Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-10-09 12:17

Skanska varslar i Skåne - drar även ner på underleverantörer

Skanska har lagt ett varsel av byggnadsarbetare i Skåne, på grund av minskad produktion av bostäder. Enligt media handlar det om några tiotal medarbetare av de 550 som i Skåne jobbar inom  husproduktion. Antagligen drar man även ner betydligt mer på underleverantörer.
Malmö.
Till Sydsvenskan säger Skanskas chef för husbyggande i region Syd att man kommer varsla ett tiotal egna anställda och har inlett förhandlingar med facket. Skulle det t ex handla om fem tiotal, är det 10% av personalstyrkan inom husbyggnad.

Orsaken uppges handla om lägre produktion av bostäder och att flera stora projekt skjutits fram. Varslen berör t ex snickare, murare och betongarbetare.

Mer intressant är att man antagligen drar ner betydligt mer på underleverantörerna. Regionchefen för husbyggande uppger till Sydsvenskan att "det är en rimlig gissing" och att man i första hand vill behålla sina egna anställda.

Hur stora uppsägningarna av kontrakt, eller ej förlängande av dito, mot underleverantörer är kan man bara gissa. Det handlar trots allt inte om varsel förrän underleverantörerna i sin tur varslar.

Det är förstås intressant att bostadsbyggandet dras ner så till den grad att man behöver göra sig av med egna anställda och inte bara svenska och utländska bemanningsföretag.

5 kommentarer:

 1. Tillhör byggbranschen de branscher som historiskt sett påverkas tidigt vid lågkonjunktur?

  SvaraRadera
 2. Märkligt. Inget jag hört eller känner av som indirekt jobbar i branschen.
  Vi har flera exploatörer som trängs i kö för att få bygga hos oss. Ff svårt att få tag på hantverkare så de lär väl få nya jobb. Tjänstemän inom bygg/anläggning är ännu mer eftertraktade.
  Kanske ngra stora detaljplaner som dragit ut på tiden som gjort de förlorat en del jobb?

  SvaraRadera
 3. SSAB uppmuntrar anställda att vara hemma en dag i veckan.

  SvaraRadera
 4. Det är kallstopp på det mesta av större projekt som inte är offentliga program innan året är slut.

  SvaraRadera
 5. Jag vill tipsa bloggaren om att i både Malmö och Göteborg så finns inom politiken nu ett visst intresse för att lyfta frågan om att behålla och öka skattekraften i kommunen.

  Det är självklart inte SVaMP som tycker det, även om vissa enstaka lite mer begåvade sossar nog börjar inse att kommunbidragen till storstäder som Malmö och Göteborg riskerar att krympa framöver, med påföljande dramatiska följder för kommunens ekonomi.

  Man har alltså helt enkelt börjat lyfta frågan om det inte börjar bli dags att försöka bli mer attraktiv för de som vill köpa småhus eller radhus istället för att släppa dessa goda medborgare och skattebetalare till kranskommunerna.

  SvaraRadera