Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2019-11-06 06:35

Anställda LO-medlemmar - ovanligt folk

Fackförbundet LO:s ordförande Thorwaldsson ska avgå. LO-medlemmar är allt ovanligare och LO-medlemmar med någon form av anställning är ovanligt folk idag - färre än 10% av landets befolkning. Att likt Socialdemokraterna försöka bygga ett statsbärande parti på denna minoritet är en idé som passerat bäst förut, men ändå vill man nu försöka få väljare genom att ge LO mer inflytande över partiets politik. Grafik över fackligt medlemskap nedan, som visar att medlemmar i TCO och SACO är dubbelt så många som LO:s ovanliga folk.
Karl-Petter Thorwaldsson, avgående ordförande för LO.
Den svenske arbetaren är alltså en utdöende minoritet, och har varit så sedan länge i en orubbligt nedåtgående trend, och sedan Karl-Petter Thorwaldsson tog över som ordförande 2012 har antalet medlemmar med anställning minskat med 199 200 personer.

SCB rapporterar att bland landets anställda är endast 941 100 medlemmar i LO, eller mindre än 10% av Sveriges befolkning. Tjänstemannafacket TCO och akademikerfacket SACO är nästan dubbelt så stora med sina 1 821 600 medlemmar.. Så är också Sverige ett postindustriellt samhälle, där det inte längre finns någon massa av förtryckta arbetare. Ändå väljer Karl-Petter Thorwaldsson att i en intervju hos Dagens Industri kalla LO-medlemmar för vanligt folk. Verkligheten är att de är ovanligt folk. Färre än var tionde person du möter på stan är anställd medlem i LO.
Anställda medlemmar i de olika fackförbunden. Data: SCB
Det finns inte längre något väljarunderlag att bygga upp en politisk idé kring arbetarklassen - vare sig hos socialdemokratin eller ytterlighetsvänstern, som fortfarande lever kvar med Marx 1800-talsidéer om revolutionen. En revolution för vem? För de nio procenten som idag är arbetare? Antagligen har de övriga nittioen procenten avvikande åsikt om det.

Socialdemokratin och LO har helt enkelt avskaffat sig själva, och utvecklingen kommer aldrig vändas. Ändå har S gjort analysen att man måste ge LO mer inflytande över partiets politik, för att rädda tillbaka sina väljare. Fast om idag 30% av LO-medlemmarna röstar på S, så var antalet röstberättigade 7 495 936 förra året och 70% av LO-medlemmarna är på sin höjd alltså 0.7*941100/7495936=8.7% av väljarkåren. Detta är inget som kan rädda S som statsbärande parti, snarare är en LO-inriktad politik en utmärkt väg mot tio procent av rösterna, även om det kanske tar några val innan dess. Socialdemokratin ute i Europa har dock slagits ut snabbare än så och i många länder förvandlats till en obetydlig parantes inom politiken. De svenska socialdemokraterna är dock alltjämt duktiga på varumärkesbygget som statsbärande parti, och floskler som "vanligt folk" är en del i detta, men det finns inget bakom. Och varumärket är kanske inte så värdefullt längre, när det inte finns några kunder?

Ett krympande LO innebär också en krympande rekryteringsbas för framtida socialdemokratiska politiker, vilket man också ser på utvecklingen av kompetensnivån hos socialdemokraterna. Ju mindre pool att rekrytera från, desto mindre sannolikt att man hittar någon duglig. Partiordföranden Löfven var tydligen det mest kompetenta man kunde skaka fram, vilket säger en hel del, och övriga ministrar lämnar också en del att önska. 

Sedan valet 2014 och Socialdemokratins återkomst i regeringsställning har antalet LO-medlemmar med anställning minskat med 153 300. Kanske inte så konstigt, när man enligt devisen makten framför allt delar regering med Miljöpartiet - ett parti som gör allt för att slå ut svensk industri, svenska företag och svenska arbetstillfällen i en global värld. Med sådana vänner behöver man inga fiender. Vill man ha fler arbetare bör man nog arbeta med arbetsgivarna istället för mot.

Facken har alltjämt en viktig funktion att fylla i att bevaka anställdas rättigheter, men anställda idag har det generellt bättre än någonsin, och den som har en anställning i industrin idag kan sällan sägas vara lågavlönad, utan lever antagligen rätt gott på den lönen. Men arbetarklassen är utdöende. TCO gick om LO fjärde kvartalet 2014, precis när första regeringen Löfven tillträdde.  Med trenden för 2018 kommer SACO att gå om LO i antal anställda medlemmar om två år. Med aktuell utveckling för LO-medlemskapen ännu snabbare. Lätt ironiskt, då det har varit Socialdemokraterna som sedan 90-talskrisen tjatat om att man måste skaffa sig en utbildning, för att skyffla undan arbetslöshetssiffrorna. Och därmed snabbare grävt sin egen grav.

Enligt SCB:s partisympatiundersökning är S starkast bland sistagångsväljarna, dvs de äldre som levt efter devisen "jag dör hellre än röstar på något annat än Socialdemokraterna". Och antalet personer med åldern 65+ i Sverige var 2 035 711 år 2018. En dubbelt så stor väljarbas som LO. Förslagsvis byter Socialdemokratin fokus och blir ett parti för pensionärer istället. Vilket passar för ett parti på ålderns höst, och som fortfarande lever kvar i en svunnen tid byggd på arbetarromantik. S borde som störst bland sistagångsväljarna även satsa stort på sjukvården, så inte väljarbasen dör av i förtid.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

35 kommentarer:

 1. Dagens problem handlar ju mer om folk (framförallt personer under 30) som tvingas stå standby utan betalning i väntan på något gig. Missar de för många SMS så blir de av med "jobbet".

  Sedan ser vi ju en viss lönedumpning i vissa sektorer, där främst genom arbetskraftinvandring. Dessa har ofta löner som ligger precis på undre gränsen av vad en motsvarande svensk nyutexad arbetare tjänar, detta trots att de kanske har mer än 10 års erfarenhet. Det är ju tyvärr en del av dessa som utvisas pga någon teknikalitet. Men hade de haft en lön som motsvarade en svensk med samma erfarenhet så hade det aldrig hänt. Och sedan ser vi Svenskt Näringsliv stå och gråta i TV över att deras "expert" har blivit utvisad. Man kan ju undra varför denna 40 åriga expert hade en lön som matchade godtycklig nyutexad? *retorisk fråga*

  Jag är av åsikten att vi skall ha fri arbetskraftinvandring, men att den som anställs utifrån skall ha en lön som ligger i någon av de övre percentilerna. Är man inte beredd att betala en vettig lön, så råder det ej heller någon arbetskraftsbrist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. JA. Sätt en gräns vid 50.000 månaden och ett års skatt inbetald i förskott.

   Att utländska tekniska experter med på riktigt världsunik kompetens väljer att arbeta i Sverige är rena undantagsfall. Inte ens med en jäntemot svenska experter konkurrenskraftig lön är det deras bästa alternativ.

   Radera
  2. Arbetskraftinvandring har aldrig varit ett problem. En enkel regel skulle kunna vara att du är välkommen om du har ett jobb här innan du flyttar hit, vilket i så fall borde gälla alla som vill komma hit, även flyktingar. Jag inser förstås att det inte är en möjlig politisk hållning för de senare.

   Radera
  3. Har du inte uppmärksammat myglet kring arbetskraftsinvandring?

   Radera
  4. Finns ju två typer av mygel:
   1. Man tar hit restaurangpersonal och officiellt så får de en vettig lön. Men i verkligheten så tvingas de (ibland med hot om våld) att lämna tillbaka en stor del av lönen till arbetsgivaren.
   2. Utländska "IT-specialister" som tjänar knappa 30KSEK i månaden. Och sålunda dumpar lönerna.

   Radera
  5. Jodå, utländska tekniska experter (eller på andra områden) med på riktigt världsunik kompetens har ju ett undantag från Maggans skatter (10% flat tax). Det finns en undantagshantering som tex storföretag arbetar med. Toppidrottare har liknade lösningar tex.

   Varför? Jo de verkar och utvecklar lösningar för tex svenskt bolag. Lösningarna blir en del av basen i hur det svenska "entreprenören" (WTO-terminologi) kan ta hem royalty-baserade vinster från sina utländska dotterbolag "service providers" (WTO igen) och beskatta dem i lågskattelandet Sverige med 21,6% skattebas och massor med fina avdragsmöjligheter att trycka skatt neråt från den nivån.

   Det är ett sinnrikt globalistiskt system där Sverige spelar i den absoluta toppdivisionen. Vi har väldigt onormalt många riktigt stora globala bolag med bas i Sverige i förhållande till vår storlek. Systemet som gemene man kanske inte har ögonen på är själva basen i vår välfärd.

   Radera
  6. Svinto: man bör skilja på asyl och andra skäl till att invandra. Gör man inte det går man rätt lätt ganska fel.

   Ett tänkbart problem med arbetskraftsinvandring är att man kan få lönedumpning vilket är en inställning man kan sympatisera med. Man bör därför ha regler som hindrar detta på något sätt, men jag är inte säker på att sätta en inkomstgräns över lag är en bra lösning. För vissa jobb är ju 50tkr en fantasisiffra och för andra så är det rena hånet att erbjuda något så långt.

   Att kräva förinbetald skatt ser jag inte vad det skulle motverka. Jag menar att man nödvändigtvis inte skall behöva jobb när man kommer, eller sen heller. Det avgörande är att man har en godtagbar ärlig försörjning och det bör innebära skattskyldighet i Sverige.

   Asylinvandring är en HELT annan sak och den bör inte villkoras eller motiveras av att det finns arbete till asylsökande.

   Radera
  7. Svinto, kan du visa mig den där vinstkalkylen? Nu är jag för arbetskraft från andra länder men det ska antas vara gästarbetare och annat får man fundera över utan att ha 1990talets PK tankar i skallen. Det finns naturligtvis en massa saker som behöver diskuteras vidare men detta är basen för diskussionen, inte flytta hit bli liberalist-svensk med slipsjobb där man numer kastat slipsen.

   Jag är däremot emot New York konventionen. Asylrätten är idiotisk. Det säger jag när jag diskuterat med många som komit frågat hur varför etc, jag tycker inte alla om dessa som individer, tvärtom förstår jag dem, det är inget fel på månniskan, men här sitter det lojalister mot systemet och försöker få agendan att stämma med en värld som inte finns. Det är ingen konspiration, det är helt öppet och bygger på emotioner. Jag ser en ond socialism komma allt starkare där överheten ständigt reagerar, aldrig leder. God socialism kan sägas vara när vi byggde kärnkraftverken så inte oljenationer ska styra vår ekonomi för fem öre. Men i realiteten önskar jag er lycka till med inkomsterna och allt när ni inser att Sverige är ett land som bebotts av några stammar, nu är det en mångetnisk soppa som inte berikar alls utan proklamerar värdegrund som man måste erkänna offetligt.
   Sen får man väl ge Abbe helt rätt i det han skriver, det är ett sinnrikt globalistsystem och svensken är ännu duktig och har anpassat sig så mkt det går. De tror och tron är det viktigaste vi har.

   Radera
  8. Förr hette det dagsverkare eller daglönare. Arbetarna utan anställning som gick till bruket varje dag i hopp om att få ett arbete.
   Vi har glömt att det var arbetarna som organiserade sig och tvingade ägarna till trygga anställningar. Ägarna ville fortsätta med tillfälliga anställningar. De anställde hellre en torpare som daglönare än en arbetare som var beroende av lönen.

   Radera
 2. LO-medlemmarna röstar väl på SD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara de manliga LO-medlemmarna.

   Radera
  2. Det är nog under förändring.
   Vill minnas att jag läst i någon undersökning att kvinnorna börjar hitta dit. SD lär var största partiet 2022.

   Radera
  3. Håller med @Turboprop:
   "Bara sedan i mars i år har S tappat över 10 procentenheter bland LO:s kvinnliga medlemmar, från 41,8 till 31,1 procent. Samtidigt har stödet för SD i samma grupp ökat till 21 procent, en uppgång med 7,5 procentenheter under samma period. "

   Från Expressen/Sifo 2019-10-22

   Radera
  4. SD är väl stora bland +65 också.
   "I den äldre väljargruppen – 65 år och äldre – ökar Sverigedemokraterna från 9 procent till 17 procent, alltså nästan en fördubbling jämfört med resultatet i 2014 års val till EU-parlamentet."
   https://www.senioren.se/nyheter/sd-en-raket-bland-aldre-valjare-men-s-dominerar/

   Radera
  5. Har en känsla av att SD även är populära bland manliga pensionärer.

   Radera
  6. Helt klart väntat.
   De svagare grupperna märker av förändringar som privilgerade ännu inte behövt uppleva.

   Radera
  7. Enligt vad man har hört när man pratar med äldre både kvinnor och män så är SD ett alternativ, om de sen gör slag i saken vid valurnorna är en annan sak. Tjänstemän inom det offentliga verkar vara basen för S och VPK. Sprängningarna och våldet i våra städer och vår handlingsförlamade regering gynnar SD.

   Radera
  8. Har pratat med flera i den äldre generationen, typ 40-talister, som tidigare varit hyfsat trogna S eller M. De överväger starkt SD, men som du skriver Lars, det är frågan om det blir så vid valurnan.

   Radera
  9. Let the trend be your friend.
   Det är väl solklart att SD blir största parti 2022 om nu inte SAP eller M byter till en framgångsrik partiledare på vägen dit.

   Radera
  10. S är partiet för de som är beroende av det välfärdsindustriella komplexet för sin försörjning. I denna väljargrupp ingår både de som arbetar i någon av välfärdens alla branscher samt de som uppbär ekonomiskt bistånd. En tredje grupp, Svenskt näringslivs medlemmar som är verksamma som entreprenörer och har merparten av sina kontrakt inom välfärdsindustrin är också beroende av högskattepolitik vilket syns tydligt då t.o.m SN har tagit ställning för höga skatter. Å andra sidan, för de senare verkar det ju vara strunt samma om det är S eller M i majoritet, skatterna sjunker inte.

   Radera
 3. S satsar väl sedan flera år på att få en stabil väljarbas bland de växande prekära klasserna. Arbetare, i ett vidare begrepp per idag, är nog numera medelklass. Vad denna medelklass har för partisympatier i dagens otydliga politiska landskap ger jag mig inte in på att spekulera kring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får väl göra som S valstrateger redan har gjort.

   Det är bara att titta hur folk har röstat på respektive valdistrikt

   Radera
  2. Här finns ju de nya kärnväljarna för S:
   https://data.val.se/val/val2018/slutresultat/R/valdistrikt/12/80/0809/index.html

   Radera
  3. Undrar vad S tänker om Partiet Nyans och hur de skall tackla ett eventuellt kommande väljartapp åt det hållet. Ser fram emot valet 2022.

   Radera
 4. Får nog tänka på att TCO till stor del är ungefär samma skrot och korn som LO även om de inte sitter i sossarnas styrelse (är väl där det lär ändras snart nog).
  SACO är något mer partipolitiskt obundet dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både SACO och TCO är extremt sossiga, ofta mer än LO.

   Radera
  2. SACO och TCO är kanske lite mer Mona Sahlin sossar medan LO är mer åt Göran Persson hållet?

   Radera
 5. S och KD är ju på väg att lägga ned landstingen/regionerna och införa statligt styrd vård.

  Nästa steg efter det i operation rädda-våra-politikerjobb blir väl att partibok i godkänt parti kommer att ges företräde* i vårdköerna, precis som man redan får företräde i operationsköerna om man är icke-rökare och/eller nykterist.

  *Tekniskt sett är det rökare och alkoholister som får stå tillbaka, men slutresultatet blir ju detsamma.

  SvaraRadera
 6. Iofs så berodde väl antagligen s' dominans då de hade 40+ procent på att de lyckades få röster från lägre tjänstemän (TCO) också. Men för att s ska lyckas så måste man antagligen få de som är beroende av lönearbete, utan alltför stora tillgångar att rösta på sig, men inse att den hierarki som rådde tidigare med arbetare i botten, kanske inte nödvändigtvis gäller längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Internet har för alltid förändrat hur folk ser på världen; den tillgängliga bredden både till höger och till vänster om SVT:s sossepropaganda har varit en hål-istisk (ha-ha) katastrof för partiets traditionella fångstnät över valboskapen.

   Radera
 7. Decimalfel i diagrammet?

  SvaraRadera
 8. Jag tycker nog du blandar ihop begreppen "LO-medlem" och "arbetare". Detta innebär i sin tur att resonemanget haltar och eventuellt slutsatsen blir fel.

  Det skulle t.ex vara så att många är anställda i LO-yrken, men i lägre utsträckning är medlem i facket.

  Det behöver heller inte våra så att man egentligen är ointresserad av frågorna facket driver. Man kanske bara känner att man vill slippa betala. Här är en nisch SAP kan fylla då de ju kan erbjuda att driva frågorna och låta någon annan betala. Eller ja, man kan ge illusionen av att någon annan betalar vilket funkar ganska hyfsat det med som röstfiske.

  En annan detalj i resonemanget som haltar är att du blandar ihop "anställd LO-medlem" med "LO-medlem". Även där kan man tänka sig att icke-anställd LO-medlemmar kan vara av betydelse. Man får ju som bekant rösta även om man är arbetslös. Där kan man också fiska röster...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym: Kan förbehållslöst instämma i huvuddelen av Din replik härovan. Med en arbetslöshet om cirka 6% (NAIRU?) är naturligtvis icke anställda LO-medlemmar en till antalet väsentlig grupp. LOs egen medlemsredovisning för 2018 visar på 1.440.000 medlemmar och detta sammantaget med uppgifterna i Yrkesregistret för 2017 om cirka 2.000.000 anställda arbetare och marginellt högre antal anställda tjänstemän, så ger detta en facklig anslutningsgrad om cirka 70% bland LO-grupperna ... vilket som antages väl känt i internationell jämförelse en ganska enastående siffra som endast har motsvarighet i Danmark och Finland.
   Trots då att av naturliga skäl, av vilka vissa redovisas i Wilderängs text härovan, som har att göra med rationalisering, automatisering och datorisering av tidigare manuella arbetsmoment inom huvudsakligen industrin och med ett ökande antal tjänstemannauppgifter i det växande tjänstesamhället finns enligt min egen mening överhuvudtaget inget som helst fog för att sjunga LO-förbundens svanesång ... snarare tvärt om med en kommande växande offentlig eller offentligfinansierad sektor inom vård och omsorg finns all anledning förmoda att dess personal kommer att utgöra en succesivt ökande grupp inom LO.

   Radera
 9. Men det blir i ärlighetens namn runt 20% av den arbetande delen av befolkningen. Alldeles för många procent hur som helst.

  SvaraRadera
 10. Analysen dippar något, eller ganska mycket om ingångsvärdet är att LO medlemmar är basen i S väljarskara. En mindre bas möjligtvis.

  Sanningen är väl att S största väljarbas numera är nyanlända ? En titt på resp valdistrikt ger iallfall en fingervisningen åt det hållet.

  SvaraRadera