Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2019-11-06 21:08

Falsklarm om kapning på Schipol - larmknapp trycktes in av misstag

Ett falsklarm om kapning av ett flygplan Amsterdam-Madrid utlöstes tidigare ikväll på Schipols flygplats, och en massiv insats av nederlänsk militärpolis genomfördes. Falsklarmet är en intressant studie i hur snabbt desinformation och rykten sprids i sociala medier, men inget annat än att besättning råkat trycka på en larmknapp av misstag har hänt. Tillägg: Som en läsare påtalar så är det ett fellarm, inte ett falsklarm.
Schipols flygplats.
En larmknapp om kapning råkade alltså tryckas in under ombordstigningen på en flight från Amsterdam till Madrid. En massiv insats med nederländsk militärpolis genomfördes direkt, och två terminalbyggnader berördes. Passagerare och besättning evakuerades från planet, och sedan återgick allt till normalläge igen.

Nederländska militärpolisens officiella verifierade Twitterkonto bekräftade att passagerarna och besättningen var i säkerhet. En stund senare skrev flygbolagets officiella verifierade konto att det hela handlade om ett falsklarm och en larmknapp som hade råkat tryckas in.

Fast fram tills dess spreds eskalerande rykten. Det påstods att det var tre män med knivar som kapat planet. Det påstods också att män med knivar var lösa på flygplatsen. Detta och mycket annan desinformation och ryktesspridning spreds som en löpeld i sociala medier. Många nyhetstjänster uppgav också att tre knivbeväpnade män kapat planet.

Därtill lades det live ut foton på insatsen, vilket kan hjälpa eventuella terrorister.

Fast nu var det dock inga terrorister. Det var ett finger eller armbåge på en knapp. Det fanns inga brister i säkerhetskontrollerna på Schipol, det fanns inga knivar, det fanns inga kapare.

Sprid inte rykten i sociala medier, om du absolut ska sprida något sprid endast officiellt bekräftade uppgifter från förstahandskällor, inte vad annan media påstår är officiellt. Det gäller även ni i media

Skärpning.


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

8 kommentarer:

 1. Petimetärt och språkpolisiärt att detta var inget falsklarm i ordets egentliga bemärkelse men närmast att betrakta som ett oavsiktligt utlöst fellarm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornucopia: Tack för positiv respons. Anledningen till min notis den att jag i nästan hela mitt yrkesliv ansvarade för larm på jourer och vakter och att dessa larm skulle dokumenteras i separat larmjournal oavsett skarpt läge eller fellarm.

   Radera
 2. Har någon här spridit rykten? Vem skall skärpa sig?

  SvaraRadera
 3. Sånt här fascinerar alltid. VEM (förutom att denne är en idiot) är den som för första gången påstår att det t.ex. är tre knivbeväpnade män som kapat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Orkade inte spåra det hela tillbaka. Vet inte vem som skrev först. Såg det först från privatpersoner på Twitter, sedan plockade t ex The Mirror upp det, och sedan någon nyhetsbyrå: "Uppgifter: Tre knivbeväpnade ..." och så rullade det på.

   Radera
 4. tja det är väl så sociala medier fungerar. Sedan gör väl den vanliga median likadant tar upp nyheter ifrån sociala medier och sprider den vidare utan kontroll

  SvaraRadera