Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-11-22 17:18

Fredagsmys: Lumparminnen

Dags för lite härligt gubbfredagsmys. Jag ha sparat detta i bloggens dryga elva års existens, men nu är det dags för Stora Gubbtråden (tm). Nu får ni minsann diskutera lumparminnen, och hur det var bättre förr och hur bortklemade dagens ungdomar är. Visste ni att man har dieselbrännare för värme i tälten numera, och inte behöver hugga och elda med ved, sitta eldpost och sådant, utan kan sova i en behagligt anpassad temperatur hela natten utan att kängorna smälter?
Gamla goa tiden (tm). Det var bättre förr (tm).
Ja, ni vet ju hur värnplikten fick er att bli män, lära er bädda sängar och hålla tider och sådant viktigt som definierar manlighet och vuxenlivet.

Nu äntligen får ni berätta era lumparminnen, om hur ni sov i snön utan skydd i minus 50 grader, medan dagens ungdom har det så enkelt.

Så mys på i kommentarsfältet med era käraste lumparminnen. Själv har jag blivit så gammal och gaggig att jag inte minns längre. Men har fortfarande inte låtit håret växa ut till hockeyfrilla och bäddar sängen, så det måste jag väl ha lärt mig i lumpen.

I övrigt ett fortsatt mysigt gubbmys denna fredag. Tillägg: Inlägget kan innehålla spår av ironi och är till för att ge sk millennials chansen att skriva "ok, boomer".

P.S. En person skrev igår en krönika i Dagens Industri att värnplikt borde införas för att lösa ALLA problem i samhället. Alla. Allt. Likt i Nordkorea ska man delar av tiden jobba gratis åt staten, för att lösa de problem som staten inte klarar av att lösa själv. Och så ska man lära sig att komma i tid och bädda sängen, huvudsyftet med värnplikten. D.S.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

63 kommentarer:

 1. Inte fasen lärde jag mig bädda sängen i lumpen... Fuskade ju, hade bara ett lakan ingen filt för att få en "snygg" säng. Vem tusan bäddar så hemma?
  Däremot att rulla saker för att få bättre plats i ryggsäcken istället för vika det lärde jag mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske inte var motiverad. Vi som levde under kärnvapenutplåningshotet var lite mer motiverade. Nu är det ju inte så längre.

   Vi lärde oss att bädda sängen.
   Vi lärde oss att inte ta något för givet.
   Vi lärde oss att uppskatta dagen (för den kanske inte finns i morgon)
   etc.

   Egentligen så handlar det om att ta sitt ansvar, och inte rulla sin prokrastinerande sida framför sig.

   Radera
  2. Motiverad nog att bli reservofficer.
   Intressant att du blir så provocerad dock.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Det där med packning kan jag skriva under på också, det mest värdefulla man lärde sig i gröntjänst. Min fru blev mäkta fascinerad över hur mycket jag fick plats med i min packning första gången vi reste tillsammans.

   Tog bort förra kommentaren för jag kom på att jag faktiskt lärde mig ganska mycket nyttigt. Tänkte först på lumpen som grundutbildningen men den var ganska mycket längre än så då jag även blev civilanställd en period efter avslutad värnplikt.

   Jag var i flottan och fick med mig ett antal kunskaper. Både kustskepparintyg och vhf-certifikat tillsammans med en väldigt bra kickstart i sjövana. Jag fick även med mig vänner för livet som jag än idag umgås med på regelbunden basis.

   Radera
 2. Jag hade ett par hängslen med knäpplås under madrassen. På morgonen vek jag in lakanspåsens långsidor prydligt under madrassen och fäste hängslenas lås i påsens huvud- resp fotända. En lätt ruskning så spändes lakanspåsen vackert och gav gott resultat vid överfurirens studstest med en silverkrona (de äldsta där metallvärdet kom att överskrida myntvärdet, juniorer!)

  SvaraRadera
 3. Överlevnadsövningar - kul att se storstadskillar som inte ätit på ett par när man väl fick mat och det visade sig vara varsin levande höna att ha ihjäl och koka i stormköket. Snacka om blodbad

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Lars är ingen boomer han tillhör generation X.

   Radera
 5. Ah, äntligen ! Jägarsoldat K4, campade 3 mån på vintern i N, maskerade avhopp och gjorde metkrokar, eldöverfall är alltid kul, tolkade flera dygn efter Bandvagn 206 med vita blixten, somnade bredvid elden och vaknade av att kläderna brann, sprängde en vägtrumma med alltför mkt laddning, vilse utan mat, sov i snögrotta under vintertur i fjällen, provade grg & Bill.

  SvaraRadera
 6. Några epirsoder från 80-talet.

  Slocknade stående ute i den norrländska vildmarken efter 4 dygn utan sömn, efter att ha hallucinerat vargar som slet i ett köttstycke under en gran. Jag väcktes raklång på rygg i snön av vaktavbytaren. Sen bröt helvetet lös då alla började se syner och skjuta vilt ut i skogen. Övningen avbröts. Antar att de ville testa vad gränsen gick för fjälljägare.

  Första riktiga övningen blev det -20C och vi hade inte fått ut vinterkläderna. Gruppen skulle bevaka en väg och räkna bilar(!?). Vi turades om att bevaka och resten joggade runt på en myr hela natten för att hålla värmen.

  På jägarmarschen kördes vi ut i skogen. Vi hade att välja på att gå runt en myr (1 mil) eller korsa den (200m). Alla utom jag gick ner sig i myren. På andra sidan gjorde vi upp eld för att torka kläderna, men tog i lite för mycket med tjärstubbar. Hälften av kläderna brann upp.

  Befälen väckte alla mitt i natten och berättade på fullaste allvar att ryssarna startat invasionen och att vi skulle utposteras för att skydda regemenetet. "Övningen" pågick fram till morgonen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är dock inget alls. Min salig morbror berättade om hans tid i det militära. Han blev vid ett tillfälle "erbjuden" åka skidor mellan Boden och Arvidsjaur (17 mil) i -30C, och förfrös stämbanden varför hans röst blev lite speciell. Kängorna frös fast på fötterna, etc. Kanske inte allt var sant, men bevisligen gjorde han färden och hade en speciell röst. Förövrigt var han hemvärnsman och hade när jag var liten en tripod med en vattenkyld kulspruta mitt på golvet i gäststugan. Mycket uppskattad av mig som liten.

   Radera
  2. Poängen är att tiderna förändras, om någon undrar.

   Radera
 7. 80-talet haha. Jag vet slutet på 60-talet. Ut i KP-bil till vildmarken i -26 grader för en dag med sprängövningar. När den varma kalopsen skulle serveras och jag stod långt bak i kön var den frusen. Jag skojar inte.

  SvaraRadera
 8. Körde in i ladugård med lastbil i närheten av Boden efter ha kört sträckan Jokkmokk-Boden utan att ha sovit på 2 dygn. Inte så trafiksäkert....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter övningen avbröts som jag berättade om ovan bussades vi tillbaka till regementet. Om vi gjorde vapenvården perfekt fick vi resten av Fredagen ledigt, fortfarande utan sömn. Jag körde sen till Boden där jag bodde då. Jag hade flera besvärande hallucinationer på vägen, och stereon på högsta volym för att hålla mig vaken. Sen sov jag 20 timmar i sträck.

   Radera
 9. Ruska lång, ruska kort. P-påle, B-grop, fältkoma, 101 och Blå Burk!
  Kan man inte redogöra för detta så är det förmodligen lede fi.

  SvaraRadera
 10. 1990, hela kompaniet väcktes klockan 03.00. Uppställda på gården med stridsele om 15 min. Beskedet kom att någon från depåkompaniet hade tappat bort sitt vapen på Myttinge och alla skulle ut och leta. Efter 60 min mars var stämningen inte direkt på topp. Det var ordergivning och då syntes ett fladdrande ljus och sång hördes. Det var ett Luciatåg från Lillsveds gymnastikhögskola, sedan blev det Lussebulle och svart kaffe och stämningen steg betydligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, detta Myttinge, mycket svett och mycket frysa där...

   Radera
 11. Första natten i tält avrundas med att kl 04:00 bli överfallna med understödjande strf90 och högtalare som spelar Iron Maiden "Run to the hills".
  Kängor, kalsonger och AK blev det man fick med sig ut till stridsställningen.

  SvaraRadera
 12. Jag skulle gärna också höra skildringar om hur flickor blev kvinnor i lumpen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Diskression är en hederssak. ;-)

   Radera
  2. Jag med, men det krävs en viss tid för att bevisen skall ansamlas. Om 30 år eller så kanske vi kan läsa här om kvinnornas bidrag till krigets och idiotins konst. Det är inte alla förunnat att vara man, bara de mest lämpade kan bli det. Hade jag varit kvinna hade jag absolut inte velat vara man, men man får helt enkelt jobba med det man har.

   Radera
  3. Jag tänkte mer på flickorna som har gjort lumpen och blev kvinnor av det.

   Radera
  4. Själv gjorde jag ingen lump alls; "X psykiska eller fysiska prestationsförmåga är nedsatt eller kommer att nedsättas av militärtjänsgöring".

   Radera
  5. Ehh, bara ett tips. Kvinnor och flickor är samma sak utom när de själv har en åsikt.

   Radera
 13. Men gamla Jägarförbands-tider är förbi nu, det behövs bara en billig drönare som flyger förbi för att upptäcka alla i terrängen. Saknar gamla den goda tiden -:)

  SvaraRadera
 14. Pansarskyttet 1989.

  Vid manöver skulle alla marschera de få kilometrarna till fältet, blev omkörd av de lastbilar för de som hade papper på att de av olika anledningar inte kunde gå.

  Är fullständigt övertygad att dagens försvar är långt bättre än invasionsförsvaret modell 1989.

  Enda använbara jag lärt mig är hur man snurrar på en spansk mopp precis innan man sätter ner den så det blir en solfjädermönster.

  SvaraRadera
 15. Två tältnätter av 333 dagar totalt.
  En dag i veckan fick man gå upp tidigare, typ kl 0600, för att åka in till stan och hämta mattanterna. Vid 1000 var det fika. Likaså vid 1400. De bakade kanelbullar och annat smarrigt åt oss, och lagade middag. Vid 1800-tiden fick någon av oss skjutsa hem dem. Ofta hyrde vi film i stan som vi såg på i TV-rummet innan vi gick och lade oss i våra egna rum. Bastu och ett litet gym fanns också. Det funkade att dela på på åtta man. Enda gnisslet var en av grabbarna som var laestadian och inte riktigt delade vår musiksmak. T.ex. Def Leppards "Hysteria", som vid den här tiden gick varm på bandaren, föll honom inte i smaken. "Ogudaktig musiiiiik!", skrek han och slet ut kassetten och kastade den i väggen. Roligare var att få agera b-styrka åt två gäng lottor mitt i sommarnatten.

  SvaraRadera
 16. Körde lastbil i lumpen. Rev ett helt trafikljus inne i kallekrona första gången vi övningskörde i stadsmiljö och jag skulle svänga i en korsning, lämnade in Volvo F10an med långa djupa repor över hela flaket.

  Vi listade även ut att man kunde ligga på full avgasbroms och full gas om man ville släppa ett enormt sotmoln på bilar som skulle köra om.

  Roligaste var dock att köra 11/20 bil i terräng, efter att vi hade tjatat på övningsledaren halva dagen att vi ville dra på terrängkedjorna på hjulen fick vi till slut göra det. Coolt tyckte vi, tills det var dags för materielvård innan vi skulle lämna in våra fordon. Sen tjatade vi aldrig om kedjorna igen, var nästan omöjligt att få rent.

  Resten av lumpen framlevdes på hemlig underjordisk STRIL-central i södra Sverige. Eftersom befäl/civilanställd:värnpliktig ration på det stället var typ 2:1 och det var praktiskt omöjligt med två matsalar i en berganläggning åt vi på officersmäss varje dag. Jag vägde 95 pannor när jag muckade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, TGB20 med nyjusterade Stromberg, låsta diffar och kedja ute i skogen kring KA/2. Det var kanske de roligaste man gjort. Till dess undertecknad körde på Kpt:s G-wagen i utförslöpa med blankis under kolonnkörning. Instämmer även i att fordonsvården var av det värre slaget efter man svetsat kedjor mot berghäll ute i skogen en hel dag.

   Radera
 17. Vi misstänkte redan i mitten på 80-talet att vår glödheta vedkamin skulle synas på värmekameror från yttre rymden. Inga pengar till lösplugg till 45-bertil mot slutet av utbildningsåret, vi fick ropa pang.
  Fast man lärde sig ju att när det gäller hur ett bälte ska träs i en byxa och hur en skjorta ska hängas in i en garderob så finns det faktiskt absolut rätt och fel.

  SvaraRadera
 18. Hade en ganska behaglig tid som insatssoldat på ett västsvenskt regemente för inte mer än 20 år sedan. Tyvärr alldeles för mycket vakttjänst och för få övningsdygn för min smak. En del av vår slutövning var dock lite kul då vi fick agera VIP eskort och hämta ett "objekt" på Säve flygplats, i full krigszon taktik. Då kände man sig lite mallig bland alla mjuka civilister. Nya Volvo SUVar hade vi till vårt förfogande också. Annars var det mest minibuss av japanskt ursprung och lösplugg av oidentifierbart svenskt virke.

  SvaraRadera
 19. Apap... Behöver visst eldpost med dieselbränsle. Vem byter dunken när den tar slut.

  Dieselbrännare suger förövrigt.

  SvaraRadera
 20. Vissa gör sig ibland lustiga över Sveriges försvarsförmåga. Jag var en del av den från 1980 och 20 år eller så framåt. Därför vill jag framföra hur doktrinen planerades i någon aspekt.

  Jag gjorde min tjänst som jägare. Doktrinen var att Ryssland anföll och invaderade norrifrån. Vårt uppdrag var att fördröja och förorsaka fienden så mycket skada som möjligt. Vi skulle bedriva gerillakrigföring bakom fiendens linjer.

  Därför övade vi just på bland annat gerillakrigföring, där grupper om 5-7 man agerar självständigt och ger fienden ideliga outhärdliga nålstick. Exempelvis genom helikopterlandsättning på strategiska platser.

  Emellanåt sammanstrålar man i större attacker.

  Ett sådant övningsmoment var att sammanstråla och utföra en samordnad attack på en större kollon av fiender.

  Attacken förbereddes genom att flyktvägarna minerades och att villospår lades ut för eventuella förföljare. Sedan inleddes attacken med att flera grupper från en upphöjd position utförde ett koordinerat eldöverfall samtidigt, och därefter flydde för livet.

  Ett eldöverfall på en konvoj skedde samtidigt, med all tillgänglig kraft. AK4, Carl Gustav, etc, ger eld samtidigt och slår ut första och sista fordonet i konvojen, sen är det fri eldgivning på de som är fångade emellan. Efter cirka 2 minuter flyr de som överlever och omgrupperar för nästa överfall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha.. det förklarar fänrik Jarneheds fråga:
   "Nå vad gör 120 Nilsson om han ser 4 balalajkaspelande, vodkaluktande individider komma traskande över myren vid Kalixfors flygplats ??"

   Han sa också att man skulle pissa på sprängdegen som vi blandade med pappnubb 'för har man tur blir det boldförgiftning också..'

   Radera
  2. Vi fick höra under utbildning:

   att innan ni släpper en fånge så ska ni skära av hälsenorna och fästet för ögonlocken. Då tar det tid innan han tar sig någonstans för att avslöja var ni är.

   att vid bajonettstrid skulle vi sticka i magen och vrida om innan vi drog ut igen. Och då tillade han att nöj er inte med ett halvt varv utan vrid två. Då åker mer tarm ut.


   Radera
 21. Först Mygg mygg mygg. Senare mörkt och kallt och massor av snö. Som 08:ing blev man skicka till Norrland. Viste inte ett skit om försvaret på mönstringen. Visst hade männen i släkten, inte minst farsan berättat. Men det var mest "roliga" minnen, som att spränga leverpastejburkar i kaminen och smörja in skitpinnen med vapenfett så att folk gled ned i skiten eller ett befäl (en stammis som de sa) som skulle visa hur man högg ved och högg av sig fingret. Farsan låg inne under vänstervågen i slutet på 60-talet då respekt och disciplin skulle ifrågasättas. Så jag fick egentligen ingen kännedom om själva försvaret. Att vi hade ett försvar som bara var tillför att försvara oss och inte anfalla andra med och att vi hade en förutbestämd fiende som var ryss fick jag veta först under grundutbildningen. Varför fick jag inte lära mig detta i grundskolan? Hur som helst så ville jag bara göra kortast möjligaste tid. Mönstringsförrättaren gav mig en tjänst som Pb på 10 månader. Men jag visste att det fanns tjänster på 7,5 månader så jag stod på mig och så blev det.

  Hamnade i en mellantid mellan Ak4 o Ak5 så vi fick utbildning på båda. På repövningen var det bara Ak5. Under grundutbildningen hade vi M59 och M58. På repövning M90. Det känns så länge sedan. Ändå har försvaret kvar M90, Ak5, KSP 58, GrG och BV 206. Till och med flygplanen Hercules har de kvar, de som vi ibland fick flyga hem med över helgen. Värmebrännare i tältet låter ju som en utveckling dock.

  Då blev man drillad av en stridis till sergeant och trodde att man var något. Så här i efterhand förstår man att man var en soldat med låga odds att överleva en invasion från öster. Från början var vi placerade öster om Kalix älv sedan med stigande ålder längre söder ut.

  Det vi fick lära oss var att ryssens fordon har svårt att forcera höga snövallar, älvar och myrar. Därför skulle vi anfalla på strategiska platser där ryssen blev låst. T72 hette stridsvagnen vi hade som förstamål. Det visade sig senare när Sovjet kollapsade och vi fick hit några T72:or att dessa var bättre än vi trott i norrländska terrängen. Dessutom hade de bepansrade helikoptrar som röjde terrängen på båda sidor om vägen där de drog fram och mot dessa hade vi inga vapen eller skydd. Enbart maskering. Så om det blivit allvar när jag var i den åldern så hade jag bara överlevt högst ett par dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var glad att du inte fick ut allt, farsgubben berättade att han var under en tid då de ombeväpnade artilleriet, så mitten på 60 talet någon gång. När de ryckte in fick de gevär m/96, sen fick de ut kpist m/45 och dessutom efter ett tag ak4... och då hade man ju bössorna i sitt eget skåp. Plus att han hade en av de vattenkylda kulsprutorna (i skåpet...) han fick inte plats med resten av prylarna.

   Radera
 22. Inte min historia utan en kollega, på något sätt anser jag att den säger en del om det militära. Han tjänstgjorde som busschaufför och skulle plocka upp ett antal människor och köra de till ett hemligt bergrum. Det visade sig att han inte var säkerhetsklassad för att få veta var bergrummet låg, men befälet ansåg att det var ok att förste person han plockade upp guidade honom. Vid första vägspärren fick hans passagerare till att gå sista biten, någonting som tydligen inte populärt.

  SvaraRadera
 23. ABC
  A = Atom
  Vi beordrades att skära grankvistar en per soldat. Med dessa låtsades vi borsta bort radioaktivt avfall från tält och lastbilar. Sedan marscherade vi till en strand där vi skulle klä av oss nakna och bada i havet. Det var kallt så vi lät bli.

  Svårare än så behöver det inte vara att röja upp efter ett kärnvapenkrig.

  C = Chemical.
  Vi beordrades ta fram regnrocken och lägga den över huvudet. Obs! Man fick inte trä den över armarna. Sedan marscherade vi med regnrocken liggande över huvudet. En officer skrek: Direkt C. Vi fortsatte att marchera utan att påverkas av att vi bombats med kemiska stridsmedel. Sedan beordrade vi att ta av regnrockarna. Detta skulle göras försiktigt så att den bakom dig inte skvättes ned med frätande kemikalier.

  Svårare än så behöver det inte vara att överleva ett anfall med kemiska stridsmedel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul för dig att vara en av dem som skulle överleva, även om något radioaktiv. Vi andra räknade med att dö rätt omgående ändå.

   Radera
  2. En annan kul uppgift var att medelst någon sorts lackmuspapper ta prover i kontaminerat område som skulle visa hur pass förgiftat område man befann sig i och man fick inte glömma att ta på regnrocken...

   Radera
 24. Liv Komp. I19. Våra bästa minnen ligger framför oss glöm inte det. Du är inte uträknad och behövs idag och imorgon för vår frihet och oberoende. Lämna inte över det ansvaret på någon annan. Kom tillbaka och tjänstgör, frivilligt den här gången, i nationella skyddsstyrkorna, Hemvärnet med andra kamrater som också vill göra en instats. Eller bli frivillig utan vapen i de många möjliga civila befattningarna t.ex. för understödja elnätreparationer eller logistik. Vänta inte, bestäm dig nu. Bli frivillig!

  Fight tonight!

  Vi ska alltid vara redo att ta upp striden varje dag, varje kväll, varje dag på året. År ut år in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar ditt namn.. helt rätt, tänk förnuftigt, självklart. Några klarar sig första attacken. Ge aldrig upp. Uppgiften är nog klar oavsett försörjningsläge o.s.v. I Finland är den iaf att aldrig sluta slåss.

   Radera
 25. Jag lärde mig att gräva gropar och att bädda sängen. Sedan dess har jag varken grävt en grop eller bäddat en säng.

  SvaraRadera
 26. Låg på Livkompaniet/Spaning, I2 i Karlstad, lärde mig att bästa putsen på kängorna fixades med koncentrerat skurmedel.

  SvaraRadera
 27. Skulle allmän värnplikt fungera idag? Betänk att försöka få ordning på gängmedlemmar eller deras svans som det skrivs om dagligen. Vapenträning är onödig.

  SvaraRadera
 28. Endast en liten parentetisk knorr om vi var några stycken, i realiteten då flera tusen, som till följd av formuleringar i Värnpliktslagen var undantagna att rycka in om vi var inskrivna i svenskt sjömansregister och antsällda för tjänstgöring enlig Sjömanslagen på svenskt fartyg i fjärrfart eller närfart. Dessutom så att vi vid uppnådda 28 års ålder avskrevs från Värnpiktsregistret.

  Av denna anledning har undertecknad inga lumparminnen att bidraga med ... däremot en ganska omfattande katalog av andra minnen av diverse pikanta kuriositeter ... men över dem drar vi en glömskans försonande slöja!

  SvaraRadera
 29. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 30. Var väl något av en malaj i lumpen. Fick dock med mig i princip samtliga körkortsbehörigheter. Minns dock gröntjänsten med viss humor. En kille jag bodde ihop med var på alla om hur dåliga vi va som åt kött (jag håller iofs med i mycket där). Men efter en vecka i skogen så var ju han som skrek högst efter en kebabpizza.

  SvaraRadera

 31. På repmötena vid tältcamping hade jag med en Husqvarna Warmvind , vid ner till noll räckte det med brännolja, sen fick man spä med fotogen, vid neråt -20 ren fotogen o takfläkt då veden ger infravärme när 'tårsten i kårsten' är röd, mens Warmvinden lägger värmen i taket, ingen eldvakt.
  I lumpen då var det mer snabbhet och trångt som gällde, då varte att 'resa lätt', en tjock burk med hål för luftintag ungef. som en Warmvind och droppa brännolja ur reservdunkarna ner på den heta plåtburksbottnen genom glödgade mjuka kopparrör, oljan kokade upp o brann rätt så bra men vid klar vinterhimmel måste man trä på vedeldningsgrejen och elda ved, det gick inte att få fart på oljan så att röret vart rött och då fotogenen 'fribrunnit' bakvägen några gånger, så vart tältpoolarna lite väl skeptiska till min hantering av eld.
  Överlevande berättar.
  Låg på sjukvård som transportchef under repmötena så fordon o resurser för 'in på krogen' fanns, halva styrkan alltid nykter , utifallatt, ibland fick blå-gula för sig att öva även den sjukbiten.
  Kompanichefen handplockade folk till repmötena , kockar från dom fina Sth-krogarna , en slaktare-styckare då djurkropparna kom halva, 2-läkare från Sth-sjukhus med bortplockade järnvägen + 1 tandläkare, vilket gjorde att det vart rödvin minst 1-gång i veckan dom 3-första veckorna, läkarna gjorde 5-veckor ,kock o styckare 3-veckor dom vart undantagna all vakt o vapenhantering, fixade bara käk, vilket gjorde att 1:a vecka innan det stora repmötet startade så åt vi alltid utskurna bitar, mens dom andra kompanierna hade fullt upp att gräva ner korna o rekvirera mat från Regementsköket.
  På sista repmötet kom en från nått kansli o letade upp mej och kompani o plutonchefen på campingen ute i skogen o meddelade att jag skulle hemskickas omedelbart då jag var förtidspensionerad genom arbetsskada !!! vilket jag var redan förra repmötet.
  Men som liggandes på sjukvård o dom 3-första dagarna i mobiliseringen vilket gjorde att jag kunde rekvirera . . kanske inte en Överste (provade inte) men taxikvittot typ 'krogen – skogen' tog dom, vem ville . . undvika sånt ;) .

  SvaraRadera
 32. Malaj på gotland, bland den bästa tid man haft...trots kallt krig å ubåtar i skärgården, regementet lades ned men under dom tre sista månaderna var det vi malajer, bilkårister och lottor som dominerade regementet, fanns förvisso några PBS:are(tror det hette så) där men dom lekte inte med oss :-), körkort till det mesta fick man å partaj en hel sommar, kunde man ah det bättre....vänner fick man på köpet

  SvaraRadera
 33. Telefonstolpar, sub3, kalksup & fraulein Dräger.

  SvaraRadera
 34. Amf1 KA1 Amfibiekompaniet. RB17 "hellfire" för sjömål, kul sak! Stridsbåt 90H, skojig båt!
  Markstrid enskilt,grupp,pluton,kompani, kul sysselsättning!
  Spaning och sabotage, tänt var det här...

  SvaraRadera
 35. I will never forget Ränneslätt... BB2, KB4, slangladdning, pentylstubin.

  SvaraRadera
 36. Arméns Stabs- och Sambandsskola i Enköping.

  Gröntjänst med fjällmarsch i Jämtlandsfjällen som avrundning på det, sedan pluggande en massa teori kring taktik, stridsledning, samband, transportledning, kommunikationsstörning och naturligtvis djupdyk i stormakt S (ibland med hemligt studiematerial som låstes in i skåp och med vakt i lokalen vid pluggande inför prov). Vidare en hel del rekreativa kartläggningsövningar runtom i riket medelst hyrbilar, bränslecheckar och rikskuponger.

  Vi hade en militär variant av vanlig skola, med "kontorsuniform" skolsalar, lärledda lektioner, rast med fika och så militära skolväskor i någon form av gummimaterial.

  Det var teoretiskt prov varje fredag morgon. Om man klarat provet veckan innan, så fick man fritt efter lunch på fredagar och kunde ta sig hemåt tidigare. Om man flunkat föregående veckas prov så var det omprov på fredag eftermiddag. Väldigt bra motivator för att se till att det pluggades ordentligt. I takt med studieresultat så befordrades vi i graderna. Till slut fick man gå före i kön i matsalen vilket var väldigt uppskattat av oss själva men mycket mindre uppskattat av övriga.

  Lite annorlunda militärtjänst kanske.

  SvaraRadera
 37. OVIK (Ollonvård I Kåsa) någon...? ;-)

  SvaraRadera
 38. Ja, vi hade det jobbigt på vår slutövning. Så mycket kanelbullar i mässtältet att vi inte orkade äta upp alla. Och TVn i samma tält som vi kollade på fotbolls-VM på var bara svartvit och inte mer än 14 tum. Jobbigt värre! :-)

  (Flygvapnet, det är grejer det!)

  SvaraRadera