Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-11-03 11:34

Katastrofal rättstavning i iOS 13 - är du drabbad?

Ni kanske har noterat att folk skriver mer rappakalja än vanligt i kommentarsfält, på Facebook och Twitter. Orsaken stavas iOS 13 på iPhone, som slagit ut rättstavningshistoriken för miljontals användare, åtminstone i Sverige.
iPhone X.
Apples operativsystem för iPhone, iOS, har haft en uppbyggd historik som anpassat rättstavningen vid feltryck utifrån användaren. Systemet har genom åren således blivit allt bättre eftersom vokabulären med de unika ord användaren använder utökats, och även baserats på frekvensen i hur ofta man använder ett ord. I takt med att man backat upp sin telefon och migrerat till en ny har ordboken växt och utvecklats år efter år.

Med iOS 13 verkar detta slagits ut. Själv har jag förlorat tio år av rättstavningsordbok och olika sammansatta svenska ord felstavas radikalt och rättas till något helt annat. Ibland även när jag stavat helt rätt, eftersom ordet inte finns i den svenska ordboken men ligger nära något annat ord om man byter ut några bokstäver.

Även andra är drabbade. Bara de senaste minuterna har jag sett en person skriva lektioner istället för infektioner och en annan skriva gurka istället för curla. Men eftersom man är van vid att iPhone korrigerar som avsett så kontrollerar man inte texten.

Extremt irriterande, och de där tio åren av personligt uppbyggd ordbok får man aldrig tillbaka. iPhone blev med ens radikalt mycket sämre, vilket förstås är till stor glädje för alla som är avundsjuka på de som har råd med iPhone.

Är du drabbad? Svara nedan.

19 kommentarer:

 1. Nej, jag använder iPadOS 13 och har kvar hela min rättstavningshistorik. I alla fall vad jag kan se, för jag får lika få rättningar nu som när jag körde iOS 12 på iPaden, som förresten inte alls är samma som iOS 12 på iPhone.

  SvaraRadera
 2. Drabbad och drabbad. Det blir ju rätt konstiga meddelanden i Teams och Whatsapp när kollegorna med flera ska försöka uttrycka sig :D

  Så för oss Androidanvändare öppnar det fältet fritt för "Har du fått en stroke idag igen eller har du blivit sverigedemokrat?"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hos oss har vi för övrigt företagssponsrade iPhone (XS varkar vara det man får nu). Vilket gör att de som har "råd" med något är de som köper en Android för egna pengar.

   Lider dock med er då Swiftkey har samma funktionalitet och dessutom tar backup på det som den lärt sig.

   Radera
  2. Alla är inte drabbade. Tror att migreringen från IOS12 till iOS 13 inte fungerat felfritt för alla, så det är ingen bug i sig. Bara kört.

   Radera
  3. Verkar drabba engelskspråkiga också, då kanske det kommer en fix.
   https://daringfireball.net/2019/09/ios_13_autocorrect_is_drunk

   Radera
  4. Ja och nej, tror som sagt att migreringen av den personliga ordboken har misslyckats.

   Radera
 3. Kan det tänkas att det finns en backup möjligt i molnet hos Apple?

  SvaraRadera
 4. Regression? Njae, autokomplettering i IOS har aldrig fungerat bra för mig. Den har snarare blivit sämre med åren allteftersom ordlistan byggts på. Speciellt om man använder mer än ett språk. Det är väl inte meningen vi ska använda bokstäver längre till förmån för hieroglyferna de kallar emojis. Kidsen har alltid rätt, eller något i den stilen.

  SvaraRadera
 5. Använder inte rättstavning ens...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma, tycker funktionen är otroligt irriterande då den i princip aldrig fattar vad man skriver och snarare leder till att man får skriva om ord hela tiden.

   Radera
 6. Funkar inget vidare på Android heller men telefonen kostade i alla fall hälften jämfört med motsvarande iPhone.

  SvaraRadera
 7. Dagens ilandsproblem avklarat?

  SvaraRadera
 8. Har inte märkt någon skillnad. Tycker kvaliteten är oförändrat låg. :D

  SvaraRadera
 9. Rättstavningen tycker jag har blivit bättre i iOS 13. Mitt största problem är alla dessa nya emojis som man måste scrolla sig igenom. Önskar snart att dessa grupperas och man kan stänga av sjok som man aldrig kommer att använda. Kategorin med människor är ju bisarrt stor numera.
  Trots att vi har hundratals kombinationer av familjer, kön, könsneutrala och hudfärg så saknas fortfarande en emoji för ett glas vitt vin!!

  SvaraRadera
 10. Jag har inte märke något.

  SvaraRadera
 11. Nej, har inte märkt några problem. Provade även med både curla och infektioner. Det som hänt att den föreslår 3 tänkbara ord i en egen rad. De brukar däremot inte vara de rätta för än man skrivit in fler bokstäver. Men det är ändå ett långsamt sätt att skriva på, så det kvittar. Bra för ovana skrivare möjligen. Knappast för barn som ska lära sig skriva.

  SvaraRadera
 12. Inget jag ens reflekterat över - men så har jag vis av erfarenhet också lärt mig att korrekturläsa precis ALLT jag skriver innan jag trycker på sänd...

  SvaraRadera
 13. Tipsar då om SwiftKey som är ljusår bättre, och finansföretag både iOS och android. Androidversionen Harjavalta kört i många år och den är superstabil, och upptäckte nyligen att den även fannsför iOS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok full disclosure, skrev detta på min iPad utan swiftkey så kan väl inte annat än bekräfta att Apple inte lyckats helt hundra med rättstavningen

   Radera