Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-11-04 13:30

MÖP-måndag: Totalförsvarsövning 2020 drar igång

Enligt olika myndigheter har Totalförsvarsövning 2020 (TFÖ2020) dragit igång idag, och kommer fortsätta under stora delar av 2020, inklusive den stora defensiva försvarsövningen Aurora 2020.

Totalförsvarsövningen ska enligt Strålsäkerhetmyndigheten öva cirka 400 aktörer, med bland annat ett 60-tal myhndigheter, länsttyrelserna, landstingen och kommuner, frivilliga försvarsorganisationer och företag.

Övningen syftar till att öva förmågan till samverkan, ansvarsfördelning, kommunikation, ledning och prioriteringar av resurser, för att det svenska samhället ska fortsätta fungera vid så kallad högsta beredskap (även kallat krig i dagligt tal). Övningen arrangeras av Försvarsmakten och MSB.

MSB skriver:
"I totalförsvarsövningen kommer vi bland annat att öva och testa beslutskedjor på alla nivåer och hur samhällsaktörer ska samverka med varandra, för att samhällskritiska funktioner ska kunna fortsätta att fungera och Sverige stå emot ett väpnat angrepp. Vi prövar hur samhället ska prioritera resurser och fördela viktiga förnödenheter."
Försvarsmakten har information om TFÖ2020 på sin hemsida, och Myndigheten för samhällskydd och beredskap på sin.

Filmen ovan är sevärd om inte annat för fina filmsekvenser.

Hushållens egna beredskap testas inte, och inte heller civilsamhällets egna förmåga att hantera högsta beredskap, annat än via berörda frivilliga försvarsorganisationer. Samtidigt ska man vara medveten att civilsamhället kommer bära en enorm börda vid högsta beredskap, och det är också där en stor del av vardagsproblemen kommer lösas - via människors inbyggda förmåga att skapa ordning och hjälpa varandra. Vem tar t ex hand om barn, djur och hjälpbehövande anhöriga till personer som kallas in till totalförsvaret vid högsta beredskap? Detta är något som antagligen kommer lösas utan myndigheternas försorg, t ex via vänner, grannar, bekanta och civilsamhällets organisationer, t ex religiösa institutioner eller rent av idrottsföreningar. Vi kan dock vara säkra på att normala människor kommer hjälpa varandra, undantagen stavas empatistörda, psykopater och kriminella. Tursamt nog finns det de som visar sina empatistörningar redan i fredstid när de säger saker som i stil med "när kriget kommer drar jag till dig och tar alla dina konserver". Vilka dessa är är bra att veta i förväg, och är alltså personer som saknar normal samarbetsförmåga och kanske även bör undvikas i fredstid.

En övning av gräsrötternas förmåga till självorganisering blir förstås svår eller meningslös att genomföra, annat än som en möjlig forskningsstudie, men det tål att tänkas på hur vi på lägsta nivå kommer organsiera oss spontant och frivilligt för att hantera högsta beredskap. Och det ligger faktiskt inte på statens uppdrag att öva civilsamhällets krishantering. Däremot kan du som föreningsaktiv, eller aktiv i lokal social gemenskap fundera igenom detta och även ta upp ämnet, lägga planer med mera. Det kan vara användbart även vid isolerade kriser, som t ex en trafikolycka inom föreningen. Vad ni ska göra går inte att säga eller egentligen planera, men hur går, t ex genom att upprätta larmlistor - vem som ringer vem, vem som står som kontakt utåt - och vilka resurser som finns hos föreningsaktiva, t ex fordon mm.

Samtidigt är krisorganisationer och krishantering en övergångsfas, från ett normalläge till ett nytt normalläge, och syftar till att hantera denna förändring. Från fred till krig, ett krig och högsta beredskap som till slut blir vardag och inte längre kris.

Folk, företag och organisationer ska inte sitta stilla och vänta eller ens förvänta sig att myndigheter bistår dem vid kris - ansvarsprincipen som styr svensk krishantering säger den som är ansvarig för något normalt är även ansvarig för det vid kris. Så när krisen kommer kavla upp ärmarna och lös problemen inom dina och din organisations normala ansvarsområden.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Fritt fram att såga!

  Men, om det smäller till och ryssen bestämmer sig för att gripa exempelvis Småland med kringliggande vatten, är då inte risken uppenbar att politikerna kommer att agera senfärdigt, och in i det längsta undvika "strid".

  Och sedan gör politikerna allt för att uppnå en förhandlingslösning utan onödig blodsspillan.
  Detta renderar en försvarsmakt som är rejält bakbunden i sin möjlighet att agera mot angriparen.

  Hur deltar den styrande politiska nivån i denna övningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Myndigheterna är o eroende av regeringen och vi har inte ministerstyre. Försvarsmakten kommer döda fiender oavsett vad regeringen tycker.

   Radera
  2. Man kan ju hoppas det, men nog 17 kan statsministern och dennes regering påverka försvarsmakten.

   Nuvarande statsminister säger ju själv att han är expert på förhandling, så han kan nog få med försvarsminstern på en förhandlingsrunda med Lavrov.

   Radera
  3. Varje meddelande om att motståndet skall avbrytas är falskt

   Radera
  4. Nog för att myndigheterna är oberoende men endast riksdagen kan mobilisera.
   Det är den absolut största svagheten med värnplikt, det existerar inte ett försvar innan riksdagen trycker på knappen. Vad som händer om riksdagen är helt utslagen och inte kapabel att fatta beslut tja.
   Hade man däremot gått mot ett riktigt yrkesförsvar då hade det alltid funnits en rejäl existerande tröskel att kliva över för lede-fi.

   Radera
  5. Har inte Försvarsmakten genom sin GD & ÖB möjlighet att utföra en mobiliseringsövning när det hettar till?

   Radera
  6. Nope. Regering, riksdag eller utrikesnämnd kan mobilisera. ÖB kan även i brist på svar mobba HV och stående förband. Regeringen behöver typ tre eller fem ministrar f att kunna mobilisera.

   Radera
  7. ÖB kan också likt i Höstsol beordra en oplanerad beredskapsövning. I princip mob.

   Radera
  8. Enskilda förbandschefer kan också gå upp till en viss nivå (orange?) i beredskap på eget initiativ.

   För att summera finns det en låg rad personer och institutioner som kan de facto besluta om mobilisering, om de inte är rädda om att bli av med sitt jobb efteråt.

   Sannolikaste omvägen förbi politikerna är dock oplanerad beredskapsövning. Skulle inte förvåna om det finns planering för en oplanderad beredskapsövning liggande i lådorna, som man plocka fram om politikens beslutsförmåga slagits ut. Därefter gäller IKFN och den har mycket långtgående möjligheter att leverera verkan i anfallsmålet inom och delvis utanför svenskt territorium.

   Radera
  9. Även om ovanstående är förenklingar så ska du inte gå på och inte sprita defaitistisk desinformation som olika krafter sprider för att baktala svenskt försvar, svensk försvarsvilja och svensk försvarsförmåga. Bara för att man inte viftar med allt på sina hemsidor, så betyder det inte att man kommer sitta med armarna i kors i väntan på riksdagen.

   Radera
 2. "lag och ordning skall gälla" Jo, där kan det behöva övas.

  SvaraRadera
 3. Såg ett tyskt depåfartyg lägga till i Göteborgs hamn. A561 tror jag. Någon som vet vad de gör här? Blev lite nyfiken men hittade inget om det genom att googla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fel A516 Donau var det.

   Radera
  2. Det var ett depåfartyg för ett antal minsvepare, som övar i Kattegatt att hitta minor från VK2. Inte ointressant med sådan förmåga ur svensk synpunkt, jfr hr Bloggarens böcker.

   Radera
 4. Så det pågående lågintensiva kriget har i princip fått en lågintensiv motoffensiv.
  "Vi säger att det är en övning så inte Svensson spiller kaffet i knät. Hen blir så gnällig då."

  SvaraRadera
 5. Fast det ligger nog visst i statens intresse att se till att barn o fruar till oss krigsplacerade tas om hand/säkras.
  Annars lär försvarsmoralen svika ganska snabbt.

  SvaraRadera
 6. Med apotekstjänst som leverantör av sjukvårdsartiklar och Dan Eliasson som leder MSB. Vad kan gå fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har Eliasson gjort något galet under tiden han varit på MSB?

   Radera
  2. Har han gjort något? Är ju iofs enklaste sättet att undvika misstag..

   Radera
  3. Helikoptrarna kanske?

   Radera
  4. Som är en flopp. För få, och för små.

   Radera