Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-11-13 07:33

Börsrekord blir väl aldrig tråkigt - motstånd på väg att formeras för OMXS30?

Det blir väl aldrig tråkigt med börsrekord? Både OMXS30 och OMXSPI stängde igår på nya börsrekord (högsta avslut någonsin, ej högsta intradag). Det ser dock ut som att ett motstånd kan vara på väg att etableras för storbolagsindexet.
Dagschart OMXSPI.

Nya högsta stängningskurser någon i Stockholmsbörsens breda OMXSPI och storbolagsindexet OMXS30.

OMXSPI ser ut att klättra vidare, om än långsamt. Däremot ser OMXSPI ut att kunna bilda ett nytt motståndsområde, börsrekordet till trots.
Dagschart OMXS30.
Det är förstås tidigt att säga, men 1775 kan vara ett motståndsområde och antingen segare för index att fortsätta uppåt, eller så blir det en rekyl härifrån. Eller så släpper motståndet med en rusning. Kort sagt - vem vet. Inte jag i alla fall. 

Men börsrekord är väl aldrig tråkigt, alltid glädjer det någon att de kan komma ur på lite högre nivåer.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Börsen och min kåk rekordvärderas.
  I måndags berättade chefen att vi ska nyanställa inom min profession.
  Så jag undrar, vart är den hemska lågkonjunkturen ni pratar om?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 0 ränteläge och utspädda fiatvalutor! Nånstans måste pengar placeras för att behålla sitt värde, det är inte fastigheter och börsen som går upp så mycket det är fiatvalutor som går ner. Allt som ger högre avkastning än räntan är intressant. Jag skulle tippa på att det är ofarligt eller tll och med nödvändigt att maximera sitt låneutrymme givet att man investerar inflationssäket

   Radera
  2. Exakt! Spelplanen ser ut på det viset, bara att anpassa sig.
   Bättre att lånemaximera och investera dom i investeringar som har hög potential att gå upp.

   Radera
  3. Lite av en händelse ser jag att räntan på min belåning nu ska gå ned från 1,19% till 0,89%. Otroligt billigt att låna pengar med värdepapper som säkerhet tycker jag.

   Historiskt sett kan det vara idé att hålla koll på hur många som spekulerar med aktier som säkerhet, det känns som en indikator som kan förebåda börsnedgång.

   Radera
  4. JP: Bra jobbat. Min boränta ligger på 1.18 %. Har du ngt "hum" om spekulationen?

   Radera
  5. Tyvärr inte. Jag gissar att belåningen ökar, och att vi är närmare slutet på festen än början, men jag har ingen aning egentligen.

   Radera
  6. Jag tror att det som kommer bromsa utlåning är kreditvärdigheten hos låntagaren. Så länge det finns kreditvärdiga låntagare så komm utlåning ske. Märk väl att kreditvärdigheten ökar när tillgångarnas värde ökar vilket sker när fiatvalutorna spädes ut. Effekten blir ett självspelande piano. Alla kommer leta avkastning högre än räntan även pensionsfonder.

   Radera
 2. Den kommer "som en tjuv om nat­ten" ;)

  SvaraRadera
 3. Så är det, +23% avkastning på börsen senaste tolv månaderna. Inte så kul läge om man vill köpa mera, men är det orimliga värderingar om du ser t ex till vinstestimaten på marketscreener?

  SvaraRadera
 4. Jag har bestämt mig.

  Den 19 december tillkännager Riksbanken sitt nästa räntebesked.

  Om räntan faktiskt höjs sitter jag stil i båten. Men lämnas den oförändrad (eller sänks!) då överger jag det här lägret och kliver över till Mr Perfects planhalva. För höjs den inte nu kommer den aldrig höjas och den kommande lågkonjunkturen (eller snarare "lågkonjunkturen") kommer användas som ursäkt för det. Vi kommer att ha evigt stigande bopriser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sven-Erik: DU är varmt välkommen. F.k känner jag mig inte ensam, jag har några allierade med mig här inne eller som åtminstone är i gränslandet.
   Passa på att kräv en offentlig ursäkt från domedagsprofeterna här inne ifall de vilselett dig.

   Radera
  2. KPI och KPIF idag kom in marginellt svagare än Riksbanken gissade. Kan nog bli en höjning ändå för att komma upp till nollan och för att Riksbanken ska få känna att de håller vad de lovar, men sen kanske det är lugnt.

   Även om räntan skulle gå upp så sakteliga är det inte omöjligt att priset på aktier kan fortsätta vara högt, men finns det nån uppsida egentligen? Hade varit trevligare att kunna köpa billigare.

   Radera
  3. Det är min gissning med. Men heller inte givet att boräntorna höjs lika mycket som styrräntan sett till konkurrensen på bolånemarknaden.

   Radera
  4. Det är väl det här marknaden väntar på. Att fler lämnar försiktighet till att gå in börsen. Det klassiska mönstret och ofta slutet på en längre tids börsuppgång. Småspararna driver börsen. Då kommer fallet.

   Radera
  5. @Nils Det verkar troligt. Hur stort fallet blir är ju omöjligt att uttala sig om, men inga träd får som bekant växa till himlen.

   Radera
  6. Det finns mycket obalanser i systemen i EU. Oro och polarisering. Sen Sveriges egna situation. Första hälften av 2020-talet tror jag kan bli rätt besvärligt. Högre räntor och lägre börs bl a.

   Radera
  7. Men just nu ser det ut som oändliga stimulanser. De som får betala först är ju de som köper obligationer under realränta.

   Radera
  8. [email protected] vart skall börskapitalet ta vägen? Om dom lämnar börsen så måste pengarna hamna nån annan stans. Men inte i fiatvalutorna. Så vad ska dom ta vägen?

   Radera
  9. Guld, ja. Även fastigheter i attraktiva lägen. Men jag tror även att kapitalet stannar till stor del på börsen men med en viss omfördelning. Kryptovaluta?

   Radera
  10. @Gargamel: Jag hade inte spekulerat i kryptovaluta. Det går ju inflation i kryptovalutor. Finns ju hur många som helst men jag kan ha fel. Vill man chansa kanske man ska ha någon procent av sin portfölj där med. Fastigheter på en marknad med en global efterfrågan. Svenska fastigheter går bra så länge arbetsmarknaden går bra här. Aktier, REIT & Guld kanske är bra. Det är bra att ha en väldiversifierad portfölj i dessa tider. Folk är ju kortsiktiga märker man. När aktier går bra ska alla köpa dom och när guld går bra ska alla ha guld. Har man lite av allt och ombalanserar köper man när det är billigt också trots att det gör ont att inte satsa på det som går som bäst för tillfället.

   Radera
 5. Bloomberg.com :
  A majority of rich investors expect a significant drop in markets before the end of next year, and 25% of their average assets are currently in cash, according to a survey of more than 3,400 global respondents. The U.S.-China trade conflict is their top geopolitical concern, while the upcoming American presidential election is seen as another significant threat to portfolios.

  SvaraRadera