Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-11-21 11:12

Läsarna: Stefan Löfven (S) avgår 2020 eller efter valet 2022

En förkrossande majoritet av bloggens läsare gör bedömningen att Stefan Löfven antingen avgår nästa år (2020) eller på hösten efter valet 2022. Siffror nedan.
"När avgår du?"
Drygt 70% av bloggläsarna tror att Stefan Löfven (S) avgår som partiledare (och i praktiken även som statsminister) antingen nästa år eller efter valet 2022.
När avgår Stefan Löfven (S) som partiledare?
Tankegången är antagligen att antingen avgår den allt tröttare och osynligare statsministern redan nästa år, för att låta en ny partiledare och förmodat statsminister etableras innan valåret 2022. Alternativt så avgår han efter valet 2022, på en socialdemokratisk valförlust.

Det är åtminstone domen från 2897 bloggläsare, som förstås inte är objektiva och som mestadels män killgissar hej vilt. Det gör dock inte att resonemanget i sig är felaktigt, eller inte representerar målgruppens uppfattning i frågan. Vad som händer i verkligheten är en annan fråga.

28 kommentarer:

 1. När är nästa s-kongress? 2021?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojämna år. Så ja.

   Radera
  2. På våren tål att tilläggas, en röst på 2020 innebär alltså att man tror Löfven avgår innan kongressen för att låta en ny partiledare dra i valet.

   Radera
  3. gbdcrvx: Den hittills mest verklighetsanknutna kommentaren! Oavsett en partiledare aviserar sin avsikt att avgå och detta sker vid vid viss tidpunkt kommer densamme inte att i stadgeenlig ordning avgå förrän vid partikongress ... med andra ord de enda alternativen som behöver diskuteras är förvalskongress eller eftervalskongress. Sett till det faktum att Löfven i sin roll som partiledare i dagarna besöker vissa partidistrikt och att där kommuniceras planläggning och strategi inför 2022 års riksdagsval torde indikera att han har för avsikt stå kvar i alla fall intill dess.
   Slutligen som så att partiledarskapet är och förblir en intern angelägenhet för respektive parti och statsministerposten är en angelägenhet för riksdagen och den allena. mvh

   Radera
  4. Om inget annat drastiskt händer innan 2021.

   Radera
 2. Många tror att han avgår, men det förutsätter att det finns en ersättare. Vem inom S kan/vill plocka upp skitmackan Löfven lämnar efter sig?

  SvaraRadera
 3. Hur kan man svara på frågan utan att gissa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genom att vara statsminister kanske?

   Radera
  2. Om vi har fel är det bara att säga att vi har varit naiva, så blir allt bra sen.

   Radera
 4. Det finns intelligenta gissningar baserade på kunskaper och insikter om hur saker brukar förhålla sig. År det det som kallas killgissning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga, jag är också nyfiken på definitionen av att killgissa. Har noterat att begreppet dyker upp titt som tätt!

   Radera
  2. Enligt nyordslistan
   "Killgissa: påstå något på ett sätt som gör att det verkar som om man vet vad man pratar om fast man egentligen bara gissar."

   Radera
  3. Motsvaras av "Tjejtycka: När man tycker något baserat på känslor utan att det finns någon fakta eller logiskt resonemang för att styrka åsikten."

   Radera
  4. Bloggaren gillar inte mina icke PK kommentarer ang killgissa och tjejgissa. Dom är inte särskilt extrema på något vis. Men i Sverige är det en öm tå

   Radera
 5. Att Lövfen avgår innan 2022 är väl tämligen klart.Speciellt efter "showen" i Agenda häromdagen. Vad kommer valberedningen i S att plocka fram för trött kandidat nu? Man har provat Sahlin, Juholt och Löfven. Att hitta ytterligare en inkompetent handlingsförlamad person med ohämmat maktbegär blir en lätt uppgift, många att välja på.
  Tycker kommunstyrelsens ordförande i Malmö Katrin Stjernfeldt Jammeh verkar bra. Kvinna och kan tala sig varm om alla kraftfulla åtgärder man gjort i Malmö även om utvecklingen går rakt ner i backen.

  SvaraRadera
 6. Det är väldigt svårt att hitta en ny partiledare som tillfredställer grupperingarna i S.
  Stefan Löfven är perfekt som partiledare. Lättstyrd. Inga åsikter utom de som partiet har. Tyvärr är han värdelös på debatt har väldigt lite personlighet som han visar upp i alla fall.
  Jag trodde innan valet 2021/2020 eftersom partiet vill undvika nya bråk inom partiet men opinions siffrorna har blivit så dåliga att de tvingas att byta ut honom i hopp om att en ny partiledare kan vända på siffrorna.
  Självklart skulle det kunna ske tidigare om S i opinionsundersökningarna går under 20 % . Vad som sker kommer att basera sig på interna och externa undersökningar om S.
  Allt ifrån förtroende för Stefan och andra S ministrar till hur många som kommer att rösta på S i ett val.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det blir omöjligt för Löfven eftersom S är utsatt för ett tvåfrontskrig. Dels kritiken från V om att svikit väljarna med högerpolitik.
   Samt trojan SD M och KD som kan anklaga regeringen för den eskalerande sjukvårdskrisen och bristande åtgärder mot kriminalitet och migrationsproblem. Vilka är väljarnas viktigaste frågor.
   Detta är inget som regeringen kan eller kommer åtgärda före valet. Sen har Löfven ingen förmåga att kommunicera ursäkter eller undanflykter på ett trovärdigt sätt.

   Radera
 7. Den som säger sig kunna förutspå framtiden är en skojare men att gissa och spekulera är kul.

  SvaraRadera
 8. Löfvén är sedan i helgen som var en s.k Lame Duck. Alla vet att hans tid är ute, till och Aftonbladet släppte fram tre tunga kritiker samtidigt för att preförankra det kommande beskedet.

  Det betyder också att kritiken mot hans ministrar kommer att förändras nu, de övriga sju partiledarna får helt plötsligt ett helt annorlunda incitament. Från att ha siktat på hans svagaste kort för att underminera honom så kommer man nu att sikta mot de mest kompetenta av hans potentiella efterträdare. Varken Vänsterpartiet eller Moderaterna eller någon däremellan är ju intresserade av en stark ny partiledare för S, för alla andra utom S själva gäller ju att det är i deras intresse att hen är så inkompentent och svag som möjligt.

  Eva Nordmark var faktiskt väldigt kompetent som ordförande för det som numera heter Vision. Det var efterträdaren Annika Strandhäll som förvandlade det fackförbundet till en elitfeministiskt stockholmsorganisation (med snabbspår i telefonkön för chefsmedlemmar) där medlemmar på golvet ute i landet får hålla tillgodo med sifferlösa avtal som antingen innebär ingenting alls eller femhundring vartannat år (men statistik som får det hela att se bra ut i Stockholm).

  De av er som förmår se spelet i det skenet inser att kritiken mot Nordmark för AF-kaoset (som knappast på något sätt är hennes fel, det har hon inte suttit tillräckligt länge för) handlar om att underminera henne personligen. Tydligen är det Vänsterpartiet som är allra räddast för henne - och av det kan man förstås lätt gissa sig fram till vilken falang inom S hon tillhör också.

  SvaraRadera
 9. Hur gammal er han, ska han go tillbaks till svetsar jobbet elr for han en fin position inom EU elr varfoer inte ngt med Verldsbanken!? Nej! Bettre att foelja sporet med foredrag ala Reinfeldt/Borg/Persson/Clinton/Obama/Gore osv o casha in 50-100k po 2 timmar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Watcher: Du behöver inte oroa dig för Stefan Löfvens framtid. Han är idag 62 år och kommer vid nästa riksdagsval att vara 65 år. Oavsett vad som intill dess kan tänkas hända med hans position som minister så har han sin riksdagsplats kvar tills nästa val. Så därför är något nytt jobb med största sannolikhet ingenting han tänkt sig.

   Radera
 10. Skulle kunna innebära att Sverige får sin första kvinnliga statsminister...

  SvaraRadera
 11. Tror fortfarande på att han avgår i samband med kongressen 2021. Vilket jag skrev i enkäten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När är det ideala tillfället att släppa det officiella beskedet? En vanlig fredag eftermiddag när även de flesta journalister är på väg hem från jobbet räcker väl liksom inte i det här fallet? Vad tror du om sista fredagen före Julafton? Mellandagarna? Eller är man inom S så tuffa att man släpper det en måndag morgon i januari och låter efterträdarspekulationerna dominera tevesofforna hela veckan? Mot backdrop av de första primärvalen i USA är ett outsideralternativ, men inte helt uteslutet tror jag.

   Radera
 12. Föreslår att "Unknown" läser kommentarsreglerna. Att du raderas beror på att alla som heter Unknown raderas. Oavsett vad du skriver. Du får rasa över killgissa och känna dig kränkt hur mycket du vill, se till att rega en pseudonyum. Visa på dockan var det gör ont när ordet killgissa används.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa steg är att vitlistas. Hanterar det på tisdag nästa gång.

   Radera
 13. Jag har gissat att han avgår 2020 eller kanske till och med 2021. Kan inte tänka mig att han avgår efter ett förlustval då det vore skämmigt. För ett förlustval med dunder och brak blir det.

  SvaraRadera