Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2019-11-14

Dagens Juridik: Skjutvapen stulna från Rosenbad

Tidningen Dagens Juridik uppger att sex Glock 17 och 300 patroner halvmantlad ammunition för en  dryg vecka sedan stulits från ett vapenskåp inne på Rosenbad. Vapnen var så kallade extravapen, som skulle användas av regeringsbyggnadens skyddsvakter vid förhöjd terrorberedskap eller terrorangrepp. Rosenbad såväl som polisen verkar ovilliga att svara på tidningens frågor.
Glock.
Sex pistoler och 300 patroner har alltså stulits inne på Rosenbad, av någon som lyckats ta sig in i det låsta vapenskåp där dessa förvarades för att kunna användas vid förhöjd terrorberedskap eller ett terrorangrepp.
Entrén till Rosenbad.
Dagens Juridik riktar förstås inte några anklagelser åt något håll, men endast någon med kod eller nyckel bör kunna ha tagit sig in i skåpet. Varken säkerhetsbolaget Securitas, Rosenbads säkerhetschef eller polisen verkar särskilt pigga på att svara på frågor i ärendet.

En regering som vill skärpa lagstiftningen för laglydiga jägare och sportskyttar klarar själva inte av att hålla koll på sina egna vapen mitt inne på själva regeringskansliet.

Notera att det ingenstans sägs att detta är de enda vapnen på Rosenbad, vare sig i antal eller typ, utan detta handlade om ett enskilt vapenskåp. Det kan finnas fler, och säger inte något om den totala säkerheten på Rosenbad, annat än att man verkar ha insiders med ett tveksamt förhållande till lagen. Förvisso inget nytt, då man haft personal från regeringspartiet Miljöpartiet som ertappats som knarkare.

Om jag inte missminner mig pågår en omfattande renovering av Rosenbad. Man kanske inte ska hänga en nyckel märkt "vapenskåp" på en krok på väggen intill själva skåpet. Spontant känns det som att Rosenbad verkar ha utmaningar vad gäller säkerheten. 

Dagens Juridiks artikel  hittas på denna icke-länk: www.dagensjuridik.se/nyheter/dagens-juridik-avslojar-vapen-stulna-inne-pa-rosenbad/.

48 kommentarer:

 1. Har miljöpartister verkligen knarkat på jobbet? Eller är det ett syftningsfel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En högt uppsatt tjänsteman/politiskt sakkunnig ertappades ha brukat psilocybin, hen är medlem i (MP).

   Radera
  2. 24% av miljöpartisterna i riksdagen har knarkat, kanske kan ge en uppfattning..

   Radera
  3. Säkert fler som har supit, men hur många av dessa har gjort det på jobbet.

   Att man har knarkat, innehar knark behöver inte betyda att man gör det på jobbet. Lika lite som innehav av sprit behöver betyda att man super på jobbet, inte ens om man dricker regelbundet behöver betyda att man gör det på jobbet.

   Radera
  4. En A Bard outade en Å Romson för några år sedan, att han hade knarkat ihop med henne utomlands typ. Efter det förvandlades han från öppningstalare på Pride till portad från Pride över en natt. Han hade tydligen bevis, så de kunde inte anmäla honom för förtal. Är väl det som är problemet med MP i allmänhet, ryssar och andra har så mycket knarkbevis mot dem att halva riksdagsgruppen förmodligen är utsatt för utpressning.

   Radera
  5. Men Svensk lag gäller bara i Sverige? Knark kan ju bara ändras till nark så är det hela mer en social utstötningsgrej istället för en lagfråga. Man kan ju å andra sidan kalla sprit, alkohol, knark också, det är bara begrepp och en fråga om man kommer att gynnas politiskt. Heroin på ICA 2 för 30, (som med chips och cola) kommer inte att vinna val med frihetsargument. (Observera att jag inte vill diskutera frågan brett och vitt alls, jag har heller inte uttryckt vad jag tycker och vill bara analysera språk och emotioner)

   Svensken älskar ju förbud och de älskar att hata alla förbud. De älskar att stöta ut och tala om human integration av de stackare som syndat och befunnits onda. Så är det bara och man behöver inte tycka så mkt om det. Vi är underliga internationellt, frihet med den svenska smaken av fascism ger vår placering på GAL-TAN.

   Radera
 2. Cornu, börja inte du också! Även om du var ironisk. Att kalla problem, för det positivt laddade ordet utmaning. Det har jag vissa utmaningar med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ordet brukas ironiskt av mig.

   Radera
  2. Jag vet! Och jag skrev även det! Men jag är svårt allergisk, mot felaktig användning av ordet utmaning ändå.

   Radera
 3. Det verkliga problemet är att vi har en oöverskådlig mängd individer som har infiltrerat Sverige på bred front. Rötan sprider sig likt en cancer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den verkliga utmaningen menar du? Problem får man inte (S)kriva.

   Radera
  3. HAHA, i verkligheten finns det problem, och många (S)ådana.

   Radera
  4. Nä, enligt Morgan Johansson. Finns det inga problem. Bara massa klämchecka roliga utmaningar

   Radera
  5. Ja, vissa av politikerna lever i en filterbubbla skapad av tjänstemän med en ohelig agenda. Det är komiskt att höra ordet utmaningar, och hur det har spridits till olika organisationer, myndigheter mm. Till och med i min organisation använder chefer utmaningar när det är verkliga problem. Vid flera tillfällen har jag påtalat deras felaktiva ordval, och ojoj, de ser ut som en fisk på land. Riktigt komiskt eller rättare sagt tragikomiskt..

   Radera
  6. Ja, nästan lite lyteskomik.

   Radera
 4. Så vad mer försvinner från Rosenbad? Hemliga dokument, Aku-statistik, vallöften?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt uppgifter, så jobbar drygt hälften av Säpo's utredare. Med försvunna vallöften. Enligt samma uppgiftslämnare. Har dom ingen aning vart dom är. Men dom har en misstänkt gärningsman. Kommer på efterlyst, nästa vecka. Förmodligen har dom maskat Isabella Lövins ansikte? Men vem vet?

   Radera
  2. Förlåt Cornu, för min låga ironiska nivå idag.
   Det är bara en sån dag!

   Radera
 5. Det är ju älgjakt. Många politiker tror väl att det är så det fungerar. Titta vilka på Rosenbad som är lediga och börja där.

  SvaraRadera
 6. Är det inte märkligt att vapnen förvara s där när byggnaden är stängd för renovering?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är mycket märkligt som pågår i dessa korridorer, en liten del får vi reda på, meningen var väl att detta skulle hållas hemligt.

   Radera
  2. Min teori är att vissa ministrar själva har beväpnat sig eftersom de på allvar tror att det blir revolution om det konservativa blocket tar över. Köpa vapen öppet kan de ju inte göra eftersom modern socialistisk doktrin är emot privat vapenägande.

   Radera
  3. Man vet aldrig vad Löven eller Johansson har i byxlinningen, kanske det är därför de har illasittande kavajer.

   Radera
 7. Vem är så dum att de stjäl vapen på just denna plats? Utredningar kommer gå till botten med detta.

  Jobbigt för regeringen att det läckte ut. Morgan Johansson lär få det mer svettigt att försvara tryggheten i landet. De kommer också få detta uppkört i ansiktet, som här påtalats av bloggaren, när de diskuterar jakt- och sportskjutvapen.

  Konspiratoriskt skulle man kunna säga att det är regeringens politiska fiender som ligger bakom, även läckan om avslöjandet. Men förmodligen är det byggjobbare som såg tillfället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan kan väl detta fungera som exempel på varför det behövs ett restriktivt regelverk kring vapen och ammunition, dvs det finns alltid en risk för att även lagligt införskaffade vapen kommer på avvägar.

   Radera
  2. Det finns liksom ingen som har koll. Fiins det ingen säkerhetschef i Rosenbad? Ibland känns det som om kvaliteten i offentlig sektor bara går ner och ner. Jag vågar säga att det mycket handlar om mångkulturen.

   Radera
  3. Det spelar väl ingen roll om man åker fast. Vapnen är sålda. Straffet blir pizza.

   Radera
  4. Blåbralla och lite charm och man tar sig in överallt, som tur är använder bara mina krafter för det goda

   Radera
  5. Slaentbjörn: lite pinsamt dock att det tycks vara statens vapen som buset springer omkring med. Och man vill försöka lösa det genom att dra åt privata licenser??!

   Jag har en känsla av att man varit lite slapphänt och naiv när det gäller förvaringen. Om de är förvarade regelrätt skall det inte bara vara för vem som helst och gå in och hämta vapen och ammo.

   Hade det varit rimliga rutiner hade det ju mer eller mindre att åka och plocka in den skyldige. Det hade ju mer eller mindre krävts en insider som gjort det och man hade då vetat vem.

   Radera
 8. Det bedrivs ingen politisk verksamhet från Rosenbad just nu, vapnen stals från regeringskansliet som befinner sig i en annan byggnad.

  SvaraRadera
 9. Tänk er situationen att den här vapentjuven istället haft intresse att begå någon slags terrorbrott inne på Rosenbad så var manegen krattad, bara 49 patroner som fattades för fulländning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är Riksdagen som är 349 st, inte Regeringen

   Radera
 10. Aningslösa, inkompetenta, mjukisdjur, fantasilösa, bryr sig inte, hoppsan, oj då, öh vad hände, fattar inte, ska nog dela ut lite mer bidrag till dom stackars tjyvarna --

  SvaraRadera
 11. Jobbade som hantverkare för många år sen fick passerkort som funkade så gått som överallt, många hårda ord om säkerhet och tillbakslämnade när jag fick det, men ingen efterföljande kontroll efteråt. Har kvar det än idag. Förhoppningsvis fungerar det inte idag men det var uppenbara säkerhetsbrister på den tiden iallafall

  SvaraRadera
  Svar
  1. OM säkerheten varit seriös så borde du iaf inte få tillgång till rummet där vapenskåpet står. Det skulle heller inte övrigt löst folk (och dit räknas riksdagen).

   Får så många tillträde till utrymmet är ju nästan som att förvara skåpet på allmän plats eller i olåst hus, vilket man nog inte får.

   Radera
  2. @Stoffe, så du testade att blippa kortet lite överallt, och ingen reagerade på det som loggades?

   Varför ska en hantverkare gå runt och testa dörrar utan anledning.

   Radera
 12. Tur nån tog dom därifrån, så de inte skadar sig själva. De har ju ett land att styra.

  SvaraRadera
 13. Tyvärr lite för mycket för att kunna användas i t.ex. en thriller.

  SvaraRadera
 14. Man undrar ju lite vad det är för folk som rör sig i lokalerna. De sju pistolerna + ammo kanske är värda 70k eller nåt i den stilen. Personen som stulit dem bör ha kontakter för att kunna avyttra dem. Sålunda en person med kopplingar till grov kriminalitet som uppehåller sig i politkens högborg, som borde vara en av Sveriges säkraste platser.

  SvaraRadera
 15. Ingen säkerhetskamera som filmade det hela. eller kopplade man ifrån/bort den innan. Insiderbrott? Eller bara, tillfället gör tjuven.

  SvaraRadera
 16. Vi får väl hoppas att stölden skedde innan renoveringen.
  Men med tanke på att de 6 vapnen är oändligt mycket mer intressanta för kriminella än en älgstudsare så borde kanske polisen fokusera mer på Securitas vapentillstånd än jägare.

  SvaraRadera
 17. För att citera Dagens Juridik som var först med nyheten:
  Hur många som har tillgång till vapenskåpet är oklart.

  Får se hur detta påverkar regeringens inställning till lagliga medborgares vapen om det nu överhuvudtaget gör det. Det gamla ordspråket att man skall sopa rent för egen dörr först ligger ju dock nära till hands.

  SvaraRadera
 18. Kan vara så att det är något på gång i stil med vad som avhandlas i "Perfekt Storm". Vi får val avvakta och se

  SvaraRadera
 19. Krasst med information men man kan ju ifrågasätta om vapena faktist har stulits eller om det är något annat som hänt. Och om försvinnandet upptäcktes förra veckan och hänt tidigare. Kan ju också vara en fråga om att vapnena aldrig funnits(bara på papper) och någon bestämde sig för att inventera och upptäckta att inventariet inte stämde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det hände kanske i mars, nånting hände iaf. i mars.

   Radera
 20. Det här strulet på Arlanda sas ju om säkerheten att dom kollade inte om dom var spioner eller mördare, utan bara om dom var trovärdiga i att sköta arbetet, hålla tider o sånt förmodligen, spioner riskerar nog inte att få kicken dom är nog dom som går att lita på att dom sköter jobbet, iaf, finns instämplade rätt tid.
  Minns jag inte fel var en av dom en olovligt vistandes i landet, personen fick alltså inte ens arbeta i landet men fick ändå ett arbete, förmodligen dom här tillfälliga ID-korten som aldrig ogiltig-görs.
  Ingen bryr sig mer än om sitt egna och varför ska dom då möjligheten ges.

  SvaraRadera