Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-10-23 16:43

Så mycket kontanter har bloggläsarna hemma

Bloggen kan nu presentera resultatet från söndagens enkät om hur mycket kontanter bloggläsarna har hemma i svenska kronor respektive utländsk valuta. Se nedan.
En bloggläsares kontantreserv i euro. Ja, metadata är rensat från bilden, så den går inte att spåra. Foto: En läsare
Som vanligt finns det en del lustigkurrar som tycker det är kul att försöka förstöra sådana här undersökningar, så sju svar är strukna i det övre spektrat med en censurnivå på 500 000:- SEK för respektive storhet svenska respektive utländska kontanter. Motsvarande antal har strukits i botten för att inte påverka medianen. Naturligtvis filtrerar bloggen alltid bort orealistiska svar, men kämpah på du.
Fördelning svenska kontanter
Generellt har bloggläsarna kontanter hemma. Endast 9% av respondenterna hade inga svenska kontanter, medan 25% saknade utländska kontanter. Unionen av dessa var 6%, dvs sex procent saknade både svenska och utländska kontanter.

Medianbeloppet svenska kontanter är 2 000:- SEK, medan den feta svansen av de med väldigt mycket kontanter (över 20 000:- SEK enligt ovan) drar upp medlet till 6 679:- SEK. Endast 1% har över 100 000:- SEK i svenska kontanter och 5% har över 20 000:- SEK.

Fördelning utländska kontanter.
Medianen för utländska kontanter var 500:- SEK. Medel landade på 4 856:- SEK i utländska valutor, och 4% har över 20 000:- SEK och mindre än 1% över 100 000:- SEK.

Medianen ger antagligen en ganska rättvisande bild av bloggläsarnas kontantinnehav, då bloggläsarna generellt är välavlönade och högutbildade med jobb, och därtill delvis finansiellt överintresserade, dvs har lite mer kapital än Mediansvensson.

De svenska hushållen har nästan 49 miljarder i sedlar och mynt enligt SCB:s Sparbarometer, vilket inkluderar utländska kontanter. Om man så vill blir det ett medel på knappt 4900:- SEK per person att jämföra med 6679+4856=11 535:- SEK för bloggläsarna, som därmed har drygt dubbelt så mycket kontanter i medel. Medlet för hela svenska folket medräknar dock även småbarn, och bör därför kanske hamna marginellt högre.

Varför man har dessa kontanter framgår dock inte. 2000:- SEK är dock en bra nivå ur preppingperspektiv och räcker om man snålar till en tankning av en fossilbil och en billigare uppsättning mat åt en familj i en vecka, utifall att de elektroniska betalsystemen ligger nere.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

36 kommentarer:

 1. Ur preppingvinkel är det vettigare att ha bilen minst halvtankad hela tiden, så att 2000 kronan kan användas till mat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I snitt är tanken halvfull om man tankar när den är tom.

   Radera
  2. Tja, det stämmer ju. :)

   Radera
  3. Men nu stöd där ju minst halvfull hela tiden. Jag tänker mig då att man tankar innan den blir halvtomt.

   Radera
  4. Samt att kunna ta sig till sin BOL utan problem.

   Radera
  5. Tanka vid halvtank är något jag också försöker göra. Det är betydligt lättare att ha 30 liter diesel i bilens tank än hemma.

   Radera
 2. En nackdel att ha väldigt mycket kontanter hemma förutom rånrisken och inflationssäkring över tid är penningtvättlagen. T.ex. kommer det nya sedlar så blir det problem med att byta in till de nya om summan är större än 10.000 kr.
  Egentligen finns det väl bara ett läge att ha mycket kontanter och det är vid en omedelbar konflikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oftast får man veta en tid innan att sedlarna ska bytas. Tror jag använde en 500 i veckan varje gång jag handlade, och köpte allt kontant i ett halvår senaste gången vi bytte sedlar. På plussidan så fick jag många småsedlar av den nya sedeln, vilket är bra att ha hemma.

   Radera
  2. Du skriver väl inte på dörren "här finns massa cash"? Ej heller penningtvättslagen borde vara något större problem. Du BEHÖVER ju inte köpa massa bling bling så fort det blir kris. Och när de behöver bytas bör man kunna handla upp dem innan.

   Däremot inflationen är svår att skydda sig mot.

   Radera
  3. Grejen är väl att vid en kris kommer bankomaterna tömmas snabbt (om de ens fungerar, exv bankkopplingen nere). Då blir det kanske Dålig Stämning när man står i matkön till den lokala ICA-butiken utan cash.

   Radera
  4. Jo, kanske en nackdel. Men vi kanske byter vår sedelserie en eller två gånger till under vår livstid. Känns som ett hanterbart problem...

   Radera
  5. Det blir inga problem om man bara sparar kvittot på när man tog ut pengarna, då kan du ha hur mycket du vill. Myndigheterna vill kunna se varifrån de kom, och det kan de göra om du spar kvitto. Däremot täcker inte försäkringen normalt ett högt belopp.

   Radera
 3. Jag har satt som mål att jag ska ha 50K i kontanter. Varför vet jag inte egentligen, men ibland behövs det. Det är något som jag byggt upp under tid, när jag kommit över kontanter så åker de in i vapenskåpet. En del är mina barns pengar, julklappar/födelsedagar osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "När jag kommer över pengar så åker de in i vapenskåpet"? Är det för du ställer in det avsågade hagelgeväret samtidigt

   Radera
  2. Det är inte avsågat, finns licens. Det är inte heller svarta pengar, för att vara tydlig.

   Radera
  3. Är pengarna för att betala copyright till BD?

   Radera
 4. Ofta är det ju oavsiktligt när man har mycket kontanter hemma. Särskilt nuförtiden då banken vägrar ta emot pengarna ifall man försöker sätta in dom så man får helt enkelt ha dom i madrassen och successivt handla upp dom.

  SvaraRadera
 5. I Ryssland uppdagades härförleden att polischefer som arbetade mot korruption hade motsvarande cirka 2 000 000 000 SEK undangömt i lägenheter de disponerade. Nu hittar jag inte bilden där alla sedlarna är samlade, men en artikel finns åtminstone här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har ju bara offrat sig och tagit emot pengarna så att ingen annan kan mutas med dem. Ta en kula kallas det.

   Radera
 6. Som boende på landet har i alla fall undertecknad mer än genomsnittet. Det kan i bland vara smidigt med kontanter hemma för att kunna få hjälp med ditten-och-datten utan att blanda in Magdalena...

  SvaraRadera
 7. Apropå ämnet så ligger Nordeas swish nere nu: https://www.getswish.se/driftinformation/

  SvaraRadera
 8. Om man ska vara en någorlunda seriös pokerspelare live så har man i alla fall minst sexsiffrigt i ett par tre olika valutor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag har ca 450k i pokerchips, det räcker mer än väl för en pokerkväll.

   Radera
 9. Några kg pasta + ketchup och man har föda för en vecka.

  Även om man inte har det så kan en vuxen utan problem hoppa över mat en vecka. En del kanske tror man blir svinhungriga, men hungern går över snabbt.

  Pengar behöver man om man ska klara sig en längre tid, och då behövs betydligt mer än 2000:-.

  SvaraRadera
 10. ICA kommer inte våga ha öppet om det blir den kris ni talar om. Finns inget att spendera papperssedlarna på. Våldskapaciteten är enorm i förorterna och MAT kommer vara den valuta ni behöver.

  SvaraRadera
 11. Är i Stockholm, flera ställen vägrar att ta kontanter... Galenskap anser jag. Kontanter är icke någon någon kan vägra.. Jag hoppas att det blir en kris snart så svensken vaknar ur trygghetssömnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar konstigt att hoppas att folk ska råka illa ut bara för att du tycker de är dåligt förberedda för att råka illa ut.

   Radera
  2. Nja, vill bara provocera, för att få en diskussion. Ärligt, så vill jag att folket blir mer medvetna om sin sårbarhet.,

   Radera
  3. Du ska se att om alla möjligheter att betala elektroniskt slutar att fungera så kommer även dylika ställen acceptera kontanter. Viljan att göra sig en hacka på befintligt lager tar överhanden.

   Radera
  4. Den som sett stockholmsförorterna förstår att ICA butikerna inte kommer våga ha öppet vid ett långvarigt stopp i elektroniska betalmedel. Det kommer helt enkelt vara för farligt. Dessutom kommer ej ICA få leveranser av sina leverantörer. Då gäller det för Pappa ica-handlare att själv förse de sina och vänner med mat. Kontanterna kommer du ej kunna handla för. Göm dig hemma i stället är mitt råd!

   Radera
 12. Frågan som ingen givit ett definitivt och juridiskt undebyggt svar på är: Är det verkligen lagligt att vägra ta emot av Sveriges riksbank utgivna betalningsmedel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "[...]Huvudregeln är att kontanter är lagliga betalningsmedel och därmed ska accepteras vid betalning. Denna regel kan dock avtalas bort av affärer, restauranger etc.[...]" - Riksbanken

   Radera
  2. "[...] Denna avtalsfrihet gäller också för banker i förhållande till sina kunder. Ett sådant avtal kan vara skriftligt eller muntligt. [...]" - Riksbanken

   Radera
  3. Vad jag förstår har vi i Sverige inte den strikta definition av lagliga betalningsmedel man har i t.ex. Storbritannien, där kallat Legal Tender. Det innebär där att om det uppstått en fordran kan den som har fordran inte lagligt vägra ta emot kontanter för att reglera fordran om det är vad som erbjuds. Dvs är jag av en eller annan anledning skyldig dig eller en firma säg 10.000 och erbjuder mig att betala skulden med 10.000 i kontanter har du eller firman inte laglig rätt att vägra ta emot dem.
   Däremot finns förstås möjligheten för t.ex. butiker och andra inrättningar att redan innan en fordran uppstått göra klart att de kräver betalt i någon annan form - t.ex. med kontokort. Det kan lätt göras vid t.ex. entréer och troligen även i butiker - svårare blir det om man käkat på restaurang och sen ska betala det man ätit. Visst kan en restaurang ha skyltar med "vi tar bara kort" men det blir ju svårt att verkligen bevisa att gästen sett dem innan han satte sig och käkade.

   Radera
  4. Det är så även i Sverige, den som är i skuld har rätt att betala den hur han vill. Så ja, det ska till ganska ordentligt med skyltar för att en restaurang med juridisk rätt ska kunna välja betalningsmetod efter att kunden redan ätit.

   Radera
 13. Jag är uppväxt med föräldrar som flytt från Östeuropa, jag har euro och dollar som försäkring. Tillräckligt för att utan problem kunna ta oss till grannländer och etablera sig där.
  Knapert skulle det bli, men hanterbart i en krissituation.
  Skulle gärna ha guld men vill inte betala moms

  SvaraRadera