Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2019-11-02 12:13

Fem procents växlingsavgift på EUR-uttag i svensk bankomat

Inlägget innehåller reklamlänkar för Revolut.

Efter ett litet truppförsök i en svensk bankomat med eurokontanter, kan jag konstatera att växlingsavgiften är 5% vid uttag av utländsk valuta den vägen. Åtminstone euro.
Uttag 20 EUR. Växlingskurs 11:288 EURSEK. 

Erbjudandet om 200:- SEK om du skaffar Revolut gäller inte längre. Kontrollera alltid datum på inlägg.

Jag fick frågan om det med Revoluts eurokonto och gratis kort (reklamlänk: du får 200:- SEK insatt på ditt Revolutkonto om du som ny kund skaffar Revolut via denna länk) går att ta ut euro utan växlingsavgifter från svenska bankomater. Det hade i så fall varit möjligt att växla till sig kontanter innan resa utan några avgifter.

Jag misstänkte att svaret var nej, och kan nu bekräfta det. Uttaget i den svenska bankomaten sker i SEK från ditt konto, och påslaget ser ut att vara 5%. Detta står egentligen även på skärmen, men jag tog ut lägsta beloppet 20 EUR ändå för att verifiera.

Jag växlade omedelbart efteråt 20 EUR mellan mina valutakonton hos Revolut för att kontrollera vad den påslagsfria växelkursen var.
Växelkurs 10:7368 EURSEK.
Skillnaden i växelkurs blir här ca 5.1%, men antagligen sätts växelkursen i bankomaten inte live, utan ligger sannolikt på 5% vid tillfället för fastställande av kursen. Plus att det gick några sekunder innan jag växlade hos Revolut.

Revolut är således inte ett sätt att i Sverige kunna ta ut utländsk valuta utan växlingsavgift.

Så vill man växla till sig utländsk valuta utan växlingsavgift sätter man in SEK på sitt Revolut-kort, växlar dem till önskad valuta och tar ut gratis i en bankomat på destinationen. Gratis standardkort är begränsat till 2000 SEK i kontantuttag per månad, premiumkortet 4000 SEK per månad och metalkortet 6000 SEK per månad. Premium kostar 76:99 SEK per månad och metal 139:99 SEK per månad, men innehåller också fler fördelar.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

16 kommentarer:

 1. Går det att handla för mer än 2000 kör gratis utomlands vid kortbetalningar? Jag hade lite på kontot en gång då drog de pengar från EUR-kontot utan att fråga :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Växlingsgränsen per månad är 50000. Annars ska det väl gå att handla med kortet obegränsat, det är uttagen som är begränsade.

   Radera
  2. @Dava

   Ja, och pengarna dras i följande ordning.

   1. Konto i lokal valuta (transaktionsvalutan vid t.ex. webbhandel)
   2. Basvaluta (ditt registrerade bosättningsland)
   3. Övriga valutor i kontobalansstorleksordning

   De tidigare hårda gränsen för kortbetalningar (per kort) gick vid 5 000 EUR per 96 timmarsperiod och 33 000 EUR per år men är nu borttagna.

   Undantagna valutor från avgiftsfri vardagsväxling vid kortbetalning är thailändska baht och ukrainsk hryvnia med minst 1 %. Dessa kan man alltså inte växla i appen i förväg för att slippa helgpåslaget.

   Radera
  3. Intressant, varför just baht och hryvnia? Förvisso är 1% lägre än de 1.75% bankerna tar.

   Radera
  4. Kuriosa. Baht är en av världens starkaste valutor.

   Radera
  5. Revolut försöker sig på en förklaring men lyckas inte, https://blog.revolut.com/understanding-the-interbank-exchange-rate/ Mindre valutor har högre spread men det förklarar inte bahten.

   Växlingsavgifter är en riktig djungel utan någon vidare transparens. Jag läser mig till att en månadslång studie från 2017 gav att Mastercards påslag mot interbank-kursen, mid rate-kursen för EUR/USD var 0,21 % medan Visa tog 0,30 %.

   På storbankernas kort som uteslutande använder Visas eller Mastercards dagskurser får man lägga till ungefär så mycket och hamnar då runt 2 % i effektiv avgift.

   Revolut använder interbank-kursen.

   Radera
  6. Källan, https://nomadgate.com/visa-vs-mastercard-exchange-rate/

   Radera
 2. Bra jobbat. SEK fortsätter att stärkas och står nu i 10.674. NOK och SEK stora vinnare igår på risk on.

  SvaraRadera
  Svar
  1. He he! Vad röker du för potenta grönsaker
   undrar Tompa litet stillsamt. SEK är ju en av de tio sämsta valutorna i världen.

   Radera
  2. Om NOK och SEK stärks är det risk on på marknaden.

   Radera
 3. Man växlar aldrig på helger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Växlade igår fredag.

   Radera
  2. Allmänt tips då spreaden är större då, kan även gälla kvällar.

   Radera
  3. Känner till detta. Därför valde jag 10:45 en fredag förmiddag.

   Radera
 4. Borde man inte kunna ta ut euro från ett kort som hanterar euro utan växlingsavgift då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uttaget sker i SEK, det är mer som att man köper en 20 EUR-sedel, än att man växlar.

   Radera