Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-11-10 11:50

Ännu en vecka med börsrekord

Stockholmsbörsen slog ännu ett nytt börsrekrd veckan som gick, och stängde på högsta stängningsnivån mede dags- och veckorekord, om än inte intradag. Vet att läsare tycker att teknisk analys är tjurfeklaier, men det är rätt tydligt hur börsen gick upp snabbt när motståndsområdet föll.
Veckochart OMXSPI.
Motstånds- och stödområden är nivåer där marknadsaktörerna av marknadspsykologiska anledningar säljer respektive köper i större utsträckning än annars, vilket gör att det är svårare bör börrsen att ta sig upp genom eller ner genom dessa nivåer. Områdena är självuppfyllande, t ex har många en tendens att sälja när en tidigare förlust är utraderad. Även om det finns fler som vill sälja eller köpa i dessa områden, vilket skapar stöden och motstånden, fanns det många köpare även vid motståndet, och dessa ställer sig oftare på säljssidan, nöjda med att inte längre ha en förlust. Och tvärt om för stöden. Det är en av förklaringsmodellerna, en annan är fundamental - att det finns en nivå där den allmänna uppfattningen är att börsen är för dyr eller för billig, och sälj- eller köpsidan blir större än motparten.

De går med tiden att identifiera genom många vändningar i området. När väl stödet eller motståndet faller, så kan det gå fort. Existensen av områdena säger inte att börsen inte kan gå upp eller ner, bara att det är segare i vissa områden.

Omdåret runt 630 i OMXSPI var ett motstånd och 575 ett stöd. Det kanske syns tydligare i månasdcharten nedan.

Månadschart OMXSPI.
Motståndet på 630 har nu förvandlats till ett stöd. En annan reaktion är nämligen att många vill köpa igen när man är tillbaka på den nivå man köpte senast. Det betyderinte att börsen inte kan gå ner genom 630, bara att det kan vara segare där.

Oavsett så finns det ännu inga tydliga motstånd på uppsidan i och med ännu en rekordvecka.
Dagschart OMXSPI.
I dagscharten ovan kan man om man vill ana ett första svagt område runt 660, men det som talar emot är fredagens starka stängning. Fortsätter uppgången var det inget motståndsområde, men vänder det ner här har vi kanske sett ett motstånd byggas upp, lite som 655 förra veckan. dock är ett motstånds styrka i proportion till mängden handel genomfört i området. Utan att göra en volymanalys kan man översätta det till handelsdagar. 655 är såldes mycket svagt och inte i närheten av 630, och kanske inte något att hänga upp sig på, i synnerhet om man inte sysslar med trading. Och de som sysslar med trading behöver inte läsa sådant här oavsett om de vet vad de gör.

11 kommentarer:

 1. En av de märkligaste månaderna någonsin på månadsbasis. Vad sägs om följande:
  OMXS30 +10.47%
  USD/SEK -2.44%
  Som Lars är inne på förklarar TA en hel del. Dock är ytterst sällan svenska börsen går så här starkt på kort tid trots kronförstärkning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom är väl oktober en svag månad, sett historiskt?

   Radera
  2. Volatil ja, dock inte generellt svag.

   Radera
  3. Generellt brukar slutet av oktober till slutet av april vara den starkaste perioden på Sthlms-börsen, give en take en månad åt endera hållet. Dock en typisk vintersport. Vad som är generellt säger naturligtvis ingenting om denna vinter.

   Radera
  4. Som gold bug så har man lärt sig en del säsongsmönster, t ex att slutet aug och 2-3 månader framåt är bästa perioden, samt efter nyår fram till kinesiska nyåret. Inget att bygga några strategier kring, i motsats då till tax loss selling i Nordamerika som brukar bjuda på fina köptillfällen from nu och fram till jul. Veckan innan jul är bäst och grundorsaken är att over there så får man inte köpa tillbaka aktien inom 30 dagar. Dvs få köpare att slåss emot.

   Radera
  5. Bra snack. Om du inte redan prenumererar på Erik Hanséns morgonrapport kan jag rekommendera den. Innehåller en hel del säsongsmönster för olika sektorer plus diverse annan intressant information.

   Radera
 2. Nytt ATH på OMX30 i onsdags på 1778. Börsen har gått upp 20,4% på ca 3 månader. De som inte förstår att TA är en del av spelet är ju tråkigt. Fundamenta visst men psykologi där rädsla och girighet spelar mot varandra. Det är som att påstå att psykologi aldrig skulle påverka resultat i ex sport eller andra beteenden.
  För mig har detta varit mitt troliga scenario. Passera 1720 nivå då det blir tryck på tillställningen. Nu är vi uppe i nästa motståndsområde vid 1778-1810. Jag tror att här kommer det att slå nervöst så får man se om även det kan passera och ev blåsa på uppåt 1900 nivån. Osäkert det! Ett kvartal in nästa år ska man nog vara ur.
  Detta visar väl ytterligare att konjunkturbarometern inte heller är någon vidare indikator som placering på börsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va! Lars har ju i ett decennium här sagt att man ska följa konjunkturbarometern!?

   Radera
  2. @Mr Perfect: Vi får nog en börskrasch....inom 20 år eller så.

   Radera
 3. Spännande, har just gått igenom ytterligare downturn-aktiviteter. Någon har inte förstått var vi är i den verkliga verkligheten.

  SvaraRadera