, som även tidigare intervjuats på Kvartal.
  Man tycker sig kunna skönja att programledarna är lite mer ödmjuka och inte försöker trycka till gästerna som förr, eller hur? Någonting har hänt.
  Som Neuding slog fast så är det glasklart att kursen fortsätter som tidigare med Löfven vid rodret, hur han nu ska få ihop det med de förbättringar han utlovar inom lag och ordning.
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=7346643

  SvaraRadera
  Svar
  1. S bäddar för partiledarbyte så nu får Löfven framträda och göra bort sig när han ska framföra s budskap att det är inga stora problem med hög invandring, som ska fortsätta. Ny obefläckad partiledare, Linde eller Shekarabi 2020. Fortsatt MP-politik från s. Väljarunderlaget är ju numera det välfärdsindustriella komplexet.

   Radera
 26. Det verkar som fler än Cornu fått vibbar av SL:s framträdande i Agenda:
  Saxat från Thomas Gürs FB för en stund sedan:

  Nu skall jag åter ta en risk och får jag fel, kommer jag att erkänna det (men inte äta upp någon sko), och får jag rätt kan jag alltid säga: Vad var det jag sa och Kom ihåg var ni såg det först.

  Det rör sig om Löfvens framtid. Kommer han att sitta kvar i tre år till och ta sitt parti till val 2022?

  Jag tror inte det. Jag tror att han har tröttnat och att han inte vill ta S till ännu ett förlustval och leda ett parti som hamnar under 20 procent. Gårdagens uppträdande i Agenda gav alla sådana signaler. Inte påläst, inte hungrig, inte framåt, inte stridslysten ... inte någonting egentligen. Bara trött, förvirrad, tafflig, otydlig och oklar.

  Jag tror därför att Löfven under första delen av 2020 kommer att meddela att han lämnar partiordförandeposten år, med ordinarie partikongress våren 2021 då Magdalena Andersson väljs till ordförande.

  Eftersom riksdagen då väljer den sittande socialdemokratiska partiordföranden till statsminister (som gjordes med Göran Persson) under en innevarande mandatperiod, kommer Andersson därmed att kunna bli Sveriges första kvinnliga statsminister (eller snarare första kvinna som är statsminister).

  Huruvida hon kommer att efter det val som äger rum 2022 också kunna bli den första kvinna som efter ett allmänt val blir statsminister, är däremot högst osäkert. (Jag tror inte det blir av). Men oavsett, så kommer hon att skriva historia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter sannolikt.
   Tomas Gur har god analysförmåga

   Radera
  2. Ann Linde är en kandidat, men kan hålla med om att Maggan ligger bra till.

   Någon gubbe blir det kanske inte om inte båda damerna går på grund innan dess..

   Radera
  3. "Sveriges första kvinnliga statsminister (eller snarare första kvinna som är statsminister)."

   Märkligt formulerat. Transflaggning?

   I övrigt vill jag påpeka att det finns inget mer banalt än ännu en historisk kvinna blah blah blaaahhh.

   Första brottslingen i rymden var en kvinna och HBT; detta hände i år och det var faktiskt minnesvärt. Likaså den kvinnliga rymdskyttelpilot som år 2007 körde över den amerikanska kontinenten i blöjor för att anfalla sin konkurrent i en kärlekstriangel. Hon slapp naturligtvis fängelse för detta, som varken första eller sista kvinna.

   Radera
  4. Han är nog lite elak när han ifrågasätter Lövets manlighet i skötseln av landet och den feministiska regeringen.

   Radera
 27. På fråga man ställde i Agenda om vad anledningen är det till det ökande dödande våldet och sprängningarna i Sverige beror på svarade stadsministern att det hade inget att göra med den integrationspolitik som bedrivits de siste decennierna. Då vet vi alltså!
  Det är dom där undersköterskorna och pensionärernas fel. Missnöjde med sina löner och pensioner. Det var ju det man förstod.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har inget att göra med integrationspolitiken och på samma gång beror det på segration. Hepp!

   Radera
  2. Avväpna pensionärerna och undersköterskorna!

   Radera
 28. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 29. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 30. "Oppositionen är dock knappast särskilt intresserade av att ta över den manege som S+MP krattat"
  Jag vill minnas att Alliansen inte ens ville behålla makten 2014 då de, till synes, medvetet kastade bort det valet. Man vill m.a.o. inte ta över varken sin egen krattning eller någon annans...

  Det är ju i.o.f.s. den formen av "ansvarstagande" som vi kan förvänta oss från toppskiktet av vad Sveriges partier har att erbjuda.

  SvaraRadera
 31. Löfven är ju en usel debattör och usel frontfigur som nu lyckats underträffa sig själv. Men han har spelat och förhandlat byxorna av oppositionen inte bara en utan två gånger.

  Det enda misstaget han gjort på den fronten är väl att han satt sig lite för mycket i knä hos MP men det kanske var ett lågt pris för vad han faktiskt trixat till sig.

  Det är eg rent ofattbart att en person som på alla sätt verkar så totalt obegåvad faktiskt lyckats manövrera till sig vad han gjort.
  Om det nu är Löfven som är huvudet bakom, vilken man kanske inte ska ta för givet.


  Men man nåt finns kanske inom honom för jag fattar inte ens hur en person som misslyckas med att slutföra en svetskurs, misslyckas med studier på socialhögskolan sen lyckas göra den karriär han gjort. Dessutom i kombination med den obegåvade utstrålning han har.

  SvaraRadera
 32. Om jag hade lagt min röst på S och Löfven vid senaste valet, så hade jag varit missnöjd. Visst, svårt läge att hantera och balansera - men det hjälper inte. De hade inte fått nytt förtroende i dagsläget.

  Jag har aldrig röstat på SD, men om vi ser på enbart partiledarfrågan så bedömer jag Åkesson som mer rak och trovärdig i sitt framförande.

  SvaraRadera
 33. Löfven hoppar från den ena tuvan till den andra.För några dagar sedan sade han att läget i förorterna skulle ha varit detsamma utan invandring.I Göteborg skyller han på man inte kunde förvänta sig så mycket importerat kriminella.Sedan pratar om dålig integration,även lite om polisens skuld.

  SvaraRadera
 34. När får Stefan maxat statsrådspension - efter åtta år?


  Isf. skulle det bli 2020.

  SvaraRadera
 35. Nej för helvete Löfven, sitt kvar till och efter 2022. Varenda dag förändrar ju valresultatet.

  SvaraRadera