Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2019-11-01 15:56

Fredagsmys: Köksbordet på Hörte Brygga

Dags för lite härligt fredagsmys, och varför inte en liten rekommendation av en utmärkt skånsk fine dining-restaurang, med enbart lokalproducerad mat och delvis lokalproducerad dryck? Nämligen Hörte Bryggas köksbord vid Skurps kommuns lilla kuststräcka mot Söderhavet.
Utsikt mot havet och de för säsongen övergivna uteplatsen. 


Sommartid är Hörte Brygga en annan plats, med kö till luncherna och grillaftonarna, utan möjlighet att boka bord, men när sommarsäsongen är över är det enbart köksbordet som gäller. Köksbordet i sig är en översättning av den populära trenden chef's table, dvs där man i en begränsad skara, ofta med andra sällskap man själv inte känner, sitter i köket och serveras direkt av kocken, och eventuell assisterande vinexpert, somelier.
För aftonen var vi fyra.
Hörte bryggas köksbord tar tio personer, och konceptet är post-hipster. Allt är lokalproducerat, och då extremt lokalproducerat, egentligen bara undantaget utländska viner och kanske vissa insatsråvaror som salt, olivolja etc. Gårdarna är inte nödvändigtvis ekologiska, men i Hörte Bryggas avtal med leverantörerna så ingår det att man när som helst ska kunna komma på egeninspektion och se att djur och grödor hanteras på överenskommet sätt.
Musiken spelas analogt på skivtallrik.
Man odlar även en del kryddor själv, och gör sina egna inläggningar, såser med mera, dvs föräldar allt själva. Konceptet känns igen från t ex snart insomnade men mer otillgängliga Fäviken eller för den delen Oaxen i Stockholm. I själva verket hade kocken tidigare jobbat på just Oaxen visade det sig.
Utsikt från bordet.
Hörte brygga i sig är kanske inte helt lättillgängligt, i synnerhet inte om man avser dricka alkohol och inte kan köra bil, även om det är enklare att ta sig dit än till Fäviken. Men man levererar. Helt klart i toppklass vad gäller matupplevelser, i stil med tidigare nämnda Oaxen och mer personligt och mindre pretentiöst än exempelvis anmärkningsfria El Celler de can Roca.
Kocken för kvällen.
Det mesta hänger förstås på att kock och eventuell sommelier klickar med kunderna, som sannolikt inte är nybörjare kring fine dining. Eftersom vi bara var fyra vid bordet uteblev sommelieren, och kocken hanterade hela aftonen själv.
Tillagning av inledande munsbit, hängande vid bardisken.
Det går inte att få mycket mer närproducerat än så här, och Skåne är väl också den enda plats i Sverige som kan leverera på med detta utbud av råvaror.
Ännu en munsbit.
Undantaget är kanske just vinerna, även om det levererades en cider från lokala äpplen.
Kvällens drycker.

Man kan spendera en fredagskväll betydligt sämre än så här. Nedsidan är att det blir någon eller några kilometer till närmsta boende, men samtliga dessa kan låna ut cyklar, och den skånska kustremsan är inte direkt lika backig som i Champagne.

Uppskattar du lokalproducerat, gourmetmat, personlig kontakt med kocken, och inte räds att hamna vid samma bord som främlingar, och råkar befinna dig i södra Skåne, så är köksbordet på Hörte Brygga knappast fel. Tillgång till stolar för två torsdagar till lördagar under de närmsta två veckorna finnes. Sittningen tar 3-4 timmar eller mer, beroende på hur frågvisa gästerna är och börjar 19:00.

Ha ett fortsatt trevligt fredagsmys.

Detta inlägg är inte reklam, utan nöjd betalande kund från i september.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. Låter som något man borde testa om man någon gång befinner sig inom rimligt avstånd!

  Om man vill ha ett liknande koncept närmare Stockholm, med alla gäster vid samma bord och närproducerad mat (ibland så nära som skogsslänten på restaurangens baksida), serverad av kocken själv, kan man testa Taxinge Krog i just Taxinge utanför Nykvarn.

  Man bör inte vara rädd för att äta vegetariskt, även om de ibland har kött på menyn beroende på säsong.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir en del vegetariskt, så man får inte vara lättkränkt.

   Radera
 2. Coolt! Stenen har formen av en stenbit.

  SvaraRadera
 3. Woo Skurup! Kommer du förbi och hälsar på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här var i september.

   Radera
  2. Shame. Kunde bjudit på några glas vin!

   Radera
 4. Lycka till med att "njuta", lyckan är kort, etc.

  Verkligheten kommer ikapp.

  SvaraRadera