Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-10-24 16:55

Regeringen vill licensbelägga plastbitar och fjäder

För att bekämpa den organiserade brottsligheten vill nu regeringen ta i med krafttag och licensbelägga en plastbit och en fjäder, alltså så kallade "magasin", som kan användas till vapen. Främst kommer lagliga skjutvapeninnehavare drabbas, men också poliser och försvarsmaktsanställda som har privata extra magasin till sina tjänstevapen.
Plastbitar och fjäder.
Det är oklart om plastbitar och fjäder kommer vara licenspliktiga om de förvaras åtskilt, eller om det bara gäller när de är ihopsatta till ett så kallat magasin. Också oklart är vad som gäller om man bara har fjädern, men inte magasinet, eller om man har fjädern men den är till ett licensfritt vapen, t ex airsoftvapen.

Tanken med licenskravet är att innehavare av olagliga vapen, dvs kriminella personer, på något sätt därmed inte ska skjuta varandra. Regeringen hävdar att polisen vill ha denna licensplikt.

Många lagliga skjutvapen har medföljande magasin, t ex Tikka/Sakos älgstudsare. Vad som gäller denna typ av magasin är också oklart, men förhoppningsvis kan man få åtminstone tillfällig licens på det magasin man redan har till sitt licensbelagda jaktvapen.

Värre blir det för Försvarsmaktens anställda och polisens egna anställda. Dessa har ofta egna extra magasin, eftersom det antal magasin de får tillhanda via arbetsgivaren är för få för att t ex enkelt kunna öva mängdskytte, eller rent av för att man vill ha med sig fler laddade magasin ut på jobbet - både som polis på gatan, eller som soldat på skarp insats i såväl Sverige som utomlands.

Dessa kommer knappast få licens på sina extra magasin, eftersom de inte har någon licens till att börja med, utan använder tjänstevapen. Alternativt att någon särlagstiftning ska gälla dessa. Man får också förmoda att en polis, officer, soldat eller sjöman, som fälls för vapenbrott pga innehav av en plastbit och en fjäder också blir av med jobbet.

Och kriminella kommer fortsätta skjuta ihjäl varandra, eller i förekommande fall varandras anhöriga eller helt oskyldiga personer som varit i vägen eller felidentifierats som konkurrens och måltavla.

Men kanske är det viktigaste att låtsas göra något för inrikesminister Mikael Damberg (S). Inte att faktiskt göra något som spelar någon roll. För de flesta kommer inte beröras av detta, medan Socialdemokraterna fortsätter att klia sig i huvudet varför LO-medlemmarna överger partiet. Ni vet de där LO-medlemmarna utanför storstäderna, som ofta ägnar sin fritid åt laglig jakt och skytte. Jakt är ingen överklasshobby. 

Det vore intressant att se vilka sorts plastbitar och fjädrar som blir olagliga. Trots allt går det att bygga magasin av dessa. Blir också en kul övning att sätta igång att söka licens för magasin, som väl också måste stämplas med något unikt identifierande nummer framöver - även polisens och försvarets tjänstemagasin. Magasin kostar någon hundralapp, så det blir ett bra test på licenshandläggningstiderna.

Ett annat problem är att det är lätt hänt att man tappar ett magasin i fält - både för polisen, försvarets personal eller ute på jakt. Med licens måste väl varje tappat magasin polisanmälas, licensen återkallas, ny licens sökas på ett nytt magasin osv. Som tur är ska det anställas fler poliser, så vi vet vad de kommer syssla med framöver - hantering av polisanmälningar för borttappade magasin.

Nu kan man invända "men vanligt folk kommer inte drabbas". Det säger ni nu. Polisen kan kraftigt förbättra uppklarade vapenbrott framöver genom att hälsa på jaktlag, jägare och sportskyttar och kolla om det finns några magasin som missats i hanteringen. Men den riktiga brottsligheten kommer knalla på som vanligt (avsiktlig ordvits).
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

49 kommentarer:

 1. var tung kustrobot och samövade på swenex 19 ? någon som vet ?

  SvaraRadera
 2. Så som förslaget är utformat idag så blir det ingen förändring för jakt och sportskyttar då förslaget säger att du får ha obegränsat med magasin till de vapen som du har licens för och dessa magasin behöver inte heller ha en separat licens, den kommer så att säga "på köpet" med vapnets licens.

  Enda gången du behöver ha licens för ett magasin är om du saknar licens för vapnet som det skall användas till, så som förslaget är utformat just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dvs polis och FM anställda får inte köpa egna magasin då de själva saknar licens för vapnet?

   Radera
  2. Tycker nog att man skall titta på statistiken. Det är ju trots allt jägare som har de flesta vapnen. Så om man börjar i den änden och skruvar åt garrotten når man till slut de kriminella. Låt vara att de kommer att vara de sista i Sverige att inneha vapen, men jägarna och andra får helt enkelt se till det större goda resultatet om några decennier.

   Radera
  3. @Svinto Hur menar du att man så småningom når de kriminella?
   Tror du att svenska älgstudsare används i gängskjutningar i Malmö?

   Radera
  4. Svinto: Av det totala antalet illegala vapen och brott som är relaterade till vapen så är det en försvinnande lite del där vapnen har sitt ursprung som legala jaktvapen.
   Det är insmugglade vapen som är problemet, inte jaktvapen.

   Radera
  5. Låter vettigt att kunna sätta dit kriminella som har en massa magasin hemma även om vapnet inte hittas.

   Polis och militär borde få så många magasin de behöver från sin arbetsgivare.

   Radera
  6. @Yxan: Jägare kommer visst att kunna drabbas om förslaget går igenom som det ser ut nu. Jägare med vapenlicens för jakt kommer sannolikt bara att få ha magasin som är avsedda för jakt (d v s plats för max fem skott). Många jägare, inklusive jag själv, har större magasin som de använder när de mängdtränar. Dessa kommer sannolikt att kräva en separat licens som jägare inte kommer kunna få.

   @Svinto: Det statistiken säger är att i stort sett inga brott begås i Sverige med lagliga (eller stulna, tidigare lagliga) vapen. Det händer helt enkelt inte. Regeringens lagar för att underlätta för polisen kommer inte i att resultera i något annat än att misstänkliggöra och förstöra för skötsamma och lagliga vapenägare. Saken är den att jägare och sportskyttar är bland de mest lagliga invånare Sverige har, då de vet om att om de bryter mot lagen så blir de av med sina licenser. Detta gäller även om brottet inte är relaterat till våld eller hot (t ex har det hänt att folk blivit av med sina licenser för att de kört för fort tre gånger)

   Radera
  7. iblandekonomi: Citerar Pia Clerté på Facebook:

   "Polisen kan enligt Rättegångsbalkens 27 kap 1§ i princip beslagta allt som "skäligen kan antas ha betydelse för utredning om brott eller vara avhänt någon genom brott eller förverkat på grund av brott" - även magasin som påträffas i samband med brottsutredning.
   Magasinet kan sedan - precis som med en synnerligen licensfri kofot eller rånarluva - förverkas enligt Brottsbalkens 36 kap 3§ såsom varande ett "föremål som på grund av sin särskilda beskaffenhet och omständigheterna i övrigt kan befaras komma till brottslig användning". Det har aldrig behövts någon skärpning av vapenlagen för att kunna avhända kriminella magasin till vapen de saknar licens för."
   https://www.facebook.com/PiaClerteSportshooter/posts/1195199444013492

   Radera
  8. iblandekonomi: Citerar utvald text ifrån ett Facebook-inlägg av sportskytten Pia Clerté:

   "Polisen kan enligt Rättegångsbalkens 27 kap 1§ i princip beslagta allt som "skäligen kan antas ha betydelse för utredning om brott eller vara avhänt någon genom brott eller förverkat på grund av brott" - även magasin som påträffas i samband med brottsutredning.
   Magasinet kan sedan - precis som med en synnerligen licensfri kofot eller rånarluva - förverkas enligt Brottsbalkens 36 kap 3§ såsom varande ett "föremål som på grund av sin särskilda beskaffenhet och omständigheterna i övrigt kan befaras komma till brottslig användning". Det har aldrig behövts någon skärpning av vapenlagen för att kunna avhända kriminella magasin till vapen de saknar licens för."
   https://www.facebook.com/PiaClerteSportshooter/posts/1195199444013492

   Radera
 3. Tycker att du möjligtvis raljerar i överkant även om poängen är förståelig. Även vapen kan ju delas och någonstans går gränsen för när enskilda delar - rör, fjädrar, stift etc - blir ett olagligt vapen, så rent principiellt tycker jag inte tanken är fel även om det förmodligen blir svårt att fullt ut kontrollera i praktiken.

  Och ska det finnas ett licenssystem måste rimligen varje licensierad enhet mycket riktigt kunna identifieras, dvs ha ett serienummer instansat. Vet förresten någon om det idag gäller även ljuddämpare till jaktvapen, de är ju licenspliktiga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Licensplikten för ljuddämpare på jaktvapen är avskaffad

   Radera
  2. Nä, det är den inte, där har du önskedrömt

   Radera
  3. Det var bara valfläsk. Licenskravet står kvar.

   Radera
  4. Fel! Ljuddämpare är licensbelagd!

   Radera
  5. Att ta bort licenskravet på ljuddämpare klubbades igenom 2019-06-19 av våra politiker

   Radera
  6. Har inte trätt i kraft.. du måste fortfarande söka licens...
   https://etjanster.polisen.se/evapen/nylicens

   Radera
  7. Han har helt rätt gällande plastbitar och vad som är licensbelagt. För vilken del av ett magasin skall var licensbelagd? Alla delar? Eller bara t ex patronföraren eller höljet? Gällande vapendelar som du undrar över så finns det ett regelsystem för vad som är licensbelagt och inte är licensbelagt.

   Radera
 4. Ett slag i luften som vanligt. Men visst det kanske finns någon laglydig kriminell som söker licens...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är faktiskt förbjudet att var kriminell

   Radera
  2. Det kan omöjligt vara förbjudet att vara kriminell. Helt klart hets mot folkgrupp eller nåt.

   Radera
  3. Det finns inga olagliga människor.

   Radera
 5. Tanken är väl att det ska bli en gummilag för att kunna fälla kriminella som endast påträffas med magasin? Hoppas jag i alla fall. Men övernitiska tjänstemän finns det gott om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad kommer det bli för straff då, det är en plastbit som nästan omöjligtvis kan användas för brott enskilt och kan ändå en kriminell dömmas för vapenbrott när man inte har hittat själva vapnet?

   Jag tror det kommer bli ett huttande finger och 200 kr i böter.

   Radera
  2. Noga räknat räcker det väl med att det finns ammunition i magasinet för att det ska räknas som vapenbrott, för även innehav av ammunition där man inte har licens för ett vapen av motsvarande kaliber är väl olagligt.

   Radera
 6. Men varför? Är det farhågor att folk utan vapen skall börja kasta magasin på varann?

  Den enda anledningen till att ha ett magasin borde ju vara för att man har ett vapen som magasinet tillhör(*). Om man har licens för vapnet förefaller det rimligt att man har licens för ammo och magasin (i den mån det krävs), om man inte har licens för vapnet så tror jag inte eventuellt licenskrav för ammo och magasin avskräcker heller.

  För mig förefaller det vara bara onödig byråkrati att ha separat licens för magasinet.

  (*) Ja, polisen är kanske undantagen, men jag tror inte att det är poliser man vill sätta åt med åtgärden.

  SvaraRadera
 7. Olagliga vapen är redan olagliga. Börja med att lös brott med befintlig lagstiftning. När alla är tagna och inburade kan man börja med ny lagstiftning.
  Testa att göra razzia i utanförsområden tills ni inte längre hittar några olagliga vapen sedan kan vi börja snacka om ni lagstiftning som reglerar redan lagligt vapeninnehav.
  Titta bara vad polisen hittar när dom har sin trafikvecka. Om man nu hittar så mycket vapen, knark och efterlysta människor då kanske man skulle ha trafikvecka året runt. Eller vill man ge buset en sportslig chans?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra synpunkt!
   Detsamma gäller ju för en del polischefers och politikers vurmande för massövervakning av mobil och datatrafik i Sverige.
   Börja med att rensa upp bland de aktivistiska åklagarna.
   Vänd på straffskalorna. Punktmarkera känt bus. Razzior på kända tillhåll. Fordonskontroller etc.
   Kort sagt; använd de medel som finns, innan ylandet kommer om "hjälpmedel" som är djupt integritetskränkande för den laglydige medborgaren.

   Radera
 8. Behandla magasin på samma sätt som ammo: Har du licens på tex ett gevär i 308 eller en pistol i 9x19, så får du köpa 308 och 9x19 och inneha det. Det borde gälla för magasin också. På så sätt, kan polisen ta illegala magasin från busar, medan jägare och sportskyttar med legalt vapeninnehav, har rätt att inneha de magasin de anser sig ha behov av UTAN att behöva ansöka särskilt för dessa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl precis det som kommer hända. Problemet är människor som har vapen i yrket men extra magasin hemma, om man läser inlägget ovan.

   Radera
  2. Andlir: Det är exakt så som du beskriver det som förslaget är utformat

   Radera
 9. Polisen sägs vara positiv till detta, ja de har väl frågat samma processansvriga inom polisen person som påbjuder förbud av övningskytte på egen mark.

  SvaraRadera
 10. Tim: Nyfiken fråga, om man nu har egenköpt magasin till sitt tjänstevapen, varför har du det då hemma och inte på jobbet?

  SvaraRadera
 11. Kan bara hålla med bloggaren. Kommer inte komma åt någon kriminell eller deras vapen genom lagen. Det är bara laglydiga skyttar, jägare, poliser och FM anställda som kommer att bli tagna för lagbrott. Eller så måste man som FM anställd börja göra dig av med extra magasin som man har pga lagen. Vem tror man att man lurar? Sluta göra det svårt för oss vanliga människor och börja göra något på riktigt som tar tillbaka iniativet från de kriminella!

  SvaraRadera
 12. Det är väl inte så väldigt märkligt om myndigheterna vill ha koll på magasin och andra viktiga delar. Vad vore ett automatvapen/halvautomat utan magasin? En enpetare! Men med lite övning kan man kanske få iväg 10 skott/min. Den kriminelle som kommer till gänget med en enpetare blir nog ingen hjälte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det väl inte magasinen till illegala AK-47 som kommer drabbas utan landets ägare till finska studsare. Sistnämnda är säkra vid sällskapsjakt då omgivningen tydligt ser att magasinet är ute (lättplundrat jämfört med laddning från ovan) o.s.v.

   Radera
  2. Du utgår alltså från att kriminella har vapenlicens?
   Kriminella följer inte lagen. Tyvärr.

   Radera
 13. Verkligheten överträffar dikten.
  Det händer för mycket märkliga saker i detta land. En person som arbetar inom en viss myndighet anser att påverkan sker och att den är mångfacetterad. Det som sker är inte slumpmässigt... Det finns syfte och mål.
  Med det i bedömningen blir det tydligt att politikerna har tappat verklighetensförankringen...

  SvaraRadera
 14. Jag ser en viss risk att Försvarsmakten känner sig tvungen att tighta upp magasinhanteringen för 22000 hemvärnssoldater om detta blir verklighet. Konsekvensen blir ökad byråkrati och minskad tid till förmågehöjande övning.

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. Då man vill licesnbelägga magasin
  – fler än 20 patroner, eller
  – fler än 10 patroner, om magasinet är möjligt att montera på ett
  skjutvapen vars pipas längd överstiger 30 cm och totala längd överstiger
  60 cm.
  Så får t ex Glockägare problem då en del gevär kan användas med glockmagasin. Detta kommer innebära att den legale vapenägaren som då har pistol där regeln är max 20 skott helt plötsligt faller in i regeln för gevär fast man inte har något.

  SvaraRadera
 17. Fullständigt idiotiskt, och lika förväntat av det bästa smartaste gänget. Liknar lite när man förbjöd handhållen elektronik under färd - men glömde blåljusmyndigheters radiokommunikationer. Vilket mörker.

  SvaraRadera
 18. Vapen dödar inte, det är fjädern i magasinen som dödar.

  SvaraRadera
 19. Det intressanta är ju att politrukerna tror att de kan komma åt illegala vapen genom att klämma åt de som är laglydiga.

  Och polisen hakar på, det är trotsallt mycket lättare och mindre riskfyllt att trakassera svenssons än att jaga riktiga kriminella.

  SvaraRadera
 20. Nu är det ju ofta som man äger magasin, och andra delar som inte kräver licens, tillhörande vapen som man tidigare varit ägare till. Tids nog byter dessa delar kanske ägare men först då man själv vet att det inte uppstår ett behov igen. Skall jag plocka isär magasinet och dela ut bitarna bland medlemmar i familjen? OM man har vapenlicens borde man ha en "frihet", ett behov av "bra att ha saker".

  SvaraRadera