Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2019-10-20 13:07

S vill ha kriskommission om sjukvårdsmaterielkrisen - visade sig vara S-politiker som skrev på avtalet

I veckan krävde Socialdemokraterna i Uppsala län en kriskommission kring krisen med tillgången till sjukvårdsmateriel via skandalbolaget Apotekstjänst. Enligt Aftonbladet visade det sig dock att det är en socialdemokrat som skrev på avtalet med Apotekstjänst. Så var det med den saken.
Popcorn.
Det var alltså en sosse som skrev på avtalet med Apotekstjänst, men en så kallat politiskt sakkunnig socialdemokrat, Joel Stade på regeringskansliet, håller på med en massa utfall mot kristdemokraterna. ÄVen Socialdemokraterna i Uppsala vill tillsätta en kommission kring det hela och frågar sig hur det kommer sig "att politiken har så lite koll på en så stor förändring som att vi har fått en ny leverantör av material".

Socialdemokraten som skrev på Björn Wennberg (S) hävdar dock att "inte ens politiker kan förutse framtiden", och försvarar påskriften av avtalet.

Vi ser alla förstås fram emot att Socialdemokraterna utreder hur Björn Wennberg (S) kunde skriva på avtalet för Region Uppsalas räkning. Finns ju inget man inte kan göra partipolitik av, och t ex utreda hur S inte kunde veta att S skrivit på detta avtal. Socialdemokratins bandhundar kanske ska lukta innan de börjar skälla?

Det finns väldigt många utredningar som samlar hyllmeter med damm. Att någon politiker tar till sig vad det står i dessa utredningar kan vi dock knappast förvänta oss.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

12 kommentarer:

 1. Krokodiltårarna känns igen från debaclet med NKS som ju klubbades igenom utan re(S)ervationer. Inga problem att segla i medvind.

  SvaraRadera
 2. Lång text men de kunde struntat att upphandla och fortsatt med den gamla leverantören.

  "Inköpscentraler
  En upphandlande myndighet eller enhet får köpa varor, tjänster eller byggentreprenader med hjälp av en inköpscentral. En
  inköpscentral är en upphandlande myndighet eller enhet som
  stadigvarande tillhandahåller en centraliserad inköpsverksamhet.
  En inköpscentral kan fungera som
  1. grossist genom att köpa varor eller tjänster som är avsedda
  för upphandlande myndigheter eller enheter
  2. mellanhand genom att tilldela kontrakt eller ingå ramavtal
  om varor, tjänster eller byggentreprenader som är avsedda
  för andra upphandlande myndigheter eller för upphandlande enheter.
  Att en inköpscentral bedriver grossistverksamhet innebär att den
  kan köpa varor och tjänster i eget namn för att sedan sälja vidare
  till upphandlande myndigheter och enheter.
  Av bestämmelserna i
  LOU och LUF framgår att en upphandlande myndighet eller enhet
  får anlita en inköpscentral utan att upphandla tjänsten.
  Laghänvisning:
  7 kap. 1–9 §§ LOU och 7 kap. 1–5 §§ LUF (inköpscentraler). "

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kunde också valt statlig inköpssamordning
   "Kammarkollegiet ansvarar för den statliga inköpssamordningen
   och ingår ramavtal och andra gemensamma avtal som omfattar
   varor och tjänster som upphandlas ofta, i stor omfattning eller
   som uppgår till stora värden. Syftet med en statlig inköpssamordning är att minska kostnaderna genom att effektivisera upphandlingarna.
   Även kommuner, landsting och offentliga bolag är i vissa fall
   anslutna till de statliga ramavtalen"

   Så jag tycker en grävande journalist ska rota i varför man valde att upphandla och vilka urvalskriterier man valt Apotekstjänst. Låter som de får betala överpriser.

   "Ägare tar ut Apotekstjänsts miljoner
   Förra året gjorde Apotekstjänst AB en rörelsevinst på 52 miljoner kronor. Men de 52 miljonerna stannade inte i verksamheten, visar Expressens granskning.

   I stället har ägarna Versteegh Gruppen AB och dotterbolaget Bonver Videodata AB, som äger Apotekstjänst, flyttat i stort sett hela vinsten från Apotekstjänsts verksamhet till en annan del av koncernen.

   10 miljoner kronor gick det senaste offentliga räkenskapsåret till att täcka mångmiljonförluster i ett annat bolag i koncernen: Bonver Entertainment Group AB.

   Bolagets verksamhet var då ”koncept för service- och dagligvaruhandeln såsom glass, kaffe, filmuthyrning mm”.

   I april i år bytte bolaget namn till Gåshaga Kafferosteri, ett rosteri på Lidingö där företag kan beställa en egen kaffeblandning till sitt kontor.

   Vinster från det nu utskällda vårdbolaget har alltså gått till att täcka mångmiljonförluster i ett exklusivt kafferosteri på Lidingö.

   Ägarna, medlemmar ut familjen Versteegh som enligt senaste tillgängliga stämmoprotokoll från 2015 tillsammans äger bolaget Versteegh Gruppen AB, tog förra året ut 20 miljoner kronor i utdelning. "

   Radera
  2. På vilket sätt innebär en inköpscentral att de kunnat fortsätta med gamla leverantören? En inköpscentral är ju bara en annan upphandlande myndighet som gör upphandlingar åt andra. Exakt samma konstruktion som Kammarkollegiet för statens myndigheter. Finns ej heller något statligt ramavtal för den här typen av produkter så Kammarkollegiet är inte heller ett alternative.

   Radera
 3. Gissar på att Wennberg fick sig några fin-fina middagar på någon hutlöst dyr restaurang, som normalt inte skulle släppa in hen.

  SvaraRadera
 4. Socialdemokraterna är garanten för att det alltid är välfärden som prioriteras, sa Löfven i partiledardebatten. Jo då...

  SvaraRadera
 5. Det är kanske lite som en skönhetstävling.
  Den som ser snyggast ut och vill ha fred på jorden vinner.
  Kompetens verkar däremot inte vara ett av urvalskriterierna.

  Någon mer än jag som tänker på Anbudsförfarandet av 3G nätet.
  Telia, den som var mest kompetent, blev utan licens.

  SvaraRadera
 6. Apotekstjänst skyller vårdkaoset på dålig information, men avtalet innehåller inga fastslagna nivåer, däremot varningar om att volymerna kan bli lägre eller högre än tidigare. Med den information som jag får fram så har jag svårt att försvara Apotekstjänst. Men jag förmodar att det inte är enbart ens fel. Tycker för övrigt att det verkar vara lite av ett Brexit-stuk över det hela...

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/apotekstjanst-fick-inga-garantier-i-avtalet-om-havererade-leveranser-till-sjukvarden
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/apotekstjanst-fick-inga-garantier-i-avtalet-om-havererade-leveranser-till-sjukvarden

  SvaraRadera
 7. Det har inte med partitillhörighet att göra. De borde anställt någon drillad nog att undvika slamkrypare.

  SvaraRadera
 8. Vi har kommit jädrigt långt ifrån civilförsvaret och beredskapslagren...

  Nu blir det akut materielbrist i fredstid och utan krissituation.

  Jag vet iofs. svaret men vad har man gjort med alla de miljarder som man sparat på att inte ha civilförsvar, beredskasplager och katastrof/krisberedskap?

  Det borde vara brottsligt att skära ned på statens och kommunernas kärnuppgifter och sen lägga pengarna på extra allt inom valfritt område, sociala kontona är väl dock ganska dominerande här dock...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet väl att det är samma politiker som fastställer statsbudgeten som bestämmer vad som är brottsligt?

   Radera
 9. Sosseriet går från klarhet till klarhet

  SvaraRadera