Aktuellt

Klimatanpassning behövs nu - men vill det offentliga betala?

Eventuella effekter av en klimatförändringsdämpande politik låter vänta på sig decennier, om de alls fungerar när resten av världen ökade CO...

2019-11-04 09:58

Kavla upp ärmarna och lös dina problem själv istället för att gnälla!

Dags för en liten så kallad rage över alla som gnäller över både sin personliga situation och samhällets problem. Ingen kommer lösa detta åt er, utan det enda ni kan göra är att kavla upp ärmarna och lösa dina egna personliga problem, och anpassa dig till samhället eller rent av aktivt bidra till att lösa problemen. Problemen löses inte i sociala medier, och de kommer inte heller lösas av vare sig politiker, youtubers, journalister, Swish-journalister eller influencers. Eller bloggar.
Folket och längst bort makten.
Du kanske upplever personliga problem eller är missnöjd med samhällets problem, och sitter och spyr ur dig en massa gnäll om detta i sociala medier.

Men gnäll i sociala medier kommer aldrig lösa dina eller samhällets problem. Det kommer inte heller några politiker eller så kallade influencers. Inte ens gammaldags journalister kommer lösa några problem.

Problem löses genom aktiva handlingar. De problem som kommer lösas, kommer lösas av vanligt hederligt folk som jobbar sina åtta timmar om dagen, inte av politiker eller folk som spelar in Youtubefilmer och tigger pengar via Swish eller Patreon. Eller för den delen personer som skriver bloggar som den här.

Vi kan börja med de personliga problemen du upplever.

Missnöjd med var du bor? Flytta. Och jag skiter i om det är dyrt eller vad det nu blir - gnäll inte över din boendesituation om du inte avser göra något åt den, gnäll kommer inte ändra något.

Missnöjd med ditt förhållande? Prata om saken, separera, skilj dig, dumpa, skaffa en älskare eller älskarinna, gå parterapi eller något. 

Missnöjd med att du är singel? Kavla upp ärmarna och gör dig mer attraktiv på köttmarknaden. Börja gymma, börja träna om din personliga kroppsbild är problemet. Skaffa en ny look, stil och attityd. Skaffa dig moderna värderingar (till skillnad mot åsikter som inte är samma sak), som gör dig intressant. Gå ut, se till att bli inbjuden på sociala evenemang, registrera dig på datingsajter, läs en bok. Ingen kommer leverera en partner till dig åt dig, vare sig politiker eller influencers, utan det är bara du själv som kan öka din attraktivitet.

Missnöjd med ditt jobb eller lön? Säg upp dig, byt jobb, skaffa dig en ny utbildning. Ingen kommer höja din lön åt dig, mer än de fackligt förhandlade årliga påslagen. Om du tycker det är för jobbigt att byta jobb eller avsäga dig lön och utbilda dig till något annat, sluta gnäll - det är ditt val att inte göra något åt situationen.

Över till samhällets problem.

Politiker kommer inte lösa några av samhällets problem. De är helt oförmögna att göra detta. Politiker är inte intresserade av samhället eller folket, de styr enbart på att bli omvalda. Det de gör är alltså för att säkra fortsatt försörjning via omval, inte för att de vill någon väl. Inriktningen och strategin på hur man ska bli omvald varierar, men strategin bygger på snack, känslor och symbolutspel, inte på faktiska konkreta åtgärder. Tvärt om är hela det politiska systemet konservativt uppbyggt för att fördröja och försvårar åtgärder maximalt. Så exempelvis kommer aldrig politikerna lösa den svenska dysfunktionella bostadsmarknaden, däremot kommer de snacka om att göra det i den mån de tror att de kan bli omvalda på det snacket. Samma sak är det i övriga politiska frågor. Eventuella faktiska åtgärder sker bara för att analysen är att man annars förlorar för många röster i nästa val.

Framför allt kommer inte journalister, Swish-journalister, bloggare (inklusive jag), Youtubers eller influencers lösa några problem. Samtliga dessa är bara intresserade av en sak - inkomster. De som rent av är inriktade på enskilda problem har hela sin inkomst och varumärke uppbyggt på att dessa problem inte ska lösas.

En väsentlig skillnad mellan politiker och influencers, är att de tidigare är garanterade sina inkomster även om deras favoritproblem försvinner. Det är inte enfrågeinfluencers - hela deras affär försvinner om problemen gör det. Vill du tjäna pengar som enfrågeinfluencer - hitta ett problem folk gnäller över, och sätt igång. Helst ett problem du vet aldrig kommer lösas.

De som kommer lösa problem är de som arbetar på fälten och i verksamheterna. Och de är inte politiker, utan vanligt folk som du och jag, och sliter med sitt sina 38.5 timmar i veckan. Det är dessa som löser problem, och om du anser att något är ett problem så kan du lämpligen själv bidra. Till detta kommer det frivilliga civilsamhället.

Det finns frivilligverksamheter, om du inte vill byta karriär. Du kan nattvandra, organisera grannsamverkan mot brott, jobba som volontär i ett soppkök, hälsa på dina gamlingar till släktingar - även avlägsna - ordna mat till din gamla mor, morbror eller faster själv istället för att klaga på hemtjänsten. Du kan aktivera dig som ungdomsledare i valfri ungdoms- och föreningsverksamhet - svenskar lägger miljontals timmar oavlönat frivilligt arbete på sådant, det så kallade civilsamhället

Tyvärr lägger allt fler sin tid på sociala medier istället, vilket är dubbelt kontraproduktivt.

Det är folket som bygger upp och får samhället att fungera - inte politiker, inte journalister, inte influencers. Du väljer själv om du vill gnälla på Internet eller vara en del av folket.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

87 kommentarer:

 1. Helt rätt, något oväntat då det gnälls/klagas mycket på regeringen i andra inlägg här; passar inte politiken står det en fritt att masa sitt arsle till en annan jurisdiktion. Det bästa måste vara ett upplägg där man är medborgare i ett land och bor i ett annat, arbetar i ett tredje och har sina pengar i ett fjärde. Då har man goda utsikter att bli behandlad som en fri individ av myndigheterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att (bland annat) skriva den här bloggen är mitt jobb. Förhoppningsvis får den några att göra något aktivt åt sin eller samhällets situation. Det betyder dock inte att JAG löser problemen. T ex vad gäller hushållens krisberedskap - även om jag fått en massa folk att preppa och därmed höja samhällets krisberedskap är det inte JAG som preppar åt dem, utan det har folk tagit tag i själva.

   Radera
  2. Att man med det beteendet skulle bli behandlad som en fri individ av myndigheterna är nog rätt osannolikt. Snarare skulle man bli sedd som nån form av ekonomisk brottsling...

   Radera
  3. "Passar det inte kan du dra"
   Trevlig inställning, så brukar mobbare och maffia resonera. Tydligen du också?

   Radera
  4. Nitell: det tråkiga är ju att det är en inställning som kan lösa problemen. Det hjälper inte att man har rätt, förlorar man så förlorar man ändå.

   Radera
 2. Visst är det så, men samtidigt betalar vi skyhöga skatter som skall lösa vissa av dessa problem, så lite gnäll får man nog utföra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får gnälla bäst du vill, men det kommer inte lösa något.

   Radera
  2. Det är jag fullständigt medveten om, men ibland känns det skönt att få ur sig eländet.
   Sedan kan man återgå till vardagen och försöka påverka bäst man kan. Ibland går det bra och ibland åt helvete.

   Radera
  3. Ett problem är att de flesta som gnäller på så vis gnäller av sig och går tillbaka till att inte göra något åt saken. De kan gnälla över hemtjänsten, och med det gnällt, så slipper de sedan lyfta ett finger för att hjälpa sin släkting själv.

   Radera
  4. Då händer det ju inget förutom att deras samvete är dövat.

   Radera
  5. Dock kan ju en sak vara att driva opinion mot skatterna så att man får ner dem. Har någon lyckats driva opinion och få upp skatterna borde det vara möjligt att få ner dem.

   Radera
 3. Bra Lars!
  Låt inte detta gå ut över dina ryss och Mp ticks bara, jag gillar dom.

  SvaraRadera
 4. Jag gav mig på att läsa Jordan Peterson eftersom hans läror skapade enorma svallvågor efter ett antal välplacerade polemiska utlägg på olika sociala medier där han gick tvärt emot en massa moderna sanningar (och fick en massa gratis PR). I vilket fall, kom inte så långt eftersom det var en väldigt amerikansk (ordrik, hela tiden på gränsen till svamlig) skapelse men grundrådet verkade hela tiden vara den ganska så enkla sanningen: ta tag i ditt liv, ingen annan kommer göra det åt dig.

  Ganska så lustigt att han framställdes som en modern antikrist i svensk massmedia efter att ha tipsat om saker som "gå upp i tid och bädda som säng", "håll rent omkring dig", "träna och ät nyttigt", "uppfostra dina barn" etc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske inte var de uttalandena du citerar som fick massmedia att utmåla honom som antikrist.

   Radera
  2. Nä så klart, men det var lite antiklimaktiskt att läsa en bok som utmålats som en modern satanistbibel för att få dem typen av råd. Tycker den dimensionen ofta fattas i offentliga debatter (eller drev, som det kallas idag), det handlar till 95% om personen istället för sakfrågan. Ivrigt påhejat av personen i fråga i vissa fall så klart.

   Radera
  3. Har du läst hans bok "12 Rules"?

   Det har jag - den är i princip en mycket längre och mycket mer detaljerat version av det här blogginlägget - plus lite kristna varianter av samma motiveringar för att nå även den publiken får man förmoda.

   Radera
  4. Ej läst. Stoffe, grejen var väl att JP tilltalade en grupp av vita kränkta män, inklusive sk incels, som inte hade den endaste tanke på att faktiskt följa hans råd, utan mer få sin världsbild om "det var bättre förr" bekräftad. Handlade om en antagligen medveten segmentering av målgrupp. Sedan har väl JP sagt och skrivit en hel del som är ren rappakalja. Jag gör inga anspråk på något annat än rappakalja.

   Radera
  5. ALLA som säger emot de rödgröna och framför logiska argument avfärdas numera med vit, kränkt och/eller man i någon alt-form. Betyder således inget alls numera annat än att man/han/hen förmodligen har goda poänger.

   OT: Kamala Harris skyllde i helgen sina dalande opinionsiffror på rasism och alt-right etc. Men som någon snabbt påpekande; hon klantade sig då och anklagade alltså demokraternas EGNA väljare för rasism eftersom hon fortfarande bara deltager i primärvalet där enbart deras egna medlemmar får rösta.

   Radera
  6. Boken kan man alltså skippa då den är väldigt luftig, det märks att han härstammar från nordamerikanska universitetsvärlden eftersom han använder så många ord som möjligt för att "förklara" ganska så enkla saker. Tyckte mest att det var lite lustigt att din ovanstående rådgivning sammanfaller med JP.

   Varför hela incelrörelsen anammade honom som husgud vet jag inte riktigt egentligen, incel går ju i sin kärna ut på att gnälla i grupp och skylla alla sina problem på utomstående.

   JPs 12 regler är följande (så slipper du ens fundera på att läsa någon av hans böcker, det blir aldrig mer än så här)

   Rule 1 Stand up straight with your shoulders back

   Rule 2 Treat yourself like you would someone you are responsible for helping

   Rule 3 Make friends with people who want the best for you

   Rule 4 Compare yourself with who you were yesterday, not with who someone else is today

   Rule 5 Do not let your children do anything that makes you dislike them

   Rule 6 Set your house in perfect order before you criticise the world

   Rule 7 Pursue what is meaningful (not what is expedient)

   Rule 8 Tell the truth – or, at least, don’t lie

   Rule 9 Assume that the person you are listening to might know something you don’t

   Rule 10 Be precise in your speech

   Rule 11 Do not bother children when they are skate-boarding

   Rule 12 Pet a cat when you encounter one on the street

   Vet inte om vi ska dra slutsatsen att enkla råd av denna typen aldrig kommer nå fram till folk som skulle behöva dem. Enklare att gnälla än att börja bete sig som folk.

   Radera
  7. Anser mig vara en rätt normal person och tycker "12 rules" var trevlig läsning (om än lite lång) och boken står framme i mitt hem. Precis som inlägget ovan bra saker. Du är din egen lyckas smed.

   Radera
  8. Komiskt att du Lars insinuerar JBP att skriva för "incels" när du själv spottar ut medelmåttiga Tom Clancy-inspirerade noveller som intellektuellt sett lär tilltala förvuxna småpojkar. JBP är hur bra som helst och du har ingen aning om vad du snackar om. Kolla t ex hans serie "Biblical Series I" och "Maps of Meaning"-föreläsningsserier på Youtube (bland mycket annat) som är mer djupgående än "Twelve Rules For Life" som är mer allmänt riktad.

   Faktum är att jag blir irriterad på hur du raljerar över något som uppenbarligen är bortom din förmåga. Ditt blogginlägg ser ju för ut som du skriver för idioter, så varför attackera JBP vars litteratur är bättre än allt som du någonsin presterat, inklusive detta inlägg.

   Radera
  9. Det heter roman på svenska, inte novell.

   Radera
  10. Men kul att du läst mina böcker, Croix de Bois. Tack!

   Radera
  11. Sedan ser jag inte var jag raljerar över JBP. Jag raljerade över de som läst hans böcker utan förmåga att ta sig till dem, samt skrev att han skrivit och sagt en del rappakalja. Sade inte att allt han gjort är rappakalja. Föreslår att du läser mer böcker, så kanske din läsförståelse blir bättre.

   Radera
  12. Och jag är även glad över att du läst allt jag skrivit, alla 16000 blogginläggen, plus som sagt alla mina böcker. Att JBP är bättre än allt jag skrivit har jag inte problem med. Kramizar till dig som ett av mina största fans.

   Radera
  13. Måste ändå älska internet.

   Jag tog det som ett ganska så väletabelrat faktum att JBP lockat till sig en ganska så rejäl svans av misogyna incel-varelser. Min poäng var mest att det är lite ironiskt, med tanke på att hans 12 "regler" är väldigt centrerade på personlig utveckling och inte på att det skulle vara någon annans fel att det går dåligt. På något sätt har internet, ivigt påhejade av massmedier och JBP själv (?) misstolkat hela grejen typ.

   Radera
  14. Oj, det kom inte från hjärtat.

   Radera
 5. Håller med om att normalfallet är att den enskilde själv måste lösa många saker.
  Samtidigt behöver vi politiker, myndigheter och organisationer för en del andra saker.
  Att gnälla i media (sociala och gammelmedia) ger ju politiker viss feedback som gör att de känner att de har stöd eller inte att agera på ett visst sätt.

  Så konstruktivt gnäll kan ha en betydelse.
  Jag använde facebook, fick kontakt med tidningar och tv för att driva opinion om att få tillbaka reguljära nattåg till Jämtland.
  Tillsammans med politiker och många andra så lyckades vi få tillbaka nattågen.
  Så ibland funkar det att "gnälla" :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske inte bara gnällde, utan som du skrev "drev opinion" och "fick kontakt med" verkligheten? Du kanske gjorde lite mer än shitpostade på FB?

   Radera
 6. Lars. Det låter som du blivit libertarian:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ideologier är för idioter. Klistra inga förenklande och nedsättande titlar på politiskt oberoende personer.

   Radera
  2. Då förutsätter jag att jag bli behandlad på samma sätt.

   Radera
  3. "Ideologier är till för idioter"
   Är nog något man skulle kunna förvänta sig att en riktig libertarian kan säga.

   Radera
 7. Nej nej. Man ska ju prata om problemen och riktigt begrava sig i sina känslor kring dem. Gå runt som en macho-gorilla och lösa saker är helt passé.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behöver knappast vara macho för att lösa saker. Handlingskraftig möjligen.

   Radera
  2. Det är ju sant, men i vissa kretsar skulle det definitivt uppfattas som det. Och tendensen är att de unga präglas på det. Jag håller med dig men det är motlut på den åsikten idag.

   Radera
 8. Angående yrkespolitiker som främst prioriterar att bli omvalda kan jag varmt rekommendera "Against Elections" av David Van Reybrouck som tar upp historiska exempel på lottning istället för val i demokratiska institutioner. Han tar även upp flera moderna försök på mindre skala som gått bra och hur detta kan skalas upp.

  Recension i The Guardian:

  https://www.theguardian.com/books/2016/jul/18/against-elections-the-case-for-democracy-david-van-reybrouck-review

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant. Lottning borde i teorin leda till folkrepresentation.

   Radera
  2. Man borde lotta ut vem som får skriva i The Grauniad också.

   Radera
  3. Apropå lottning till politiska ämbeten, missa absolut inte att läsa "Världens första medborgare. Om statens uppkomst i det antika Grekland", av Tomas Lappalainen. Oerhört fascinerande. Ett par detaljer. Folkvalda kunde t ex dömas till utvisning som straff, om de misskött sig eller om de hotade systemet, och generaler fick inte sitt uppdrag genom lottning utan genom deras kvalifikationer, men fick uppdraget för ett år. Det var inte ovanligt att generaler avrättades eller utvisades. Medborgarna i de grekiska statsstaterna var med andra ord väl medvetna risken att styrande försökte ta makten från folket. Läs!!!

   Radera
  4. Jag har funderat på lottning också, kan faktiskt inte komma på en enda sak som skulle vara sämre med det än vårt nuvarande system. Bara möjligen säkerhetsfrågor men redan i dag läcker det som ett såll

   Radera
 9. Vakta dig själv och vakta din egen trädgård, har jag alltid sagt. Det finns ingen som har sån direkt påverkan på ditt liv som du själv och de som är dig nära. Vårda och sköt detta. Ingen politiker kommer nånsin göra något för dig eller lösa några av dina problem. Inte förr, inte nu, inte i framtiden.

  SvaraRadera
 10. Precia. Och man måste inse att man har ganska få rättigheter att falla tillbaka på.

  SvaraRadera
 11. Är inte ungefär hälften av inläggen på den här bloggen att betrakta som gnäll på diverse politiker? Jag ser inget fel i det. Varför ska man inte få gnälla om det gör att man mår bättre?

  SvaraRadera
 12. Gnäll leder ingenstans håller jag med om, men vad tycker du om ilska över sakernas tillstånd. Kan inte det vara en bra, grundläggande drivkraft för faktisk förändring?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du inte avser göra något är ilska bara gnäll.

   Radera
 13. Bra skrivet. Är väldigt trött på alla energitjuvar. Försöker få de i jaktlaget att sluta prata skit om varandra men det går sådär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ärligt talat är det de som postar bilder på sin mat och gulliga kattungar på sociala medier som är mest produktiva och bidrar bäst till att världen går framåt, till skillnad mot de som gnäller på allt.

   Radera
  2. "Tyvärr lägger allt fler sin tid på sociala medier istället, vilket är dubbelt kontraproduktivt."
   Precis! Så sitter man och postar en massa kattbilder men inte tar tag sitt liv så är man inte en bit bättre eller mer produktiv än de de som bar "gnäller".

   Har jag förstått dig rätt? Om man får en inkomst av att gnälla, typ som en blogg, då är det Ok att gnälla? Men andra som gnäller och inte får betalt av det, bara är gnälliga?

   Jag har råkat på den här diskussionen tidigare och slutsatsen flera av oss drog är att de som tycker att alla andra gnäller själva inte bidrar med nånting mer än att just gnälla men med tolkningsföreträde. Det bästa är om "gnället" kan generera en ny insikt och kanske en ståndpunkt för nånting som man sen kan ta avstamp ifrån.

   Så olika man kan se saker o ting.

   Radera
  3. Står i inlägget att bloggar inklusive denna inte löser några problem. Otydligt?

   Radera
  4. Inte alls. Men din blogg blir ju också en typ av gnällande, fast du får betalt som du skriver. Så den inkomsten är ju det enda som skiljer en som "gnäller" i kommentarsfältet och ditt "gnällande" i bloggform. Men, så länge du inte bara"gnäller" utan gör något åt din situation, som du skriver, så är det ju bra.

   Radera
  5. Melmac: posta det av kattungar kan vara ett tecken på att man är tillfreds med tillvaron. Då finns ju ingen anledning till att försöka bättra på situationen.

   Dessutom kan man ju tycka att de sprider glädje med bilderna vilket kan uppfattas som positivt.

   Det är inte mycket till nytta, men skulle kunna vara bättre än gnäll iaf.

   Radera
 14. Politikers förmåga att lösa problem är högst begränsad.

  Det är därför man vill rösat på ett liberalt parti så man får maximal frihet* att lösa problemen, själv eller tillsammans med andra. Tar staten 2/3 av ens inkomst så blir det svårare att lägga pengar på det man tycker är viktigast.


  * frihet = avsaknad av tvång frånd andra individer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så nästa gång, rösta på libertarianska Centern eller kanske helt enkelt Liberalerna.

   Radera
  2. Både C och L är ju fejk liberaler. Det är ju för böveln allmän kännedom.

   Radera
  3. Förövrigt, ett av bloggarens bättre inlägg senaste åren. *Applåd*

   Radera
  4. Bondeförbundet och Folkpartiet är lika lite liberala som Demokratiska Folkrepubliken Korea är demokratisk.

   Radera
 15. Jag tar hand om MINA problem men tar mig friheten att fortsätta gnälla eftersom

  CITAT:
  "Politiker kommer inte lösa några av samhällets problem. De är helt oförmögna att göra detta. Politiker är inte intresserade av samhället eller folket, de styr enbart på att bli omvalda. Det de gör är alltså för att säkra fortsatt försörjning via omval, inte för att de vill någon väl. Inriktningen och strategin på hur man ska bli omvald varierar, men strategin bygger på snack, känslor och symbolutspel, inte på faktiska konkreta åtgärder. Tvärt om är hela det politiska systemet konservativt uppbyggt för att fördröja och försvårar åtgärder maximalt. Så exempelvis kommer aldrig politikerna lösa den svenska dysfunktionella bostadsmarknaden, däremot kommer de snacka om att göra det i den mån de tror att de kan bli omvalda på det snacket. Samma sak är det i övriga politiska frågor. Eventuella faktiska åtgärder sker bara för att analysen är att man annars förlorar för många röster i nästa val."

  Gnället i citatet är dessutom en stor del av motivet till allt gnäll som artikeln handlar om så hela resonemanget är ju ganska inkonsekvent.

  SvaraRadera
 16. Det ena behöver ju inte utesluta det andra. När människor med makt, ex politiker Kommer med idiotiska förslag så bör väl det påtalas. Det är ju synd att förstöra det som tidigare varit bra.

  För Sverige är ju ett bra land att leva i och ett i mycket möjligheternas land. Man har goda möjligheter att utbilda sig, även som vuxen och även om du blajade bort din grundskoletid. Skattesystemet kunde vara bättre, men även med ett lågavlönat jobb kan man jobba ihop mycket pengar om man är beredd att jobba. Extraarbete brukar inte vara svårt att få om man visar lite vilja och goda sida. Musikskola, idrottsföreningar och bibliotek.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politikerna vill inte veta var du köpt din tröja. Att gnälla i sociala medier är inte en effektiv väg att gå. Då hade väl gnället försvunnit för att alla problem skulle vara lösta. Så är det inte.

   Radera
  2. Du glömde den fantastiska sjukvården(helt onödigt med privat försäkring) våra effektiva rättsvårdande myndigheter och det starka militära försvaret. Allt helt överlägset våra nordiska grannländers.

   Radera
  3. Sjukvården. Där kan jag tyvärr inte hålla med. Beroende vart du bor, kontakter eller tur. Alldeles för många som hamnar mellan stolarna som får vänta alldeles för länge. När man väl får vård är den ju på hög nivå. Men att behöva vänta på behandling i månader när man har cancer är alldeles för vanligt t ex.

   Radera
  4. Någon missade uppenbarligen ironin..

   Radera
 17. Bland det bästa du skrivit i den här bloggen Lars!
  Däremot så trodde jag att du kunde få börsen
  och bopriserna att gå ned.
  Fan, nu känner jag mig helt jävla grundlurad!

  SvaraRadera
 18. Det var ett jävligt gnälligt inlägg! :-D

  SvaraRadera
 19. Problemet är hur man tar ansvar för det man inte har någon makt över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du Cornu är systemlojal och vill göra upplevda problem i samhället till individproblem. Faktum är att stora delar av svenska folket börjar tappa tron till landet på goda grunder. Det är inget individproblem.

   Radera
  2. Gulligt. Känner ni att något blivit bättre av gnället? Verkar fungera dåligt som lösning, hade gnäll fungerar hade era problem försvunnit.

   Radera
  3. Du vet också att det utövas makt i det här landet och att folket inte är tillfrågat om sådant som är viktigt. Nej på med skygglapparna bara och jobba på.

   Radera
  4. I övrigt verkar blogginläggets budskap gått rakt över ditt huvud, ungefär som de många som dyrkar Jordan Peterson fortsätter vara bittra incels och inte tar tag i sina liv.

   Inget kommer bli bättre via politiker, varken nuvarande politiker eller framtida politiker. Den enda ni lurar med ert gnäll är er själva.

   Radera
  5. Du har en poäng men bara en delpoäng.

   Radera
  6. Då nöjer vi oss så.

   Radera
 20. Heter det inte " Klipp dig och skaffa dig ett jobb". Investera i dig själv.
  Älska sig själv för då bli man attraktivare för tjejerna. Ingen vill vara ihop med en gnällspik.

  SvaraRadera
 21. Gnälliga människor är kanske lite jobbigt att höra.
  Men de som tror sig veta en massa saker men egentligen har hamnat på Mount stupid är ännu jobbigare.

  Ofta resonerar de som någon som mest påminner om en full fjortis.

  SvaraRadera
 22. Tack för ett trevligt och inspirerande inlägg! Jag behöver påminnas om detta då och då.

  SvaraRadera
 23. Det lär väl kanske inte ske några revolutioner så länge som Svensson har sport på tv, chips i skålen och en öl i handen. Då är han nöjd även om världen brinner utanför. Vad jag egentligen skulle säga är följande: FB spelar ju makthavare rätt bra i händerna på så sätt att det enbart blir digitala revolutioner som knappt får någon spridning utanför missnöjes-gruppen sfär. De håller sitt missnöje och revolutionära drömmar digitalt. Ja, ja, det finns en del undantag men de undantagen träffas frekvent utanför den digitala plattformen för att föra sin kamp framåt.Då deras FB grupper snarare används som en rekryteringsplats.

  SvaraRadera
 24. Just det, gnäll i sociala medier lär inte lösa några problem vare sig personliga eller samhälleliga. Vi - många av oss, inkl mig själv - tenderar att fastna i oändliga trådar och diskussioner i sociala medier, med mycket klent resultat. Tänk bara t ex på det sk Bensinupproret/bränsleupproret på FB med långt över en halv miljon medlemmar, och oändliga diskussioner om än det ena än det andra som på något eller andra sättet har med högra bränslepriser att göra. Jo visst, en del träffas för att demonstrera emellanåt.
  Vad det gäller det frågor som berör en själv instämmer jag till 100% med LW. Visst se till att hemtjänsten gör sitt jobb som de bör, men backa inte ur från det egna ansvaret. Var där kring dina nära och kära, lämna dem inte ensamma - ett vårdbiträde/undersköterska från hemtjänsten, även om de kan vara underbara, kan aldrig ersätta nära anhörigas kontakt. Låt inte dina gamla (bara) äta hemtjänstens plastlådemat utan besök dem med stärkande hemlagad husmanskost. Åk hem till dem, lätta deras bördor, lyssna på deras historier, och för dem vidare. (ursäkt om jag börjar predika, men vi svenskar försummar alldeles för ofta våra äldre.)
  Ja visst vi behöver se vad vi kan göra och inte bara lita på att kommunen och staten gör det för oss. Lära känna våra grannar, nätverka, förbereda oss för de tider som kommer i smått som stort.
  De större frågorna borde förstås lösas inom politiken, men där misstänker jag att många allmer förlorar hoppet om partiernas vilja och förmåga att skapa positiv förändring, vilket förstås är farligt eftersom det i förlängningen kan leda till inhemsk terrorism. Ps JBP ogillar också ideologier. Och förresten 12 Rules of life är synnerligen läsvärd.Vid första anblicken kan den verka ytlig, men alls icke så när man tränger in i den, framför allt när man ska övergå till att tillämpa innehållet. ds

  SvaraRadera
 25. Känns som att nån gnäller på gnällspikar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och det kommer inte hjälpa det heller.

   Radera
 26. Dom människor vars livs fallit i bitar efter råkat för dom hemskare saker som sker i samhället. Har dom rätt att gnälla eller vart går gränsen?
  Tänker en dotter som råkat illa ut, eller en son som blivit drabbad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Offer kan gnälla, men det kommer inte hjälpa. Bara faktiska åtgärder kommer hjälpa, och de måste man ordna själv.

   För övrigt är det mest andra än offren som gnäller, och det oftast baserade på artiklar i tabloidpressen.

   Radera
 27. Tror du på Paretoprincipen? Eller är det nån liberal modern tanke som gör att alla kan vara lyckade Folkpartister om de "tar sig i kragen" och lär sig "dagens värderingar"?
  Allt är byggt på ideologier. De funkar sällan optimalt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Paretoprincipen är inget man tror på eller inte - den bara är. Men visst, vi förstår vad du menar. De som efter 12 års skolgång inte klarar av att skriva en jobbansökan god nog för att komma på intervju - de lär knappast bli särskilt mycket mer sin egen lyckas smed efter en 14 dagars AMS-kurs (vad de nu kallas i nuläget).

   Radera
  2. Absolut men det är kanske omöjligt även om alla skulle doktorera? Sen är ju det som skrivs om här (i inlägget) mycket en frågan om relationer. Vi är mindre individer än vi tror och politiska belsut betyder ju massor för tex efterfrågan på arbetskraft, jag minns mitt 80-tal, manuell biltvätt? Fans det nån man såg på Lunchrestaurangen? Söker vi att eliminera jobb med tron att det kommer mer välavlönade eller pratas det om enkla jobb? Vem ska betala hyran och maten och jsukvården och faktiskt allt annat som alla bidrar till såsom polis, försvar, rättsväsende etc om många har enkla jobb? Vems överflöd ska gå till klimatet?

   Radera
 28. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brott mot regeln att inte nämna några barn, även via omskrivningar.

   Radera