Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-10-12 07:57

Stark avslutning på stark börsvecka - dödskors hotar

Fredagens handel slutade starkt och avslutade därmed en starkt positiv börsvecka. Ett dödskors i OMXSPI rycker dock närmare och är väldigt nära för OMXS30.
Dagschart OMXSPI.
Fredagen stängde på +1.22% för OMXSPI och +1.43% för storbolagsindex OMXS30. OMXSPI gick +3.09% i veckan, medan guldet gick -1.36%. Det senare trots fortsatt kronförsvagning, även om kronan stärktes något mot slutet av veckan.

Som man ser ovan rycker dödskorset i OMXSPI närmare och kommer uppnås inom några veckor om inte börsen klarar av att bryta sig loss från motståndsområdet. För OMXS30 har ett dödskors precis undvikts tack vare veckans uppgång.

Dagschart OMXS30.
Vänder OMXS30 ner nu kommer vi få ett MA50/MA200-dödskors inom några dagar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Aaaahhh - I love the smell of Dödskors in the morning.

  SvaraRadera
 2. Q3:orna börjar dugga in ordentligt på torsdag och då kan det bli åka av.

  SvaraRadera
 3. Jag undrar om utspelet om ett möjligt handelsavtal kommer att få fart på marknaderna igen, eller om det helt enkelt är för lite och för sent. Sen har vi ju hört historierna förrut om "bra samtal" med mera som sen slutar i ingenting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Bra samtal" är väl som ragg på Tinder/krogen. "Bra sex" (even when it's bad it's good), men inga avtal om fortsatt relation.

   Radera
  2. Med tanke på alla barn de Pheiffel har på sidan om kanske man inte kan vänta sig att han drar sig ut i tid.

   Radera
 4. Jag är fortfarande inne på att det är en utdragen toppformation som verkar. Ofta längre än man kan tro när det kommer en massa negativ information.
  Blir inte förvånad om börsen toppar ur under höst och vinter där 1680-1720 är ett tufft motstånd men eventuellt passerar. Några månader in 2020 börjar däremot det riktiga eländet. Framåt 21-22 kommer det finnas bra köptillfällen.
  Många investerare har ju har ju säkert gått bort sig under året. Se bara på den normalt framgångsrika hedgefonden Gladiator där förvaltaren Max Mitteregger bl a legat rätt kort och fonden tappat 20% i år.

  SvaraRadera
 5. Bloggaren eller andra här som är insatta i och ägnar sig åt sk teknisk analys. Vad är eran uppfattning gällande hur mycket centralbankernas stimulanser i form av låga räntor och obligationsköp påverkar förmågan att kunna"spå framtiden" med hjälp av teknisk analys?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Teknisk analys handlar mycket om hur historien upprepar sig. Går i cykler. Inte alltid samma anledning men mönstren består.

   Radera
  2. Jo så långt har jag förstått. Men iom det senaste decenniets paradigmskifte med minusräntor och QE så undrar jag om gamla analysmetoder fortfarande fungerar optimalt? Jag menar hur lätt var det dtt förutspå marknaden i Sovjetunionen? Deras planekonomi var av en annan dignitet men att staten ska styra ekonomin har såvitt jag känner till sällan blivit så bra i slutändan... som sagt jag är oerhört nyfiken på om någon har gjort en djupare analys av stimulansernas påverkan på gamla analys metoder i detta ämne.

   Radera
  3. Att TA skulle ge nån sorts riskjusterad överavkastning är rent nys. Om det vore så enkelt, så skulle det finnas massor av fonder baserat på det som skulle klå index. Nu är det tvärtom, på lång sikt är det mycket mycket få fonder som klår index. Idén om att historiska prismönster skulle "förutspå framtiden" är mycket vetenskapligt tveksam. Dock brukar folk försöka leta mönster, och i den enorma flod av data som finns så kan man såklart _i efterhand_ hitta massor med korrelationer. Det betyder _inte_ att de funkar i framtiden, och då skyller man istället på något annat, tex paradigmskifte eller att "många känner till signalen så den funkar inte längre".

   Radera
  4. Jag har använt mig av TA som en del i mitt placerande under många år. Ex så stämde det exakt när raset kom 2007 då jag tror att det var nivån 1327 OMX30 som skulle nås innan det brakade ner. Jag sålde väj 5 punkter innan och kan tacka TA mycket. Även när det vände upp 2009 då, tror 612 då var det magiska stödet.

   Se bara det senaste åren där psykologin verkar runt 1680. Placerarna som kollektiv verkar kallna. Rädslan kommer och man trycker på säljknappen. När sen index närmar sig 1500 nivån kommer köplusten tillbaks igen.

   Samma sak i enskilda aktier. Jag tar naturligtvis intryck av det fundamentala. Tror att det korrelerar. Sen hur, var och när det sker är intressant. Just nu är ju min tro att det är en utdragen toppformation. Börsen går bättre än omvärldsinformationen tyder . Några månader till alternativt att höga stöd bryts.
   Kanske en lösning handelskriget USA/Kina kanske är triggern som får börsen att falla?
   Har varit mycket aktiv på börsen sen 1986. TA har jag nog använt mig av de senaste 20 åren. Och jag är väldigt nöjd.
   Om man nu inte tror på det så använd er inte av det då. Det kanske är som i religion. Tro eller inte!

   Radera
  5. @JP
   Så alla investerare i alla fonder använder sig alltså enbart av fundamental analys när de väljer aktier i sina fonder?

   Radera
  6. Det är helt säkert en blandning. Påpekar bara att _om_ det vore "lätt" att t ex undvika nedgångar genom att tillämpa TA-metoder, så borde väldigt många fler fonder ha använt sig av dem under historiens gång.

   Liknelsen med religion är rätt bra, klart att pricka nedgångar med TA lyckas för en hel del -- på samma sätt som t ex en sjukling som ber till gud kan råka friskna till helt naturligt i samband med bönen.

   Radera
 6. Alla pratar lågkonjunktur och börsnedgång nu, den enda överraskningen som finns kvar är på uppåtsidan. Det skulle bli intressant att se vad som händer om vi helt plötsligt får se något ljusare konjunkturssiffror, ett Brexit deal och en början på handelsavtal mellan Kina och USA.

  Personligen tror jag som en person ovan på en utdragen topp innan det viker av nedåt ordentligt. Det är just detta som gör timing av marknaden så extremt svårt. Toppen kan ske 1-2 år efter att man gått ur börsen, och vändningen uppåt 0,5 - 1 år innan man går in igen. Då tappar man stora delar av uppgångarna på lång sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja återigen så har ju bloggaren och domedagsprofeterna tjatat sönder om lågkonjunkturen så bara för det så blir den kanske inte så illa. Riktiga recessioner brukar komma oväntat

   Radera
 7. ”Teknisk analys” är ett svammel som enbart visar på (vetenskaplig) okunskap.

  SvaraRadera
 8. Hela tiden sagt det. Det är en långvarig
  toppformation vi e inne i o vi kommer nå 1700
  Före årskiftet.

  SvaraRadera
 9. På tal om ingenting hade ett avslöjande om insiderhandel kopplat till Donald Trumps uttalanden inte förvånat alls ifall det skulle avslöjas.
  Hur nu det skulle gå till.

  SvaraRadera
 10. Det blir nog bra. Går börsen kraftigt ned efter att det ena medelvärdet korsat det andra, så kan man klappa sig på axeln för att man fick rätt. Går börsen inte kraftigt ned kan man alltid skylla på att det ju var ett "falskt dödskors" eftersom MA200 stiger. Man kan inte ha fel vad som än
  händer.

  SvaraRadera
 11. Ser ju snarare ut som att vi är på väg att få ett gyllene kors..

  SvaraRadera