Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2019-11-06 10:50

93 öre per kWh i elpris i kväll

Ikväll når elpriset 93:27 öre per kWh, oräknat skatter, elcertifikat, elhandelspåslag och moms. Då är det bara den sjätte november och Ringhals har inte stängt ner en av sina reaktorer ännu.
Elpriser denna vecka i elhandelsområde SE3 som innefattar Göteborg och Stockholm.
De rörliga timpriserna på el kommer alltså gå över 93 öre per kWh i eftermiddag vid högkonsumtionen när folk kommer hem från jobbet. Vi som betalar el enligt timpriset får betala detta, och anpassar oss, men de flesta märker inte detta då de istället antingen har låst pris eller rörligt månadspris. Dessa räknas fram utifrån en schablonförbrukning, som i praktiken innebär att man förbrukar mest när priserna är som högst och minst när de är som lägst. När du faktiskt kör dina elförbrukare spelar ingen roll om du har månadspris eller rörligt pris, utan du betalar som att du kör mest när det är som mest idiotiskt.

Med timmätning kan man själv påverka detta, och har utmärkta möjligheter till det via modern hemautomatisering, t ex stänga av tvättmaskin, torktumlare och värmepump mellan 07:00 - 09:00 och 17:00 - 20:00 varje dag.

I ett just slutbesiktigat projekt i Fjärås söder om Kungsbacka har forskare kommit fram till att ett bra sätt att visa när det är dyr el eller kapacitetsbrist är att ha en lampa som lyser, t ex i köket, och har olika färg beroende på om elen är billig eller dyr. Ganska lätt att själv sätta upp med hemautomatisering om man exempelvis har Philips Hue och kör Home Assistant, som kan läsa Nordpools elpriser. Rött ljus när priset går över en viss nivå.
Solcellerna gav nyss 2 342 W, och jag säljer el just nu.
Med -4.0 grader som kallast i natt var det säsongens kallaste natt, åtminstone här. För ett år sedan var temperaturen som lägst +8.7 samma datum. Notera att detta är väder och inte klimatförändringar - vädret enskilda dagar, veckor, månader, årstider eller år är inte klimat och den som påstår något sådant bör tiga i all vidare diskussion om klimatet.

Uppenbarligen klarar Sverige inte ens i november av att hålla normala elpriser om det blir kallt. Frågan är hur det blir i vinter när den första nedstängningen av en reaktor Ringhals är ett faktum? Antagligen kommer 94 öre per kWh att anses vara billigt. Det har som bekant en tendens att vara vindstilla samtidigt som det är som kallast.

Eftersom de flesta hushåll inte styr sin elkonsumtion utifrån priset, utan bara köttar på, så är det istället industrierna och arbetstillfällena och i slutändan svensk konkurrenskraft och framtida jobb som blir lidande av spikarna i elpriset. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. Dygnsmedeltemperaturen var för första gången under nollan igår. -0.4c dvs vintertemperatur. Östra Östergötland.

  SvaraRadera
 2. ..så elpriset kommer förmodligen att gå upp. Då är det läge att binda sina elavtal på lång sikt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller inte?

   Det är ju inte av omsorg för kunderna som elbolagen ringer och mailar stup i ett om att man skall binda upp sin el?

   Radera
 3. Det var +1 C i Stockholms skärgård i natt och +13 C inne i huset i morse, så jag eldar i braskaminen för fullt. Jag fryser ändå inte ett dugg när jag vaknar på morgonen. Vedförråden är knökfulla, trots att jag har gett bort massor av ved, t o m till mina griniga grannar, som ofta klagar på allt möjligt mellan himmel och jord. Distansarbete + studier gör det möjligt att elda hemma på dagarna + en hyresgäst i gäststugan som är pensionär. Jag kan bara gissa hur dyr elen blir, när det ibland har varit närmare -30 C under januari-februari här ute.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt minirekord inne, innan jag skaffade värmepumpen och bara eldade var +9C. Utandningsluften syntes tydligt. Inte ens då vill man krypa ner under täcket igen.

   Radera
  2. Oisolerade hus antar jag?

   Radera
  3. 145mm i väggarna och 600mm på vinden. Jag orkade inte börja elda för jag kom hem sent och det var runt 18c när jag la mig, sen blev det riktigt kallt på ute den natten.

   Radera
  4. Men utsatt läge intill vatten plus kattlucka och skorsten, som ger bra ventilation men kan kyla ut rätt fort om det börjar blåsa.

   Radera
  5. Det är nog mindre än 10 cm tjock isolering i väggarna plus köldbryggor. Ett Dalaröhus, som är en byggsats tillverkad på en fångvårdsanstalt under 1978. Det finns flera varianter av samma hus i grannskapet. Numera rekommenderas tjock isolering, 20-30 cm i väggarna.

   Radera
  6. Direktverkande kattvärme är väldigt behaglig, men jag blev tyvärr allergisk.

   Radera
  7. Ja, lite uppvärmning hjälper han nog till med :) 3,75W om man räknar med samma värmeutveckling som en normalstor ko på 600 kg genererar stillastående (800W har jag hört nånstans), men det jämnar nog ut sig så mycket som han springer i luckan. Han är inte mycket för att ligga i knät.

   Radera
  8. Då genererade min 6 kg tunga långhåriga katt hela 8 W, det var härligt att ha henne snarkande och tröstande intill sig på nätterna. På kvällarna var hon som en haklapp på mitt bröst, pussades och limmade, så jag fick väldigt lite gjort. Hon sprang också mycket i kattluckan, ofta med en skrikande sork i munnen, när hon var på väg in.

   Radera
  9. 6,66W blir det för min 5kg katt, räknade fel.

   Radera
 4. Det börjar kännas som ett bra drag att låsa priset på 48 öre i tre år i somras (Vattenfall, 100% kärnkraft). Har alltid haft rörligt tidigare men hade timpris i nästan ett år innan vi bytte till fast pris i tre år i somras. Vår elförbrukning följer ganska exakt priset, vi använder som mest de timmar då timpriset är högst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som hävdar att det alltid är bäst att har rörligt pris har aldrig bott i hus med egen uppvärmning . Som alltid, när man behöver elen som mest är den dyrast.

   Radera
  2. Jag band också mitt elpris i somras men på 60 månader 49 öre BjäreKraft.

   Vi får väl se vad som var bäst. Jag behöver iaf inte bry mig om tid för uppvärmning.

   Lite sol hade dock inte skadat då vi värmer upp vårt hus primärt med solinstrålning.

   Radera
  3. 43 öre med rabatt låst i 3 år

   Radera
 5. +3 grader ute, och över 22 grader inne. Man kan inte precis säga att hyresvärden sparar på krutet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt hyresvärden sänka till 20 grader inne och det blir en revolution bland hyresgästerna.

   Min erfarenhet är förvisso inte som hyresvärd men som styrelseledamot i bostadsrättsförening. Och som sådan skulle man få fly, eller bli avsatt vid extrastämma om man skulle sänka till 20 grader inne. Jo, jag har erfarenhet av ett försök och det blev rena telefonterrorn och många påringningar på dörren. Det var inga vänliga påpekande kan jag lova.

   Radera
  2. Carl-Fredrik: Det har jag full förståelse för. Vi har alltid 24 grader inne oavsett utetemperatur. Vi lever ganska ekonomiskt annars men värme är en av de saker vi väljer att spendera lite extra pengar på. Få saker är så viktiga för välmåendet.

   Radera
 6. Nu känns det könt att sitta med vindkraftsandelar från Utellus. 37 öre kWh är ett bra pris.

  SvaraRadera
 7. Så bra då att man har sett om sitt bo på det viset att det finns flera eldstäder att elda i samt förberett inför vintern med ett rejält förråd med ved tagen från egen skog. Vintern kom inte som en chock i år heller...

  22° varmt inne och knappt nån elförbrukning att tala om med -5° ute.

  SvaraRadera
 8. ...och Ringhals har inte stängt ner en av sina reaktorer ännu.

  I praktiken har de redan gjort det, bränslet är på upphällningen så stängande reaktor producerar bara 50% och i Forsmark har man ett haveri där en reaktor går på halvfart. Bagdadkommunikatörerna hos Vattenfall kallar det för "normal drift".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Coast down-drift, där reaktoreffekten sjunker i takt med att energin i bränslet minskar.

   Radera
 9. Den gröna sidan vill ha elransonering med hjälp av elpriset så att kärnkraften kan avvecklas 90 öre är bara början .

  SvaraRadera
 10. hehe, tyskland har inkl. skatt och överföring 3kr elpris idag, dels tack för fastighets och markägarebidrag i form av solceller och vindkraftsutbyggnad, lets face it vindkraft är vad sverige ska investera i, inte göra större bidrag till solceller, kanske det är även möjligt at bygga ut fler pumpkraftverk igen för at säkra vattenkraft som reglerkraft. Solceller idag är bara interessant pga bidrag och har ingen allmännytta eftersom det finns ingen ingen effektbrist i sommar. Bara fancy tjänsteman som tycker man ska satsa på solenergi i sverige. Det är ett kul leksak, men i norden är bara vind interessant. Kanske man ska bygga vindkraft kombinerad med pumpkraftverk. http://www.naturspeicher.de/de/pilotprojekt/pilotprojekt.php

  SvaraRadera