Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-10-06 21:03

Sämsta börsveckan sedan maj avklarad

Ännu en börsvecka är föga överraskande lagd till handlingarna, och det var den sämsta för Stockholmsbörsen sedan i ... maj. Inte särskilt dramatiskt alltså. Och i media säger experterna sitt still i båten, respektive sitt inte still i båten. Två män säger att de är Jesus, en av dem måste ha fel.
Veckochart OMXS30.
Börsveckan stängde med -2.82% för OMXSPI och -3.20% för storbolagsindex OMXS30. Media vill gärna kalla det uppseendeväckande eftersom det mesta av nedgången skedde på en enskild dag, nämligen onsdagen, vilket siffervidskepligt ger det hela någon särskild innebörd. Dock såg vi större nedgångar sista veckan i maj, men minnet är kort i klickmedia.

Klickmedia kör även artiklar om sitt still i bankbåten, dvs att man ska inte sälja när det går ner, för det går upp igen. Att nedgången beror på faktiska fundamenta, och upprekylerna beror på förnekande av verkligheten ska man strunta i. En annan artikel i klickmedia säger att man inte ska sitta still i båten, vilket är intressant när det kommer från en expert som tidigare var bankanställd och då alltid sade sitt still i båten.

Två män säger alltså att de är Jesus, en av dem måste ha fel, för att referera till Dire Straits låt Industrial Disease - en av bloggens favoritcitat om än till den i övrigt medelmåttiga helthetsbetygsänkande låten på LP:n Love over Gold. Ja, jag är så gammal att jag första gången hörde på Love over Gold analogt via long play-skivspelare. Ni som är yngre vet inte vad jag pratade om, men det var före CD:ns tid när man hade en enorm svart skiva med två sidor, där varje sida var lite kortare än en halv CD. Ja, en del av er vet inte ens vad en CD är. Glänsande plastskiva, ser ut som en DVD. Ja, alltså DVD är en plastskiva som ser ut som en CD, men som får plats med en film på. En nedladdning från iTunes. Okej, ett dubbelavsnittpå Netflix. Okej?

Guldet gick +0.99% i veckan och stängde på 476:10 SEK per gram.

Dollarn steg +1.33% mot SEK och USDSEK står nu på 9.8437. Euron steg +1.03% och nu när handeln precis öppnade igen så fotrsätter den stärkas +0.11% mot SEK. Svenska börstillgångar föll alltså fyrfaldigt i veckan - både mot EUR, USD, SEK och mot guldet.

Dock steg husse i USA efter Stockholmsbörsens stängning, så det ser positivt ut inför måndagen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Vi har ju haft låg ränta länge - varför är kronan så låg nu. Är det räntan som påverkar eller också andra finanser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många faktorer, bl a att SEK är en liten högriskskvalpvaluta och att vi har strukturella problem dvs hög arbetslöshet trots minusränta och högkonjunktur, som nu iofs viker ner. Statsfinanserna är bra, men t ex ser det sämre ut för kommunerna och hushållens höga belåningsgrad.

   Radera
  2. Tror det mest handlar om att många svenskar spekulerar i andra valutor. Brukar gå över.

   Radera
  3. iblandekonomi
   Nu tror du fel. Det är inte svenskar som driver kronförsvagningen. Vi är typ 10 miljoner mot 6 miljarder. Vi driver ingenting förutom den inhemska marknaden.

   Radera
  4. Stefan Östergren: Det som spelar roll är inte hur många människor det finns, utan vilka som äger SEK. Mycket vanligare att svenskar äger SEK än att tex en indier gör det.

   Radera
 2. Kommande kvartalsrapporter kommer att ange tonen. Bara några veckor kvar till dess.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske lite vinstvarningar hinner före? Vi har ju redan set några såna.

   Radera
 3. LP-skivan har ju redan fått sin recessens. Ska bli kul att se om även CD:n får det och hur man i så fall motiverar det. 44,1 kHz är den enda digitala upplösningen som ger den där rätta digitala distorsionen. Och det går inte lika bra med en datafil för att ...

  MD är nog ändå hopplöst död.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cd-mediet hade kraftiga begränsningar redan vid lansering och 16 bit 44.1 är långt ifrån den optimala upplösningen.

   Radera
  2. Ja, men det är ju det som är poängen :-) - den - digitala - distorsionen - mmm ...

   Det mesta tyder för övrigt på att den optimala upplösningen är 48 kHz när musik spelas upp i moderna anläggningar. Upplösning som är högre än så låter annorlunda då de ohörbara frekvenserna som dessa format kan återge orsakar distorsion i det hörbara frekvensintervallet. Men det finns förstås de som gillar det också.

   Radera
  3. Är inspelningen i tex 24/192 är 16/44.1 inte optimal så det beror på källan vilket upplösning ut mot lyssnare som är bäst. Nu är det dock nörderi på hög nivå och långt ifrån det som verkligen konsumeras ute i hörlurarna.

   Radera
  4. Ja, 48 är ju en jämn multipel av 192. Och man har nytta av 192 i framförallt mix, om man använder sig av digitala effekter (vilket man gör). De 24 bitarna gör också skillnad.

   Radera
 4. Ärsch oroa er inte så mkt.
  Lite börsstiltje men det går alltid upp.
  Äg bostadsfastighet och aktier så blir du en vinnare i lågränteträsket.....

  SvaraRadera
 5. "Två män säger att de är Jesus, en av dem måste ha fel."

  Nu är jag nyss uppstigen (och säkert sömndrucken), men kan det inte vara så att båda har fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo rent hypotetiskt.
   Men en av de MÅSTE ha fel då bara en kan va Jesus.

   Radera
  2. Undrar om Cornucopia? vill rensa i vitlistan med tanke på att han gör en massa religiösa referenser.

   Blev först härom dan uppmärksammad på att det är ett brott mot kommentarsreglerna att diskutera religion.

   Radera
  3. Det finns 657 ST som heter Jesus i Sverige. Båda kan ha rätt.

   Radera
  4. Visst, men inte om det är DEN Jesus ("Kristus vår frälsare") som åsyftas i citatet (vilket jag utgår ifrån att det ska vara).

   Radera
  5. Tillägg: Min slutsats är sålunda att båda far med osanning.

   Radera
 6. Om du inte är beredd att skicka slantarna utomlands, så är nog ändå börsen bästa placering, då den i viss mån kompenserar för den låga kronan. Hade inte kronan skvalpat runt så hade OMX garanterat legat mycket lägre.

  Å andra sidan så är nog samlarobjekt som viner, bilar, konst m.m bättre.

  SvaraRadera