Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-10-09 16:04

Ryskt militärt specialförband bakom mord i väst identifierat

Enligt en artikel hos ansedda New York Times har ett ryskt militärt specialförband under den militära underrättelsetjänsten GRU identifierats och namngivits. Förbandet ska bland annat ligga bakom det misslyckade kuppförsöket i Montenegro, insatsen av massförstörelsevapen i engelska Salisbury och mordförsöken på en vapenhandlare i Bulgarien.
Ryska vapen, från research till min roman Höstsol, som har en GRU-operatör som en av huvudpersonerna.
Förbandet sorterar under GRU och kallas enhet 29155 enligt artikeln i New York Times, och är baserat hos 161:a Särskilda specialistträningscentret i östra Moskva. Förbandsmedlemmarna ska bland annat vara veteraner från rysslands krig i Afghanistan, Tjetjenien och Ukraina, och foton på chefen för förbandet har hittats där han poserar med en av de två i Storbritannien dömda operatörerna bakom insatsen av massförstörelsevapen i Salisbury.

Det är inte den enda enheten inom GRU, som har exponerats. Enhet 26165 respeketive 74455 är cyberförband, som sattes in för att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och enhet 99450 sattes in vid den ryska invasionen och olagliga annekteringen av Krim.

Förbandet är även utbildat, tränat och övat på västerländska vapen enligt foton från dess tidigare högkvarter, som publicerats på en rysk blogg, där det finns vapenbeteckningar från övergivna vapenskåp. Bland västerländska vapen hittas H&K G3, Colt M-16 A1, Colt M4-A1, Steyr AUG och FN 30-11. Bland ryska vapen finns prickeskyttevapnen VSS Vintorez (som för övrigt används av GRU-operatören i Höstsol), SVDK, k-pisten AS-VAL och automatkarbinen AK-103.

Det finns få anledningar att tvivla på New York Times artikel (icke-länk pga EU www.nytimes.com/2019/10/08/world/europe/unit-29155-russia-gru.html), då New York Times är mycket ansedda - har de fel kommer de publicera en rättelse när det framkommer - men välrenommerade dr Mark Galeotti har en del invändningar, bland annat att 29155 verkar satts in över territoriella direktoratgränser, där den engelskspråkiga sfären, inklusive Storbritannien, är avskild från övriga Europa. Galeotti menar även att GRU har smal specialistpersonal, och inte breda generalister.

Istället menar han att det handlar om ett Spetsnazförband:
"The members of the unit cited and the nature of the operations to which one can plausibly link Unit 29155 look to me much more indicative of a dedicated Spetsnaz special forces unit committed to mokrie dela, ‘wet work’, assassinations and sabotage. (It is indicative that it is apparently now based at 161st Special Purpose Specialist Training Centre, a Spetsnaz facility, and its reported head, Maj. Gen. Aver’yanov, is an ex-commando, not a spook.)"
Man kan förstås agera på GRU:s uppdrag och i samarbete med GRU, men förbandet är alltså mer att likna vid civilt uppträdande operatörer från svenska SOG än från MUST, vilket kan vara logiskt - underrättelsetjänst inhämtar underrättelser, och utför inte nödvändigtvis offensiva insatser.
¨
Undantag finns förstås, t ex är CIA uppdelat i både intelligence och operations. Kanske är det närmaste liknelsen CIA:s SAC/SOG, som i sin tur rekryterar sina medlemmar från förband som DEVGRU ("Seal Team Six"), MARSOC mfl amerikanska specialförband.

Just svenska MUST, sysslar dock med militära underrättelser och militär säkerhetstjänst, dvs inte mot civila förhållanden och civila mål. Man kan fundera på om det finns en svensk civil underrättelsetjänst, t ex under utrikesdepartementet.
Monument över Dzerzjinskij, den ryska Tjekans första chef. Tjekan blev GPU, som blev NKVD, som blev MGB, som blev KGB som blev den interna säkerhetstjänsten FSB och utrikesunderättelsetjänsten SVR. SVR är de civila kollegorna till GRU.
Finns en väsentlig skillnad mot väst när det gäller GRU och 29155. Rysslands diktator Vladimir Putin stiftade 2006 en lag som tillåter ryska statliga lönnmördare att mörda individer utomlands. Kort därefter skedde mordet på Livinenko via poloniumfögiftade tepåsar.

Det sannolikaste är kombinationen av New York Times artikel och Galeottis artikel - 29155 är ett Spetsnaz-specialförband, som uppträder underställda GRU. Som sådana kan man förstås underställas olika delar av GRU vid olika tillfällen och därmed uppträda över olika direktorats territoriella gränser.

Svenska krigsmän, skyddsvakter, personskydd och poliser kan dock trösta sig med att en operatör från 29155 reagerar på en 5.56, 9mm, 7.62 eller 12.7 precis som vem som helst. Verkligheten är inte Hollywood.

22 kommentarer:

 1. G3 är väl "vår" AK4?

  SvaraRadera
 2. Varför använder de james Bond metoder när det finns valfritt knarkarscenario att ta till?
  Hur många lyckas de med som vi aldrig får veta något om? Och varför hör vi aldrig talas om amerikanska misslyckanden, händer inte det?
  Är det en kompetensfråga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gå in på valfri foliehattsida eller foliehattgrupp, så är ALLT amerikanska CIA-operationer. Foliehattarna är väl USA:s underrättelsetjänsts nyttiga idioter, som i sitt brus av konspirationsteorier dränker bort faktiska operationer. Men eftersom foliehattarna dyrkar Putin och Ryssland, så är de enda ryska insatserna som når ytan de faktiska insatserna.

   Radera
  2. Dock brukar amerikansk underrättelsetjänsts och specialförbands insatser hamna publikt inom typ 10-20 år, medan vi här i Sverige väl har evigt eller åtminstone 55+ års hemlighetsmakeri så alla som bryr sig har dött av när det blir publikt, t ex skickade Sverige in operatörer i Baltikum med vapen och allt på 50-talet.

   Radera
  3. Detta var innan signalspaningen blev bättre, för att kunna spana på djupet. Sedan signalspaning blev mer utvecklad har vi inte haft behov av detta längre. Att sedan KGB infiltrerade/grep våra operatörer och matade svenska T-kontoret med falsk und under många år, tills man tröttnade och via en "avhoppare" informerade att alla svenska operatörer var röjda och bakom lås och bom, och att man hade egna operatörer vid radioapparaterna som sände falsk und, är en del av historien. KGB tröttnade på att gripa, fängsla och avrätta svenska agenter, helt enkelt.

   Radera
  4. Se även Agrells bok "Sprickor i järnridån".

   Radera
  5. Agrell gillar jag. Läst förr, "på döda träd". Tack för tipset.
   Nätet... frånsett artikelnr, blocket och här används det inte mycket då man kan få alla sanningar man vill i vilket ämne man vill. (tom värmebalansformeln på Wikipedia är(var?) fel)
   Kan man be om tips på en rimlig foliehattssida anpassad för de lite mindre hardcore - gärna en med lite humor likt dina Mp/göteborg/ryss-ticks, vilka roar mig mycket. Avancemang läser jag ibland förresten.
   Veckans nyheter ser jag i följd på söndagkvällen på 1an och 4an. Mest för att kunna lyssna med behållning när andra talar om annat än arbete.

   Radera
  6. De vill att det ska vara spektakulärt och vem avsändaren är så att det blir en varning till alla regimkritiker och andra oönskade. Officiellt förnekas allt.

   Radera
 3. Klart vi har en civil statlig underrättelsetjänst. Varje ambassad. Sedan borde finnas någon organisation för att samla information på andra sätt i Ryssland. Via signalspaning får vi förstås all möjlig information.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. SÄPO och den vanliga polisen ska väl spana mot sådant som kan antas vara brottsligt, typ olaga underrättelseverksamhet?

   Ebbe C skötte ju annars en liten halvprivat firma! Undrar vem som fyllt den luckan idag?

   Radera
 4. Prenumerade på ledarutskick från NYT tills varannan artikel framförde konspirationsteorin white supremacy som orsak till alla orättvisor. Känns inte som en slump att de bestämde sig sluta publicera tecknade bilder pga att det inte gick att undvika att det kom ut antisemitiska alster.

  Blaskan har landat väldigt långt från mittfåran.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tvivlar jag inte på att Ryssland och andra aktörer på den geopolitiska scenen har grupperingar/agentceller likt det som beskrivs av bloggaren och NYT, jag ser det som en självklarhet. Men som du påskiner turlasvante så är NYT helt klart driven av en agenda och det är inte oberoende journalistik. Därför tar jag sällan det som skrivs i denna kanal/tidning på särskilt stort allvar när jag vill analysera något på djupet. På endast 10 år har NYT gått från att vara en relativt tillförlitlig källa, till att avslöjas med just sk "fejk news" ett flertal gånger under Libyen kriget/insatsen så blev jag helt matt av alla felaktiga påståenden som framfördes, en googling bort fanns helt annan info från flertalet ytterst pålitliga källor både i västerländsk MSM och från andra håll och kanter.

   Med detta sagt så kan deras info i detta fall givetvis vara korrekt, men jag vill nog ha det bekräftat på ett eller annat vis. Synd att det blivit så

   Radera
 5. Ansvarig chef för insatsen i Salisbury på stabsnivå blev väl uppkallad på kontoret av Putin som skällde ut denne och nämnde att operatörerna lika gärna kunde haft var sin stjärnmärkta usjanka (rysk pälsmössa) på sig.

  Denne chef har senare dragit sig tillbaka på grund av svårt sviktande hälsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant har följt fallet relativt noga sen start men detta har gått mig förbi.

   Vad har du för källa för detta påstående?

   Radera
  2. Det var i brittisk press. Hittade inte exakt samma när jag sökte igen men en snarlik artikel. Den ansvarige 62-årige GRU-bossen är dock avliden.

   https://www.independent.co.uk/news/world/europe/russia-igor-korobov-dead-russia-gru-salisbury-novichok-sergei-skripal-yulia-putin-a8646016.html

   Radera
  3. En artikel till om detta.

   https://www.theguardian.com/world/2018/nov/22/russias-chief-of-military-intelligence-gru-igor-korobov-dies-after-illness

   Radera
 6. Självklart vill man att omvärlden ska veta att det var Ryssland - varför annars köra James Bond planer istället för att bara skjuta någon. De vill väl att andra ska tänks sig för. Undrar hur många agenter det finns i Sverige och varför. De här märkliga intrången på skyddsområden känns ju sådär.

  SvaraRadera
 7. Då vet bi att dom inte bara är en koloss på lerfötter som vi fått lära oss här tidigare och att dom tydligen kan få grejer gjorda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. RF ser Salisbury som ett stort klanteri. Ansvarig chef redan begraven.

   Radera