Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-11-30 10:53

Hjältemodet vid terrordådet vid Fishmarket i London - hjälte gick till puben efteråt

Vid gårdagens terrordåd på Fishmarket vid London Bridge i London ingrep en rad civilpersoner och nedkämpade terroristen, tills polisen kunde sätta bly i honom. En av de civila hjältarna har nu trätt fram och viftar bort det med att han "bara är en Londonbo som gjorde sin del" och att han gick till puben för en öl efteråt.
Brittiska poliser.
Redan på Fishmarket mötte den dubbelt knivbeväpnade terroristen motstånd och flydde från platsen efter att ha mördat två och skadat flera, förföljd av minst två brittiska civilpersoner och en polack som jobbade som evenemangsarbetsledare. Polacken ska ha blivit knivhuggen men fortsatte ändå förfölja. Civilpersonerna var beväpnade med dels en brandsläckare, och den arbetskraftsinvandrade polacken med ett en och ett halvt meter långt narvalhorn från Fishmarket. Med dessa - och sannolikt med egna knivskador, det är i princip omöjligt att slåss mot någon med kniv utan att bli skuren - nedkämpade man terroristen uppe på London Bridge, tillsammans med ytterligare tillskyndande britter.

Själva ögonblicket där terroristen fås ner på marken av tre civilpersoner.

När polisens beväpnade insatsenheter anlände avlägsnades de civila hjältarna, och när den med ett bombbälte utrustade terroristen försökte resa sig upp nedkämpades han med till slut femton skott från polisen. Bombbältet visade sig senare vara en oapterad fejk, och var antagligen likt för tidigare dåd bara en sorts motivator som innebär att terroristen vet att polisen aldrig kommer ta vederbörande levande. Ett bokstavligt självmordsbälte.

En av civilpersonerna som ingrep har nu trätt fram och var en 24-årig turistguide i sin guidebil på bron, och han hoppade ur bilen och rusade fram och anslöt tillsammans med sin 32-årige kollega till männen med narvalhornet och brandsläckaren. Turistguiden stampade på terroristens hand så att den eventuellt bröts, och terroristen släppte kniven. Kollegan bistod med sparkar. En annan hjälte avlägsnade kniven från marken.

Polisen sköt först två skott när väl civilpersonerna backat respektive släpats undan av polisen, sedan ytterligare skott när terroristen ändå vägrade ge upp, och i slutändan någonstans mellan 10 och 20 skott tills terroristens kropp hade övertygats om det taktiska läget.

Turistguiden gick efteråt till puben för att varva ner över en öl.

Terroristen var en terrordömd terrorist, som var släppt på fotboja efter att ha avtjänat sitt fängelsestraff. Angreppet på Fishmarket skedde under ett evenemang för en konferens på platsen. Konferensen handlade om rehabilitering av fängelsefångar.

Försök att hantera det hela med samma stil och elegans som brittiska folket. Den som använder terrorism för att försöka göra politiska poänger ska fundera en gång till vad terrorism innebär och vad syftet med terrorism är. Visa lite respekt för offer och hjältar istället. T ex ställde brittiska Labour-partiet in alla politiska aktiviteter under gårdagen av respekt för det inträffade. Kan vara något att ta efter - man behöver inte som önskat av terrorister göra politik av terrordåd innan offren ens är begravda.

Källor
The Times www.thetimes.co.uk/edition/news/london-bridge-attack-passers-by-risked-everything-to-confront-knife-wielding-fanatic-rsl0s3zbs
The Times www.thetimes.co.uk/edition/news/london-bridge-terror-screams-of-machete-as-attacker-unleashed-murder-and-mayhem-dm9lxl95f
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

92 kommentarer:

 1. Han med pinnen var ju polack.

  SvaraRadera
 2. Imponerande att komma på att använda en brandsläckare på det sättet, verkar som att Terry Wrist blev tillräckligt förvånad för att skapa överläge. Fint att se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att få vätska, pulver eller kall gas sprutat i nyllet kan sänka vederbörandes prestationsförmåga markant.

   Jag jobbar på en färja som tar över 1000 pax, ofta många fulla, och har länge haft som plan att använda brandsläckare som första insats om jag träffar på en våldsverkare. Detta lär åtminstone ge mig ett visst övertag tills förstärkning anländer.

   I detta fallet med en knivbeväpnad mördare och potentiell bombman så hade brandsläckarens tömda behållare även varit utmärkt att testa gärningsmannens hållbarhet med.

   En bombman i närheten av vatten kan med fördel sjösättas ifall denne ej längre är i stridbart skick...

   Radera
  2. Kolsyresläckare ger intensiv kyla som förmodligen är både obehaglig och sätter ner motivation och prestationsförmåga för den som står i vägen (som på filmen). Pulversläckare är förmodligen ännu bättre då pulvret tränger in överallt och förmodligen påverkar förmågan att andas. Gissar dock att kolsyresläckare är mindre risk för användaren.

   Radera
  3. Yes. Pulver irriterar andningsvägarna.
   Kolsyra har ju en syre undanträngande effekt.

   Radera
  4. Vatten och skum i nyllet är också klart irriterande, skum kan mycket väl svida i ögonen och smaka illa utöver sin vedervärdiga konsistens. Definitivt inte önskvärt när man vill vara beredd att prestera.

   Radera
  5. Pulvret gör det svårt att se och andas för motståndaren. Om man sprejar pulver eller kolsyra mot golvet framför och runtom motståndaren, halkar han lättare omkull. Om man inte vill skada motståndarens ansikte och särskilt ögon, skulle jag spruta kolsyra mot hans skrev, tills han återupptäcker Tarzans berömda vrål.

   Radera
  6. Det finns mycket om ämnet "Using a Fire Extinguisher as a Weapon” på nätet, det visas också ofta i action-TV-serier.

   Radera
  7. På filmen ser det ut som att mannen med släckaren i slutet trycker till terroristen med behållaren. Förmodligen väldigt effektivt.

   Radera
  8. Jepps den användes som blunt weapon också, förmodligen med viss effekt!

   Men det är det jag menar, hade jag varit utsatt för extrem stress av den typen och fått en brandsläckare i händerna så jag nog försökt använda den som tillhygge, inte dragit säkringen och börjat spraya.

   Men nu har jag lärt mig bättre!

   Radera
  9. Spraya först, bonka sedan.

   Radera
 3. Det finns ingen stil och elegans för anhöriga till de hittills två mördade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och du har pratat med de anhöriga och vet vad de vill? Har de utsett dig till deras talesperson? Eller tar du på dig den rollen och utnyttjar deras sorg och tragedi för dina egna syften utan att be om lov?

   Radera
  2. Bara normalt sunt förnuft i en sådan situation, offren brukar lyftas och nämnas av politiker och media.

   Radera
  3. Håller med. Så fruktansvärt pinsamt och se detta "Aftonbladet click-bate". Håll tyst och hedra dom drabbade, dom du ägnade en halv mening åt.

   Radera
 4. Imponerande! Man blir varm i hjärtat!

  SvaraRadera
 5. Imponerande att man kan röra sig lätt på fötterna släpandes på testiklar i hundrakilosklassen.

  SvaraRadera
 6. Och självklart så var det ju någon som stod i närheten och bara filmade, antingen hjälp till eller avlägsna dig från området.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fight, flight, freeze är de naturliga omedelbara reaktionerna. Alla har inte självkontrollen att kunna välja. Filma tillhör nog freeze-reaktionen. Eller så får vi utöka till Fight, flight, freeze, film.

   Radera
  2. Den som filmar kan ju mycket väl vara en person som är fysiskt eller psykiskt svag, eller på något annat sätt inte kan vill eller vågar slåss. En sådan person kan också vara direkt olämplig att hjälpa skadade.

   Att dokumentera brott kan faktiskt vara värdefullt i händelse av att en förövare överlever och ställs inför rätta.

   Radera
  3. Fight/flight/flee är antagligen en framgångsrik strategi eftersom det är vad som är inkodat i vår (reptil)hjärna. Reaktionen är antigligen väldigt djupt rotad och när valet görs så är det nödvändigtvis inte frågan om att man har självkontroll att välja heller. I närvaron av vapen och andra artificiella hot så är det inte säkert att valet är evolutionärt rätt heller. Jag tänker att om någon har kniv så är det nog oftare bäst att välja att fly.

   När man väljer "film" som det fjärde alternativet så tänker jag att det måste vara något annat än något medfött. Ser inte varför något annat djur skulle välja att försöka dokumentera situationen istället.

   Att dokumentera känns som att det oftare är fel än rätt, men folk är ju så mediakåta att de gör de dummaste saker för att få sina fem minuter i rampljuset.

   Radera
  4. Att filma är väl en förlängning av sin nyfikenhet, tror det var åtminstone nästan lika vanligt innan det filmades, men nu blir det ju tydligare..

   Radera
 7. Så modigt, i all skit och hemskhet man läser i nyheter blir jag så glad att även sånt här finns.
  Skäms för det men jag hade sprungit så snabbt jag kunnat därifrån. Vem vet hur många som hade dött om inte de här männen hade hindrat terroristen.
  Det jag tänker på spontant är att mannem hade planer på terrorism tidigare (hade dessutom dömts för det) men var kvar i landet - Sverige lyckas väl inte heller kasta ut folk fast man vet att de hotar befolkningen. Vad krävs för att ändra det? Lagändring?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom så hade han ju bombväst som de inte visste var fejk. Så med uppenbar fara för sitt eget liv...

   Radera
  2. I ett sånt dåd på öppen gata är jag antingen död (om jag överraskas i ett tidigt skede, dvs är ett av de första offren) eller borta som en löning (om jag hinner se vad som händer).

   Min taktik är att lägga benen på ryggen och spurta 100% tills jag inte orkar springa ett steg till. Skäms inte ett dugg för det.

   Radera
  3. På sätt och vis säger jag 'tyvärr' även ifall jag förstår och ibland springer själv. Men det har funnits när jag ensam försökt bryta upp folk. Tex två st som slogs och stampade på varandras huvuden inne på en McDonalds. Stället för packat (sen lördagsnatt) och alla ställde sig runtom och titta på.. Det är sorgligt. Jag blev utknuffad och så fortsatte dom sparka på varandras huvuden. Kompisarna kallade mig dum. Kanske dom hade rätt där.

   Radera
 8. Visar på det absurda i att låta dessa personer vandra lösa på våra gator. Min uppfattning är att om man så bara gillat något islamistrelaterat på Facebook så skall man utvisas eller interneras tills utvisning kan ske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. Vad var motivet hos terroristen, dvs vad drev honom att attackera oskyldiga?

  Går inte att läsa någonstans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Glöm det, Svinto. Eller välj om du vill bort från vitlistan pga HMF och aldrig mer kan kommentera ens i andra ämnen.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. ok, inget religion.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  6. Eller så skippar vi religion.

   Radera
  7. Btw, det var retoriskt, inte en fråga. Tar mig 2s att ta bort dig från vitlistan, så att fortsätta innebär bara att du offrar din tid och signatur till absolut ingen nytta alls. Du väljer om detta är den plats där du vill förlora.

   Radera
  8. @Temasek, wikipedia har en bra artikel om terrorism och dess motiv.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Terrorism

   Radera
 10. Bra exempel på mental prepping. Händer något terroraktigt är det bara att attackera i självförsvar. Dyk på fanskapet och hoppas att du får hjälp. föregå med gott exempel. Det kommer spara liv. kanske inte ditt eget tyvärr, men chansen ökar om du får med dig 1 pers till direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk väntar ofta på instruktioner. Om någon agerar och dessutom ropar "på honom!" eller liknande kan de börja agera. Det faktum att folk agerade i detta fall drog till sig fler aktörer med lyckat resultat.

   Radera
  2. Jag gjorde det i tunnelbanan. ingen terrorist, bara en pundare som attackerade en person. Tittade på mannen bredvid mig och så "Vi tar honom". En nick till svar och vi körde köttberg ovanpå tills vakterna kom. ingen misshandel eller nåt. bara hålla fanskapet.

   Radera
  3. Finns det inte studier på att ju fler folk det är där desto större chans att de väntar på att någon annan ska agera först?

   Radera
  4. Finns det säkert. Vet att folk brunnit inne i flygplan, för de efter kraschen suttit och väntat, antagligen på att någon ska säga till dem vad de ska göra. De som struntade i att vänta utan valde flight istället för freeze överlevde.

   Radera
  5. Förresten, appropå jordbävningen i Albanien i veckan, har du funderat något om det från preppersynvinkel?

   Radera
  6. Stämmer gbdcrvx. Läst samma sak. Att i större grupp så väntar alla vilset tills någon visar vad som händer och vad som bör göras. Dvs hoppa in och avbryta en våldsam handling. Kanske för att man inte vet vad som är orsaken eller vilka som bråkar? När det är få eller en ensam eliminerar man ju dom frågorna ganska snabbt

   Radera
  7. "Dyk på fanskapet och hoppas att du får hjälp. föregå med gott exempel. Det kommer spara liv. kanske inte ditt eget tyvärr, men chansen ökar om du får med dig 1 pers till direkt."

   Hur är rättssituationen här i Sverige egentligen om en person misshandlar eller slår ihjäl förbipasserande brottsling?

   Radera
  8. Om du tvekar av juridiska skäl ska du kanske springa därifrån istället.

   Radera
  9. Eller ta ditt straff, förstås.

   Radera
  10. Ja, alla är inte gnälliga soffkrigare på Internet, utan en del gör det de anser är rätt för stunden, och tar sedan sitt straff.

   Radera
  11. Cornu. Historien om brand i flygplan, låter sådär.
   Möjligt att människor först varit för långsamma, följt av panik pga värme o rök och då uppkommer en köttkil pga trängsel, Och ingen kommet fram.
   2. Kabinpersonalens absoluta primära uppgift är säkerhet(inte kaffe) och kommer skrika o dirigera passagerare om evakuering vid brand när planet är på marken.

   Radera
  12. Grunden är att inte använda mer våld än nöden kräver. London Bridge såg definitivt ut att vara inom även svenska gränser, de försökte avväpna honom och sedan hålla fast honom. Hade flugit även i Sverige. Vad man inte hade fått göra var dunka honom i huvudet med brandsläckaren efter han var avväpnad och fasthållen.

   Radera
  13. Dvs. Historien låter osannolik.

   Radera
  14. Turboprop, även kabinpersonal kan vara chockade eller skadade.

   Radera
  15. Många som har överlevt en brand i flygplan, har undvikit köttkilen och klättrat över flera sätesrader och trängt sig före i kön.

   Radera
  16. Absolut. De flesta haverier föregås av en fel indikation samt varningslarm på flygplatsen/flygplatsräddningstjänsten. Dvs kabinpersonalen vet vad som gäller.
   Är det känt fel (varningslarm)står brandbilar längs med banan och kör efter det landade alt haverade planet.släckmedel påförs inom sekunder.
   Vid plötsligt haveri ska släckmedel på föras inom 180 sekunder, om nu flygplatsen följer internationella regler dvs.
   Kabinpersonalen tränas årligen på evakueringsövningar.

   Radera
  17. Appropå ta sitt straff verkar ju en av de rådiga civilpersonerna vara en dömd mördare på frigång.

   https://www.theguardian.com/uk-news/2019/nov/30/narwhal-tusk-and-fire-extinguisher-used-to-tackle-london-bridge-attacker

   Radera
  18. Vad gäller våld som nöden kräver tillämpar lagen ett ganska stort spelrum med avseende på privatpersoner som inte är sakkunniga och den aktuella situationen. Speciellt om det gäller hemfrid, något som funnits i Svensk lag sedan Birger Jarl. Exempelvis, att avhysa en person med våld från sitt hem är tillåtet om denne inte går självmant på uppmaning.

   Radera
  19. Minns inte källan men inom 3 sätesrader från en nödutgång är överlevnadschansen betydligt högre än bortom 3 sätesrader.

   Radera
  20. Mpjens.
   Jag kan gå i god för det.
   När jag kan välja plats så väljer jag alltid "overwing exit"
   Blir sjukt irriterad över de som sitter där och inte lyssnar på instruktionerna. Människors liv hänger på att de skall agera och öppna "luckorna"

   Radera
  21. Långt bak (längst bak) ska också vara bättre överlevnadsmöjligheter, men det kanske beror på närhet till nödutgångar? Brukar också försöka vara nära, men inte på, nödutgång. Vill gärna kunna ha handbagaget med mig.

   Radera
  22. Eller att flygplanskroppen fungerar som deformationszon?

   Radera
  23. Bästa stället i ett flygplan är nödutgången eller längsta fram. Är man ute i god tid kan man boka optimal plats. Bäst är längst fram där man lätt kan ställa ifrån sig sin prepperryggsäck och ta av sig skorna utan att inkräkta på något. Norwegian gillade jag skarpt. Synd bara att de slutat flyga till USA:

   Radera
  24. I en sådan situation så håll inte på med handbagage!
   Det är sånt som tar tid o bildar trängsel(och död). Ut, bara ut!
   Två andetag tjock brand rök räcker för medvetslöshet. Även om egositen som fipplar med handbagage klarar sig har han bildat kö som gör att andra inte klarar sig.
   Ang deformationszon. Nej, planet ska gå typ tre delar. Förenklar evakuering. Tänk gottröra.

   Vid en hård nödlandning i träng kan ni ändå räkna med att ni har fått överlastat handbagage i huvudet.

   Radera
  25. Det finns undersökningar som analyserat ett stort antal flygolyckor att det är lägst dödlighet längst bak i planet vid en krasch.
   Därför brukar jag boka plats på sista raderna så att man även har när till de bakre nödutgångarna.   Radera
 11. Vid attacken juni 2017 i samma område så använde Ignacio Echeverria sin skateboard som tillhygge för att uppehålla terroristerna, detta för att sätta medmänniskor i säkerhet och antagligen rädda liv. Tyvärr avled han senare av skadorna. Vilket kurage.

  Vill minnas att terroristerna även jagades bort inne på en pub av civilpersoner.

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ignacio_Echeverría

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och glöm inte heller vikten av att vara fotbollssupporter. Samma bro, 2017, som sagt.

   47-year-old Roy Larner battled the three machete-wielding jihadis with bare fists and shouted: "Fuck you, I'm Millwall!"

   Roy was enjoying a pint in a pub when the attackers ran in with machetes, chanting, "Islam, Islam!" and "This is for Allah!"

   He's now been hailed as the Lion of London Bridge, a reference to his football club's nickname. But like any true set of football fans, his mates have been sure to keep his feet firmly on the ground.


   https://www.ladbible.com/more/uk-daily-ladness-inspirational-lion-of-london-took-on-terrorists-shouting-fk-you-im-millwall-20170606

   Radera
 12. Rådigt ingripande. Läste att terroristen hade tejpat fast kniven i handen för att försvåra avväpning.
  När allmänheten slutar vara rädda så försvinner terroristens mål och blir så patetiska som de är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värt att tänka på när en del vill skrämma upp folk kring terrorism och göra folk rädda. Alltså inte själva terroristerna, utan andra.

   Radera
 13. Hjältar borde belönas, t ex kunde de få förtur i bostadskön.

  SvaraRadera
 14. Antar att britterna håller efter skjutvapen hos kriminella bättre än vad vi gör i Sverige och då blir det knivar/fordon istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antar att Bert är en halmgubbe syftning till Bert Karlsson som anses ha rasistiska åsikter?
   Att det är relativt lätt för kriminella att få tag i skjutvapen/sprängämne i Sverige är ingen faktoid. Därmed borde det vara lika lätt för någon med att med syfte att begå terrordåd. Det är väl snarare tur/följd av säkerhetspolisen arbete eller frånvaron av terrormål i Sverige som gjort att detta inte inträffat.

   Radera
  2. Nej, Bert är namnet på en kommentator som inte läst kommentarsreglerna och inte fattat att hen aldrig kommer komma in på vitlistan, utan raderas automatiskt. En sådan där som sitter på SANNINGEN, skriver med VERSALER och dessutom menar att alla andra är POLITISKT KORREKTA.

   Radera
  3. I UK behövs inte licens för antika vapen. En antikexpert och tillika vapenhandlare med antika vapen, samt polisens expert på området, tillverkade antik ammunition och sålde till brottslingar. Det hela uppdagades efter ett antal mord med antik ammunition, samt haffande av brottslingar med antika vapen. Sånt som bara kan hända i UK och romaner.

   https://www.telegraph.co.uk/news/2017/02/23/antique-firearms-dealer-made-bullets-bedroom-used-two-murders/

   Radera
  4. Ok, då förstår jag. Blir lite missförstånd när inlägg raderas men inte de som följer på samma tråd.

   Radera
  5. Å andra sidan så är knivvåld ett problem i förenade kungadömet som inte gjorts bättre av man skurit ned på polisen.

   Radera
  6. Det behövs faktiskt inte licens på vapen tillverkade innan 1880 i Sverige heller. Ett mycket dyrt sätt att skaffa ett vapen med tveksam effektivitet.

   Radera
 15. Mycket hyllade för hjältemodet och idealiserade över civilingripandet, och ja det var bra i detta fallet. Men om terroristen istället hade haft ett riktigt fungerande bombbälte och utlöst detta är jag ganska säker på att det suttit massa efterkloka som istället skrivit hur dumma och naiva människor är som tror dom kan ingripa mot en en sådan terrorist som det var frågan om i de här fallet, det är klart dom har ett bombbälte, det är därför man alltid ska invänta polis el militär. Jag själv skulle aldrig någonsin gå i frontangrepp mot en terrorist med tanke för min egen fortlevnad så vidare denne inte angripit min egen familj allvarligt. Särskilt inte om dennes profil stämmer överens med självmordsbombare.

  SvaraRadera
 16. Om du ska vänta på polisen kan du få vänta länge. Om ett terrordåd sker i t ex Storuman då kan närmaste polisbil finnas i Umeå. De tar då 3 timmar innan polisen kommer, om de startar direkt när larmet kommer och vi talar om centrala Storuman.

  Frågan är då: Hur många hinner en terrorist döda innan polisen kommer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Storuman? Inte särskilt många, då någon lugn norrlänning hade tagit hand om terroristen ganska omgående

   Radera
  2. Har det någon gång någonsin skett ett terrordåd i en icke folktät stad? Sannolikheten är också obefintlig. Jag säger inte att man ska vänta med att ingripa var och en skall göra det dom anser bäst. Det jag syftade på är att om terroristen sprängt sig och motangriparna så kan jag garantera att folk hade skrivit hur dumdristigt det är att gå till närstrid med en terrorist med profilbild självmordsbombare.

   Radera
  3. Har väl skett i mindre städer i Frankrike, och förstås i Nordirland under The Troubles.

   Vad folk hade skrivit kan man ju spekulera om. Kanske hade de skrivit att "de offrade sig och tvingade terroristen att spränga sig i förtid, och räddade antagligen dussintals, kanske hundratals, liv".

   Radera
 17. Intressant läsning ur många perspektiv, först och främst: VILKA hjältar! Vi vet aldrig vem som blir hjälte utifrån film, fight, flight, freeze. Mental förberedelse kan styra till viss del hur man kommer att agera. Riktigt träning ännu mer, men det är sällan som riktigt tränade är på plats när det sker. Tror en bra sak är att träna mentalt, utan att för den skull gå runt och vara spänd som en fjäder hela tiden. Fundera igenom vad som kan användas som vapen i ens närhet. Jag har tex erfarenhet av att använda brandsläckare och vet hur effektivt det är, Personer man använder det mot, kan inte andas och pulver irriterar ögonen. Kul att läsa att folk reflekterar över det! Mkt som kan användas som vapen, Alla typer av sprayer t ex. WD 40, hårspray, deo. Allt som man orkar lyfta kan kastas, flaskor, konserver, burkar, u name it.. Väskor, skyltar,möbler är sköldar, kläder kan kastas eller viras ihop och användas som parerskydd. Sitter man i bil och får en terrorist som ägnar sig åt pågående dödligt våld framför sig, så kan man agera på enklaste sätt. Rösten kan användas som psykning och för att lägga på processer i huvudet på den man bekämpar, vars hjärna faktiskt MÅSTE processa det den uppfattar, vilket tar bort dådkraft hos individen. Rösten kan stärka de som är runt omkring. Ge aldrig upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl i Tyskland för några år sedan som några (amerikanska?) soldater övermannade en galning eller terrorist på ett tåg, apropå träning och mental förberedelse.

   Radera
 18. Det var en skränig liten rasist under inflytande av alkohol som attakerade en äldre asiatiskt tant på bussen för några år sedan. Jag är inte stark, jag är inte vältränad - men jag är stor. Får jag fart på mina 115 kilo så flyger fulla halvmessyrer all värdens väg. Satt sedan på hans bröst tills polisen behagade komma dit.

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tog bort konspirationsteori. Skärp dig.

   Radera
 20. Varför har brittiska manliga och kvinnliga poliser olika huvudbonader? Killarna har rejäla skärmmössor, medan tjejerna har hattar av frälsis-modell. Det enda gemensamma är det schackrutiga bandet runt hattkullen. Som sagt, varför denna genusseparation?

  SvaraRadera