Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-11-26 18:55

Mäklarfirma dumpar priserna i Huddinge

En halvstor svensk mäklarfirma dumpar nu priserna i Huddinge och erbjuder komplett mäklartjänst för raka 60 000:- SEK. Med Huddinges villapriser är det under en procent i mäklararvode för en normal svensk villa, vilket torde vara rätt prisvärt.
Flemingsberg i Huddinge. Endast tolv våningars slöseri med utrymme, när man kunde byggt 40.
Nu kanske inte det hela handlar om att man är desperata efter kunder, utan ett marknadsföringstrick för att etablera sig med ett separat kontor i Huddinge.

Firman har dock varit aktiva i Huddinge sedan tidigare, liksom Stor-Stockholm, vilket gör att man kan misstänka att man vill ha in fler objekt.

Sedan 2014 har firmans omsättning fallit och man har nu fyra år med negativt rörelserresultat, i kontrast mot vinster 2009 - 2014, undantaget 2012. Det verkar inte direkt som att man täljer guld med kniv. Finns dock ett annat fastighetsbyråbolag i koncernen som går lite bättre, samt en lång rad franchisetagare - enbart i Stor-Stockhlm verkar man nu ha 25 kontor - så exakt hur det egentligen går för mäklarna är svårt att säga.

I Huddinge snittar villorna på runt 44 000:- SEK per m2, så en vanlig 150 m2 svensk villa för 6 600 000:- SEK kan nu säljas med under 1% i mäklararvode, vilket känns rätt prisvärt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Är 60 billigt nu?
  Eller är det lägre arvode på lgh försäljning ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I ett område där villorna kostar i snitt 7-8 miljoner så kan det säkert anses som billigt.

   I områden där villorna kostar 1-2 miljoner kanske det inte anses vara lika billigt.

   Det hela handlar om kostnaden i förhållandet till varan (huset).

   Vi är ju vana att betala i förhållande till varan. När vi belånar våra hus så betalar vi inte en fast avgift till staten utan en procentuell avgift beroende på hur stort lånet är och inbillar oss att det säkert är lite mer pappersarbete när man ska skapa ett pantbrev på 5 miljoner jämfört med 1 miljon.

   Radera
  2. Ja jo. Till saken är att jag själv sålde(lgh) i ett attraktivt område i sthlm 2018. Jag betalade iaf under 60k för en rekomenderad och duktig mäklare som gjorde ett jäkligt bra jobb.


   Radera
  3. @Wofser

   Nja, det procentuella man betalar till staten är en skatt, inget annat. Utöver det tar man en administrativ fast avgift om 375 kr. Tycker det är rätt tydligt från statens sida vad som är vad.

   Radera
 2. Läste idag om liten ort i södermanland som erbjuder hyresfritt i 12 månader om man tecknar sig för nyproducerad bostadsrätt. Alltid lurar det någon för naturligtvis ligger ju avgifterna någon annan stans i köpet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla bostadsrätter är väl hyresfria?

   Radera
  2. Tror alla fattar vad han menar ändå oavsett ifall man kallar det avgift eller hyra.

   Radera
 3. Det tyder iaf på anpassning av något slag, så det borde vara inte dåligt.

  SvaraRadera
 4. Intresseklubben noterar. Det är inte direkt någon raketforskning att byta ägare på ett hus, och därmed sälja det själv. Däremot kanske en fastighetsmäklare kan motivera sitt arvode med att jag får ett högre pris än vad jag annars hade fått. Plus en del legala aspekter som kan vara bra att få hjälp med. Det är hursomhelst en bransch som behöver konkurrensutsättas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jupp. Jag har gjort ett antal husaffärer utan mäklare, både som säljare och köpare.
   Det sparar massor med pengar, även som köpare, då man kan pressa priset, genom att ta bort den kostnaden för säljaren.
   Men även om man inte vill fixa med pappren själv, brukar banken ställa upp, för en kostnad på 5-6000:-

   Radera
 5. Fast pris om 60 000 sek är inte billigt för mäklartjänst i Stockholm och har aldrig varit heller. Det är ovanligt med procentuella mäklararvoden i Stockholm utan de flesta kör fast pris. Jag har betalat 50 000 sek fast pris de senaste gångerna jag använt mäklare.

  SvaraRadera
 6. Corny, Kanske du kan räkna lite och skriva ett inlägg om utsläpp av CO2 per personkilometer för en stor plats i buisness resp liten ekonomiklass.

  SvaraRadera
 7. Villor i Huddinge är väl rätt lättsålda? Misstänker att man inte är lika intresserade av att sänka priserna i något av Huddinges utslängda nybyggnadsområden med flerbostadshus.

  Trots allt har vi främst en bubbla på flerbostadshus i Stockholm som på senare år blivit oproportionellt mycket fler jämfört med mängden hyfsat centrala villor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt riktigt
   jag vet några som fått sälja med förlust efter typ 5 visningar.
   Senast fick jag höra om en där mäklaren helt ärligt sa att "det kan ta ett halvår att sälja er lgh"

   Radera
 8. Glöm inte att arvodet är avdragsgillt, samhället sponsrar med 22 % vid reavinst och 15 % vid förlust.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sponsrar de med 22 % när man gör en vinst, det var en nyhet för mig

   Radera
 9. Ett lågt procentuellt arvode upp till en gräns och sedan en betydligt högre procentsats för ett försäljningspris över gränsen. Då har mäklaren ett rejält incitament att lägga manken till att få ett så högt försäljningspris som möjligt.

  SvaraRadera
 10. Ja i det perspektivet så framstår ju statens 1,5% i stämplingsskatt (dyra stämplar där..) som ett ännu större ocker än det redan är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är trots allt stämpelskatten inkomster som förvaltas ansvarsfullt av kompetenta politiker vilket garanterar att de används effektivt till landets gagn.

   Radera
 11. efter 25 i samma hus i Huddinge har vi bestämt oss att sälja nu. priset 1994 var 700000kr och den mäklaren som var här i veckan trodde runt 5,5milj och han ville ha 110000 i arvode.. jag sa att jag inte gillar mäklare heller men att det var min fru som ville det. Vi har inte skrivit något kontrakt med någon mäklare och har ej luskat ut vem som tar 1% ??

  SvaraRadera