Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2019-11-05 13:48

Bedrägeri, penningstvätt och marknadsmanipulation bakom Bitcoin-bubblan

Vad fick Bitcoin-bubblan att blåsas upp? En stämning i USA mot Bitcoinhandelsplatsen Finex lägger korten på bordet. Det var en kombination av marknadsmanipulation, bedrägeri och penningstvätt av kriminella pengar, centrerat runt kryptovalutan Tether som ersatte dollar, som låg bakom bubblan, där bland annat Finex ska ha varit centralt och i det dolda ägt och drivit Tether. Personer har också blivit gripna för penningtvätt.
Kursen i Bitcoin.
Det är knappast överraskande att Bitcoin används av kriminella och för penningtvätt, och Two Truths and a Take:s artikel är mycket läsvärd.

Enkelt förklarat fick Finex mfl kryptovalutan Tether att överta riktiga pengars roll. Tether påstods vara kopplat till riktiga deponerade USD, men var i själva verket inte det, utan Finex påstås själva ha skapat godtyckliga mängder Tether, som använts för att driva upp priset på Bitcoin. Och ville någon växla in sina pengar så gick det förstås, i sann pyramidspelanda eftersom de flesta satt kvar och giriga ville tjäna ännu mer.

När bankerna allt mer inte vill handla med Bitcoin-börserna, på grund av penningtvättreglerna tog Tether allt mer över bankrollen, vilket möjliggjorde att pumpa upp bubblan genom att skapa nya Tether utan uppbackning av påstådda tillgångar.

Personer bakom ett relaterat företag ska ha gripits och anklagas av Interpol och DEA för att vara en del av en internationell drogkartell och pengatvätt.

Det kommer fler artiklar i ämnet, som är relativt komplicerat som alla lyckade bedrägerier, men läs den första artikeln så länge. Grupptalan mot Finex i USA är på 1.4 biljoner dollar (eng trillion dollars) alltså cirka fjorton tusen miljarder svenska kronor.

Luktar det som, ser det ut som och smakar bluff och bedrägeri, så brukar det också vara det.

Ska man sedan tycka synd om de som gått in i något som sker helt utan transparens och utan reglering? Antagligen, om man inte saknar empati. Återstår att se om man framöver börjar sätta efter de enskilda handlarna, som trots allt förvisso okunnigt, bistått med penningtvätt och handlat mot kriminella svarta pengar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. Tether kom långt efter Bitcoin började gå upp (bubblan) och de flesta inom bitcoin-världen var mycket skeptiska till Tether och det var väl bara de okunniga som gick på det. Bara att gå ut att säga att man kopplar USD (fiat) till kryptovaluta gör ju att man drar öronen åt sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så. Bitcoin gjorde då att jag kunde köpa hus i Stockholms kommun, och större stuga (BOL) I öst Norge. Men visst var det ren flax att jag in med pengar strax innan Cypern epoken (2014) och lätt 50% avkastning vara kvar till toppen(nåja 11 USD ifrån.

   Radera
  2. Och visst är det synd om mig, avkastningen från den traditionella utedelningsportföljen räcker inte till ett ordentlig BOV. Man vill ju inte köra annat än disel och 4 hjuls drift när avföringen träffar den berömda fläkten.

   Radera
 2. Tycker inte synd om någon som spekulerar i bitcoin, och de som använder det för att hantera transaktioner drabbas ju inte i någon större omfattning. Beror ju på omfattning av sitt konto för transaktioner men det bör ju inte vara mer än runt en månadslön och antagligen mindre då nog ingen lyckas flytta hela sitt transferande till bitcoin.

  SvaraRadera
 3. Märkligt resonemang. Ska vi sätta åt alla de djävulska figurer som handlar i brottshjälpmedlet SEK också?

  SvaraRadera
 4. När det gäller kriminellas val av valuta, finns det inget ännu som överträffar 100-dollar sedlar, så det blir lite fånigt när bloggaren allt som oftast smutskastar bitcoin som de kriminellas valauta i jämförelse med "riktiga pengar".
  Att kriminella använder bitcoin är tvärtom egentligen ett tecken på att valutan har potential, men dessvärre brottas den med ett antal riktiga problem, vilket kommer göra den värdelös på sikt.

  SvaraRadera
 5. Fan jag visste vad som skulle komma i kommentatorsfältet redan när jag läste rubriken. Tar bildligt talat fram chipspåsen.

  SvaraRadera
 6. Många verkar inte förstå varför Bitcoin är ett skämt. I en riktig valuta finns en reserv som backar upp värdet. SEK består av utstående sedlar och mynt samt fordringar på Riksbanken. Riksbanken har tillgångar som motsvarar detta. I Bitcoin stoppar du in värde i form av el och datorer men inget av detta finns kvar för att backa upp valutan. Bitcoin är därför självklart värdelös. Dessutom finns det inget unikt med bitcoin, man kan skapa hur många sådana valutor som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och många mer skämt vad gäller Bitcoin.

   Svenska valutan backas i slutändan upp med att svenska staten garanterar att man kan betala sina skatteskulder med den, vilket är mycket intressant för alla näringsidkare, som således accepterar SEK som betalning.

   Radera
  2. Bitcoin är kanske ett skämt, men SEK är ett skämt den med.

   Radera
  3. Du verkar ha väldigt otur när du tänker tyvärr.

   Radera
 7. Om det låter för bra för att vara sant......

  Väntar med spänning på annat som är för bra....

  SvaraRadera
 8. Kryptovalutor kommer krascha världen {sarcasm}

  https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/1lfobc/i_am_a_timetraveler_from_the_future_here_to_beg/

  SvaraRadera
 9. De flesta som faktiskt använt bitcoin är framförallt venezuelaner och kineser...

  Med billig (subventionerad och/eller skattefri) el har de kört enorma bitcoingruvor som skapat bitcoins de sedan sålt utomlands, ett sätt att föra ut valuta ur sina länder.

  I venezuelas fall har det även handlat om att kunna åka över till grannländerna och handla förnödenheter, när den subventionerade bensinen inte räckt till.

  Men oavsett, de som stått för omsättningen i bitcoin kan lika gärna försvinna över en natt, om de hittar andra metoder eller sätt att flytta valuta från sina hemländer...

  Jag håller mig i vart fall långt borta från kryptovalutor, det är bara en tidsfråga innan ballongen spricker, det svåra är bara att förutspå tidpunkten, precis som it-bubblan när det begav sig, eller för all del, bostadsbubblan. Fast i det sistnämnda fallet har ju gemene man inget val om man vill ha nånstans att bo...

  Om det är elförbrukningen, kvantdatorer som i princip gör krypton värdelösa, eller nåt annat som till slut spräcker bubblan tänker jag dock låta vara osagt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bitcoinbubblan har ju spruckit fler gånger än IT-bubblan.

   Första gången 2011 gick den ner till 2 dollar. Redan här var det dags att hoppa av bubblan, https://cornucopia.cornubot.se/2011/06/bitcoinpyramidspelet-jag-gav-bort-mina.html

   https://cornucopia.cornubot.se/2011/06/upp-som-en-sol-ner-som-ett-bitcoin.html


   Tur det för sen kraschade den ner till 68 dollar 2 år senare, https://cornucopia.cornubot.se/2013/04/bitcoin-medan-du-sov-kraschade-den-60.html

   2015 och nu har Bitcoin konstant kraschat i flera år, hon ska ner till 177 dollar! Och ingen är väl så dum så dom har Bitcoin nu.
   https://cornucopia.cornubot.se/2015/01/bitcoinkraschen-fortsatter.html

   2016 så fullkomligt dök bitcoin ner till 775 dollar.

   2018 dog till sist bitcoin när det nådde botten på 3500 dollar.

   Radera
  2. Det där med kvantdatorer är ju potentiellt större problem än bara för bitcoin-entusiasterna. Kommer man kunna forcera dagens public key krypton så måste man nog tänka om en del inom diverse områden.

   Å andra sidan om man löser problemen så kanske det blir möjligt att bygga något på samma idé. Men, ja Bitcoin blir det nog alltså inte då.

   Radera
  3. Precis, i en värld av kvantdatorer Internetbanken körd, kreditkort är också körda. Det enda som kvantdatorerna inte kan hacka är papperssedlar och guldtackor...

   Radera