Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2019-10-24 06:43

Vinst och positivt kassaflöde för Tesla

Tesla överraskande marknaden genom vinst och positivt kassaflöde  under tredje kvartalet, trots att man inte riktigt nådde produktions- och leveransmålet om 100 000 bilar. Marknaden hade väntat sig förlust.
Tesla Model 3 Performance.
Teslas resultat under tredje kvartalet landade på 342 MUSD, eller över tre miljarder svenska kronor. Även kassaflödet var positivt med 371 MUSD. Kassaflödet har varit positivt det senaste året, undantaget första kvartalet 2019, så det är inte direkt någon överraskning, även om det bekräftar vinsten denna gång.

Bolaget producerade 96 000 bilar och  levererade 97 000 bilar. Denna siffra var dock under målet 100 000 bilar under kvartalet. Antalet producerade Model 3 var nästan 80 000 fordon.

Kassaflödet var positivt, trots att bolaget belastades av ökad mängd leasingbilar, vilket minskade kassflödet per bil. Leasingprogrammet i USA för Model 3 påbörjades under andra kvartalet 6 500 bilar leasades under tredje kvartalet.

Bolaget har börjat testproduktionen av Model 3 i den nya kinesiska fabriken.

Dagschart Tesla. Ej inkluderat gårdagens efterhandel.
Aktien ska ha stigit hela 21% i efterhandeln, då analytikerna förväntade sig en förlust.

Tesla förväntas lansera sin pickup i november, vilken kanske främst lockar den amerikanska marknaden.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

14 kommentarer:

 1. Kul för Tesla! De biltillverkare som inte har tilltalande elbilar kommer få större och större problem tror jag.

  SvaraRadera
 2. Brukar Musk behålla sina företag? Vem är stor nog att köpa hela Tessla nu när det går med vinst? En biltillverkare kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rent tekniskt är Musk bara delägare i Tesla, men är största delägaren med ca 20%. Han har tidigare sålt sina delar i företagen Zip2 och Paypal, men tror det dröjer mycket länge innan han säljer i Tesla. Han är såpass djupt engagerad i att driva omställningen till förnybara transporter och förnybar energiproduktion, så kommer använda Tesla som verktyg i det arbetet under lång tid.

   Radera
  2. Kanske, eller så tror han att den nya tekniken kan införas snabbare om den ägs av BMW.

   Radera
  3. Blir väl ändå lite svårt för något annat bolag att köpa Tesla med tanke på dagens värdering.

   Radera
 3. Göra vinst vid den tillväxten och investeringstakten är imponerande.
  Jag funderar på överkapaciteten i biltillverkningskapacitet som lär finnas i Kina och med den globala ekonomi även i Europa.
  Att redan ha en massa bilfabriker som kanske borde skrivas av samtidigt som en, snart flera, uppstickare bränner varenda krona de kan låna på nyinvesteringar kan nog leda till en del finansiell turbulens.

  SvaraRadera
 4. Undrar hur länge det dröjer innan vi får en kinesisk kopia som konkurrerar ut originalet? Det var min första tanke när jag såg nyheten om Teslas kinesiska fabrik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har ju inte lyckats kopiera en fossilbil som varit tillräckligt bra för att slå internationellt än så det kommer nog ta ett tag.

   Radera
 5. Det går bra även för Volvo Cars som ökade sin försäljning med 7,7% under tredje kvartalet. De tjänade ännu mer pengar än Tesla, med ett rörelseresultat på 3,5 miljarder kronor.

  https://www.gp.se/ekonomi/s%C3%A5-g%C3%A5r-det-f%C3%B6r-volvo-cars-1.19519587

  Inte så illa för ett företag som än så länge bara säljer bilar med förbränningsmotorer och laddhybrider. Snart kommer Volvos första elbil XC40 ut på marknaden vilket åtminstone i Sverige troligen kommer att leda till minskad efterfrågan för Tesla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att Tesla förlorar marknadsandelar på en växande marknad är rimligt. Teslorna är premiumbilar och kan inte öka i samma takt som marknaden.

   Särskilt inte när "alla" konkurrenter lanserar bilar i 3 och X-segmenten.

   Radera
  2. Volvo har den fördelen att de jobbar intensivt med säkerheten och det sker en ständig utveckling, att gå över till eldrift är inte svårt, dock ställs det höga krav på säkerheten för batteriet, det får absolut inte skadas vid en kollision.

   Radera
  3. Att bygga elbilen kanske inte är svårt. Att skeppa dem är desto svårare, kolla bara hur det gått för t.ex Audi. De får inte tag på batterier. Tesla har egna batterifabriker, det har inte de andra biltillverkarna.

   Radera
 6. Och model Y får lanseringen flyttad till sommaren 2020 istället för någonngång 2021. Även om den stigit i pris istället sen presentationen.

  SvaraRadera
 7. Wow. Aktien tokrusar idag, upp nästan 20% på en dag!!! Ligger nu + 50 % sedan midsommar. Mycket intressant i Q3rapporten där förutom den överraskande höga vinsten, även Tesla energy verkar lyfta nu.
  Ökar omsättningen med hela 48% jämfört med Q2!!! Musk säger själv att han tror att Tesla energy kommer dra in mer pengar än bilarna i framtiden.
  Dessutom bekräftar Tesla att ett Gigafactory 4 kommer byggas i Europa snart!
  + att Model Y kommer börja säljas tidigare än beräknat
  + Gigafactory 3 är färdigt långt innan plan osv.
  Imponerande att ett hightech-företag ligger FÖRE sina tidsplaner hela tiden. Måste vara lite unikt.

  SvaraRadera