Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-10-09 12:17

Skanska varslar i Skåne - drar även ner på underleverantörer

Skanska har lagt ett varsel av byggnadsarbetare i Skåne, på grund av minskad produktion av bostäder. Enligt media handlar det om några tiotal medarbetare av de 550 som i Skåne jobbar inom  husproduktion. Antagligen drar man även ner betydligt mer på underleverantörer.
Malmö.
Till Sydsvenskan säger Skanskas chef för husbyggande i region Syd att man kommer varsla ett tiotal egna anställda och har inlett förhandlingar med facket. Skulle det t ex handla om fem tiotal, är det 10% av personalstyrkan inom husbyggnad.

Orsaken uppges handla om lägre produktion av bostäder och att flera stora projekt skjutits fram. Varslen berör t ex snickare, murare och betongarbetare.

Mer intressant är att man antagligen drar ner betydligt mer på underleverantörerna. Regionchefen för husbyggande uppger till Sydsvenskan att "det är en rimlig gissing" och att man i första hand vill behålla sina egna anställda.

Hur stora uppsägningarna av kontrakt, eller ej förlängande av dito, mot underleverantörer är kan man bara gissa. Det handlar trots allt inte om varsel förrän underleverantörerna i sin tur varslar.

Det är förstås intressant att bostadsbyggandet dras ner så till den grad att man behöver göra sig av med egna anställda och inte bara svenska och utländska bemanningsföretag.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

5 kommentarer:

 1. Tillhör byggbranschen de branscher som historiskt sett påverkas tidigt vid lågkonjunktur?

  SvaraRadera
 2. Märkligt. Inget jag hört eller känner av som indirekt jobbar i branschen.
  Vi har flera exploatörer som trängs i kö för att få bygga hos oss. Ff svårt att få tag på hantverkare så de lär väl få nya jobb. Tjänstemän inom bygg/anläggning är ännu mer eftertraktade.
  Kanske ngra stora detaljplaner som dragit ut på tiden som gjort de förlorat en del jobb?

  SvaraRadera
 3. SSAB uppmuntrar anställda att vara hemma en dag i veckan.

  SvaraRadera
 4. Det är kallstopp på det mesta av större projekt som inte är offentliga program innan året är slut.

  SvaraRadera
 5. Jag vill tipsa bloggaren om att i både Malmö och Göteborg så finns inom politiken nu ett visst intresse för att lyfta frågan om att behålla och öka skattekraften i kommunen.

  Det är självklart inte SVaMP som tycker det, även om vissa enstaka lite mer begåvade sossar nog börjar inse att kommunbidragen till storstäder som Malmö och Göteborg riskerar att krympa framöver, med påföljande dramatiska följder för kommunens ekonomi.

  Man har alltså helt enkelt börjat lyfta frågan om det inte börjar bli dags att försöka bli mer attraktiv för de som vill köpa småhus eller radhus istället för att släppa dessa goda medborgare och skattebetalare till kranskommunerna.

  SvaraRadera