Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-10-29 06:55

Shiller: "Bubblor, bubblor överallt"

Robert Shiller säger till Investor's Business Daily att han ser bubblor överallt och att det inte finns några tillgångar att flytta till i USA, då bostäder, aktier och obligationer är i en bubbla och allt således kommer krascha. Han nämner dock inget om guld, men anser att europeiska aktier är vettigt värderade.
Månadschart NASDAQ Composite.
Shiller baserar uttalandet om bubbla på den amerikanska börsen på hans CAPE, dvs konjunkturjusterad värdering genom vinst, som ligger på 29 i USA. IT-bubblan klarade av att nå 45 och innan kraschen 1929 nådde man "mid 30s" och något under 29 vid kraschen 1987 skriver Investor's Business Daily. 2007 var CAPE runt 29 innan finanskrisen Shiller menar dock att marknaden vet om detta, men att man inte har något val, för det inte finns någon annanstans att göra av pengarna:
"[...] a situation where you know it's going to decline, but you still saved enough to hold you over; you have no choice."
Är man optimist så kan förstås CAPE stiga 50% till IT-kraschens 45, vilket också Shiller säger:
"history shows that (the market's valuation) could go up to 45, just what it did 20 years ago, or ... lose half its value."
Man ser IT-bubblan längst till vänster i charten ovan, men ekonomin i USA har ju vät några procent om året sedan dess. Eller något.

Obligationer är inte ett alternativ, utan också i en bubbla enlig Shiller, och som bekant kan man fortfarande tjäna på obligationer med negativa räntor, så länge man säljer dem till ännu negativare räntor till någon annan. Fast förr eller senare måste någon lösa in obligationen med förlust.

Bostadsmarknaden i USA är enligt Shiller som 2005, dvs när den toppade och två år senare utlöste finanskrisen.

Så det finns ingen stans att göra av pengarna i USA. Dock menar Shiller att Europa är okej, och uppger att CAPE är en tredjedel lägre i Europa, och därtill att internationella bolag  i utvecklingsländerna inte dragits upp än.

Fast det är i Europa som räntorna är negativa, det är de inte i den amerikanska obligationsbubblan. Så kanske amerikanska obligationer och europeiska aktier?

Och ... guld. Ett tillgångsslag som Shiller inte nämner alls.

Robert Shiller tog 2013 emot Riksbankens pris i ekonomisk ovetenskap till Alfred Nobels förfäran, även felaktigt känt som "Nobelpriset i ekonomi".

21 kommentarer:

 1. Påminner som vanligt om att hela västvärlden gick i konkurs under oljekrisutpressningen 1972-1973, men att man då uppfann elektroniska pengar (det vill säga obegränsad statsskuld i USA) och kunde fortsätta som vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, dollarn har överlevt som resetvaluta längre än jag trodde det ska jag erkänna. Har under livet ändrat uppfattning att dollarn står inför en snar"död" till att tro att den kommer vara Fiat valutornas obestridliga kung ett flertal decennier framåt.

   Intressant förresten att sanktioner(dvs att inte leverera olja i det här fallet) kallas för utpressning. Men det beror nog på Vem som står bakom tilltaget....

   Radera
  2. Dollarn dör nog sist av pappersvalutorna (eller de papperslösa e-valutorna).

   Euron har iofs tyskarna på sidan att bevaka och bevara penningvärdet men jag tvekar att hävda att det räcker. Vid senaste krisen diskuterade man i tidningarna att klyva euron till mer optimala valutaområden, innan dess kommer inte penningvärdet bevaras. (Och vissa hävdar att den okluvna euron är nyckeln till tyskarnas goda industriella framfart.)

   Sverige ... hmja, Sverige.

   Radera
 2. Låter inte orimligt. CAPE10 är ett hyfsat hyggligt mått för att se potentialen till framtida avkastning historiskt sett. Svårt att se någon vidare avkastning på USA-börsen framöver då.

  Det lite udda i denna börscykel är att det är mindre hype och allmänt deltagande, och oklart om vi har lika stor lånedriven spekulation (VP-lån i USA är visserligen på hög nivå men ekonomins storlek och marknadskapitaliseringen på börsen är en bra bit större än före förra kraschen...).

  SvaraRadera
 3. Det enda CAPE säger är väl att varje intjänad dollar numera är dyrare att äga. Med rekordlåga räntor är det inte så konstigt tycker jag. Samtliga tillgångar blir dyrare och dyrare när alla pengar som skall investeras letar avkastning.

  Jag ser det som en direkt konsekvens av den vidlyftiga centralbankspolitiken som drivits sedan krisen 2007 och vi får antagligen leva med att det aldrig kommer gå att få särskilt god avkastning igen. Istället åts eventuell avkastning upp av en värdestegring mellan åren 2007-nu.

  Skulle vi återgå till högräntenormal kommer alla tillgångar ink. aktier slaktas i värde. Men jag ställer mig frågande till om det verkligen kommer ske. Hela väst har tagit Japan-tåget och jag skulle inte bli förvånad om vi har total stiltje i index i decennium framöver.

  Notera att jag spekulerar. Det jag beskriver ovan är en hypotes. Jag kan vara käpprätt åt helvete med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du behöver inte din disclaimer. Normalt byggda människor förstår att alla gissningar om framtiden är spekulationer.

   Radera
  2. Att höja räntan i en skuldmättad ekonomi (mer än 50% av nya krediter går till att serva tidigare krediter) är självmord för länder och banker och kommer inte att ske om målet inte är att just rasera ekonomier, vilket inte är helt otänkbart för att uppnå diverse agendor som det i dagsläget saknas opinion för.

   Radera
 4. En prisad ekonom har satt ihop en modell för att förutspå att värdet på olika tillgångar kan gå upp, eller ned, eller sidledes.

  Jag klagar inte, jag önskar bara att jag också fick bra betalt (och pris ur hm konungens hand) för att killgissa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min modell skulle fö kallas "dräpartallriken" och baseras på buffé-teori. Alla som äter buffé upplever detta. Man plockar en tallrik godsaker och låter sig väl smaka, en till för att testa lite andra rätter. Sen kommer den, dräpartallriken. En tallrik till med allt som man tyckte var gott. Detta leder alltid till att total mättnad och utmattning. Produktiviteten går ner. Ingen vill konsumera någonting. Frasen "fy fasen, skjut mig" yttras på botten av depressionen. Sedan brukar det ta ett bra tag innan man ger sig på en buffé igen. 100% reproducerbar, dvs vetenskapligt belagd.

   Radera
  2. Men till slut kan du inte hålla dig längre😁 och går dit igen.

   Radera
  3. Jag gillar din teori. Jag antar att vi i väst sitter och mumsar, med stegrande magirritation, ungefär i början av dräpartallriken. Vi mår inte bra, vi äter det vi vet att vi inte borde äta, vi börjar gräla om skitsaker med bordsgrannarna, som för bara en tallrik sedan var goda vänner och vi tar oss ett järn (till) för att få ner lite mer av den goa maden.

   Nulli secundus

   Radera
  4. "Give me a bucket..."

   Nulli secundus

   Radera
 5. Kanada drunknar också i skulder, 47 % måste låna till vardagsutgifter/tidigare lån vilket förstås inte är hållbart.
  https://www.bnnbloomberg.ca/drowning-in-debt-47-of-canadians-plan-to-borrow-to-cover-basic-costs-survey-shows-1.1338497

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låna till vardagsutgifter / tidigare lån låter som skärselden.

   Radera
  2. Min första reaktion är att det kan inte vara sant. Men vad vet jag... 47% låter extremt mycket för en utvecklad stat som Kanada. Folk kan väl läsa/räkna där också...?

   Radera
  3. Obs att de tillfrågade 'förväntar sig att behöva låna', inte att de gör det. Artikeln går igenom att folk inte har särskilt mycket pengar kvar när månaden är slut, ett välkänt fenomen. Dessutom får man anta att det inte sparats så mycket. Ja då sitter man väl där om något går fel.

   Radera
 6. Det han säger är att allt är övervärderat och kommer krascha. har inte vi konstaterat det rätt länge? Svensson är i trubbel

  SvaraRadera
 7. @cornu Jag vill minnas att du vid något tillfälle senaste året redovisade uppgifter om hur många företag noterade på NASDAQ (USA) som faktiskt gör vinst. Men nu hittar jag det inte. Har jag drömt att du skrivit om detta eller är jag bara usel på att leta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förövrigt så finner jag det intressant att shiller inte tar upp guld. Konspirations tarmen börjar jobba för högtryck...

   Radera
 8. Mark? Produktionen av ny mark har i stort upphört.

  SvaraRadera
 9. På tal om metaller... med tanke på hur mkt guldet rusat, är det inte bättre att gå in i silver?

  https://www.macrotrends.net/2517/gold-prices-vs-silver-prices-historical-chart

  SvaraRadera