Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2019-11-16 17:17

Dagens Juridik: Polisen har ej kontaktat fastighetsförvaltaren

Dagens Juridik följer upp sitt avslöjande om de från regeringskansliet sex försvunna pistolerna av typ Glock 17, med att polisen inte har kontaktat fastighetsförvaltaren  Statens Fastighetsverk, som rimligen har namnen på alla som under pågående renovering har haft tillgång till lokalerna. För att jobba där krävs det en säkerhetsprövning, som uppenbarligen brustit. Fast det finns ett undantag på personer som antagligen inte behöver säkerhetsprövas, nämligen politiker.
Laglig licensbelagd Glock för tävlingsskytte på en godkänd skjutbana. Förvaras i ett låst vapenskåp, dock ej på ett skyddsobjekt och en av Sveriges hårdast bevavkade byggnader, så den har inte stulits.

Alla företag och personer som jobbar med renoveringen av Rosenbad ska ha säkerhetsprövats. Enligt lagen ska detta bland annat innebära intervjuer med samtliga för en helhetsbedömning, även vid lägsta graden av kontroll. Ansvaret ligger dock på arbetsgivaren, t ex Hasses Städ och Hygien AB eller Lisas Renovering & Demolering AB, som löpande dessutom ska göra uppföljande kontroller av personalen. Det hela ska ingå i upphandlingen av uppdraget åt den statliga ägaren i detta fall.

Polisen ska inte ha kontaktat fastighetsförvaltaren Statens fastighetsverk, som äger byggnaderna och driver renoveringen, som är skyddsobjekt. Alla inblandade ska därför ha genomgått en säkerhetsprövning. Dock verkar inte listan över personer som haft tillgång till utrymmet vara särskilt intressant för polisen.

Dagens Juridiks artikel finns på denna icke-länk: www.dagensjuridik.se/nyheter/vapenstolden-i-regeringskansliet-inte-blivit-kontaktade-av-polisen/

Kanske beror det på att polisen istället är upptagen med att avslå laglydiga ostraffade personers vapenlicensansökningar, och alltså inte har personal för att utreda en faktisk vapenstöld.

Uppenbarligen verkar säkerhetskontrollen ha haft en del brister. Liksom nyckelhanteringen till skåpet - dessa skåp är inte olåsta, och brukar rent av inte gå att stänga utan att låsa dem.

Annars finns det två alternativ.

Det ena är att det inte funnits några pistoler alls.

Det andra är att en person utan säkerhetsprövning haft tillgång till lokalen. T ex en så kallad politiker.

Dessa har ju av förklarliga skäl tillgång till t ex riksdagen och i vissa fall även regeringslokalerna, på ett valt mandat från svenska folket. Åtminstone riksdagsledamöterna säkerhetsprövas ju inte, och det är inte säkert att det sker med ministrar heller. Riksdagsledamöter hälsar ibland på i regeringsbyggnaderna, i synnerhet från regeringspartierna.

Frågan är också om det sker säkerhetsprövning av politiskt sakkunniga, eller om säkerhetsprövningen helt enkelt är kass - minst en politisk sakkunnig miljöpartist i rikets ledning har ju visat sig var knarkare. Fast urinprov ingår kanske inte i lägsta nivån av säkerhetsklassning? Det har även förekommit att partier har haft politiskt sakkunniga med mycket tveksamma lojaliteter mot Sverige. Så uppenbarligen har systemet lika stora hål som en socialdemokratisk statsbudget.

Ytterligare en punkt är frågan när vapnen försvann. Att frånvaron upptäcktes nyligen är det vi vet - hur ofta har vapnens egentligen existens kontrollerats? Vapnen var sannolikt framme vid den förhöjda terrorberedskapen 2015 - 2016, där enligt uppgifter till bloggen intern beredskap hos vissa institutioner låg på åtgärder för högsta klassen en femma, men man valde att inte höja officiellt till en femma pga de omfattande konsekvenserna detta skulle haft på svensk samhällsekonomi och i synnerhet infrastruktur på det misstänkta geografiska målet. Vid en femma stänger man i praktiken ner kollektivtrafik och ber alla arrangörer av evenemang i eller nära måltavlan att ställa in, eventuellt även service och arbetsplatser.

Vill man förenkla innebär en fyra att man bedömer sig ha tillräckligt säkra uppgifter på ett förestående terrordåd, men inte nödvändigtvis tid eller plats. En femma innebär att man i princip någorlunda vet tid och plats och att situationen är akut. Hotnivån fyra fick en del kritik, men vi kan anta att den förhöjda närvaron av polis på offentliga platser, och andra åtgärder, kan ha gjort att ett planerat dåd helt enkelt ställdes in den gången.

Oavsett bör pistolerna varit framme 2015 - 2016. Frågan är om de lades tillbaka efteråt? Ansvarigt bolag Securitas verkar inte så pigga på att svara på medias frågor.

Nåja, det hela skrivs väl av med motiveringar som "brott kan ej styrkas" eller "det är uppenbart att brottet ej kan utredas".
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

37 kommentarer:

 1. Jag detekterar en del onödigt vänstertunga meningar. Ny strategi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du att de har fler ord till vänster om punkten?

   Radera
  2. Fler ord till vänster om det berättande verbet.

   Radera
  3. Den första meningen är nästan komisk och ett klassiskt exempel på hur man inte ska skriva. Fem rader utan punkt.

   Radera
  4. Jag tror nog att vänsterpolitiker kan avskrivas då de enligt uppgift slutat med revolutionära dödslistor och gått och blivit liberaler.

   Radera
  5. Fredde. De flesta av bloggens läsare har IQ 130+, eller något i den stilen, och kan lätt hantera flera och nästlade bisatser, med ett mentalt stackdjup på åtminstone 3. (3 komma och en punkt kräver endast stackdjup 2 i den meningen)

   Radera
  6. Nä, ganska tråkig.

   Radera
  7. Lönearbetar (eller bidrag) inte så varje dag är Lördag för mig.

   Radera
  8. Men snella, "fem rader utan punkt" ! Detta er en blog INTE en bok!

   Radera
  9. @svinto

   Det blir tungläst och onödigt tillkrånglat hög IQ eller ej.

   Radera
  10. Drar tillbaks mitt inlegg. Fattar en lordag som denna och nera jul med allt vad det inneber! 🤔😂

   Radera
  11. @Watcher

   Jo, men jag tycker man kan begära mer av en relativt stor författare; kanske hade han bara en dålig dag.

   Radera
  12. Fattar Fredde! Lordag och allt med allt vad det inneber. Hoeg IQ er begrensad, bettre med integrerat tenkande som lever utan begrensningar.

   Radera
  13. Svårt för en författare att tillfredsställa varje smakriktning på skiljetecken. Själv gillar jag komman med överraskande bisatser på slutet. Det ger lite extra spänning då slutet helt kan motsäga föregående, eller iaf ta en helt ny överraskande vändning.

   Radera
  14. Ja men han lyckas endock selja bra och det er vel ett kvitto gott som nogot plus att han egnar tid foer oss, helt gratis och inte som andra med sjuvoning po Ostermalm utan att ha gjort mer en att ha kronglat till livet for de fiesta! Ha en bra Loerdag!

   Radera
  15. Watcher, ingenting är gratis. Om du tror att något är gratis så är det du som är produkten.

   Radera
  16. Mina blogginlägg är oredigerade stream-of-conciousness. Jag läser inte igenom dem och rättar upp språket. Det gör jag när jag skriver bok eller artiklar åt andra, men lägger inte den tiden på blogginläggen.

   Radera
  17. Möjligt att enklare meningsbyggnad skulle ge fler läsare. Har ju fler bokläsare än bloggläsare.

   Radera
  18. Vill man odla sin satiriska ådra är kommatecken dock utmärkta.

   Radera
  19. Räkna en gång till och du skall finna att det är tre rader som inleder innan den punkt du efterlyser dyker upp som ett slut på det konstaterandet att säkerhetsläget i sveriges riksdag är på den nivå som Reinfeldt ansåg att det ryska militärindustriella komplexet befanns sig på då röster började höjas för en satsning på det försvar som dels bär enhandvapen av märket Glock dels får sina pengar från den institution som skulle skyddas med dessa vaepn om det skull skorpa till sig.
   Tackar blogaren också för att jag måste komma ihåg att i morgon att kontakta en person om att jag ska överta hans svartkrutsrevolvrar innan hans licesn löper ut.

   Radera
  20. Nu är ju antalet rader högs personligt, helt beroende på vilken browser man använder, och hur brett fönstret är. I mobilen blir det ju exempelvis väldigt många fler rader.

   Radera
 2. Syrligt och ironiskt som vanligt. Det är ren poesi för mig att läsa så här på kvällsvisten.
  Man tackar!

  SvaraRadera
 3. Att pistolerna är borta behöver ju inte betyda att de är stulna. Kanske de bara flyttats av någon anledning.

  Att de skulle vara stulna kräver att någon haft motiv, förmodligen för att tjäna pengar genom att sälja dem vidare. Det verkar väldigt osannolikt. Förmodligen finns dom på en plats dit någon flyttat dem av någon anledning. Men det skulle iofs vara ännu mer pinsamt än om någon stulit dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att de flyttats och inte stulits, men att ingen har koll, är förstås om möjligt ännu pinsammare.

   Radera
  2. Varfoer inte kalla in Palme-gruppen, de kanske kan hitta ngt?! Tror inte de er upptagna trots faktureringar.

   Radera
  3. Tror nog att GW skulle lösa detta i ett nafs, om han fick betalt och vara med i TV4.

   Radera
  4. Ser GW framför mig...
   JMjjaaaa, deee vaaaanligaaaa eeeer ju att den som såg objektet sist är den som stulit det.

   Annars kan ett tips vara sex utvisade imamer med behov av skydd och det verkar finns många politiker som gärna är behjälpliga där.

   Radera
  5. Tror också på den enklaste förklaringen. Förmodligen flyttade för länge sedan och personerna jobbar inte längre där eller så har de aldrig funnits från början. Locket på kan också betyda att någon pinsamhet ska tystas ner.

   Radera
 4. Ingen vet nåt, eller så är det något jäkligt skumt på gång, vilket som är värst vet jag inte.

  SvaraRadera
 5. Jag har ingen koll på just denna säkerhetsbedömning.
  Men man kan ju vara säkerhetsbedömd med betyg ok och ändå vara en riskperson.
  Devill säg ett tredje alternativ alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är min slutsats också. Att en person genomgår en godkänd säkerhetsprövning kan ändå innebära att personen begår ett brott.

   Radera
 6. Namnet för dagen när det gäller att stå upp för Svenskt frihet och oberoende är väl snarast Amanda Lind, vår kultur och demokratiminister. Nu tränar hon väl knappast Gun Kata tillsammans med Gusten Frigolit med de försvunna Glockarna nere i stadskytteförbandens tunnlar under Rosenbad men man kan ju aldrig veta. Bråka aldrig med Baba Yaga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öh, Fridolin är numera (enligt Aftonbladet) lärare på Stadsmissionens folkhögskola i Liljeholmen. Således inte med i matchen längre.

   Radera
 7. En parallell till Arlanda där man inte har koll på de 600 underleverantörerna och en snabbkoll avslöjades genast två individer som inte alls skulle vara där. Man hade struntat i alla typer av bakgrundskontroller helt enkelt.

  SvaraRadera
 8. Men för en byggnad som rosenbad där så pass många har tillträde så kan det väl inte vara tillåtet att förvara vapenskåpen på plats där alla anställda har tillträde? Jag menar att vapenlagen borde ju ställa krav på att man dessutom förvarar det på ställe där det finns ytterligare restriktioner för tillträde. Alltså att det är ytterst få av de som har någon tillgång till rosenbad som har tillgång till de rum som vapenskåpen förvaras.

  Att förvara vapenskåpen i rum som ALLA som har någon tillgång till rosenbad också har tillgång är ju nästan som att förvara skåpen på allmän plats vilket knappast kan vara tillåtet.

  Med tanke på att byggnaden är säkerhetsklassad så borde man ju ha kameraövervakning också. Och normalt i dagens läge så används passerkortssystem dessutom.

  Mot den bakgrunden så är det ju fullständigt bizzart att polisen inte följt detta spår.

  SvaraRadera