Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-11-15 17:16

Fredagsmys: Just-in-time-leverans av författare till Danmark

Dags för lite fredagsmys. I brist på något riktigt får jag konstatera att jag med en minuts marginal levererades till signeringsbordet i HOI Förlags monter på mässan Bogforum i Bella Center mellan Köpenhamn och Kastrup, för danskt försläpp av Stjärnklart. Tipsa alla era danska bekanta om boken!
Stjerneklart av Lars Wilderäng. 


Med tanke på att vi bara rest med äventyrsklädsel och ryggsäckar, så fanns inga offentliga arbetskläder med på resan, så kläder behövde också köpas in i farten. Betyg på klädutbudet på CDG: 1. Betyg på utbudet på CPH: 4. Frånvaron av femma för shoppingen på CPH är förstås att man likt alla flygplatser bara har dyra märkesbutiker. Det är således dyrt att inte ha med egna kläder.

Avresan från hotellet på S:t Barths var klockan 13:00 på torsdagen, boksigneringen var 15:00 på fredagen, och jag anlände till signeringsbordet 14:59. Inte för tidigt, inte för sent. Med fem timmars tidsskillnad, så var förflyttningen således på 21 timmar.
Lars Wilderäng och Stjerneklart på Bogforum. Lite icke-konventionell outfit, men det beror på att den är köpt på CDG där det fanns exakt en affär på aktuell terminal, som erbjöd herrkläder. Affärer för märkeshandväskor fanns dock 5-6 stycken.
I sig en viss bedrift. Fortfarande klockan 14:37 satt vi i taxin.

På 23 minuter checkades det in på hotell, togs hiss tio våningar upp till rummet, fräschades upp, och byttes till nyainköpta kläder, sammanstrålade med Lars Rambe från HOI Förlag, som köpt rättigheterna för Stjärnklart-serien i Danmark, samt gick en rejäl omväg till själva mässan, då den ordinarie ingången tydligen är stängd pga ombyggnad.

HOI förlag är normalt ett så kallat hybridförlag, dvs agerar som ett riktigt förlag, men författaren finansierar själv boken om den blir antagen (till skillnad mot självpublicering) i utbyte mot royaltysatser jag inte känner till, men kanske 70-80% till författaren efter att investeringskostnaden fåtts tillbaka.

För lanseringen i Danmark har man dock köpt rättigheterna och översatt ett antal svenska författare, både HOI-författare i Sverige, men även externa som jag. För min del via Norstedts Agency, och med förmodat normala royaltysatser.

Boken ska släppas som danskt band, e-bok och ljudbok den 21:a november (eller något sådant) och det är nu alltså ett försläpp på Bogforum. Kul att prata med danskar, och boken sålde sig själv till de som fick veta vad den handlade om.

Men som alltid är det svårt att nå ut. Känner du danskar, eller kanske rent av jobbar eller bor i Danmark, tipsa dem om Stjärnklart. Om inte till dem själva, så i julklapp. Det samma gäller förstås även i Finland, där alla böckerna i serien sålt riktigt bra och nu även ska finnas på pocket.

Med det önskar jag ett fortsatt trevligt fredagsmys.

9 kommentarer:

 1. Du får passa på att äta stjerneskud (smørrebrød) när du ändå är på plats.

  SvaraRadera
 2. Gratulerar till en osedvanligt timlig leverans av dig själv. Antar att det var mer ett utslag av tur än något annat.

  För att kommentera på en mer filosofisk nivå: Att planera in sitt liv på minuten brukar med tiden sluta rätt illa. Men det vet du säkert. Personligen låter jag andra planera och verkar sedan på en review-nivå för att åstadkomma det jag vill.

  SvaraRadera
 3. Totalt och helt och hållet off topic men sevärd, en skämtteckning som fångat något av Sverige just nu.

  https://www.svensktidskrift.se/morgans-lag/

  SvaraRadera
 4. Intressant om hybridförlag! Har du självpublicerat någonting någon gång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå. Hade två förlag som ville ge ut Midvintermörker, men det drog ut på tiden och jag fick skriva om hela tiden pga försvarspolitiken, t ex hade vi värnplikt i första versionen av boken. Så jag tröttnade och gav ut själv. Sålde 1387 ex på ett halvår, sedan tog Massolit över och sålde 20000 ex på ett år (nu över 100000).

   Sedan dess har jag självpublicerst novellerna på eget förlag och sålt 10000+. Är du förberedd är på Lava som delvis är ett hybridförlag för kändisar, men vår bok är utgiven på normalt förlagskontrakt på förfrågan från förlaget.

   Radera
  2. Romanerna är på dock på Massolit eller numera Norstedts och har sålt 500000+. Visar hur mkt bättre förlag är.

   Radera
  3. Jag glädjs ifrån djupet av mitt hjärta för din framgåmg.

   Radera
 5. Hur många tygpåsar motsvarar ett välsytt arbetsplagg?

  SvaraRadera