Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-11-14 05:56

Motståndsområdet i OMXS30 stärks

Med en haltande dag på Stockholmsbörsen ser det möjliga motståndsområdet för storbolagsindex OMXS30 stärks.
Dagschart OMXS30.
OMXS30 stängde gårdagen på -0.46% och OMXSPI med -0.42%.

Detta talar för att det eventuella motståndsområdet för OMXS30 runt 1775 stärks. Ju mer handel som sker i området, desto starkare sägs motståndet mot fortsatt uppgång bli.

Bli därför inte förvånade om vi får se en topp runt de här nivåerna, åtminstone tillfälligt. Vänder det ner, t ex mot slutet av veckan (fredag) är det tidigare motståndet, numera stödet, runt 1660 det första målet.

Ungefär. Massa om, eventuellt och kanske, förstås. Bara personer med stora personliga problem är säkra att de kan förutspå framtiden på samhällsnivå. Däremot har människan en fantastisk förmåga att förutspå framtiden på mikronivå, några sekunder eller minuter framåt. T ex kan du förutspå några olika alternativ som kan ske om du går till din chef och kallar honom "jävla arschle". Eller för den delen vad som händer (ungefär) om du kör mot rött ljus rakt ut i en hårt trafikerad korsning . Eller hur det kommer lukta, samt läcka, om du struntar i att byta bebisens blöja. Skillnaden mot det som kallas artificiell intelligens är att du har förståelse för orsak och verkan i dina korta framtidsprognoser, medan AI:n bara emulerar förståelse enligt en algoritm ("neuralt nätverk"). Människan kan rent av förutspå saker som man aldrig varit med om tidigare, och inte ens tränats för likt ett neutralt nätverk. T ex din pojkväns reaktion om du berättar att du var otrogen på senaste firma-kickoffen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. Sanningsministeriet (SCB) kommer med nya reviderade siffror för arbetslöshet och BNP idag så det blir ju spännande att se vad som händer. Detta kanske är det nya sättet att komma ur en lågkonjunktur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl bra att man upptäcker och korrigerar Evrys felaktigheter?

   Radera
  2. Sänkt arbetslöshet->sänkt inflation enligt Nairu. Intressant hur RB kommer resonera framöver.

   Radera
  3. Tvärtom, strikt NAIRU innebär ju att en arbetslöshet under jämviktsnivån ökar inflationen. Men det är lite luddigt, för nu kan ju jämviktsnivån också sänkts av diverse olika skäl.

   Revideringen är klar iaf. Arbetslösheten nu är lägre än vad man tidigare trott i närtid, men den var högre under en period tidigare (okt 2018 till maj 2019).

   Se tabell nedan:

   Arbetslöshet, säsongsrensad Tidigare Korrigerad Diff
   ==============================================================
   sep-19 7,4% 6,6% 0,8%
   aug-19 7,4% 7,2% 0,2%
   jul-19 7,2% 7,1% 0,1%
   jun-19 6,8% 6,5% 0,3%
   maj-19 6,6% 6,8% -0,2%
   apr-19 6,0% 6,4% -0,4%
   mar-19 6,7% 7,2% -0,5%
   feb-19 6,3% 6,9% -0,6%
   jan-19 6,1% 6,2% -0,1%
   dec-18 6,4% 6,5% -0,1%
   nov-18 6,1% 6,4% -0,3%
   okt-18 6,0% 6,3% -0,3%
   sep-18 6,4% 6,4% 0,0%
   aug-18 6,5% 6,4% 0,1%
   jul-18 6,3% 6,4% -0,1%
   ==============================================================

   Radera
  4. Tack, jag tänkte alltså att jämviktsarbetslösheten egentligen är lägre eftersom det framkommit att man mät fel sedan 2016 så tidserien är bruten sedan länge. Lite lustig att man konsekvent överskattat arbetslösheten, det tyder på någon slags systematik i fusket.

   https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4qleAE/scb-kande-till-felen-redan-2016--salde-anda-ut-till-evry

   Radera
  5. Ni får förklara NAIRU i vår (egentligen hela västs) typ av ekonomi och dess koppling till inflation, lycka till!

   Radera
  6. Ekonomisk teori och politik bör vara åtskilda eftersom politik handlar om fler värden än att försöka reglera en hypotetisk variabel inflation med ett reellt värde på arbetslöshet.

   Radera
 2. Varför skulle mänskligt "förstånd" vara annorlunda än AI när de bygger på samma principer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @megga Är det så? Är inte mänskligt medvetande (med tillhörande förstånd och förnuft) mycket mer komplext och omfattande än AI?

   Radera
  2. AI är egentligen maskininlärning eller en väldig anpassad olinjär modell med många variabler. D.v.s. den är bara giltig inom snäva ramar, kan inte alls jämföras med den mänskliga hjärnan.

   Radera